Ικανοποιημένοι ξενοδόχοι, καταλυματίες κι επιχειρηματίες εστίασης αναφορικά με την επισκεψιμότητα του προηγούμενου μήνα κατά τη διάρκεια του οποίου πρωταγωνίστησαν σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις στη Σύρο

“Πυξίδα” ο αθλητικός Ιούνιος

Αλλάζουν τα δεδομένα σε επίπεδο διαμονής, με φόντο τις κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης

Την τουριστική ανάπτυξη της Σύρου μέσω της προώθησης του εναλλακτικού τουρισμού και των θεματικών μορφών του επισημαίνουν ως “μονόδρομο” για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων, των καταλυματιών και των επιχειρηματιών εστίασης έχοντας ως πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον “επιτυχημένο αθλητικό Ιούνιο” που προηγήθηκε.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι κκ. Ιάκωβος Αρβανίτης, Αντώνης Καρατάσος και Δημήτρης Αρβανίτης στο πλαίσιο ενός απολογισμού επισκεψιμότητας για τον μήνα Ιούνιο, με φόντο τις αυξημένες ακτοπλοϊκές αφίξεις - που αναμφισβήτητα σημαντικό μέρος τους οφείλεται στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις -, η απαίτηση και η ανάγκη επιμήκυνσης της ολιγόμηνης τουριστικής σεζόν, μπορεί να επιτευχθεί αν υπάρξει “οργανωμένη στόχευση” στον εναλλακτικό τουρισμό.

Έμπρακτη απόδειξη της οικονομικής “ανάσας” που μπορούν να απολαύσουν κατά συνέπεια οι επιχειρήσεις εστίασης, τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα αποτέλεσε ο προηγούμενος μήνας, ο οποίος σε χρονικό άξονα, έρχεται να “κουμπώσει” με τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, κατά τη διάρκεια των οποίων ούτως ή άλλως αναμένεται αυξημένη επισκεψιμότητα.

Πέραν της γενικότερης ικανοποίησης που οι ίδιοι εκφράζουν σχετικά με το πώς εξελίχθηκε οικονομικά και από άποψη πληρότητας το νησί, δεν παραλείπουν να θέσουν επί τάπητος και τα νέα δεδομένα που καταγράφονται σε τοπικό επίπεδο στο πεδίο της δυνατότητας διαμονής/ φιλοξενίας των επισκεπτών, τονίζοντας κατηγορηματικά πως, τη μέχρι σήμερα δεδομένη κατάσταση των κλινών της Σύρου έρχεται να “ταράξει” και η εξέλιξη της ραγδαίας ανάπτυξης των κατοικιών βραχύβιας μίσθωσης.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως οι ακτοπλοϊκές αφίξεις για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, απολογιστικά για τον Ιούνιο ξεπέρασαν τις 34.000 (επιβάτες), αριθμός που συγκριτικά με πέρυσι δείχνει μία αύξηση που σχεδόν πλησιάζει τις 6.000.

Ι. Αρβανίτης: Νέα δεδομένα ανταγωνισμού. Υπερ-συγκέντρωση εκδηλώσεων σε Ερμούπολη

Προτού σκιαγραφήσει την εικόνα της πληρότητας που παρουσίασαν οι ξενοδοχειακές κλίνες στη Σύρο, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, Ιάκωβος Αρβανίτης έδωσε έμφαση στην αύξηση και λειτουργία των κατοικιών σύντομης ενοικίασης, η πλευρά των οποίων όπως υποστήριξε σαφώς και αποσπά ένα σημαντικό μέρος της επισκεψιμότητας.

“Τα στατιστικά στοιχεία που από εδώ και πέρα θα δίνει η Ένωση Ξενοδόχων Σύρου δεν αντιπροσωπεύουν και δεν έχουν την εγκυρότητα των στοιχείων στον τομέα της διαμονής του νησιού διότι σήμερα, ο αριθμός των κλινών στον ξενοδοχειακό τομέα στο νησί μειονεκτεί έναντι και του αριθμού των κλινών των ενοικιαζομένων δωματίων και αφετέρου έναντι του αριθμού των κλινών που προστέθηκαν τον τελευταίο χρόνο (περίπου 2.500 – 3.000 κλίνες) και αφορούν στην ενοικίαση σπιτιών” σχολίασε προλογικά ο κ. Αρβανίτης, εξηγώντας πως ο αριθμός τους σήμερα, “φθάνει σχεδόν τις 500 κατοικίες όπως φαίνεται από τις επίσημες πλατφόρμες κρατήσεων” ενώ την ίδια στιγμή, οι διαθέσιμες κλίνες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων στα ξενοδοχεία δεν ξεπερνούν τις 2.114. Σύμφωνα με όσα εξηγεί αυτή η εξέλιξη “δημιουργεί ένα καινούργιο δεδομένο στον τομέα της διαμονής” και μάλιστα όπως επισημαίνει, έρχεται να αυξήσει τον ανταγωνισμό αλλά και “να διαμορφώσει ένα περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού”.

“Σε αυτό το περιβάλλον εμείς καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε και δυστυχώς δεν έχουμε αρωγό την πολιτεία αφού μέσω των τελευταίων νόμων έχει απελευθερωθεί η μίσθωση” υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τα νέα δεδομένα, ο ίδιος συμπλήρωσε πως με αφορμή τις αθλητικές διοργανώσεις του Ιουνίου (πχ. Τρίαθλο, Συγχρονισμένη Κολύμβηση, Syros Run, LG AEGEAN BALL FESTIVAL) αναφορικά με τις οποίες “διαπιστώθηκε μία υπερ-συγκέντρωση στην Ερμούπολη”, εξήγησε πως, αυτό το δεδομένο “είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει μία σχετική πληρότητα στα ξενοδοχεία της πόλης, που οπωσδήποτε αυτή είναι αποτέλεσμα της χρονικής συγκυρίας των αθλητικών διοργανώσεων”.

Σε αντίθεση με το θετικό πρόσημο κατά τον μήνα Ιούνιο για τα ξενοδοχεία της Ερμούπολης, ο ίδιος εξήγησε πως σε αρκετά μικρότερο ποσοστό κινήθηκε η πληρότητα στα ξενοδοχειακά καταλύματα της περιφέρειας, τονίζοντας μάλιστα πως, “όσον αφορά τον Ιούνιο μπορώ να πω ότι κινηθήκαμε, εάν όχι στα περυσινά επίπεδα, είχαμε ένα μείον 5-7% συγκριτικά με πέρυσι”.

Ως εκ τούτου, θέλησε να σχολιάσει πως τα στοιχεία των ακτοπλοϊκών εταιρειών και του Λιμεναρχείου Σύρου για τις αφίξεις, “δεν αντιπροσωπεύουν τα δεδομένα σε κρατήσεις απαραίτητα κι άρα, το οικονομικό αποτέλεσμα στις λειτουργούσες επιχειρήσεις του νησιού”.

Εμμένοντας στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί τόσο για τον κλάδο των ξενοδόχων, όσο και για τον κλάδο των καταλυμάτων, ο κ. Αρβανίτης θέλησε να σημειώσει πως, “Το τί μέλλει γενέσθαι χρήζει μίας ιδιαίτερης αντιμετώπισης και ανάλυσης, διότι όταν οι ξενοδοχειακές κλίνες μειονεκτούν, διαμορφώνουν ένα καινούργιο δεδομένο, το οποίο προσφέρει η συγκεκριμένη διαμονή”. Επικαλούμενος μάλιστα τις κατευθύνσεις του τουριστικού μάρκετινγκ πρόσθεσε πως, άλλωστε “πάντοτε η διαμονή αντιπροσωπεύει το επίπεδο του πελάτη που προσδοκάς. Κι εμείς ζητάμε και θέλουμε τους επισκέπτες υψηλής εισοδηματικής στάθμης”.

Επικροτούμε ό,τι θετικό γίνεται για το νησί”

Δίνοντας έμφαση στη στήριξη και την ενίσχυση συνολικά της υπάρχουσας και λειτουργούσας ξενοδοχειακής δύναμης στο νησί, τόσο στην πόλη, όσο όμως και στην περιφέρεια, ο Ιάκωβος Αρβανίτης θέλησε να προσθέσει πως, “κάποιες διοργανώσεις που έχουν τη δυνατότητα, χρήσιμο είναι να “βγαίνουν” και προς την περιφέρεια, ώστε να “διαπλάθεται” η κίνηση προκειμένου και η περιφέρεια να απολαμβάνει ένα μικρό ποσοστό από αυτήν την πίτα των αθλητικών διοργανώσεων”.

Πάντως εκφράζοντας τη θέση της Ένωσης, ο ίδιος υποστήριξε σε κατηγορηματικό τόνο πως, “Οτιδήποτε γίνεται στο νησί πάντοτε το επικροτούμε και είμαστε υπέρ” καθώς όπως εξήγησε, “Όλες αυτές οι ενέργειες προσδίδουν μία αξία ειδικά στον τομέα του αθλητικού τουρισμού για τον οποίο ειδικότερα μιλάμε”. Άλλωστε, πρόσθεσε πως, “Το νησί διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα νησιά στα τουριστικά χαρακτηριστικά του και είναι μονόδρομος η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού για την τουριστική ανάπτυξή του”.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως σχολίασε, “το κομμάτι του αθλητικού τουρισμού που μέχρι σήμερα βρισκόταν σε χειμέρια νάρκη και σήμερα γίνονται προσπάθειες σημαντικές”. Προς την ίδια κατεύθυνση δε, θέλησε να τονίσει πως κινήθηκαν ενέργειες ιδιωτικής πρωτοβουλίας και σκέψης, όπως “οι προπονήσεις της εθνικής ομάδας Ουγγαρίας στο πεδίο της Συγχρονισμένης Κολύμβησης”, με τον ίδιο να αναφέρει επιγραμματικά τις σχετικές προσπάθειες τις προσωπικές του, όσο όμως και του τουριστικού πράκτορα, Αντώνη Μαραγκού και του γραφείου του.

“Η ανάδειξη θεματικών μορφών τουρισμού θα οδηγήσει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου” ανέφερε, υποστηρίζοντας πως, αποτελεί “μπούσουλα” των προσπαθειών για το νησί ο αθλητικός Ιούνιος, αφού μοιραία η επιβίωση των ξενοδοχείων, κατά συνέπεια “θα σημάνει και την ανάπτυξη θέσεων εργασίας”, σε ένα νησί που όπως υπενθύμισε, μαστίζεται από “υψηλά ποσοστά ανεργίας”. Στο περιθώριο των δηλώσεών του, θέλησε να επικροτήσει και την προσπάθεια που ξεκινά για την ανάπτυξη του Γεωτουρισμού στο νησί, αποτελώντας ένα ακόμη πεδίο θεματικού τουρισμού στο νησί.

Αντ. Καρατάσος: Αυξημένη η πληρότητα στην Ερμούπολη τον Ιούνιο

Σε παρόμοιο τόνο κινήθηκε και η τοποθέτηση του προέδρου του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου, Αντώνη Καρατάσου, ο οποίος συνεκτιμώντας την αύξηση των τουριστικών κατοικιών σύντομης ενοικίασης, υποστήριξε πως, το περιβάλλον της διαμονής στη Σύρο αλλάζει με απρόσμενους ρυθμούς. “Δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία επίσημα και βέβαια η κατάσταση στον κλάδο των καταλυμάτων έχει αλλάξει δραματικά φέτος” αφού όπως πρόσθεσε, “πιθανόν να έχουμε μία αύξηση σε ποσοστό 50% των καταλυμάτων που μπορούν να μένουν τουρίστες χωρίς αυτά να είναι ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια με άδεια του ΕΟΤ”, εξηγώντας χαρακτηριστικά πως, “Είναι πιθανό να υπάρχει προσέλευση περισσότερου κόσμου χωρίς αυτό να το αντιλαμβανόμαστε τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ή οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αφού διαχέεται σε άλλα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης”.

Βάσει των ανωτέρω κι επισημαίνοντας πως, “τα στοιχεία που αντλούμε με κάποια φερεγγυότητα είναι τα στοιχεία που δίδονται πλέον από το διαδίκτυο όπως για παράδειγμα μέσω ιστοσελίδων όπως η booking.com” κι αυτά σε παρόντα – πάντοτε – χρόνο, γνωστοποίησε πως, “η πληρότητα που έδειξε για τις ημέρες των αθλητικών εκδηλώσεων ήταν αυξημένη στην Ερμούπολη”. Μάλιστα πρόσθεσε πως, “Σε γενικές γραμμές ο Ιούνιος έδειξε ότι ήταν πολύ καλύτερος από την προηγούμενη χρονιά” κι ως εκ τούτου ανέφερε πως, “Δεν νομίζω να υπάρχει λοιπόν κάποιος παράγοντας του τουρισμού που να πει ότι δεν χρειάζεται κάποια ενέργεια για την αύξηση του θεματικού τουρισμού.

Σε επίπεδο Ιουνίου όμως, ο ίδιος επεσήμανε πως η εικόνα αυξημένης πληρότητας της πόλης, δεν “απαντήθηκε” και σε περιφερειακό επίπεδο του νησιού, τονίζοντας μόνον πως, “υπήρξαν κρατήσεις κι επισκεψιμότητα, αλλά όχι στον βαθμό που υπήρξε στα καταλύματα της Ερμούπολης”.

Με φόντο το όφελος του Ιουνίου για τα καταλύματα, όπως αυτό καταγράφηκε στο περιβάλλον των νέων δεδομένων που και ο ίδιος υποστήριξε πως προκύπτει με ραγδαίους ρυθμούς, πρόσθεσε πως, “σαφώς τον εναλλακτικό τουρισμό με όλες τις μορφές που μπορεί να υπάρξει, πρέπει να προσπαθήσουμε να τον αναπτύξουμε”. Υποστήριξε δε πως, “Κάποια στιγμή στη Σύρο πρέπει να κάνουμε ενέργειες με οργάνωση, οι οποίες πιθανόν να κάνουν τη διαφορά. Δεν μπορούμε να γίνουμε ούτε Μύκονος, ούτε Σαντορίνη. Το πλεονέκτημά μας είναι η φυσιογνωμία του νησιού. Απαιτείται συντονισμός, οργάνωση και βέβαια πολιτική βούληση για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου”.

Αναμονή για Ιούλιο και Αύγουστο

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, θέλησε να περιγράψει σε αδρές γραμμές μάλιστα, την εικόνα που συναντά ο κλάδος για το προσεχές διάστημα και τις κρατήσεις, επισημαίνοντας πως, “για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο φαίνεται να υπάρχει επίσης κάποια αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι, μικρή βέβαια, κάτω του 10%” γεγονός πως, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα νησιά, τόνισε πως δείχνει ότι και σήμερα, “παραμένει η Σύρος να έχει μειονέκτημα πληρότητας έναντι όλων των άλλων, που απ΄ ό,τι βλέπουμε κυμαίνονται για τις αρχές Αυγούστου από 85% - 95% πληρότητα όταν η Σύρος εμφανίζει 75% μέχρι στιγμής”.

Δ. Αρβανίτης: Κανείς δεν εγγυάται πως χωρίς τις διοργανώσεις θα ήταν ίδια η επισκεψιμότητα

Την ικανοποίηση του χώρου της εστίασης διατύπωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου “Τερψιχόρη”, Δημήτρης Αρβανίτης για την πορεία της επισκεψιμότητας του Ιουνίου, εξηγώντας πως, αναμφισβήτητα ωφελήθηκε από τις αθλητικές διοργανώσεις, μετά από έναν άκρως υποτονικό Μάιο. “Σε γενικές γραμμές ο Ιούνιος κύλησε ικανοποιητικά, βέβαια σε σχέση πάντα με τον Μάιο που δεν πήγε καθόλου καλά. Σίγουρα βοήθησαν πάρα πολύ όλες οι αθλητικές διοργανώσεις που έγιναν τριήμερα ή τα Σαββατοκύριακα” αφού όπως τόνισε, “κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι χωρίς αυτές, θα ήταν η ίδια κατάσταση”. Αναφερόμενος στη συγκέντρωση των τεσσάρων μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων τον περασμένο μήνα, ο κ. Αρβανίτης επεσήμανε πως, “μεταφέρθηκε επισκεψιμότητα τον Ιούνιο, αν σκεφθεί κανείς ότι ο κόσμος που ακολούθησε τη διοργάνωση LG AEGEAN BALL FESTIVAL ενίσχυσε το τελευταίο διάστημα του Ιουνίου ενώ πέρυσι η συγκεκριμένη αθλητική γιορτή μπάσκετ έγινε τον Ιούλιο”.

Κατά συνέπεια, ο ίδιος επεσήμανε πως, “σίγουρα ένα Σαββατοκύριακο ενισχύθηκε περισσότερο με αφορμή τα αθλητικά γεγονότα που φιλοξένησε η Σύρος” συγκριτικά όπως εξήγησε, “με ένα Σαββατοκύριακο του Ιουνίου κατά τη διάρκεια του οποίου δεν θα διεξαγόταν κάτι μεγάλο”.

Μάλιστα μιλώντας ειδικότερα για τις επιχειρήσεις εστίασης, σημείωσε πως, “οι διοργανώσεις ήταν μία ένεση αφού ο Μάιος δεν ήταν τόσο καλός όσο έπρεπε και τον Ιούνιο σε γενικές γραμμές μπορώ να πω ότι ο χώρος της εστίασης ήταν ευχαριστημένος”.

Κληθείς να απαντήσει αν η ενίσχυση του θεματικού τουρισμού με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αθλητικό τουρισμό, όπως αυτός έδειξε να ενισχύει τον Ιούνιο στη Σύρο, αποτελεί μία επιλογή – μονόδρομο, όπως υποστήριξαν και οι εκπρόσωποι του χώρου διαμονής, σημείωσε πως, “Εδώ που έχει φθάσει το νησί έχω υποστηρίξει πως δεν έχουμε την πολυτέλεια να διαλέγουμε ή να επιλέγουμε τις διοργανώσεις σε μεγάλο βαθμό. Πρέπει να ρίξουμε όλο το βάρος στον θεματικό τουρισμό. Ό,τι μπορούμε να το κάνουμε για να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο” καθώς όπως πρόσθεσε, “το διάστημα μεταξύ της 25ης Ιουλίου έως και το τέλος Αυγούστου, δυστυχώς δεν επαρκεί ως χρόνος για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις”.

Έκλεισε τις δηλώσεις του δε, λέγοντας κατηγορηματικά πως, “από τη στιγμή που δεν έχουμε τόσες πολλές κλίνες, θα πρέπει να επεκτείνουμε τη θερινή περίοδο και ο τρόπος δεν είναι άλλος από τον θεματικό τουρισμό”.