Δριμεία κριτική της μείζονος αντιπολίτευσης για την υπόθεση του ΚΕΚ Φερεκύδης προς τη Δημοτική Αρχή με δεδομένη την ανυπαρξία εξελίξεων σε επίπεδο εκκαθάρισης του πρώην ΝΠΙΔ

Αναπάντητες προεκλογικές δεσμεύσεις...

Εκτεθειμένη απέναντι στην τοπική κοινωνία αναφορικά με την υπόθεση εκκαθάρισης του ΚΕΚ Φερεκύδης βρίσκεται η Δημοτική Αρχή, καθώς μετά και την πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του μέχρι πρότινος Αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιώργου Παπαμανώλη πως, επί της ουσίας δεν έχει εκκινήσει καμία σχετική διαδικασία από το 2007, αποδεικνύεται πως οι κατά καιρούς μεγαλόστομες δηλώσεις της, διατυπώθηκαν προς εξυπηρέτηση προεκλογικών και μετεκλογικών σκοπιμοτήτων κριτικής και αντιπαράθεσης προς την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Η σοβαρή υπόθεση που συνοδεύτηκε στο παρελθόν με σκληρή κριτική της νυν ηγεσίας του Δήμου προς τις περασμένες Δημοτικές Αρχές τόσο του ενιαίου Δήμου, όσο και του πρώην Δήμου Άνω Σύρου, καθίσταται σαφές, πως δεν λαμβάνει την τροπή που θα ανέμεναν οι δημότες βάσει των δεσμεύσεων της σημερινής Δημοτικής Αρχής, καθώς όπως ισχυρίστηκε ο κ. Παπαμανώλης, η απουσία συγκεκριμένων εγγράφων – βασικών για την έναρξη της διαδικασίας εκκαθάρισης – προδίδει πως, ουσιαστικά και σε πρακτικό οικονομικό επίπεδο, αυτή, δεν ξεκίνησε ποτέ.

Αναφορικά με την πολυσυζητημένη υπόθεση, για την οποία εκδόθηκαν μάλιστα περίπου στην έναρξη της τρέχουσας θητείας ανακοινώσεις περί απόρριψης βασικών στοιχείων κι εγγράφων σε μαύρες σακούλες απορριμμάτων που βρίσκονταν “κρυμμένες” σε δημοτικό χώρο και εκτεθειμένες στη μανία της φθοράς που προκαλεί ο χρόνος, έρχονται να “αποκαλύψουν” το υπερβολικό των λόγων της Δημοτικής Αρχής, η οποία σήμερα δεν έχει καταφέρει να φέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα διαλεύκανσης των πεπραγμένων γύρω από το ΚΕΚ Φερεκύδης.

Η νέα δήλωση – απάντηση του κ. Παπαμανώλη προς αιρετό μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης μάλιστα - που έθεσε σχετικό ερώτημα προς τη σημερινή διοίκηση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κατά την τελευταία συνεδρίαση του αιρετού συλλογικού οργάνου -, σε σχέση με την έλλειψη απαραίτητων εγγράφων που ζήτησαν οι ορκωτοί ελεγκτές, ήρθε να ενισχύσει το συμπέρασμα πως τελικά ούτε οικονομικό αποτέλεσμα – απολογισμός θα προκύψει εντός της τρέχουσας δημοτικής θητείας για την κρίσιμη υπόθεση, ούτε όμως και απόδοση ευθυνών, κάτι που άλλωστε είχε εκτιμήσει και ο ίδιος ο Γιώργος Παπαμανώλης στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, προ διμήνου, αν και είχε γνωρίσει παράλληλα, πως, το συγκεκριμένο έργο είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης.

Το μεγάλο ερώτημα που “γεννάται” δε, μετά την τελευταία συνεδρίαση είναι το αν η Δημοτική Αρχή “ανακάλυψε” σήμερα..., πως “δεν υπάρχει κατατεθειμένος ο ισολογισμός έναρξης της εκκαθάρισης” του ΚΕΚ, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος ο πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, αλλά και το αν τελικά οι μεγάλοι χαμένοι θα παραμείνουν οι απλήρωτοι επιχειρηματίες και προμηθευτές.

 

Φ. Ξαγοράρης: “Τελειώνει η θητεία σας. Θα γίνει η εκκαθάριση; Είχατε κάνει “σημαία” σας το ΚΕΚ Φερεκύδης”

Συγκεκριμένα, στο προσκήνιο των δημοτικών πραγμάτων έθεσε εκ νέου την υπόθεση ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην Δήμαρχος Άνω Σύρου, Φώτης Ξαγοράρης, ρωτώντας σε κατηγορηματικό τόνο ποιές είναι οι ενέργειες και ποιό το αποτέλεσμα της σημερινής Δημοτικής Αρχής, η οποία είχε δεσμευθεί δημοσίως και απέναντι στην τοπική κοινωνία, ότι θα οδηγήσει στο τέλος της τη σοβαρή υπόθεση εκκαθάρισης του ΚΕΚ Φερεκύδης.

Ένα θέμα που θέλω να θίξω αφορά το ΚΕΚ Φερεκύδης. Είστε ήδη τρία χρόνια Δημοτική Αρχή, όσα έχει κάνει η προηγούμενη (σσ. Δημοτική Αρχή), αφού τόσο ήταν η θητεία της στον ενιαίο Δήμο και τους έξι μήνες μάλιστα, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα λόγω των εκλογών και των απαγορεύσεων που υπήρχαν” σημείωσε αρχικά ο κ. Ξαγοράρης, υπενθυμίζοντας με καυστικό ύφος δε, πως, “Είχατε κάνει θέμα και “σημαία” σας το ΚΕΚ, την εκκαθάρισή του” σε προεκλογικό χρόνο, προσθέτοντας μάλιστα πως, “Είχαν βγει δημοσιεύματα ότι είχαμε κρύψει το αρχείο και το ανακαλύψατε δήθεν στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο της Άνω Σύρου” ενώ όπως συμπλήρωσε, “Μας είχατε απειλήσει με Εισαγγελείς”.

Κατόπιν των ανωτέρω, θέλησε να ρωτήσει “τί έχει γίνει” μέχρι στιγμής με την υπόθεση του πρώην Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, αφού όπως επεσήμανε “Τελειώνει η θητεία σας”.

Θα γίνει εκκαθάριση; Θα κάνετε αυτό για το οποίο κατηγορούσατε τους προηγούμενους; Περιμένω μία απάντηση” σχολίασε κατηγορηματικά το μέλος της αντιπολίτευσης, κλείνοντας την παρέμβασή του.

Γ. Παπαμανώλης: “Παραδεχθήκατε πως από το 2007 έως το 2010 δεν προχώρησε τίποτα. Σήμερα ο εκκαθαριστής θα ξεκινήσει και δε θα συνεχίσει την εκκαθάριση”

Απαντώντας σε ανάλογο κριτικό τόνο, ο Γιώργος Παπαμανώλης θέλησε να τονίσει πως, εμμέσως ο κ. Ξαγοράρης αναγνωρίζει απουσία ενεργειών και κατά τη δική του θητεία, προς την κατεύθυνση που επισημαίνει και ζητά από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, για το διάστημα που υπηρέτησε ως δήμαρχος στον πρώην Δήμο Άνω Σύρου.

Ρωτώντας ο κ. Ξαγοράρης πάλι, έμμεσα απολογήθηκε γιατί δεν έκαναν εκείνοι κάτι την τελευταία τετραετία 2011 – 2014 που ήταν η πρώτη τετραετία του “Καλλικράτη”” σχολίασε ο κ. Παπαμανώλης, προσθέτοντας ευθύς αμέσως πως, “Δεν μας είπε όμως τίποτα γιατί από το 2007 που τέθηκε σε εκκαθάριση το ΚΕΚ, όντας εκείνος ως δήμαρχος της Άνω Σύρου, δεν προχώρησε ως το 2010”.

Εκτός των ανωτέρω, ο Γιώργος Παπαμανώλης επικεντρώνοντας την ενημέρωσή του στο θέμα της προόδου... της εκκαθάρισης, γνωστοποίησε πως, “Σε έγγραφο που απηύθυνα στη ΔΟΥ καθ΄ υπόδειξη των ορκωτών ελεγκτών ζήτησα τον ισολογισμό 1 της εκκαθάρισης. Αυτό ουσιαστικά είναι μία απογραφή, ένα πρακτικό παραλαβής το οποίο συντάσσει ο εκκαθαριστής κατά τη χρονική στιγμή που εγκαθίσταται και το ζήτησε η εταιρεία ορκωτών, η οποία θα συνεχίσει την εκκαθάριση, ώστε να δει πώς ξεκίνησε. Λοιπόν, αυτός ο ισολογισμός έναρξης δεν υπάρχει” δήλωσε κατηγορηματικά ο ίδιος, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, αυτός, “Δεν έχει συνταχθεί ποτέ”.

Κατά συνέπεια, υποστήριξε πως, “Άρα, φορολογιστικά είναι σαν αν μην ξεκίνησε ποτέ η εκκαθάριση από το 2007” και βάσει των όσων εξήγησε, “το λέω αυτό για να τονίσω το ότι ο οποιοσδήποτε ορκωτός εκκαθαριστής σήμερα, δεν θα συνεχίσει την εκκαθάριση, θα την ξεκινήσει γιατί λέω ξανά, στην Εφορία δεν υπάρχει κατατεθειμένος ο ισολογισμός έναρξης αυτής της εκκαθάρισης”.

Ολοκλήρωσε την απάντησή του δε, επισημαίνοντας πως, “Όπως είπα, έχω αλληλογραφία και με την Εφορία και με το ΙΚΑ προκειμένου να διαβιβαστούν στοιχεία που έχει ζητήσει ο εκκαθαριστής τα οποία σαφώς είναι και στη διάθεσή σας”.