Σε εξέλιξη οι υπηρεσίες φύλαξης αθλητικών και πολιτιστικών χώρων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης την τρέχουσα θερινή περίοδο από την ανάδοχο εταιρεία

Τήρηση( ; ) των προβλεπομένων

Ερώτηση του Γ. Βρούτση που αναδεικνύει την ανάγκη ελέγχου εκτέλεσης της σχετικής σύμβασης από τη Δημοτική Αρχή

Το θέμα της φύλαξης των αθλητικών και πολιτιστικών χώρων στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την τρέχουσα θερινή περίοδο έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο, κατόπιν παρέμβασης μέλους της μείζονος αντιπολίτευσης, το οποίο ζήτησε σαφή πληροφόρηση σχετικά με το αν τηρούνται τα προβλεπόμενα της σύμβασης.

Συγκεκριμένα, η παρατήρηση του δημοτικού συμβούλου, Γιάννη Βρούτση στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναφορικά με τους λόγους που αξιοποιείται φύλακας της λιμενικής ζώνης και στο τμήμα του μεσαιωνικού οικισμού προκειμένου να ενημερώνονται... οι επισκέπτες κατά την άφιξή τους στην Άνω Σύρο, έφερε και φέτος στην πρώτη γραμμή το θέμα της ορθής ή μη, φύλαξης των δημοτικών χώρων, αλλά κυρίως, έθιξε εμμέσως το ζήτημα του ελέγχου ή μη, της εκτέλεσης της σχετικής σύμβασης από τη Δημοτική Αρχή.

Αν και προέβη σε λιτές διευκρινίσεις επί του ερωτήματος ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης εντός της συνεδρίασης, ωστόσο από τον ίδιο ζητήθηκαν επιπλέον δηλώσεις για το σοβαρό θέμα, το οποίο υπενθυμίζεται πως, στο παρελθόν, είχε απασχολήσει έντονα τα δημοτικά πράγματα, με την αντιπολίτευση μάλιστα να καταψηφίζει τις σχετικές εισηγήσεις της Δημοτικής Αρχής, που εκτός από υψηλό κόστος, όπως υποστήριζαν μέλη της “υπέκρυπταν κι επιστασία”.

 

Καλύπτεται ο Δήμος; Κάνουν τους τροχονόμους;”

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Βρούτσης επικαλούμενος προσωπική παρατήρησή του μετά από μετακίνησή του στην Άνω Σύρο, ανέφερε σχετικά πως, “Χθες ήμουν στην Άνω Σύρο και είδα ειδικό security φύλαξης του λιμένα να κάνει τον τροχονόμο. Θέλω να μου πείτε αν προβλέπεται βάσει της σύμβασης που έχει υπογραφεί, να πηγαίνει ο ειδικός φύλακας να κάνει τον τροχονόμο και αν ω μη γένοιτο συμβεί κάτι στον φύλακα, θα είμαστε καλυμμένοι; Θα αποζημιωθεί;”. Ο κ. Βρούτσης επέμεινε στην ερώτησή του δε, σχετικά με το αν η δημοτική πλευρά ανά πάσα στιγμή βρεθεί προ εκτάκτων ευθυνών, τονίζοντας δε, πως, για την αξιοποίηση φύλακα, θα ήταν χρήσιμη η τάξη στο θέμα της στάθμευσης.

Σε απάντηση προέβη άμεσα ο Γιώργος Παπαμανώλης διευκρινίζοντας πως, τόσο ο Δήμος, όσο και το Λιμενικό Ταμείο έχουν συνάψει με την ίδια εταιρεία δύο ξεχωριστές συμβάσεις κι ως εκ τούτου, στο θέμα της τήρησης του περιεχομένου της – εν προκειμένω για τον Δήμο – δεν πραγματοποιείται κάτι που δεν προβλέπεται.

“Είναι η ίδια εταιρεία με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου. Μετά από άγονο διαγωνισμό έχουμε σύμβαση κι εμείς και το Λιμενικό Ταμείο με την ίδια εταιρεία που δραστηριοποιείται στη Σύρο. Είναι όμως διαφορετική η σύμβαση” δήλωσε ο ίδιος, εξηγώντας πως, βάσει αυτής, αναπτύσσονται οι υπηρεσίες φύλαξης που απαιτούνται κυρίως για την καλοκαιρινή σεζόν, τόσο στους αθλητικούς χώρους, όσο όμως κυρίως στους πολιτιστικούς.

“Υπήρξε αίτημα του Τμήματος Πολιτισμού για τους χώρους του” σημείωσε παρακάτω, ενώ όπως εξήγησε, υφίστανται παρόμοιες ανάγκες και για το Αθλητικό Κέντρο του Δήμου.

“Υπάρχει φύλαξη στο Αθλητικό Κέντρο τα απογεύματα, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου για να είναι επισκέψιμη και σε πολλούς πολιτιστικούς χώρους, εκτός από αθλητικούς. Επίσης υπήρξε φύλαξη και για τη διοργάνωση “3on3” στην πλατεία Μιαούλη” σχολίασε, εξηγώντας ευθύς αμέσως πως, τον τρόπο και τα πρόσωπα τα ορίζει η εταιρεία, βάσει του προγραμματισμού που λαμβάνει σε εβδομαδιαία βάση από τη Δημοτική Αρχή.

“Τα άτομα σαφώς τα διαλέγει η εταιρεία γιατί πρέπει να διαθέτουν πιστοποιήσεις. Δεν μπορεί ο κάθε ένας να πιστοποιηθεί. Έχει τύχει να παραπονεθούμε για άτομο και να αντικατασταθεί. Υπάρχει έλεγχος από τη Δημοτική Αρχή” υποστήριξε κατηγορηματικά, εξηγώντας ειδικότερα για την περίπτωση που έθιξε ο Γιάννης Βρούτσης πως, “Υπάρχουν δύο άτομα για τις ανάγκες του οδικού δικτύου της Άνω Σύρου, ένας από το πάνω τέρμα έως την Καμάρα κι ένας από τη διασταύρωση που ανεβαίνουν τα οχήματα ώστε να μην μπλοκάρει ο δρόμος και η είσοδος του οικισμού”. Πρόσθεσε δε πως, “Διαχρονικά εκεί υπήρχαν πάντα 2μηνίτες” όμως όπως συμπλήρωσε “δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος ενημερώνει τους οδηγούς από που θα μετακινηθούν για να μη μπλοκάρει εκεί η είσοδος του οικισμού”.

 

Χαμηλότερο το κόστος από τον προϋπολογισμό μας”

Σχετικά με το κόστος των υπηρεσιών κλήθηκε να προχωρήσει σε ενημέρωση ο κ. Παπαμανώλης, καθώς και να αξιολογήσει αν ο Δήμος με τις κινήσεις του λειτουργεί προς όφελος της οικονομίας των δημοτικών ταμείων. “Η σύμβαση είχε προβλεπόμενο κόστος 8 ευρώ την ώρα. Δεν υπάρχει διάκριση για πρωινές ή βραδινές ώρες ή αργίες κλπ. και γι αυτό υπάρχει η ενιαία τιμή. Το αναφέρω γιατί τα 8 ευρώ μπορεί να ακουσθούν πολλά για ημερήσια φύλαξη, αλλά για βράδυ και αργίες είναι ουσιαστικά στο κόστος” σχολίασε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, υπενθυμίζοντας πως η εν λόγω σύμβαση “είχε υπογραφεί τέλος Οκτωβρίου πέρυσι” και προέκυψε “μετά από άγονους διαγωνισμούς”. “Είχαμε ζητήσει από τις τρεις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο νησί να κάνουν προσφορά μετά από πρόσκληση και τελικά αναθέσαμε στη μία εταιρεία μετά από απόφαση δημοτικού συμβουλίου που έχει εγκριθεί και από την Αποκεντρωμένη” σχολίασε επιπλέον, λέγοντας μάλιστα πως, “το ποσό που είχε προϋπολογισθεί και για τα δύο έτη ήταν περίπου 73.000 ευρώ με ΦΠΑ”.

Σχετικά με το θέμα του κόστους έσπευσε να διευκρινίσει δε, πως, “αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι η σύμβαση εκτελείται σαφώς με βάση τον προγραμματισμό που δίνουμε ανά εβδομάδα στην εταιρεία για να παρέχει τις υπηρεσίες φύλαξης και η τελική δαπάνη για τον Δήμο θα είναι κάτω από το μισό. Θα προσεγγίσουμε δηλαδή περίπου στις 30.000 ευρώ”. Η συγκεκριμένη εκτίμησή του δε, τόνισε πως, προκύπτει λόγω υπολογισμού - ως σήμερα - των ωρών “της ακανόνιστης εποχικότητας” της λειτουργίας των διάφορων αθλητικών και πολιτιστικών χώρων και η οποία “δεν μπορεί να υποστηριχθεί με μόνιμο προσωπικό ούτε με 2μηνίτες”. Ενδεικτικά σημείωσε πως, “Υπάρχουν εβδομάδες με 11 ώρες φύλαξη και εβδομάδες που απαιτούν 36 ώρες φύλαξη”, ενώ όπως πρόσθεσε, “για παράδειγμα στη διοργάνωση “3on3” συγκεντρώσαμε 80 ώρες φύλαξης”.

Κλείνοντας την ενημέρωσή του προς την εφημερίδα, επεσήμανε πως, “Η φύλαξη είναι αναλόγως των αναγκών μας και αυτός είναι ο συμφερότερος ο τρόπος που δουλεύουμε”. Άλλωστε όπως υποστήριξε “Αυτή την περίοδο στον Αθλητισμό γίνεται και αξιοποίηση των 8μηνιτών, οπότε κι από εκεί, έχουμε όφελος και δεν καταναλώνουμε τις ώρες της σύμβασης”.