Συνολική τοποθέτηση του Αντιδημάρχου, Αλέξη Αθανασίου για την υπόθεση του δημοτικού κυνοκομείου στο Δήλι μετά την παρουσία του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου

“Κανένα αδέσποτο στον δρόμο...”

Εξέθεσε το σύνολο των προσπαθειών κι ενεργειών της νυν Δημοτικής Αρχής για μία οριστική λύση φύλαξης

Την προσπάθεια της σημερινής Δημοτικής Αρχής να δρομολογήσει μία οριστική λύση για την ασφαλή και νόμιμη φύλαξη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σε χώρο που θα πληρεί τις προδιαγραφές του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου επανέλαβε εκ νέου ο Αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του αιρετού οργάνου, κληθείς να ενημερώσει δε και για την παρουσία του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, μετά από καταγγελία ιδιώτη προς τον Δήμο.

Η υπόθεση της όχλησης που προκαλείται καθημερινά από τα τετράποδα του δημοτικού κυνοκομείου στην περιοχή του Δηλίου και αποτελεί μία κατάσταση που έχει προβληματίσει ιδιαιτέρως τον Δήμο, φαίνεται πως ζητά άμεσα απάντηση, με τον κ. Αθανασίου να δίνει σαφείς απαντήσεις προς το σώμα για τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής στην παρούσα θητεία, μετά και τη σχετική ερώτηση του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλου Χρυσαφίδη.

“Απ΄ ό,τι γνωρίζω σας έχει καλέσει η κα Εισαγγελέας Πρωτοδικών. Θα ήθελα να μας πείτε σχετικά, γιατί είναι παράτυπα - παράνομα τα κυνοκομεία, γιατί σας κάλεσε η Εισαγγελέας, αν αναλάβατε κάποια υπόσχεση απέναντί της και θα ήθελα να μάθω γιατί τρία χρόνια από τότε που είστε Δημοτική Αρχή δεν έχει πάψει αυτό το παράτυπο - παράνομο των κυνοκομείων;” ρώτησε χαρακτηριστικά ο Παύλος Χρυσαφίδης, καθιστώντας γνωστή την εξέλιξη της καταγγελίας που υπήρξε, με αποτέλεσμα την κλήση του κ. Αθανασίου να ενημερώσει την αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Έγιναν έλεγχοι. Μεριμνούμε για την καλύτερη δυνατή φιλοξενία”

Συγκεκριμένα, εξ αρχής τοποθετήθηκε ο Αλέξης Αθανασίου για το “παράτυπο ή “παράνομο” κυνοκομείο” στο Δήλι, επισημαίνοντας πως ο χαρακτηρισμός “δεν προήλθε από δική μου τοποθέτηση, προήλθε από συγκεκριμένη καταγγελία συμπολίτη μας ο οποίος διαμένει και διατηρεί επιχείρηση στον λόφο της Άνω Σύρου”. Όπως τόνισε μάλιστα, “αυτός υπήρξε και ο λόγος της παρουσίας του στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου”, ενημερώνοντας παράλληλα για τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο κυνοκομείο “από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου”.

“Πράγματι, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής δεν βρήκε κάτι παράνομο. Ίσα ίσα τα ζώα τα βρήκε σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και το γράφει και η έκθεσή τους. Αυτό που εξήγησα στην κα Εισαγγελέα μετά τις ερωτήσεις που έκανε είναι ότι έχει γίνει μία προσπάθεια από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας την τελευταία τριετία να βρεθεί οικόπεδο καταρχήν, καθώς αυτό είναι το δύσκολο” σχολίασε ο ίδιος, εξηγώντας πως, το εμπόδιο δεν είναι η εκπόνηση της μελέτης για τη λειτουργία του κυνοκομείου, αλλά η εξασφάλιση κι επιλογή ενός χώρου που θα ευνοεί την κατασκευή του δημοτικού κυνοκομείου και επί της ουσίας τη μετακόμισή του από το Δήλι.

Ωστόσο, ενημερώνοντας για το κομμάτι της μελέτης, τόνισε πως, “έχει προχωρήσει κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, κατά 50% με την προηγούμενη ηγεσία της Τεχνικής Υπηρεσίας και του Αντιδημάρχου κ. Γουσγουνέλη” καθώς είχε προβλεφθεί κι ένα ποσό για την εν λόγω μελέτη ύψους 15 χιλ. ευρώ, ενώ επεσήμανε πως, αυτή η μελέτη θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί, αλλά όπως εξήγησε πλέον “με ίδια μέσα από την Τεχνική Υπηρεσία”.

Θέλησε να σημειώσει δε, πως ο σημερινός χώρος του κυνοκομείου έχει δεχθεί παρεμβάσεις βελτίωσης από τον Δήμο, με σκοπό “την καλή λειτουργία του” καθώς όπως διευκρίνισε, σκοπός παραμένει η εξεύρεση ενός κατάλληλου χώρου. “Το Δήλι δεν μπορούσε να γίνει νόμιμο κυνοκομείο με τις προδιαγραφές του νόμου διότι παρόλο που είναι σε μία περιοχή, όχι απομακρυσμένη, αλλά σε μία περιοχή που δεν έχει πολλά σπίτια, δεν παύει να έχει κατοικίες, πράγμα το οποίο απαγορεύεται εκ του νόμου. Άρα, το να νομιμοποιούσαμε το Δήλι θα ήταν και για εμάς το πιο εύκολο απ΄ όλα, το πιο γρήγορο και το πιο εύκολο” σχολίασε χαρακτηριστικά.

Διαβεβαίωση προς την Εισαγγελέα

Επί του σοβαρού ερωτήματος για τη στάση της Δημοτικής Αρχής σχετικά με τα ζώα και τη φύλαξή τους, ο κ. Αθανασίου υπήρξε σαφής για τον παρόντα χρόνο κι έως ότου υπάρξει νεότερη εξέλιξη. “Η διαβεβαίωση που έδωσα στην κα Εισαγγελέα είναι ότι κανένα ζώο δεν θα βγει στο δρόμο όπως το λέει ο νόμος γιατί μετά την περίθαλψη, την αποπαρασίτωση, το τσιπάρισμα, τα εμβόλια, τα λουράκια και όλα αυτά που προσφέρουμε σε ένα αδέσποτο ζώο συντροφιάς - και αυτή είναι η υποχρέωση του Δήμου -, ο νόμος λέει ότι πρέπει να τα επανεντάξεις στην κοινωνία”. Εξήγησε δε πως, “Το να έχει ξοδέψει ο δημότης και ο Δήμος 200 ευρώ ανά σκύλο κι εσύ τον σκύλο αυτόν, να τον βγάλεις ξανά στον δρόμο για να το σκοτώσουν, να το πατήσουν ή να τον φολάρουν, όσο τουλάχιστον ήμουν εγώ δεν υπήρχε περίπτωση να το κάνω” προσθέτοντας ταυτόχρονα, πως “κι έχω και τη διαβεβαίωση του συναδέλφου του κ. Βουτσίνου ότι δεν θα το κάνει ούτε κι εκείνος”. Κατέληξε δε, λέγοντας πως, “Το πνεύμα είναι να τα δίνουμε τα ζώα αυτά για υιοθεσία όπως και το κάνουμε” κι αναφέροντας πως, “κατανοώ του συμπολίτη μας το πρόβλημα, καταλαβαίνω την καταγγελία του, τα σκυλιά όμως δεν θα βγουν στον δρόμο ξανά”.