Ομόφωνες αποφάσεις από τρεις Κοινότητες της Σύρου αναφορικά με τα έργα που προτείνονται προς ένταξη στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018

Θέματα καθημερινότητας που επαναλαμβάνονται

Οι κυριότερες προτάσεις των περιοχών Άνω Σύρου, Φοίνικα και Πάγου

Στη σύνταξη των παρεμβάσεων που κρίνουν επιβεβλημένες και απαραίτητες για τη βελτίωση των περιοχών που βρίσκονται στα “διοικητικά” όρια των Κοινοτήτων Άνω Σύρου, Φοίνικα και Πάγου προχώρησαν εγκαίρως τα αιρετά μέλη τους, αποστέλλοντας τις προτάσεις τους για το έτος 2018 στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Δεδομένης της περιορισμένης οικονομικής δυνατότητας του Δήμου, οι τρεις Κοινότητες ιεράρχησαν τις ανάγκες τους, προτάσσοντας τα θέματα που συνδέονται άμεσα με την ασφάλεια των δημοτών και των επισκεπτών, απαριθμώντας μία προς μία τις επιθυμητές παρεμβάσεις τους, που κατά κύριο λόγο στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών που μένουν μόνιμα στη Σύρο.

Χωρίς να προτείνεται κάποιο ιδιαίτερο και μεγάλο έργο, τα μέλη που απαρτίζουν τα ολιγομελή ΔΣ των τριών Κοινοτήτων καθίσταται σαφές πως κατά κύριο λόγο επαναλαμβάνουν αρκετά από όσα είχαν προωθήσει για τη φετινή χρονιά, καθώς οι όποιες παρεμβάσεις εξαρτώνται κυρίως από την οικονομική αντοχή του Δήμου.

Παρακάτω συμπεριλαμβάνονται και παρουσιάζονται τα κυριότερα έργα - παρεμβάσεις εξ όσων έχουν αποτελέσει το περιεχόμενο της ατζέντας τους.

Σημαντικότερες απαιτήσεις για τη Δημοτική Κοινότητα Άνω Σύρου

Συγκεκριμένα, τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου έχουν θέσει σε προτεραιότητα την υλοποίηση συντήρησης του συνόλου των κτιρίων που ανήκουν στον Δήμο και βρίσκονται στα γεωγραφικά όριά της, ενώ αμέσως μετά προτείνουν τον προγραμματισμό της ανάπλασης του δρόμου Φρειδερίκης Αλαφούζου, τον εξωραϊσμό του πηγαδιού της Αληθινής καθώς επίσης και την ανάπλαση της πλατείας στην ίδια περιοχή.

Σε δεύτερο επίπεδο, προτείνεται μία σειρά από εργασίες τσιμεντοστρώσεων σε τμήματα οδών στις περιοχές του Σύριγγα, της Αληθινής και του Επισκοπειού, καθώς επίσης ζητούν την τσιμεντρόστρωση της παλαιάς δεξαμενής στο Κίνι.

Σημαντική ανάγκη που αιτούνται να απαντηθεί, αποτελεί και ο ηλεκτροφωτισμός στο μονοπάτι του Περισινού, ενώ ζητείται ακόμη η κατασκευή προστατευτικού τοίχου στον δρόμο της Αληθινής.

Συμπληρωματικά στα ανωτέρω, αναφέρουν την πρόταση ανάπλασης του δημοτικού χώρου και τη δημιουργία πλατείας επί της οδού Θουκυδίδου, ενώ σημειώνουν τέλος, ανάγκες βελτίωσης (ασφαλτοστρώσεις και αποκαταστάσεις) σε δρόμους και καλντερίμια, καθώς και την πλακόστρωση του δημοτικού πεζόδρομου περιμετρικά της πλατείας του Ι.Ν. Προφήτη Ηλία.

Διαφορετικού ύφους παρεμβάσεις, αναμφισβήτητα μπορούν να θεωρηθούν οι προτάσεις αποκατάστασης λιθοδομής στο μνημείο Εθνομάρτυρα Δον Ιωάννη Δαλεζίου και η επισκευή ανεμόμυλου ιδιοκτησίας Δήμου.

Δώδεκα προτάσεις από την Τοπική Κοινότητα Φοίνικα

Με ένα πλάνο δώδεκα προτάσεων απευθύνεται η Τοπική Κοινότητα Φοίνικα προς την Τεχνική Υπηρεσία, δίνοντας πρωτίστως έμφαση στο έργο “Άρση επικινδυνότητας λόγω διάβρωσης και κατολίσθησης δρόμου σύνδεσης του οικισμού του Φοίνικα με τη ΖΟΕ” (δρόμος προς Ατζικανόκαστρο ασφαλτόστρωση χτίσιμο τοιχίων (δρόμος προς πρώην χωματερή)).

Πέρα από αυτό, τα μέλη της Κοινότητας επισημαίνουν ως αναγκαία έργα προς υλοποίηση τη διαπλάτυνση της οδού στη θέση Πλακουράκια πλησίον ενοικιαζομένων δωματίων “Πλακουράκια, καθώς επίσης ζητούν τη δρομολόγηση έργου για την απορροή ομβρίων στον δημοτικό δρόμο του Βήσσα, την κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στην περιοχή Άδειατα (μεταξύ της ιδιοκτησίας κ. Αρμαδώρου και δημοτικής οδού) αλλά και την ασφαλτόστρωση του δρόμου στην περιοχή Σμπυράκι.

Εκτός των προαναφερθέντων, ακολουθούν προτάσεις ηπιότερου χαρακτήρα εκ μέρους των τοπικών εκπροσώπων των κατοίκων της περιοχής του Φοίνικα και των γύρω περιοχών όπως η τσιμεντόστρωση δρόμου στην περιοχή Υδραός του Φοίνικα (αίτηση Γεωργίου

Βουτσίνου), η τσιμεντόστρωση της δημοτικής οδού προς την οικία της κ.Μαργαρίτας Κάμπαξη στην περιοχή Πλακουράκια, η ανακατασκευή τοιχίου και η διαπλάτυνση δρόμου στην περιοχή Σμπυράκι και η αποκατάσταση δρόμου Φυλλαδάκια.

Ως άξιες λόγου προτάσεις που αποτελούν σταθερά αιτήματα συμπεριλαμβάνονται τέλος και η σύνταξη υδραυλικής μελέτης της περιοχής Κάμπος, η επισκευή της φθοράς στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο πλησίον της οικίας Βαφειαδάκη στα Κόκκινα και η κατασκευή σχάρας απορροής ομβρίων, ενώ τέλος η κατασκευή τοίχου αντιστήριξης για την υποστήριξη του δρόμου προς τη θέση “Κόκκινα”.

Λιτές απαιτήσεις από την Τοπική Κοινότητα Πάγου

Στον αντίποδα με τον μακροσκελή κατάλογο των δύο ανωτέρω Κοινοτήτων, η Τοπική Κοινότητα Πάγου περιορίζεται σε τέσσερις προτάσεις. Συγκεκριμένα, τα μέλη της αιτούνται α. Την τσιμεντόστρωση οδού από επαρχιακή οδό Ποσειδωνίας (οικία Τζαναβάρη) προς Παρακοπή (Κράλληδες), β. Την αποκατάσταση οδοστρώματος στην περιοχή Μεσαριά.(Γαδ Αντωνίου), γ. Την αποκατάσταση οδοστρώματος στο δρόμο Φουρλάκων και δ. Την αποκατάσταση οδοστρώματος στο δρόμο έναντι Βασιλόπουλου προς 8χ8.