Δημόσια παρέμβαση της Κίνησης Πολιτών Σύρου για την παράνομη εναπόθεση αδρανών υλικών σε αρκετές περιοχές της Σύρου, σοβαρή υπόθεση που αναδείχθηκε από την “Κοινή Γνώμη”

Αναπάντητα θέματα και “στοχοποίηση” ιδιωτών

Φρ. Βακόνδιος: Θα ζητήσουμε από τους εργολάβους αποδείξεις για την ανακύκλωση υλικών σχετικά με τα έργα που εκτέλεσαν

Στο προσκήνιο της επικαιρότητας διατηρείται η σοβαρή υπόθεση περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της Σύρου, εξαιτίας της μη τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με φόντο τα καταγεγραμμένα περιστατικά παράνομης εναπόθεσης αδρανών υλικών και όχι μόνον, σε διάφορες περιοχές του νησιού, με σχετική παρέμβαση να πραγματοποιεί η Κίνηση Πολιτών Σύρου στην πρόσφατη δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να ζητήσει σαφείς απαντήσεις από τη Δημοτική Αρχή.

Σε συνέχεια των δύο σχετικών δημοσιευμάτων της “Κοινής Γνώμης”, στο περιεχόμενο των οποίων αποτυπώνεται με σαφήνεια η επαναλαμβανόμενη ασυδοσία που επικρατεί στο νησί και “φωτίζεται” έως και η ανευθυνότητα των αρμόδιων Αρχών ως προς το θέμα των ανύπαρκτων ελέγχων, αλλά και η μη συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία αναφορικά με έργα που έχουν ήδη εκτελεστεί και από τα οποία έχουν προκύψει μπάζα, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Παύλος Χρυσαφίδης έθεσε συγκεκριμένο ερώτημα, προκειμένου να λάβει νέες απαντήσεις για το θέμα η τοπική κοινωνία.

Ωστόσο, από την πλευρά του νέου Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκου Βακόνδιου υπήρξαν συγκεκριμένες διευκρινίσεις αποκλειστικά ως προς το θέμα της διαχείρισης κι εναπόθεσης αδρανών υλικών, παράλληλα δε, με την προσπάθεια να “στοχοποιηθούν” ιδιώτες – εργολάβοι, αφού όπως κατηγορηματικά γνωστοποίησε ο ίδιος στην τοποθέτησή του, θα ζητηθούν από εκείνους τιμολόγια κι αποδείξεις προκειμένου να διαπιστωθεί ή μη, η τήρηση των όσων επιβάλλει η περιβαλλοντική νομοθεσία σε επίπεδο ανακύκλωσης αυτών των υλικών.

Σαφώς, η απάντηση του κ. Βακόνδιου περιορίστηκε στο κομμάτι που τον αφορά άμεσα ως αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, με τα θέματα όμως, της παράνομης εναπόθεσης οικιακών απορριμμάτων, μπαταριών, ελαστικών, καθώς επίσης χόρτων και φυκιών σε δημόσιους ανοικτούς χώρους, αλλά και της καταγραφής δημοτικού οχήματος σε ιδιωτικό οικόπεδο για εργασίες εκσκαφής, να παραμένουν χωρίς απάντηση.

Π. Χρυσαφίδης: Θέλουμε υπεύθυνη ενημέρωση. Η Σύρος τείνει να γίνει σκουπιδότοπος

Χαρακτηριστικά ο Παύλος Χρυσαφίδης σχολίασε τα εξής: “Δημοσιεύματα του Τύπου μιλούν για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα σε συνέχειες. Και αναφέρονται στα αδρανή υλικά τα οποία κοντεύουν να μετατρέψουν όλη τη Σύρο σε έναν σκουπιδότοπο. Ο Δήμος είναι σίγουρα παραγωγός αποβλήτων. Θέλουμε να μάθουμε υπεύθυνα από τον αρμόδιο εδώ, που ακριβώς εναποθέτει αυτά τα απόβλητα και πώς τα διαχειρίζεται;” Από μέρους του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, δε, υπήρξε κατηγορηματική απαίτηση για πλήρη ενημέρωση, αφού όπως υπενθύμισε, “και πριν δυο χρόνια είχε γίνει η ίδια ερώτηση εδώ για το έργο της ανάπλασης της παραλίας και οι απαντήσεις ήταν αόριστες, έωλες και κανένας δεν ξέρει τί απέγιναν αυτά τα απορρίμματα”.

Φρ. Βακόνδιος: Συγκεκριμένα εμπόδια στα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Θα ελέγξουμε τί έκαναν οι ιδιώτες

Προτού προβεί σε συγκεκριμένες απαντήσεις ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, τόνισε πως, “Όντως έγινε ένα δημοσίευμα από τοπικό μέσον ενημέρωσης και πρέπει όντως να είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο συγκεκριμένο κομμάτι και να ακολουθούμε σίγουρα τη νομοθεσία”.

Επί του ερωτήματος που έθεσε ο κ. Χρυσαφίδης, ο κ. Βακόνδιος θέλησε να αναφέρει αρχικά πως, από την πλευρά της Τεχνικής Υπηρεσίας, “το τελευταίο διάστημα δεν έχει γίνει κάποιο έργο ώστε να έχουμε εναποθέσει τέτοιου είδους απόβλητα σε χώρους”, επισημαίνοντας μάλιστα σχετικά με το φωτογραφικό υλικό που γνωστοποίησε η εφημερίδα προ ημερών μετά από συστηματική συλλογή αυτού, πως, “οι φωτογραφίες αναφέρονται σε παλαιότερα έργα όπως αναφέρατε κι εσείς για την ανάπλαση της παραλίας, το οποίο όπως με ενημέρωσε ο ένας από τους δύο επιχειρηματίες που έχουν την ανακύκλωση, τα συγκεκριμένα υλικά από το συγκεκριμένο έργο πήγαν στην ανακύκλωση χωρίς κόστος”. Σχετικά με το έργο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Ερμούπολης, πρόσθεσε δε, πως, “δηλαδή δε χρέωσε ούτε τον εργολάβο, ούτε τον Δήμο γι αυτό, δηλαδή μας έκανε εξυπηρέτηση”.

Πέραν των ανωτέρω, επανέλαβε την απάντηση που είχε δώσει και σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας όσον αφορά το έργο της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και διαμόρφωσης γηπέδου του Δημοτικού Σχολείου της Άνω Σύρου.

“Το άλλο μεγάλο έργο το τελευταίο διάστημα ήταν το σχολείο της Άνω Σύρου από το οποίο πήγαν επίσης όλα τα υλικά εκσκαφών στην άλλη εταιρεία ανακύκλωσης” ανέφερε, επισημαίνοντας πως, στο κομμάτι των έργων που συγχρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ και οι μελέτες και τα τεύχη των οποίων συντάχθηκαν και καταρτίστηκαν στο παρελθόν, εντοπίζεται ένα σοβαρό θέμα. “Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτά τα συγχρηματοδοτούμενα έργα που έγιναν κατά το παρελθόν επειδή τα τεύχη δημοπράτησης και συνολικά ο διαγωνισμός είχε γίνει αρκετά πριν έρθει η ανακύκλωση στη Σύρο, δεν περιλαμβανόταν πουθενά το κόστος ανακύκλωσης στα τεύχη δημοπράτησης και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πληρωθούμε από το ΕΣΠΑ για το συγκεκριμένο κόστος”.

Ως εκ τούτου, εξήγησε πως, “για το έργο της Άνω Σύρου το (σσ. σχετικό) κόστος είναι 7.820 ευρώ, το οποίο θα έρθει σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο για να γίνει αναμόρφωση προϋπολογισμού και κατόπιν να πληρωθεί και ο εργολάβος και η ανακύκλωση και για όλα τα υπόλοιπα έργα” όπως πρόσθεσε, “έχουμε συζητήσει με την Τεχνική Υπηρεσία και θα ζητήσουμε από όλους τους εργολάβους που εκτέλεσαν το τελευταίο διάστημα έργα, συγκεκριμένες αποδείξεις από τις εταιρείες ανακύκλωσης. Να δούμε αν όντως πήγαν τα συγκεκριμένα υλικά στην ανακύκλωση κι αν όχι να δούμε τί πρέπει να κάνουμε”.

Κατόπιν αυτής της διαδικασίας, υπογράμμισε πως, “αφού ζητήσουμε τις αποδείξεις ώστε να δούμε τί έχει γίνει, από εκεί και πέρα θα ακολουθήσουμε τη νομοθεσία”.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα θέματα που έχουν θιχτεί στα δύο δημοσιεύματα, ο κ. Βακόνδιος σημείωσε πως, θα ενημερωθεί ώστε να απαντήσει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Μάριος Βουτσίνος.