Έντονη η ανησυχία των αιρετών σχετικά με τις εξελίξεις σε επίπεδο δυνατότητας διατήρησης των επτά - μέχρι πρότινος - συμβασιούχων Καθαριότητας στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Νέες συμβάσεις, αβέβαιο μέλλον

Ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη σύναψη νέων συμβάσεων έως τον Μάρτιο του 2018

Ομόφωνα προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο στην ψήφιση της πρότασης σύναψης νέων συμβάσεων με τους επτά εργαζομένους (συμβασιούχους) Καθαριότητας, σε μία προσπάθεια διατήρησής τους στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ακολουθώντας τη γενικότερη κατεύθυνση των κινήσεων των Δήμων της χώρας, με φόντο τη σοβαρή ταλαιπωρία που οι ίδιοι υπέστησαν μετά από την κρίση των αρμόδιων Ελεγκτικών Αρχών, οι οποίες και αποφάνθηκαν για το “παράνομο” της ανανέωσης των παλαιότερων συμβάσεών τους.

Οι επτά συμβασιούχοι του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που εργάζονται από την 1η Ιανουαρίου χωρίς να τους καταβάλλονται τα δεδουλευμένα τους, έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους να συνεχίσουν την εργασία τους στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος, με τους αιρετούς να υπερψηφίζουν την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για σύναψη νέας σύμβασης μαζί τους, η οποία και θα έχει διάρκεια έως τον Μάρτιο του 2018.

Ωστόσο, ο έντονος προβληματισμός που εκφράστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση των αιρετών μελών, αφορά στο κατά πόσον, μετά το τέλος Μαρτίου του 2018, θα υπάρξει η δυνατότητα μονιμοποίησής τους, πέραν – σαφώς – του φόβου που διατηρείται σήμερα σχετικά με το αν θα κατοχυρωθεί η αμοιβή τους για τους αμέσως επόμενους μήνες.

Γολγοθάς για τα δεδουλευμένα. Κατά πάσα πιθανότητα συνεχίζουν απλήρωτοι

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη διάρκεια της συζήτησης, “στο δράμα των συγκεκριμένων εργαζομένων διακρίνονται τρεις περίοδοι”. Η πρώτη αφορά στο διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως και 7 Ιουνίου, οπότε και η Δημοτική Αρχή προχώρησε στη λύση των παλαιών συμβάσεων, αφού κρίθηκαν παράτυπες βάσει των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η δεύτερη στο διάστημα από 7 Ιουνίου έως και τέλος του ίδιου μήνα και η τρίτη περίοδος από την έναρξη της νέας σύμβασης έως και το τέλος Μαρτίου του 2018.

Σχετικά με το κομμάτι των δεδουλευμένων τους, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Μάριος Βουτσίνος, τόνισε πως, “Αυτοί οι επτά εργαζόμενοι από την 1/1/2017 δεν πληρώνονται. Τα μόνα χρήματα που έχουν λάβει είναι μία αποζημίωση ύψους 1.500 ευρώ ο καθένας μετά από δικαστική απόφαση γιατί έχουν προσφύγει νομικά για το αυτονόητο, δηλαδή για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους”. Πρόσθεσε δε, πως, “Πριν από λίγες ημέρες έγινε κι ένα δεύτερο Δικαστήριο. Αναμένουμε την απόφαση κι ελπίζω να είναι ευνοϊκή για τους εργαζόμενους και να τους καταβληθεί ακόμη ένα μέρος των χρημάτων τα οποία έχουν δουλέψει”, διευκρινίζοντας παρακάτω πως, “Δεν πληρώνονται καθώς ο Επίτροπος Δημοσιονομικού Ελέγχου δεν βεβαιώνει τα εντάλματα πληρωμής που τους στέλνει ο Δήμος. Αυτό συμβαίνει σε πολλούς Δήμους στην Ελλάδα”.

Αναφερόμενος στη δεύτερη περίοδο, διάστημα κατά το οποίο ναι μεν εργάσθηκαν, αλλά χωρίς να έχουν σύμβαση, εξήγησε πως η καταβολή της αμοιβής τους, θα επιτευχθεί μόνον μέσω δικαστικού αγώνα κι αυτό, στην περίπτωση που υπάρξει θετική εξέλιξη.

Πέραν των ανωτέρω όμως, “Γολγοθά” εκτιμάται ότι θα διανύσουν οι ίδιοι και στο διάστημα εργασίας τους όπως θα ορίζεται στη νέα σύμβαση, αφού όπως σχολίασε ο κ. Βουτσίνος, “Το πιθανότερο σενάριο είναι η ίδια κατάσταση να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Είναι ενήμεροι οι εργαζόμενοι. Και που θα παραμείνουν στον Δήμο, το πιθανότερο είναι τους επόμενους μήνες να συνεχίζουν να μην πληρώνονται”.

Εκ μέρους του αρμόδιου Αντιδημάρχου για το προσωπικό, Αλέξη Αθανασίου υπήρξε η επισήμανση μόνον για το ότι οι πιστώσεις σχετικά με τους πρώτους έξι μήνες εργασίας τους κατά το 2017, διατηρούνται στα δημοτικά ταμεία.

Όμως, συνηγορώντας στις αναφορές ανησυχίας του κ. Βουτσίνου για το διάστημα της νέας σύμβασης ο κ. Αθανασίου πρόσθεσε πως, “Μετά τις 30/6 υπάρχει τεράστια παραφιλολογία στους Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι ουσιαστικά αυτοί οι άνθρωποι είναι παρατασιούχοι, αν κι εμείς κάνουμε νέες συμβάσεις”. Ως εκ τούτου, όπως σημείωσε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου, σε αυτό το κομμάτι, καθίσταται κατανοητό πως, “εξαντλείται η νομική τέχνη σχετικά με τα επιχειρήματα δημόσιας υγείας κλπ. προκειμένου να οχυρωθούν οι νέες αυτές συμβάσεις περισσότερο από τις παραταθείσες προηγούμενες και να αντέξουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο”.

Παρέχουν απλήρωτοι υπηρεσίες στο νησί και στους δημότες

Προτού κλείσει τις δηλώσεις του ο Μάριος Βουτσίνος θέλησε να ευχαριστήσει δημοσίως τους επτά συμβασιούχους, αφού όπως εξήγησε καθ΄ όλη τη διάρκεια των επτά μηνών που μένουν απλήρωτοι, δεν έχουν σταματήσει να παρέχουν υπηρεσίες προς τους δημότες. “Ο Δήμος εφαρμόζει νομοθετικά διατάγματα και δεν φέρει ευθύνη. ΅Εκτελεί τις εντολές που παίρνει από το Υπουργείο Εσωτερικών” ανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος καταδεικνύοντας πως η συνολική ευθύνη συναντάται αποκλειστικά στους χειρισμούς της κυβέρνησης, προσθέτοντας εν συνεχεία πως, “ο δρόμος που ακολουθούμε, δηλαδή λύνονται οι συμβάσεις και υπογράφονται νέες είναι και ο δρόμος που ακολούθησε η πλειοψηφία των Δήμων στην Ελλάδα. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν αυτοί οι άνθρωποι θα πληρωθούν”.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως, “από την πλευρά μου, θέλω να βεβαιώσω πως αυτοί οι επτά εργαζόμενοι παρά το γεγονός ότι δεν πληρώνονται, έρχονται κανονικά στην εργασία τους, δεν έχουν επηρεαστεί από αυτό το γεγονός και δεν έχει μειωθεί η απόδοσή τους. Δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για τη στάση που κρατούν μέχρι τώρα και να εκφράσουμε την ελπίδα μας, ότι θα βρεθεί λύση σε αυτό το αδιέξοδο”.

Κατέληξε όμως, επισημαίνοντας τέλος σχετικά με το σκέλος της μελλοντικής προσπάθειας μονιμοποίησής τους πως, “με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν μία ειδική αυξημένη μοριοδότηση, οπότε θα έχουν και αυξημένες πιθανότητες μονιμοποίησης. Κανείς όμως δεν μπορεί να ξέρει τί θα γίνει μετά τον Μάρτιο του 2018”.