Σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η νομοτεχνική βελτίωση για την έδρα της πολυτεχνικής σχολής της Σύρου

Υπουργική δέσμευση για την πανεπιστημιακή έδρα

Δυναμικές παρεμβάσεις των κυβερνητικών βουλευτών Αντ. Συρίγου και Ν. Συρμαλένιου
  • Δευτέρα, 31 Ιουλίου, 2017 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 31 Ιουλ. 2017 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Νέα δεδομένα έχουν προκύψει, τα οποία διαμορφώνουν ένα ευνοϊκό κλίμα σε ότι αφορά στην έδρα του της πολυτεχνικής σχολής στη Σύρο, κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση.

Διατεθειμένος να μην περάσει με πολιτική απόφαση το θέμα της πανεπιστημιακής έδρας, αλλά να υπάρξει Συγκλητική απόφαση επ’ αυτού, εμφανίστηκε, στο κλείσιμο της συζήτησης στις Επιτροπές του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου.

Σήμερα κατατίθεται το παρόν νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, οπότε και αναμένεται η νομοτεχνική βελτίωση, που θα αποτυπώνει την εκφρασμένη στην Επιτροπή δέσμευση του υπουργού.

Υπέρ της εφαρμογής των αποφάσεων της συγκλήτου

Χωρίς καμία τοπικιστική διάθεση και μακράν της λογικής της αντιπαλότητας μεταξύ δύο νησιωτικών περιοχών (Σύρου-Σάμου), που πολλοί επιθυμούν τεχνιέντως να προκαλέσουν εξ αφορμής της διεκδίκησης παραμονής της έδρας της πολυτεχνικής σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο, υπήρξαν σαφείς πολιτικές τοποθετήσεις για το εάν λαμβάνονται υπόψη οι αποφάσεις της Συγκλήτου, κατά την συζήτηση του θέματος στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Τόσο ομιλητές διαφορετικών κομματικών ταυτοτήτων, όσο και οι δύο Κυκλαδίτες κυβερνητικοί βουλευτές, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος, με την παράλληλη υποστήριξη και του έτερου βουλευτή Νίκου Μανιού, που λόγω προγραμματισμένων πολιτικών του υποχρεώσεων δεν μπορέσει να παραστεί στη συζήτηση, επεσήμαναν την ανάγκη εφαρμογής των δύο αποφάσεων της Συγκλήτου για την παραμονή της έδρας στη Σύρο.

Η αρχική απόφαση του υπουργού Παιδείας να συμπεριλάβει στο άρθρο 75 του νομοσχεδίου που αφορούσε στη δημιουργία της πολυτεχνικής σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου την μεταφορά της έδρας στη Σάμο, προκάλεσε τα εύλογα ερωτήματα των βουλευτών για την αυτονομία των πανεπιστημίων, ειδικά σε ότι αφορά στις αποφάσεις τους για τις έδρες.

Παρά του ότι επιχειρήθηκε, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων, να τεθεί το θέμα σε επίπεδο τοπικιστικής αντιπαράθεσης, με δημοσιεύματα που υπερθεμάτιζαν υπέρ αυτού και πολιτικές ανακοινώσεις, προς όφελος μικροπολιτικών συμφερόντων, που ευτέλιζαν την προσπάθεια των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του νομού, η ουσία παραμένει, στην οποία ορθώς εστίασαν όσοι κατά τη διάρκεια της συζήτησης τοποθετήθηκαν σχετικά, στην εφαρμογή των αποφάσεων της Συγκλήτου, που δεν μπορούν να αντικαθίστανται από πολιτικές αποφάσεις.

 

 

 

Με τις τοποθετήσεις τους, κατά την συζήτηση, οι βουλευτές κατέστησαν σαφές πως τίθεται επιτακτική ανάγκη επανεξέτασης της συγκεκριμένης ρύθμισης, τασσόμενοι υπέρ της εφαρμογής, για το θέμα της έδρας, της απόφασης του ανώτατου πανεπιστημιακού οργάνου.

Ακαδημαϊκός ορθολογισμός οι αποφάσεις της Συγκλήτου 

Ο βουλευτής Κυκλάδων, Αντώνης Συρίγος, τοποθετούμενος επί του θέματος στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, αφού διευκρίνισε πως «Ούτε έχω στόχο να δημιουργήσω θέματα ή να προβληθώ ως τοπάρχης», ζήτησε από τον υπουργό να πράξει τα δέοντα σε ότι αφορά στην εφαρμογή των «δύο αποφάσεων της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που συνηγορούν υπέρ της Σύρου και κατοχυρωμένης της αυτοτέλειας των ΑΕΙ, εκτιμώ ότι πρέπει να οριστεί ως έδρα της υπό ίδρυση πολυτεχνικής σχολής (βήμα, που χαιρετίζουμε) η Σύρα».

Πέραν των όσων υποστήριξε ο βουλευτής στη συζήτηση της Επιτροπής, αναφορά στο θέμα έκανε μία ημέρα πριν, μιλώντας και στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών και ειδικά στο άρθρο που αφορούσε στην παραχώρηση του ακινήτου του πρώην Elysee στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.

Κατά την ομιλία του δήλωσε «ιδιαίτερα ευχαριστημένος για την ενίσχυση της κτιριακής υποδομής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρα, με την προσθήκη ενός ιστορικού κτιρίου. Η τοπική κοινωνία και ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή του Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πράττουν ότι είναι δυνατόν για την αναβάθμιση του, χαίρονται ιδιαίτερα για την πρωτοβουλία αυτή του υπουργείου Οικονομικών. Η προσθήκη του κτιρίου αυτού, μαζί με άλλα που παρεχωρήθησαν ή θα παραχωρηθούν, κατά κυριότητα ή κατά χρήση, για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών της τοπικής κοινωνίας κι έρχεται σε μια καίρια στιγμή γι’ αυτήν, δηλαδή την στιγμή της ιδρύσεως πολυτεχνικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, της οποίας την έδρα διεκδικεί επάξια η Σύρα. Με τον τρόπο αυτό γίνεται μία επωφελής αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου».

Απευθυνόμενος δε προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, βουλευτή Σάμου, Δημήτρη Σεβαστάκη, όταν αυτός υποστήριξε ότι η υποστήριξη της μεταφοράς της έδρας στη Σάμο κρίνεται βάσει «ακαδημαϊκού ορθολογισμού», ο κ. Συρίγος του έθεσε το ερώτημα εάν στον ακαδημαϊκό ορθολογισμό δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποφάσεις της Συγκλήτου. 

Συνοψίστηκαν τα βασικά επιχειρήματα

Ανάλογου προσανατολισμού ήταν και η τοποθέτηση του βουλευτή Νίκου Συρμαλένιου, ο οποίος στην Επιτροπής Μορφωτικών υποθέσεων διατύπωσε συνοπτικά την βασική επιχειρηματολογία υπέρ της παραμονής της έδρας στη Σύρο.

Υποστήριξε ότι «οι δύο αποφάσεις της συγκλήτου δεν επιτρέπουν να συζητείται το θέμα από το μηδέν. Αυτό είναι μία απώλεια για τη Σύρο».

Παράλληλα, υπενθύμισε τη δυσαναλογία των εδρών μεταξύ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, όταν όπως είπε «αυτή τη στιγμή το Β. Αιγαίο έχει 4 έδρες και μάλιστα μία από αυτές στη Σάμο, ενώ το Ν. Αιγαίο μόνο μία στη Ρόδο, επομένως μία πρόσθετη έδρα στο Β. Αιγαίο θα δημιουργούσε έναν δυσμενή συσχετισμό μεταξύ των δύο περιφερειών. Μάλιστα, η Σύρος, ως έδρα της Περιφέρειας θα έμενε χωρίς καμία έδρα».

Επίσης, σύνδεσε την βιομηχανική παράδοση της Σύρου και ειδικά στον χώρο της ναυπηγικής, με την ίδρυση της πολυτεχνικής σχολής, το αντικείμενο της οποίας συνάδει και με την συγκεκριμένη κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα.

Τέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και με τις κτιριακές παραχωρήσεις του Δήμου προς το Πανεπιστήμιο, στοιχείο ενισχυτικό στη λειτουργία του, οπότε θα πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση «στις ιστορικές συνθήκες και στον ρόλο που θα πρέπει να παίξει η Σύρος συνολικά, καθώς είναι πρωτεύουσα του Ν. Αιγαίου, οπότε δικαιούται να έχει την έδρα της σχολής».