Τροποποιείται το πλάνο προτεραιοτήτων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με φόντο νέες ανάγκες που ανέκυψαν εντός του 2017 για το νησί

“Στον πάγο” το έργο στεγάστρων της οδού Χίου

Πενιχρή ανταπόκριση των φορέων και των εκπροσώπων σε επίπεδο κατάθεσης γραπτών προτάσεων επί των σχεδίων μετά τη διαβούλευση

“Στο συρτάρι” παραμένει προς το παρόν η πρόθεση υλοποίησης του έργου κατασκευής στεγάστρων για την παραδοσιακή αγορά της οδού Χίου στην Ερμούπολη, με τις απαιτούμενες διαδικασίες για την σύνταξη οριστικής μελέτης να “παγώνουν” κατόπιν απόφασης της Δημοτικής Αρχής, η οποία μεταθέτει χρονικά την ικανοποίηση του σημαντικού αιτήματος, αφού δεν εξασφαλίζεται τελικά σήμερα, η χρηματική δυνατότητα.

Οι διαδικασίες ανοικτού διαλόγου και διαβούλευσης που είχαν πραγματοποιηθεί προ επταμήνου για το ύφος της παρέμβασης, αλλά κυρίως η απουσία εξέλιξης σε πρακτικό επίπεδο, προκάλεσαν τη γνωστοποίηση της εν λόγω απόφασης, δηλαδή, να μην προωθηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα το συγκεκριμένο έργο, αφού η Δημοτική Αρχή έθεσε εν τέλει σε προτεραιότητα την ικανοποίηση άλλων “περισσότερο σημαντικών” αναγκών.

Μεταξύ αυτών, η αναβάθμιση αθλητικών υποδομών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, θέμα για το οποίο γενικόλογα μόνον τοποθετήθηκε ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός στο πλαίσιο δηλώσεών του τόσο προς την εφημερίδα, όσο και στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, δεσμευόμενος για συγκεκριμένες αναφορές κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα, οπότε και ο ίδιος θα μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να συναντήσει τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη.

Δεν περισσεύουν χρήματα. Δεν ήταν “στημένος” ο διάλογος”

Κατόπιν της νέας “ρότας” που θα ακολουθήσει πλέον η Δημοτική Αρχή, καθίσταται σαφές πως η κατασκευή ομοιόμορφων στεγάστρων στην οδό Χίου (παραδοσιακή αγορά Ερμούπολης) μπαίνει σε δεξαμενή με παρεμβάσεις που δεν παραμένουν στην πρώτη γραμμή, με τους άμεσα ενδιαφερόμενους καταστηματάρχες να γίνεται κατανοητό πως – τουλάχιστον - για ένα ακόμη έτος θα συνεχίσουν να λειτουργούν κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες και το σημερινό πλαίσιο της ύπαρξης είτε πρόχειρων στεγάστρων, είτε πάνινων τεντών.

Ερωτηθείς να ερμηνεύσει την επτάμηνη στασιμότητα στο θέμα των στεγάστρων της οδού Χίου, αφού από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και έγινε η επιβεβλημένη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία σχετικά με τις τρεις υπάρχουσες προμελέτες, έως και σήμερα, δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη, ο κ. Μαραγκός υπήρξε συγκεκριμένος: “Σίγουρα αποτελεί προτεραιότητά μας ο εξωραϊσμός και η αναβάθμιση της παραδοσιακής αγοράς. Παρόλα αυτά, επειδή το εκτιμώμενο ποσό ανέρχεται στο ποσό των 250.000 – 300.000 ευρώ σκεφτόμαστε επειδή υπάρχουν διαπιστωμένες και σοβαρές ανάγκες στις αθλητικές υποδομές μας, να δαπανήσουμε αυτά τα χρήματα σε αυτό το πεδίο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της νεολαίας” σχολίασε λακωνικά, υπενθυμίζοντας εμμέσως πως, εξ αρχής σε επίπεδο ενημέρωσης, η Δημοτική Αρχή είχε γνωστοποιήσει πως το εκτιμώμενο κόστος της παρέμβασης στην οδό Χίου θα προσεγγίσει το ποσό των 300.000 ευρώ.

Με δεδομένη την “ανατροπή” σε επίπεδο προτεραιοτήτων της Τεχνικής Υπηρεσίας κλήθηκε να τοποθετηθεί και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος επιβεβαίωσε πως, καθ΄ όλη τη διάρκεια του τελευταίου επταμήνου υπήρξαν εξελίξεις στο νησί και ανέκυψαν σοβαρά θέματα που καλούν τον Δήμο να τα αντιμετωπίσει άμεσα. “Προτεραιότητα έχει η μελέτη για την περιοχή του Βούρλη, για την οποία “τρέχουμε” και βέβαια άλλες υποδομές όπως είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις και οι αθλητικοί χώροι στην Ερμούπολη και τη Σύρο γενικά” σημείωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας παράλληλα πως, “Αυτές οι ανάγκες μας έχουν αναγκάσει να διαμορφώσουμε διαφορετικά τις προτεραιότητες, να ιεραρχήσουμε αλλιώς τις ανάγκες μας”.

Αν και δεν είναι εφικτή πλέον η προσέγγιση χρονικά της παρέμβασης για την κατασκευή στεγάστρων στην παραδοσιακή αγορά, ωστόσο, θέλησε να επισημάνει πως, το εν λόγω έργο “Σε καμία περίπτωση δεν είναι εκτός πλάνου της Δημοτικής Αρχής. Απλά τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει η χρηματοδότηση στο Τεχνικό Πρόγραμμα”. Αναφορικά με το ότι η Δημοτική Αρχή άνοιξε τη συζήτηση για την προώθηση του θέματος και σήμερα ανατρέπεται το πλάνο της, ο ίδιος υπογράμμισε πως, “η συζήτηση που ανοίξαμε δεν ήταν στημένη. Θέλαμε να ξεκινήσει ο διάλογος για να προωθηθεί το έργο. Ήταν πραγματικός ο διάλογος. Όμως αναγκαζόμαστε να αλλάξουμε κατεύθυνση”.

Σημειωτόν... η διαδικασία για την οριστική μελέτη

Με αφορμή την παρουσίαση των τριών σχεδίων και των σχετικών προμελετών που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος από παλαιότερο διαγωνισμό το 2011-2012 και επισυνάπτονται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, ρωτήθηκε ο κ. Βακόνδιος σχετικά με το αν η Τεχνική Υπηρεσία έχει προκρίνει κάποιο εξ αυτών για να προωθήσει – μετά και τη διαβούλευση – την οριστική μελέτη, παρόλο που θα απαιτηθεί χρόνος για εξεύρεση πόρων.

Αρχικά διευκρίνισε πως υπήρξε περιορισμένη έως και μηδενική η ανταπόκριση σε επίπεδο κατάθεσης γραπτών προτάσεων προς την υπηρεσία – καθ΄ όλη τη διάρκεια που τα σχέδια υπήρξαν αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Δήμου ώστε να υπάρξουν παρατηρήσεις από τους τοπικούς φορείς -, σημειώνοντας επιπλέον πως, η Δημοτική Αρχή δεν έχει προβεί σε καμία νέα ενέργεια. “Παρατηρήσεις δεν κατατέθηκαν στην Τεχνική Υπηρεσία” σχολίασε, επισημαίνοντας πως, η απόφαση μελλοντικής υλοποίησης του έργου, θα προκαλέσει σημαντική δαπάνη χρόνου. “Πρέπει να γίνει μελέτη εφαρμογής για να δούμε και αναλυτικά το κόστος καθώς μέχρι σήμερα έχουμε εκτίμηση της δαπάνης που μπορεί να προκύψει και μετά να αναζητήσουμε χρηματοδότηση. Σήμερα, δεν έχουμε προχωρήσει σε επόμενο στάδιο και ίσως η τελική μελέτη να αποτελεί και σύνθεση των τριών προσχεδίων. Θα το εξετάσουμε” πρόσθεσε σχετικά, διευκρινίζοντας πως, “Μετά θα πρέπει η οριστική πρόταση να πάρει χρόνο σε στάδιο εγκρίσεων από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού κι επιπλέον, δεν ξέρουμε αν θα εγκριθεί στο σύνολό της, αφού μπορεί να υπάρξουν παρατηρήσεις. Πάντως δεν έχουμε προχωρήσει σε επόμενο στάδιο ούτε οριστικής μελέτης, ούτε αναζήτησης πόρων”.

Ελάχιστες παρατηρήσεις επί του θέματος από την τοπική κοινωνία

Εκτός της κατηγορηματικής θέσης του συνόλου των συμμετεχόντων στη σχετική διαβούλευση σχετικά με την ανάγκη προάσπισης του ιδιαίτερου παραδοσιακού χαρακτήρα που διακρίνει την οδό Χίου στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης, πρέπει να αναφερθεί πως, προς την Τεχνική Υπηρεσία προχώρησε σε κατάθεση προσωπικής θέσης μόνον η πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών νομού Κυκλάδων, Άρια Χαραλαμπίδη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, η ίδια επεσήμανε τα ακόλουθα: “Σχετικά με τις προμελέτες των στεγάστρων της οδού Χίου θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής: Κατά τη γνώμη μου η λύση που εντάσσεται καλύτερα στο χώρο είναι 3η προμελέτη, εφόσον λυθούν τα θέματα στήριξης που συζητήσαμε. Επίσης κατά τη γνώμη μου στη συγκεκριμένη λύση θα έπρεπε να παραληφθεί η αλληλοτομία των στεγάστρων στην συμβολή των οδών Χίου και Σταματίου Πρωίου, για οικονομικούς, αισθητικούς και λειτουργικούς λόγους. (Εφόσον δεν ήταν απαιτητό από τις προδιαγραφές του Διαγωνισμού)”.

Εμπορικός Σύλλογος Σύρου: Να μην παραπεμφθεί στις καλένδες...

Εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου δε, προτάχθηκαν γενικές παρατηρήσεις οι οποίες σχετίζονται με τη διατήρηση του παραδοσιακού ύφους της συγκεκριμένης οδού, στο πλαίσιο της κλειστής σύσκεψης που είχε ακολουθήσει της διαβούλευσης. “Σε γραπτή τοποθέτηση δεν προέβη ο Εμπορικός Σύλλογος επειδή είχαμε εκφράσει τη θέση μας προς τον τότε Αντιδήμαρχο, Σταύρο Γουσγουνέλη και στη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί με τους μηχανικούς. Στη σύσκεψη είχαν προταθεί πολλά. Το ζητούμενο είναι να προκύψει μία ήπια κατασκευή, που δεν θα επιβαρύνει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της αγοράς, να υπάρξει επαρκής φωτισμός με τρόπο που θα “δένει” με την εικόνα της αγοράς” σημείωσε μεταξύ άλλων προς την εφημερίδα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Ευάγγελος Αλεξανδρίδης, συμπληρώνοντας κατηγορηματικά πως, “Άποψή μας είναι να μην επιβαρυνθεί αισθητικά η οδός Χίου προκειμένου να επιτύχουμε την αισθητική αναβάθμιση που επιβάλλεται”. Εξήγησε μάλιστα πως, “Πρέπει να έχει έναν αρμονικό και ομοιόμορφο χαρακτήρα το στέγαστρο που θα τοποθετηθεί ώστε να εξυπηρετεί την αγορά και να αναβαθμίζει το συγκεκριμένο σημείο της πόλης”, τονίζοντας επιπλέον πως, κάποια στιγμή “χρήσιμο είναι να καθαιρεθούν όλες οι ακαλαίσθητες τέντες κυρίως αυτές με τα πανιά που τοποθετούν οι επαγγελματίες για να προστατέψουν τα προϊόντα τους από τον ήλιο και τη βροχή”.

Σχετικά με τη μέχρι σήμερα καθυστέρηση αλλά και με φόντο τη διαφαινόμενη δαπάνη αρκετού χρόνου ακόμη μέχρι το στάδιο υλοποίησης, αφού το έργο δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Εξ αρχής είχα εκφράσει την ανησυχία μου σχετικά με το ότι δεν θα είναι υλοποιήσιμο το έργο. Ελπίζω η καθυστέρηση που παρατηρείτε να μη σημάνει παραπομπή του έργου - που ζητά η τοπική αγορά της πόλης εδώ και πολλά χρόνια - στις καλένδες.

Η υλοποίησή του θα δώσει άλλη αξία στον συγκεκριμένο δρόμο. Ο επισκέπτης που θα έρχεται θα αντικρίζει μία όμορφη παραδοσιακή αγορά. Ο δρόμος άλλωστε είναι συνυφασμένος με την ιστορία της πόλης μας και δεν πρέπει η Δημοτική Αρχή να μη το θέσει στις προτεραιότητές της”.

Άγνωστος ο χρόνος υλοποίησης

Βάσει των απαιτούμενων ενεργειών που κρίνονται επιβεβλημένες για τη δυνατότητα μελλοντικής υλοποίησης του έργου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών σκιαγράφησε πως, θα μεσολαβήσει αναμφισβήτητα σημαντικός χρόνος. “Θα πρέπει να ακολουθήσει η διαδικασία της οριστικής μελέτης για τον προσδιορισμό των παρεμβάσεων και του κόστους. Δεν αποκλείεται αυτήν τη μελέτη να μπορέσει να τη συντάξει η Τεχνική Υπηρεσία με τις δυνάμεις της. Όμως για τις αδειοδοτήσεις θα απαιτηθεί σημαντικός χρόνος” τόνισε σχετικά, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.