Το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου ασκεί δριμεία κριτική προς τη Δημοτική Αρχή με αφορμή την έγκριση διοικητικής προσφυγής υπαλλήλου από την ΑΔΑ, η οποία “φώτισε” το γεγονός πως σχετικά με τις τοποθετήσεις προϊσταμένων δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα

“Η διοίκηση δεν ασκείται με ημιμάθεια κι εμπάθεια”

Η στάση της Δημοτικής Αρχής απέναντι στο υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η οποία βάσει του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου χαρακτηρίζεται από “ημιμάθεια κι εμπάθεια”, βρίσκεται εκ νέου στο προσκήνιο των δημοτικών πραγμάτων, μετά και την έγκριση διοικητικής προσφυγής υπαλλήλου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, σχετικά με τις τοποθετήσεις των προϊσταμένων.

Η εν λόγω εξέλιξη που αναδείχθηκε την περασμένη εβδομάδα από την εφημερίδα, μετά από τη σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης (ΑΔΑ ΩΛΚΒΟΡ1Ι-0ΦΞ) και η οποία έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια, “πυροδότησε” τη σαφή και ξεκάθαρη δημόσια τοποθέτηση επιβεβαίωσης του Σωματείου αναφορικά με τους παλαιότερους ισχυρισμούς των μελών του, τα οποία έκαναν λόγο για τη μη δίκαιη αντιμετώπιση, αξιολόγηση και τοποθέτηση υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης, με φόντο και την έκδοση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ).

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού”

Συγκεκριμένα, εκ μέρους του Σωματείου, μετά τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών, Αλέξη Αθανασίου που φιλοξενήθηκαν στο σχετικό δημοσίευμα της Κοινής Γνώμης την προηγούμενη εβδομάδα, τονίζεται κατηγορηματικά πως, η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει έρθει τετ α τετ με τον μοναδικό αντίπαλό της, που είναι “ο ίδιος ο κακός εαυτός της”.

Χαρακτηριστικά το Σωματείο υποστηρίζει πως, “Η Δημοτική Αρχή έχει έναν και μοναδικό αντίπαλο και αυτός είναι ο κακός της εαυτός. Ο εαυτός που δεν της επιτρέπει να μάθει από τα λάθη της και εξακολουθεί να τα επαναλαμβάνει”. Τα μέλη του επισημαίνουν δε εξ αρχής για το θέμα του ΟΕΥ πως, “σε ότι αφορά τη στάση του Σωματείου απέναντι στον οργανισμό, όχι μόνο δεν πολεμήθηκε, αλλά καταδικάσαμε την εσκεμμένη κωλυσιεργία και επιβάλλαμε την επίσπευση της εκπόνησής του διότι θεωρούμε ότι αποτελεί το βασικότερο εργαλείο με το οποίο οργανώνονται και συντονίζονται οι υπηρεσίες του Δήμου”. Όπως προσθέτουν μάλιστα, “η διαδικασία ολοκλήρωσής του έγινε κεκλεισμένων των θυρών, τηρήθηκε όπως συνηθίζεται σιωπή ιχθύος, γεγονός που καταδεικνύει πως η Δημοτική αρχή δεν είχε ποτέ συγκεκριμένο σχεδιασμό για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, την επιμόρφωση του προσωπικού, την εξασφάλιση των συνθηκών υγιεινής, ασφάλειας και αξιοπρεπούς στέγασης, τον προγραμματισμό των προσλήψεων και κυρίως στις πολύ κρίσιμες υπηρεσίες της καθαριότητας, των συντηρητών, των κοινωνικών υπηρεσιών κλπ.”.

 

Άλλοι Δήμοι προχώρησαν στην αξιολόγηση... καταρτίζοντας σχέδια στελέχωσης”

Επικεντρώνοντας την κριτική τους στο σοβαρό θέμα της κατάρτισης του ΟΕΥ, τα μέλη του Σωματείου ανέδειξαν παρακάτω πως, “ενώ πολλοί δήμοι σύμφωνα με το νόμο και με βάσει τον Οδηγό (ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ & ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ & ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ/10.11.2014), προχώρησαν στην αξιολόγηση των δομών τους, καταρτίζοντας σχέδια στελέχωσης, προκειμένου να διεκδικήσουν με τεκμηρίωση στελέχωση και πόρους”, στον αντίποδα, “η Δημοτική Αρχή (σσ. του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης) κατάρτιζε χωρίς καμία μελέτη, επί 2,5 χρόνια έναν παλαιού τύπου υπερμεγέθη για τις δυνατότητες του δήμου ΟΕΥ, με σοβαρά σφάλματα και παρατυπίες, μη ευέλικτο, χωρίς επαρκή στελέχωση, συντονισμό και εποπτεία και με αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών, ασάφεια και συγκρούσεις στη λειτουργία τους”.

Μάλιστα, τεκμηριώνοντας τη λανθασμένη - και παρά τω νόμω - οδό που ακολούθησε η Δημοτική Αρχή, τόνισαν χαρακτηριστικά πως, “Κατάφορη παραβίαση κάθε νομιμότητας αποτελεί στο άρθρο 35 του ΟΕΥ ο κατ΄ εντολή, αποκλεισμός πολύ μεγάλου αριθμού ειδικοτήτων συναδέλφων από τη δυνατότητα να τοποθετηθούν ως προϊστάμενοι στις υπηρεσίες”. Αναφορικά με το εν λόγω θέμα, συμπληρώνουν μάλιστα πως, “το Σωματείο έχει καταθέσει προσφυγή ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών” από το οποίο “έχουν ζητηθεί άμεσα απαντήσεις”, εξηγώτας πως για τη συγκεκριμένη ενέργεια “είμαστε σε διαδικασία εξελίξεων” καθώς “Δεν γνωρίζουμε ακόμα και δεν μας έχουν κοινοποιηθεί ως όφειλαν απαντήσεις των εμπλεκομένων υπηρεσιών”.

 

Παράνομοι κι επιλεκτικοί αποκλεισμοί”

Εστιάζοντας ακολούθως στο θέμα της εφαρμογής του νέου Οργανισμού, τα μέλη του Σωματείου εξηγούν πως, “Ήδη και με την εφαρμογή του νέου ΟΕΥ, τα προβλήματα εντείνονται, με τη συνέχιση των παράνομων και επιλεκτικών αποκλεισμών συναδέλφων από θέσεις ευθύνης, τις συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού” με αποτέλεσμα όπως προσθέτουν “άλλες υπηρεσίες να έμεναν χωρίς προσωπικό ενώ άλλοι συνάδελφοι να έμεναν ανενεργοί χωρίς αρμοδιότητες” ενώ παράλληλα διακρίνεται συστηματικά η “ανάθεση παράλληλων και αλλότριων καθηκόντων” καθώς και “παρεμβάσεις και παρακώλυση στη νόμιμη διεκπεραίωση αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών κλπ.”.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Οικονομική Υπηρεσία”

Το Σωματείο προσθέτει εν συνεχεία, πως, “Οι περισσότερες «απαλλαγές» και «παραιτήσεις» προϊσταμένων, έγιναν στην κομβικής σημασίας οικονομική υπηρεσία του Δήμου μας. Υπηρεσία, στην οποία ακόμα και μετά τη δημοσίευση του νέου ΟΕΥ, δεν τηρήθηκε ξανά ο νόμος για τις τοποθετήσεις των προϊσταμένων”, με αποτέλεσμα όπως αναφέρουν “να ακυρωθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση όλες οι σχετικές αποφάσεις, μετά από προσφυγή συναδέλφου”. Δηλώνουν δε, πως, στο συγκεκριμένο πεδίο “έπεται συνέχεια…”.

 

Δεν θα τροφοδοτήσουμε την αποδιοργάνωση”

Παρακάτω, οι εργαζόμενοι του Δήμου και δη το Σωματείο και τα μέλη του κατέστησαν σαφές πως, οι όποιες μη ορθές συμπεριφορές και αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής επιχειρούν να γεννούν σοβαρά προβλήματα μεταξύ των εργαζομένων, δεν θα βρουν υποστηρικτή το συνδικαλιστικό όργανο των υπαλλήλων. “Σε κάθε περίπτωση, το Σωματείο δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει το παιχνίδι των «καλών» και των «κακών» εργαζομένων. Δεν πρόκειται υιοθετώντας παλαιοσυνδικαλιστικές πρακτικές να χαριστεί σε κανέναν, ούτε και να τροφοδοτήσει την αποδιοργάνωση, που εξυπηρετεί σκοπιμότητες ενέχοντας κινδύνους για τη νομιμότητα της λειτουργίας των υπηρεσιών. Οι υπάλληλοι δεν είναι ούτε πειραματόζωα, ούτε αυλικοί κανενός. Δεν παρακινούνται ούτε επιβραβεύονται κατ επιλογήν ανά ομάδες αρεστών” ανέφεραν χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως, “Προσόντα αξιολόγησης του προσωπικού, δεν είναι η τυφλή υπακοή, ο φόβος και η αλληλοεξυπηρέτηση μεταξύ ημετέρων”.

Προτού ολοκληρώσουν την κριτική τους και τις απαντήσεις τους με αφορμή της πρόσφατες εξελίξεις, τα μέλη του Σωματείου επανέλαβαν κατηγορηματικά πως, “Όλες οι τοποθετήσεις όπως γίνονται κι έτσι όπως είναι στημένος ο Οργανισμός αποσκοπούν εκεί. Να αποκλειστούν άτομα”. Ωστόσο, από την πλευρά τους, δεν παραλείπουν να υπενθυμίσουν προς τη Δημοτική Αρχή ότι, “Ο Δήμος δεν είναι ιδιωτική επιχείρηση” κι ως εκ τούτου, “καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, αυτά πρέπει να μην παρακάμπτονται”.

Υπογραμμίζουν δε, πως, “Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους υπαλλήλους να κριθούν όταν μπορούν. Γι αυτό σε ένα δεύτερο επίπεδο παλεύουμε και το θέμα των κρίσεων. Δηλαδή να υπάρχει ένα όργανο υπηρεσιακό που να είναι κατά μία έννοια πιο ουδέτερο για να μπορεί να κάνει τις τοποθετήσεις”, σημειώνοντας μάλιστα ότι σήμερα δυστυχώς διαπιστώνεται ότι “υπάρχει μία απαξίωση”. Προσθέτουν δε πως, προς όφελος του Δήμου, “πρέπει να αξιοποιείται το προσωπικό” και “αξιοποίηση δεν σημαίνει να βάζεις το προσωπικό στην άκρη”.

Καταλήγοντας στην κριτική τους, αναφέρουν κατηγορηματικά πως, “Η Διοίκηση δεν ασκείται με ημιμάθεια και εμπάθεια και δεν αποσκοπεί στην ικανοποίηση της προσωπικής ματαιοδοξίας και των συμφερόντων κανενός” τονίζοντας τέλος πως, “Ο Δήμος ανήκει στους πολίτες και εξυπηρετεί μόνο τους πολίτες. Είναι ένας δημόσιος φορέας που πρέπει να ελέγχεται και να λογοδοτεί για τη διαφάνεια σε όλο το φάσμα των λειτουργιών του”.