Την απόρριψη αιτήματος καταστήματος γερμανικής αλυσίδας υπεραγορών τροφίμων, για επέκταση αποφάσισε, με γνώμονα την προάσπιση της τοπικής αγοράς, ο Δ. Σύρου-Ερμούπολης

«Όχι» στην επέκταση

Ομόφωνα αρνητική, στην κατεύθυνση της προάσπισης των συμφερόντων της τοπικής οικονομίας, ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σχετικά με το αίτημα υπεραγοράς τροφίμων, να επεκταθεί πλέον των τετραγωνικών μέτρων, που προβλέπει η άδειά της.

Με γραπτό αίτημα, ήδη από τον προηγούμενο μήνα, η εταιρεία «ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.», υπενθυμίζοντας, πως για το υφιστάμενο κατάστημα, στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, έχουν ήδη χορηγηθεί η υπ’αριθμ. 20/2013 και συμπληρωματικά η υπ’ αριθμ. 173/2014 άδειες ίδρυσης και δυνάμει αυτών, η σχετική άδεια λειτουργίας, αιτήθηκε  την επέκτασή της, λόγω τροποποίησης του σχεδιασμόυ του ως άνω καταστήματος με σκοπό τη λειτουργική διαρρύθμιση την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών και τη βέλτιστη διαχείριση των εμπορευμάτων.

Για το ζήτημα κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν, τόσο η Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης, όσο και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, οι οποίες αμφότερες αποφάσισαν ομόφωνα αρνητικά για το ζήτημα.

Ενδεχόμενο δικαίωσης της εταιρείας

Εισηγούμενος το θέμα κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης, 19 Ιουλίου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Μάριος Βουτσίνος, υπογράμμισε πως πρόκειται για συνολική επέκταση επιφάνειας 1.252,51 τετραγωνικών μέτρων, με τον επιπλέον χώρο, να ζητείται για χρήσεις, όπως χώρος πώλησης, αποθήκης και βοηθητικών χώρων.

«Έχουμε πάρει γνωμοδότηση από το Γραφείο Νομικής Υποστήριξης, που ουσιαστικά επιβεβαιώνει, με βάση το πληθυσμιακό μέγεθος του Δήμου, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί στα τετραγωνικά μέτρα που ζητά, ωστόσο, ο συγκεκριμένος νόμος θέτει και κάποιες άλλες προϋποθέσεις και παραμέτρους, για να δοθεί άδεια, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά και το πληθυσμιακό μέγεθος της περιοχής.[…] Προϋποθέσεις είναι οι επιπτώσεις στον ανταγωνισμό μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων, στην οικονομία της περιοχής την απασχόληση και την επίδραση στη λειτουργία των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, η ανάγκη διατήρησης της πληθυσμιακής βάσης της περιοχής, η διασφάλιση του κανονικού εφοδιασμού των καταναλωτών, η προστασία του εισοδήματός τους και η καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών τους, όπως επίσης και ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και ιδίως η εναρμόνιση του όγκου και του τύπου της μονάδας, προς το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον της περιοχής, η ύπαρξη οδικού δικτύου και λοιπών έργων υποδομής και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τις μετακινήσεις», διευκρίνισε ο κ. Βουτσίνος, ενημερώνοντας το Σώμα, επίσης, ότι «πάνω σε αυτές τις προϋποθέσεις έχουν στραφεί και οι γνωμοδοτήσεις της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, οι οποίες είναι ομόφωνα αρνητικές».

Ωστόσο, όπως θέλησε να τονίσει ο Αντιδήμαρχος, «απ’ τη στιγμή που ο νόμος επιτρέπει στην συγκεκριμένη εταιρεία να επεκταθεί στο βαθμό που το επιθυμεί, ακόμη και ομόφωνα αρνητική να είναι η σημερινή μας απόφαση, αν υπάρξει κάποια διοικητική προσφυγή, ενδεχομένως να δικαιωθεί η εταιρεία. Καλό είναι να το πούμε, ώστε να το γνωρίζουν οι σύμβουλοι, οι πολίτες, οι επιχειρηματίες, η τοπική κοινωνία», προσθέτοντας, ότι «η συντριπτική πλειοψηφία αιτημάτων, ώστε να δημιουργηθεί ή να επεκταθεί κατάστημα της συγκεκριμένης επιχείρησης στην Ελλάδα, αντιμετωπίζεται αρνητικά με τις αποφάσεις των κατά τόπους Δημοτικών Συμβουλίων, ωστόσο στη συνέχεια δικαιώνεται η εταιρεία».

Προάσπιση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας

Αξίζει να σημειωθεί, πως η Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά για την επέκταση του καταστήματος, δεδομένου, ότι:

Α) Η συγκεκριμένη επιχείρηση βρίσκεται σε οδικό δίκτυο το οποίο εξυπηρετεί όλο το νησί με κυκλοφοριακό φόρτο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κατά συνέπεια συγκεντρώνει μεγαλύτερο αριθμό οχημάτων.

Β) Επιβάλλεται να υπάρχει ισονομία όσον αφορά στα τετραγωνικά των καταστημάτων αυτού του είδους, με ελάχιστες αποκλίσεις μεταξύ τους, δεδομένου, ότι βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο (ενδεικτικές αποστάσεις: περίπου 50 μέτρα από το Σούπερ Μάρκετ Νεωρίου – περίπου 70 μέτρα από το Σούπερ Μάρκετ Βιδάλη και περίπου 400 μέτρα από τα Σούπερ Μάρκετ Βασιλόπουλος και Σκλαβενίτης).

Γ) Δημιουργούνται επιπτώσεις, τόσο για τα ομοειδή πλησιέστερα καταστήματα, όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί της Σύρου.

Δ) Ο Δήμος οφείλει να παρεμβαίνει υπέρ των εναπομεινάντων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Σύρου, που μαστίζονται ανελέητα από την κρίση των τελευταίων χρόνων και να στηρίζει την τοπική οικονομία, απέναντι στα μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα που εξελίσσονται σε ανεξέλεγκτες μονοπωλιακές καταστάσεις.

 Αντίστοιχα, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής επίσης ομόφωνα αρνητικά, δικαιολόγησε την απόφασή της σημειώνοντας τα εξής:

Α) Θα υπάρξουν επιπτώσεις στον ανταγωνισμό μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων, στην οικονομία του νησιού, στην απασχόληση και στην επίδραση της λειτουργίας των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων οι οποίες μαστίζονται από την κρίση των τελευταίων χρόνων και ο Δήμος οφείλει να στηρίζει και να προστατεύει

Β) Δημιουργείται πρόβλημα στην εναρμόνιση του όγκου και του τύπου της μονάδας ως προς το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής, με βασικότερο ζήτημα την επιπλέον επιβάρυνση του ήδη αυξημένου κυκλοφοριακού φόρτου

«Ο Δήμος οφείλει να εκφράζει την τοπική κοινωνία»

Στη συνεδρίαση, παρών ήταν και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, κ. Ευάγγελος Αλεξανδρίδης, ο οποίος ανέφερε, πως «το νησί δεν στερείται πολυκαταστημάτων. Έχουμε 6 πολυκαταστήματα. Αν αυτό το κατάστημα πάρει την επέκταση που θέλει θα έρθουν και οι υπόλοιποι μετά και θα θέλουν από 1-2 στρέμματα ο καθένας».

Επιπλέον υποστήριξε, πως «οι κεντρικότεροι εμπορικοί δρόμοι, όπως η οδός Χίου, όπου βρίσκεται η κεντρική αγορά έχει ξενοίκιαστα καταστήματα, η οδός Σταματίου Πρωίου βρίσκεται υπό κατάρρευση. Αρκεί να κάνετε έναν περίπατο στην πόλη, ώστε να δείτε τι γίνεται. Πολλά καταστήματα βρίσκονται στο “κόκκινο”. Το πρόβλημα δεν είναι ότι υφίσταται το κατάστημα αυτό. Έχει λάβει άδεια, λειτουργεί. Το πρόβλημα είναι, ότι όλα αυτά τα ξένων συμφερόντων καταστήματα, δεν αφήνουν χρήμα στον τόπο κατά τον κύκλο εργασιών τους, καθώς δεν προμηθεύονται από την τοπική αγορά και από κανέναν τοπικό αντιπρόσωπο τίποτε», σχολιάζοντας, πως αν οι τοπικοί αντιπρόσωποι καταρρεύσουν, τότε η ανεργία στο νησί θα εκτοξευθεί.

Εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας, ο επικεφαλής της, κ. Ανδρέας Γιαλόγλου τόνισε, ότι «πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα, καθώς εδώ καλούμαστε να εκφράσουμε την τοπική κοινωνία, όπως εμείς την αφουγκραζόμαστε. Η τοπική κοινωνία έχει εκφραστεί, μέσα και από τα συλλογικά όργανα που γνωμοδοτούν, όπως η Δ.Κ. Ερμούπολης και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Η τοποθέτηση είναι ξεκάθαρη υπέρ της προάσπισης κατά το δυνατόν των τοπικών συμφερόντων. Τεκμηριώνεται, νομίζω, επαρκώς, με ό,τι εμείς αντιλαμβανόμαστε».

Από τον δημοτικό σύμβουλο της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Κομνηνό Στρογγύλη, εκφράστηκε η παράκληση, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να τεκμηριώνεται με νομική επάρκεια, με αναφορές επίσης και στις ιδιαιτερότητες, βάσει νησιωτικότητας, ιστορικού τόπου και άλλων ζητημάτων, ώστε να έχει βαρύτητα απέναντι στις ενδεχόμενες νομικές αντεγκλήσεις της εταιρείας.

Εν κατακλείδι, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την απόρριψη του αιτήματος της εταιρείας «ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.», σχετικά με την επέκτασή της. 

Ετικέτες: