Εντός της καλοκαιρινής περιόδου η υλοποίησης της παρέμβασης της Α΄ φάσης στον τοίχο αντιστήριξης της περιοχής Βούρλη

Προώθηση έργων μετ΄ εμποδίων

Έγκριση πίστωσης για τον εξοπλισμό του Λαογραφικού Μουσείου Ερμούπολης

Μετά από αρκετές δημόσιες συζητήσεις, χρονικές καθυστερήσεις και έντονες αντιπαραθέσεις προωθούνται δύο σημαντικά έργα – παρεμβάσεις για τη Σύρο, με την Οικονομική Επιτροπή να εγκρίνει τις σχετικές πιστώσεις και τα πρακτικά ανάδειξης αναδόχου, τόσο για το θέμα της περιοχής του Βούρλη, όσο και για το Λαογραφικό Μουσείο Ερμούπολης.

Στη χθεσινή συνεδρίαση των μελών της προωθήθηκαν ομόφωνα οι σχετικές εισηγήσεις, με τους αιρετούς να ανάβουν το πράσινο φως για την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση του έργου της επισκευής του τοίχου αντιστήριξης στη θέση του Βούρλη, καθώς όμως και για την προμήθεια του μουσειολογικού εξοπλισμού του “ανενεργού” μέχρι στιγμής Λαογραφικού Μουσείου Ερμούπολης.

Άμεσα η προώθηση των πρώτων παρεμβάσεων αποκατάστασης για την ασφάλεια των πολιτών

Κατόπιν της πολυσυζητημένης υπόθεσης της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το τοιχίο και ο δρόμος στο ύψος του ξενώνα Βούρλη, αλλά και μετά τη σχετική ενημέρωση των διαδικασιών που είναι εφικτές να υλοποιηθούν τμηματικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος, χθες η Οικονομική Επιτροπή ακολουθώντας το πλάνο της Τεχνικής Υπηρεσίας, ενέκρινε το σχετικό πρακτικό για την ανάδειξη του αναδόχου του σημαντικού έργου.

Σύμφωνα με όσα είχαν επισημανθεί στη σχετική ενημέρωση της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου στο μέσον του Απριλίου (2017), ήταν δυνατή η δρομολόγηση της πρώτης παρέμβασης στο τοιχίο αντιστήριξης. Συγκεκριμένα, εκ μέρους της Τεχνικής Υπηρεσίας είχε τονισθεί πως, θα δρομολογηθεί η εφαρμογή μέρους της μελέτης άρσης επικινδυνότητας του τοιχίου αντιστήριξης, προκειμένου “να μην επιδεινωθεί η σημερινή κατάσταση” αλλά και να διασωθεί το παραδοσιακό τοιχίο. Πρόκειται για μία παρέμβαση την οποία “αντέχει” οικονομικά ο Δήμος με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται στο ύψος των 27.368 ευρώ, ποσό που όπως είχε υπογραμμισθεί, “περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2017”. Μάλιστα για την υλοποίηση του έργου στο παραδοσιακό τοιχίο, αξίζει να υπενθυμιστεί πως, το σχετικό τμήμα της μελέτης απολαμβάνει τις εγκρίσεις του ΥΠΠΟ.

Πρέπει να προωθηθεί γρήγορα. Δεν θα αποδοθεί ο δρόμος στη διάθεση βαρέων οχημάτων”

Κληθείς να τοποθετηθεί με σαφήνεια επί του θέματος και κυρίως για τους χρόνους έναρξης του μικρού έργου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος υπήρξε συγκεκριμένος, λέγοντας πως, η Α΄ φάση θα υλοποιηθεί ενός καλοκαιρινής περιόδου.

“Θα περιμένουμε την απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αμέσως μόλις βγει η απόφαση, υπογράφεται η σύμβαση και ξεκινούν οι εργασίες. Μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει η Α΄ φάση” δήλωσε σχετικά, αναφέροντας παράλληλα σχετικά με το ενδεχόμενο αποκλεισμού ή μη της οδού, πως, “Πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να κλείσει ο δρόμος. Ίσως ένα τμήμα του μόνο. Αυτό θα εξετασθεί από τον τρόπο των εργασιών και θα ανακοινωθεί. Μάλλον όμως δεν θα κλείσει συνολικά. Θα το εξετάσουμε καθώς σίγουρα προέχει η ασφάλεια όλων”.

Παρά την ήπια παρέμβαση επί του τοίχου αντιστήριξης, ο κ. Βακόνδιος θέλησε εκ προοιμίου να διευκρινίσει πως, ο όποιος βαθμός αποκατάστασης, δεν θα επιτρέψει τη διέλευση σε βαρέα οχήματα. “Δεν θα δοθεί ο δρόμος στη διάθεση των βαρέων οχημάτων. Είναι - όπως είχαμε πει και δεσμευθεί - μία πρώτη αποκατάσταση” συμπλήρωσε σχετικά, τονίζοντας επιπλέον πως, “ταυτόχρονα γίνονται και εργασίες για τη μελέτη και τη Β΄ φάση. Θα γίνει διαγωνισμός”.

Σχετικά με τη διαδικασία σημείωσε μάλιστα πως, “Έχουμε στείλει και προς το Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας προς έγκριση την απόφαση για το κριτήριο σχετικά με την επιλογή από τον διαγωνισμό, που αυτό θα είναι η φθηνότερη προσφορά”.

Έκλεισε την ενημέρωσή του μάλιστα, αναφέροντας πως, από την Τεχνική Υπηρεσία “κάνουμε ό,τι καλύτερο επειδή είναι ένα από τα πολύ σοβαρά θέματα του Δήμου. Πρέπει να προωθηθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα και το ίδιο όλες οι γραφειοκρατικές ενέργειες για την πρώτη φάση αποκατάστασης του έργου”.

Δίχως τέλος η καθυστέρηση για τον μουσειολογικό εξοπλισμό

Σε παρόμοια τροχιά κινήθηκε η στάση των μελών της Οικονομικής Επιτροπής σχετικά με την προμήθεια του μουσειολογικού εξοπλισμού του Λαογραφικού Μουσείου Ερμούπολης, διαδικασία η οποία πραγματοποιείται ετεροχρονισμένα από την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στο ιστορικό κτίριο πλησίον της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων (Αρχοντικό Ρεθύμνη).

Αν και παραμένει “κλειδωμένο” εδώ και ένα έτος σχεδόν το νέο μουσείο της πόλης, η διαδικασία της έγκρισης πίστωσης και της κατάρτισης των όρων του διαγωνισμού, προωθήθηκε μόλις χθες.

“Όσον αφορά την προμήθεια του Λαογραφικού Μουσείου είναι μία πολύπαθη ιστορία. Από το 2016 έχει τεράστια ευθύνη η Δημοτική Αρχή που δεν το έχει ρυθμίσει στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού της, έτσι ώστε να μπορεί να το δημοπρατήσει το 2017 και να μην επικαλείται απορρίψεις από την Αποκεντρωμένη” σχολίασε κριτικά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας εκ νέου πως, “Αν είχαμε κάνει σωστή αναμόρφωση το 2016 δεν θα είχαμε την απόρριψη στο 2017. Κινδυνεύσαμε, φθάσαμε στον Ιούλιο. Εύχομαι να το προωθήσουμε γιατί το έργο είναι μη λειτουργικό και θα έχουμε πρόβλημα και δυσαρέσκεια από το Λύκειο Ελληνίδων”.