Κατά πλειοψηφία η έγκριση της έκθεσης των αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων του Β΄ τριμήνου του 2017 στην Οικονομική Επιτροπή

“Αυλαία” με παρατηρήσεις και κριτική

Τελευταία συνεδρίαση του Γ. Παπαμανώλη στο δημοτικό όργανο από τη θέση του προέδρου

Την κριτική της μείζονος αντιπολίτευσης για την πορεία εκτέλεσης των οικονομικών στόχων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης εισέπραξε εκ νέου η Δημοτική Αρχή, αναφορικά με την έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων εσόδων κι εξόδων του Β΄ τριμήνου του έτους 2017, την οποία και κλήθηκε να εγκρίνει η Οικονομική Επιτροπή.

Κύρια επισήμανση της παράταξης του Ανδρέα Γιαλόγλου υπήρξε η μη επαρκής πορεία προς την επίτευξη των στόχων, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, με τα μέλη της δημοτικής ομάδας του, που συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή να καταψηφίζουν τη σχετική εισήγηση.

Ωστόσο, της συγκεκριμένης κριτικής που αποτελεί και προπομπό για την αναλυτική συζήτηση του θέματος σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ακολούθησε η “αποφώνηση” του Γιώργου Παπαμανώλη από τη συμμετοχή του στο συγκεκριμένο δημοτικό όργανο από τη θέση του προέδρου, μετά την γνωστοποίηση της απόφασης παραίτησής του και τη μετακίνησή του σε άλλη θέση ευθύνης.

Ο ίδιος δεσμεύθηκε για τη συνέχιση της συνεργασίας του, με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης να εκδηλώνει την εμπιστοσύνη του προς τον ίδιο, παρά την αυστηρή κριτική που συχνά ασκείται από την αντιπολίτευση.

 

Πίσω στις επενδύσεις. Ο κύριος αναπτυξιακός μοχλός του Δήμου, ανενεργός”

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν τα μέλη της Επιτροπής για την πορεία των οικονομικών κατά το Β΄ τρίμηνο του 2017, υπήρξαν συγκεκριμένες παρατηρήσεις.

Ειδικότερα, το μέλος της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Φωτεινιάς καταψήφισε καθώς έθεσε σαφή ερωτήματα – παρατηρήσεις, αναφορικά με το περιεχόμενο των οποίων όμως, δεν έλαβε απαντήσεις. “Πρώτον, αν μπορείτε να μας πείτε αν εφαρμόζεται το Τεχνικό Πρόγραμμα, αν εκτελείται” ρώτησε ο κ. Φωτεινιάς, ζητώντας επιπλέον να πληροφορηθεί σχετικά με το “γιατί δεν υπάρχει σχετική έκθεση του Διευθυντή για τα αποτελέσματα έκθεσης του προϋπολογισμού και δεν εννοώ το διαβιβαστικό” και τρίτον, “γιατί υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ των στόχων και της εκτέλεσης;”.

Συμπληρωματικά στα ανωτέρω, ο επικεφαλής, Ανδρέας Γιαλόγλου έθιξε το ζήτημα της μη καταγραφής αποτελεσμάτων σε θέματα επενδύσεων, επισημαίνοντας μάλιστα, πως το μικρό ποσοστό “επιτυχίας” προδίδει “ανενεργό αναπτυξιακό μοχλό” για τον Δήμο.

“Συμπληρωματικά σε αυτά που είπε ο κ. Φωτεινιάς βγάζουμε το συμπέρασμα πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού ειδικά όσον αφορά τις επενδύσεις είναι πάρα πολύ πίσω. Είναι μόλις στο 10% και ήδη έχουμε τον όγδοο μήνα του έτους που μπήκαμε. Αυτό σημαίνει ότι ο κύριος αναπτυξιακός μοχλός του Δήμου μας είναι ανενεργός ή στην ουσία υπολειτουργεί και όλα τα υπόλοιπα είναι ήσσονος σημασίας” σχολίασε χαρακτηριστικά, παρατηρώντας ξανά πως, “στο σκέλος των επενδύσεων δεν μπορούμε να επενδύσουμε αυτά τα ποσά κατ΄ εξακολούθηση”. Ως εκ τούτου, γνωστοποίησε πως, “Θα μειοψηφήσουμε και για τους τυπικούς λόγους που ανέφερε ο κ. Φωτεινιάς και για το ότι απουσιάζει η τεκμηριωμένη έκθεση του Διευθυντή για τον απολογισμό και την ουσία του θέματος”.

 

Γενικές απαντήσεις και διευκρινίσεις

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπαμανώλης προέβη σε λιτές και γενικές απαντήσεις επί των όσων ετέθησαν ως κριτική, υποστηρίζοντας αρχικά πως, “Υπάρχει αντιστοιχία εσόδων και εξόδων”. Ωστόσο, όπως σημείωσε “Υπάρχει σημαντική βελτίωση σταδιακά ανά τρίμηνο στις λοιπές υποχρεώσεις”, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “στις λοιπές υποχρεώσεις προς τρίτους, συμπεριλαμβάνονται και οι υποχρεώσεις στο προσωπικό του ΚΕΚ Φερεκύδης που είχαν μπει τα ποσά προκειμένου να ζητηθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών, να ζητηθεί η χρηματοδότηση”. Κατά συνέπεια, θέλησε να διευκρινίσει πως, “Άρα, δεν αφορά όλο το ποσό υποχρεώσεις σε προμηθευτές, αλλά περίπου 50.000 ευρώ χαμηλότερα είναι το υπόλοιπο που μένει, αφού αφαιρέσουμε τα ποσά που προκύπτουν από οφειλές μισθοδοσίας του ΚΕΚ Φερεκύδης τα οποία έχουν μπει στον προϋπολογισμό”.

Πέραν των λιτών απαντήσεων του ίδιου, σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα και την εκτέλεσή του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος δεν προχώρησε σε προφορική απάντηση, αλλά προτίμησε να επανέλθει μέσω γραπτής τοποθέτησης σε επόμενο χρόνο.

 

Γ. Παπαμανώλης: “Θα είμαι στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή...”

Κατόπιν της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης, ο Γιώργος Παπαμανώλης θέλησε να ευχαριστήσει τους συναδέλφους του για την κοινή πορεία στην Οικονομική Επιτροπή, δεσμευόμενος πως θα παραμείνει στη διάθεση του νέου σχήματος που θα προκύψει μετά την αντικατάστασή του από τον Αλέξη Αθανασίου. “Είναι η τελευταία συνεδρίαση λογικά που προεδρεύω. Να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία περίπου τρία χρόνια όλους. Δεν ξέρω αν θα υπάρχει τρόπος να είμαι μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, θα μας το πει το γραφείο Νομικής Υποστήριξης. Ακόμη κι αν δεν είμαι μέλος της Επιτροπής, θα είμαι στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή για οτιδήποτε χρειαστεί και προσβλέπω στην συνεργασία σας και από τη νέα μου θέση, του προέδρου της ΔΕΥΑΣ, αφού βέβαια με εκλέξει το δημοτικό συμβούλιο και εγκρίνει αυτή την πρόταση του Δημάρχου” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

 

Ανδ. Γιαλόγλου: “Η εμπιστοσύνη μας στα οικονομικά δε θα είναι η ίδια”

Προβαίνοντας σε λακωνική τοποθέτηση για την συνολική πορεία του κ. Παπαμανώλη στα οικονομικά του Δήμου, ο Ανδρέας Γιαλόγλου αναγνώρισε τις ικανότητες του προσφάτως παραιτηθέντος Αντιδημάρχου, επισημαίνοντας κατηγορηματικά πως, “η εμπιστοσύνη της παράταξής του στα οικονομικά πλέον, δεν θα είναι η ίδια”.

“Θέλω να ευχηθώ στον κ. Παπαμανώλη καλή συνέχεια σε ό,τι κάνει. Θεωρώ ότι είναι ένας άνθρωπος ικανός και οτιδήποτε κάνει, θα το κάνει με επάρκεια. Όμως δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστο το δυσαναπλήρωτο κενό που δημιουργείται στη διοίκηση της Δημοτικής Αρχής, το οποίο χωρίς να θέλω να θίξω πρόσωπα και πράγματα άλλων συναδέλφων, θεωρώ ότι αθροιστικά η νέα διοίκηση, υστερεί σε σχέση με την προηγούμενη. Και αυτό δείχνει και τη λειψανδρία της Δημοτικής Αρχής, αλλά και το πρόβλημα που θα έχουμε εφεξής. Θέλω να πω λοιπόν, ότι πλέον, η εμπιστοσύνη μας στα οικονομικά δεν θα είναι η ίδια” ανέφερε ο κ. Γιαλόγλου, κλείνοντας τον σχολιασμό του.