Νέο αίτημα οικονομικής κάλυψης απευθύνει στον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης η δημοτική ραδιοτηλεόραση

Επείγουσα επιχορήγηση ζητά η ΡΕΔΗΣΕ

  • Δευτέρα, 7 Αυγούστου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 7 Αυγ. 2017 - 19:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Με νέο αίτημα επιχορήγησης από το Δήμο, επανέρχεται ο πρόεδρος της ΡΕΔΗΣΕ, προκειμένου να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις προς την Digea, του δημοτικού τηλεοπτικού σταθμού της Σύρου, με αποτέλεσμα την διακοπή του τηλεοπτικού του σήματος.

Κατεπείγουσα επιχορήγηση της τάξης των 10.000 ευρώ ζητείται από την «Αιγαίο Τηλεόραση», για την «κάλυψη των άμεσων λειτουργικών δαπανών της, έτους 2017», όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο αίτημα που κατατέθηκε και τίθεται προς ψήφιση στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με συνολική επιχορήγηση της τάξης των 30.000 ευρώ.

Η μη δυνατότητα κάλυψης των εξόδων της ραδιοτηλεοπτικής επιχείρησης με ίδια έσοδα, προκαλεί ερωτηματικά στο κατά πόσον η ετήσια επιχορήγηση της θα είναι ικανή να καλύψει τα αυξημένα κόστη που προϋποθέτει η εκπομπή ψηφιακού σήματος, βάσει του υψηλού τιμήματος που απαιτεί ο πάροχος.

Το εν λόγω ερώτημα γεννάται όταν το ετήσιο ποσό επιχορήγησης και προ της υποχρέωσης καταβολής του σχετικού τιμήματος προς τον ψηφιακό πάροχο την Digea ανερχόταν στις 30.000 ευρώ, γεγονός που το καθιστά ελάχιστο έναντι των νέων οικονομικών υποχρεώσεων που προκύπτουν για την εξασφάλιση ψηφιακού σήματος.

Η επιχορήγηση στην παρούσα φάση με το ποσό που αναφέρει η δικαστική διαταγή, δίνει απλώς μία παράταση ζωής στη δημοτική τηλεόραση, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν κατατεθεί και αναλυθεί τα οικονομικά της στοιχεία που να αιτιολογούν την βιωσιμότητα της.

Παράλληλα, η οικονομική στενότητα στην οποία βρίσκονται στην παρούσα φάση τα δημοτικά ταμεία, οφείλεται να ληφθεί υπόψη στο κατά πόσον δύναται να ανταποκριθεί σε αυτή την επιχορήγηση, όχι μόνο κατά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή αλλά και για το μέλλον.

Η αιτιολόγηση της ΡΕΔΗΣΕ

Σε έγγραφο της Ραδιοτηλεοπτικής Επιχείρησης Δήμου Σύρου-Ερμούπολης προς τον Δήμο, επαναλαμβάνονται οι λόγοι που υπαγορεύουν το αίτημα επιχορήγησης και επιβεβαιώνεται η αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών της υποχρεώσεων.

Οι συνεχείς ακυρώσεις της προβλεπόμενης επιχορήγησης, λόγω της προσφυγής που είχε γίνει, προκάλεσαν την οικονομική αδυναμία της ΡΕΔΗΣΕ, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο αίτημα της προς τον Δήμο, γεγονός που οδήγησε στην αδυναμία «να πληρώσει, από τα ίδια έσοδα της, πολλά από τα έξοδα, τρέχοντα, αλλά κυρίως παρελθόντων ετών, με αποτέλεσμα την διακοπή εκπομπής τηλεοπτικού σήματος από την Digea».

Έναντι της ακυρωμένης προηγούμενης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για επιχορήγηση, μπορεί να ληφθεί νέα απόφαση, καθώς έχουν προκύψει νέα στοιχεία, τα οποία αφορούν στην ψήφιση της σχετικής διάταξης που αφορά στις επιχορηγήσεις των ραδιοτηλεοράσεων των ΟΤΑ.

Σε ότι αφορά στην κίνηση εκ μέρους της ΡΕΔΗΣΕ για κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων στην Digea, την οποία έκανε δεκτή το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ενημερώνει ότι «Αυτό σημαίνει ότι η Digea παραμένει αναγκαστικά σε σύμβαση με την ΡΕΔΗΣΕ. Σε αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσης, το δικαστήριο έχει εκδώσει προσωρινή διαταγή για καταβολή ποσού 10.000 ευρώ στη Digea, η οποία κατόπιν αυτού υποχρεούται σε επαναφορά του σήματος της δημοτικής τηλεόρασης».

Προκειμένου να αποφευχθεί το οριστικό κλείσιμο της δημοτικής τηλεόρασης, σημειώνεται ότι «Η προσωρινή αυτή διαταγή μας αναγκάζει να έχουμε πραγματοποιήσει την πληρωμή ως τις 9/8, ήτοι την ημέρα εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων, κάτι που απαιτεί την κατεπείγουσα επιχορήγηση της ΡΕΔΗΣΕ ώστε να διασφαλίσει την λειτουργία του ο δημοτικός τηλεοπτικός σταθμός. Σε περίπτωση μη άμεσης επιχορήγησης, η Digea έχει δυνατότητα να μην μας επιτρέψει να εκπέμψουμε ξανά, καταδικάζοντας την δημοτική μας τηλεόραση στο οριστικό κλείσιμο».

Με βάση τα προαναφερόμενα ζητείται η έκδοση της σχετικής απόφασης και η επιχορήγηση της δημοτικής τηλεόρασης με το ποσό των 30.000 ευρώ»για την κάλυψη των κατεπειγουσών απαιτούμενων λειτουργικών αναγκών».

Επίκληση της νομοθεσίας

Εκ μέρους της διοίκησης της ΡΕΔΗΣΕ γίνεται επίκληση του άρθρου 17 του νέου νόμου (4483/2017), το οποίο ζητείται να εφαρμοστεί άμεσα, δίνοντας τη δυνατότητα καταβολής, σύμφωνα με δικαστική απόφαση, του ποσού των 10.000 ευρώ έως τις 9 Αυγούστου, ημέρα εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων του σταθμού κατά του παρόχου ψηφιακού σήματος Digea.

Συγκεκριμένα η ερμηνευτική διάταξη, της οποίας γίνεται επίκληση εφαρμογής της αναφέρει ότι «οι δημοτικές επιχειρήσεις με ειδικό σκοπό τη λειτουργία ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού επιτρέπεται να επιχορηγούνται από τους οικείους Ο.Τ.Α. ή από νομικά πρόσωπα που εποπτεύονται και ελέγχονται από αυτούς, κατά παρέκκλιση κάθε μεταγενέστερης αντίθετης γενικής διάταξης».

Πέραν αυτού υπενθυμίζονται προεδρικά διατάγματα γνωμοδοτήσεις και νομολογίες, για την επιχορήγηση της ΡΕΔΗΣΕ από τον Δήμο προς κάλυψη των λειτουργικών της αναγκών, «δεδομένου ότι αποτελεί ιδιόμορφοι χαρακτήρα αμιγή δημοτική επιχείρηση ειδικού σκοπού ραδιοτηλεόρασης».

Να αναφερθεί δε πως η επισήμανση του νομικού συμβούλου του Δήμου αναφέρει προς το δημοτικό συμβούλιο σχετικά ότι βάσει της νέας νομοθεσίας μπορεί να προβεί αυτό με νέα απόφαση, «μετά την έναρξη ισχύος του ανωτέρω νόμου, σε άμεση χρηματοδότηση της ΡΕΔΗΣΕ, ανεξαρτήτως της δικαστικής εκκρεμότητας, καθόσον αυτή αφορά σε προσβολή άλλης πράξεως και όχι της ληφθησομένης μετά των ανωτέρω νόμο απόφασης».