Παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου, Κομνηνού Στρογγύλη από την Κίνηση Πολιτών Σύρου για τη μη σύνταξη του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δήμου Σύρου - Ερμουπολης μέχρι σήμερα

“Χωρίς στρατηγική επί τρία έτη”

Γ. Μαραγκός: “Ο Δήμος δεν μένει στάσιμος. Το αντίθετο θα έλεγα...”

Ανεπηρέαστος ισχυρίζεται ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός πως παραμένει ο Δήμος σε επίπεδο χάραξης στρατηγικής και ανάπτυξης του σχετικού πλάνου από τη Δημοτική Αρχή προς όφελος της προόδου της Σύρου, παρά το γεγονός πως, διανύουμε το τρίτο έτος της τρέχουσας θητείας και η δημοτική πλευρά δεν διαθέτει – ως όφειλε - Επιχειρησιακό Σχέδιο.

Το θέμα έθιξε προσφάτως το μέλος της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κομνηνός Στρογγύλης εντός της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, επισημαίνοντας επιγραμματικά πως, αν και “τα προβλήματα για το τόπο, πολλαπλασιάζονται” ωστόσο η Δημοτική Αρχή μέχρι στιγμής, δεν έχει καταφέρει να συντάξει τη στρατηγική κατεύθυνσή της.

Το σχετικό ερώτημα κατέθεσε ο κ. Στρογγύλης στο προεδρείο ζητώντας άμεσα να μεριμνήσει για την ενημέρωση του σώματος και των δημοτών, με δεδομένο ότι το περιεχόμενο του Επιχειρησιακού Σχεδίου αποτυπώνει τη λειτουργία του Δήμου προς επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Δεδομένης της απουσίας του κ. Μαραγκού από την πρόσφατη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου, εκ μέρους της εφημερίδας ζητήθηκαν απαντήσεις από τον ίδιο, καθώς επίσης και τοποθέτηση αναφορικά με το κατά πόσον εκτιμά κι αξιολογεί πως έχει επηρεαστεί ο Δήμος από άποψη λειτουργίας και πάντα, προς όφελος της ανάπτυξης της Σύρου.

Πότε θα δούμε τον περιβόητο αναπτυξιακό σχεδιασμό;”

Συγκεκριμένος ο Κομνηνός Στρογγύλης στην ερώτησή του, θέλησε να επισημάνει πως η τρέχουσα θητεία συμπληρώνει τα πρώτα τρία έτη, βαίνει ολοταχώς προς την τελική ευθεία, ενώ η παρούσα Δημοτική Αρχή, δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει Στρατηγικό κι Επιχειρησιακό Σχέδιο που να δηλώνει τη λειτουργία του Δήμου βάσει των στόχων και του οράματος της σημερινής διοίκησης. “Περιμένουμε τον Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης της Σύρου τα τελευταία τρία χρόνια από την παρούσα Δημοτική Αρχή. Κάτι το οποίο δεν το έχουμε δει. Αποσπασματικές κινήσεις, χωρίς να γνωρίζουμε που πάμε με ποια ελπίδα, με ποια οράματα” σχολίασε αρχικά ο κ. Στρογγύλης, υποστηρίζοντας κατηγορηματικά πως, “βλέπω μία κωλυσιεργία όσον αφορά αυτό το περιβόητο Σχέδιο Ανάπτυξης του νησιού μας” ενώ ταυτοχρόνως, όπως δήλωσε, “τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται”.

Θέτοντας το σαφές ερώτημα “Πότε θα δούμε αυτόν τον περιβόητο αναπτυξιακό σχεδιασμό από τη Δημοτική Αρχή, η θητεία της οποίας λήγει σε έναν χρόνο;” ο Κομνηνός Στρογγύλης έκλεισε την παρέμβασή του, αναδεικνύοντας το σοβαρό θέμα για το οποίο επανειλημμένως έχει απαιτήσει πρόοδο κι ενημέρωση κατά το παρελθόν.

Ο νέος ΟΕΥ έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις. Έπρεπε να ξεπεράσουμε τον σκόπελο της έγκρισης”

Αναφορικά με το θέμα της καθυστέρησης των απαιτούμενων ενεργειών από τη Δημοτική Αρχή ο Γιώργος Μαραγκός έθεσε ως μοναδικό λόγο τη μη ύπαρξη εγκεκριμένου – μέχρι προσφάτως – ΟΕΥ. “Μέχρι και πριν από δύο μήνες δεν είχαμε εγκεκριμένο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας στον Δήμο μας και άρα, υπό την έννοια αυτή δεν ήταν δυνατή η ολοκλήρωση της Α΄ φάσης του Επιχειρησιακού Σχεδίου, το οποίο προβλέπει στην Α΄ ενότητα την περιγραφή του εσωτερικού περιβάλλοντος λειτουργίας του φορέα.

Άρα, επειδή ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας ο καινούργιος έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον μέχρι πρόσφατα ισχύοντα, δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε να ξεπεράσουμε αυτόν τον σκόπελο” δήλωσε κατηγορηματικά, γνωστοποιώντας πως σήμερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν λάβει σχετική εντολή και προχωρούν στη σύνταξή του. “Εδώ και δύο μήνες περίπου από την ημερομηνία έγκρισης του ΟΕΥ έχει δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου μας. Έχει συσταθεί με απόφασή μου και ομάδα εργασίας μέσα στον Δήμο, η οποία υποστηριζόμενη από το γραφείο Προγραμματισμού του Δήμου μας, προχωρά στη διαδικασία εκπόνησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου” σημείωσε, επισημαίνοντας όμως, πως, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τον χρόνο ολοκλήρωσης της σύνταξής του.

“Δεν μπορώ να προδικάσω σε πόσο χρονικό διάστημα θα το έχουμε ολοκληρωμένο και θα το φέρουμε προς έγκριση, γιατί περιλαμβάνονται διάφορα βήματα. Η αλήθεια είναι πως οι αρμόδιες Υπηρεσίες έχουν πάρει έγγραφη εντολή από εμένα εδώ και δύο μήνες με την έγκριση του ΟΕΥ να προχωρήσουν τις διαδικασίες”.

 

Θα αποτυπώσει την εκπεφρασμένη στρατηγική μας”

Κληθείς να απαντήσει με σαφήνεια αν θεωρεί πως η πολιτική της Δημοτικής Αρχής δεν παρουσιάζει συνεκτικό “πρόσωπο” ή έχει επηρεαστεί από την απουσία στρατηγικού σχεδιασμού, ο Γιώργος Μαραγκός υπήρξε γενικόλογος. “Είναι μία τυπική και μία ουσιαστική υποχρέωση που έχουμε οι Δήμοι παρ΄ ότι εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω, δεν διαθέτουν αρκετοί Δήμοι επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο. Ουσιαστικά το Επιχειρησιακό Σχέδιο αποτυπώνει τη στρατηγική και το όραμα μίας Δημοτικής Αρχής όσον αφορά τομείς ευθύνης του Δήμου, οι οποίοι σχετίζονται με τη λειτουργία του Δήμου με την οικονομική, την τουριστική ανάπτυξη μίας περιοχής - εν προκειμένω μιλάμε για έναν νησιωτικό Δήμο -, την εκπαίδευση, το περιβάλλον και όλους τους τομείς δράσης που έχει στην ευθύνη του” σχολίασε, δηλώνοντας κατηγορηματικά πως, “Αυτό καθόλου δεν μας έχει επηρεάσει και όταν ολοκληρωθεί το Επιχειρησιακό Σχέδιο θα αποτυπώσει αυτήν ακριβώς την εκπεφρασμένη στρατηγική μας, την οποία έχουμε και με την οποία λειτουργούμε μέχρι σήμερα”. Θέλοντας να παραθέσει παραδείγματα της πορείας του Δήμου σε επίπεδο διεκδίκησης πόρων για το νησί δε, τόνισε πως, “ενδεικτικά θα πω ότι διεκδικούμε τη χρηματοδότηση κι έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής στους τομείς της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος, του τουρισμού, του αθλητισμού”.

Βάσει των ανωτέρω, επεσήμανε πως, “Θέλω να πω ότι ο Δήμος δεν μένει στάσιμος, το αντίθετο θα έλεγα”. Άλλωστε, όπως υποστήριξε, “το Επιχειρησιακό Σχέδιο αποτυπώνει με έναν τρόπο περιγραφικό και διαστασιολογημένο αυτήν την στόχευση και τη στρατηγική που σχετίζεται με την εκάστοτε Δημοτική Αρχή και με τα πρόσωπα που την απαρτίζουν. Δηλαδή δεν σε καθοδηγεί το Επιχειρησιακό Σχέδιο σε σχέση με το τί θέλεις να κάνεις. Εσύ αποτυπώνεις μέσα στο Επιχειρησιακό Σχέδιο ουσιαστικά τους στόχους που έχεις για τον Δήμο και την περιοχή εμβέλειας του Δήμου”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, σημείωσε τέλος πως, “Ευελπιστώ ότι και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες εμπλέκονται παρά τον φόρτο εργασίας που υπάρχει σε διάφορα αντικείμενα, θα καταφέρουν το ταχύτερο δυνατόν να ολοκληρώσουν αυτό το Σχέδιο το οποίο θα θέσουμε στην κρίση του δημοτικού συμβουλίου”.