Αναλυτικά στοιχεία από τους φορείς του κλάδου στη Σύρο σχετικά με την ουσιαστική αύξηση του τουρισμού ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ. Σύρου - Ερμούπολης

Απολογισμός με στοιχεία, όχι εκτιμήσεις

Παρέμβαση, σχετικά με τις πρώιμες προγνώσεις της δημοτικής αρχής, για την πορεία της περιόδου υψηλής επισκεψιμότητας για το νησί, πραγματοποίησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Α. Γιαλόγλου.

Την πεποίθηση, πως χρειάζεται ένας αναλυτικός και βάσει στοιχείων απολογισμός, έστω και της επισκεψιμότητας του πρώτου μήνα της καλοκαιρινής περιόδου, εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Ανδρέας Γιαλόγλου, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή δημόσιες δηλώσεις, εκ μέρους της πλειοψηφίας, στις οποίες, ουσιαστικά προκαταβάλλονταν τα αποτελέσματα και της επόμενης περιόδου.

Σχόλιο «έκπληξη» προκάλεσε επίσης και η παραδοχή, εκ μέρους του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, κ. Γιάννη Χαρίτου, καθώς, σε τοποθέτησή του, αναφορικά με την ενδοκυκλαδική και όχι μόνο ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σύρου, τόνισε, πως στο νησί «δεν υπάρχει καθόλου κόσμος», μία δήλωση, που έρχεται σε αντίθεση με άλλες δημόσιες τοποθετήσεις εκπροσώπων της παράταξής του.

«Στην αγορά τα πράγματα δεν είναι ανάλογα»

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, λόγω του ειδικού ενδιαφέροντος για την επικαιρότητα, που παρουσιάζει το θέμα και αφού αναγνωρίστηκε η απουσία του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, από το τραπέζι της συνεδρίασης, αποτελεί προκατάληψη της κοινής γνώμης, η εξαγγελία εκτιμήσεων, σχετικά με την πορεία της επισκεψιμότητας, για το επόμενο διάστημα.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «γνωρίζετε όλοι εκ των προτέρων, ότι ούτε γκρινιάρης είμαι, ούτε μίζερος, αλλά σπεύδω να το αναφέρω, ορμώμενος από το πρόσφατο δημοσίευμα της δημοτικής αρχής, σχετικά με τα εισιτήρια που κόπηκαν το μήνα Ιούνιο, καθώς επίσης και με την εκτίμηση για τον αριθμό των εισιτηρίων που θα κοπούν κατά το μήνα Ιούλιο, ένα γεγονός, που δείχνει σε μένα, ένα τεράστιο άγχος, μήπως και δεν πάει καλά η σεζόν, να σπεύσουμε να προκαταλάβουμε την κοινή γνώμη, με την εντύπωση της αύξησης του τουρισμού».

Μάλιστα, χρησιμοποιώντας μία χιουμοριστική αναγωγή, ανέφερε, ότι «μου θυμίζει κάποιες κοπέλες, που χειμωνιάτικα με την πρώτη λιακάδα βάζουν κανένα μίνι και κανένα εξώπλατο και έρχεται η μπόρα, τις κάνει μούσκεμα και τρέχουν σπίτι γρήγορα».

Επιστρέφοντας στην ουσία του θέματος, ο κ. Γιαλόγλου υπογράμμισε, πως «αυτό το στοιχείο δεν είναι επαρκές για να δούμε αν έχουμε όντως αύξηση του τουρισμού. Θα παρακαλούσα να έχουμε και τον απολογισμό, για τον μήνα Ιούνιο παραδείγματος χάριν, των κρατήσεων που έχουν γίνει, των διανυκτερεύσεων, από την Ένωση Ξενοδόχων Σύρου, από την Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου, ώστε να μπορέσουμε να συνάγουμε ένα αποτέλεσμα. Δεν είναι δυνατόν να σπεύδουμε και να λέμε πράγματα, όταν στην αγορά τα πράγματα δεν είναι ανάλογα. Τέλος πάντων, ας έχουμε κάποια τεκμήρια, με τα οποία να μπορέσουμε κι εμείς να κατανοήσουμε ότι η αύξηση αυτή όντως συμβαίνει και να χαρούμε».

Απολογισμός και των στοχευμένων προωθητικών δράσεων

Επιπλέον, ο κ. Γιαλόγλου αιτήθηκε και τον απολογισμό σχετικών στοχευμένων δράσεων, τις οποίες είχε χρηματοδοτήσει ο Δήμος για την προβολή και προώθηση του νησιού, στη Γερμανική τουριστική αγορά.

«Στο πλαίσιο αυτό», σημείωσε, «θα ήθελα να μάθω, εφόσον έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που δώσαμε τα χρήματα, για την προώθησή μας στη Γερμανία – θυμάστε, με τους παραολυμπιονίκες κλπ – ποιο είναι το αποτέλεσμα των χρημάτων αυτών; Έχουμε γερμανικό τουρισμό; Έχουμε Κινέζους τουρίστες, όπως διάβασα σε δημοσίευμα, από τη συμμετοχή μας στο σχετικό Ελληνοκινεζικό Παρατηρητήριο; Εκτός κι αν οι Κινέζοι τουρίστες έρχονται μεταμφιεσμένοι σε Αθηναίους Συριανής παροικίας. Διότι προσωπικά, δεν έχω δει ούτε Κινέζους ούτε Γερμανούς τουρίστες».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, έκλεισε την τοποθέτησή του επί του θέματος, υπογραμμίζοντας, πως «θα ήθελα σας παρακαλώ να κάνουμε ένα σοβαρό απολογισμό, καθώς αν θέλουμε να μιλάμε για τέτοια ζητήματα, θα πρέπει να τα εξετάζουμε από παντού».

«Η χρονιά δεν θα πάει καθόλου καλά»

Ιδιαίτερα απρόοπτη υπήρξε, σχετικά με την επισκεψιμότητα του νησιού και η τοποθέτηση, κατά τη διάρκεια ερώτησής του, του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, κ. Γιάννη Χαρίτου, ο οποίος υποστήριξε την πεποίθηση, πως φέτος η Σύρος θα βγει «χαμένη» στο θέμα του τουρισμού, λόγω της κακής ακτοπλοϊκής της σύνδεσης.

Αναλυτικά, όπως υποστήριξε, «αυτή τη στιγμή στο νησί δεν υπάρχει καθόλου κόσμος. Τη Δευτέρα βρέθηκα στην Πάρο. (Συνωστισμός στο περπάτημα της παραλίας). Έπειτα, πώς να έχουμε κόσμο, αφού για να φύγει από εδώ ένα γκρουπ συνταξιούχων ή ΚΑΠΗ – έχω επαφή με τα σωματεία – και να πάει στη Δήλο, που άλλοτε η απόσταση ήταν της τάξης των 20 λεπτών, θέλουν 4 ώρες. Πρέπει να πάνε πρώτα στην Άνδρο. Το ίδιο και για να πάνε στην Πάρο, αφού πρέπει να περάσουν μέσω Μυκόνου. Αυτό για το νησί μας είναι μεγάλη ζημιά και πιστεύω ότι η χρονιά δεν θα πάει καθόλου καλά, στο θέμα του τουρισμού, διότι ο κόσμος ταλαιπωρείται με αυτά τα συστήματα», ενώ έκλεισε, σημειώνοντας, ότι «πρέπει να μπουν δρομολόγια να μπορεί να μετακινείται ο κόσμος άνετα, εύκολα και γρήγορα. Ζούμε στο 2020. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε πίσω».

 

Ετικέτες: