Πρώτες δηλώσεις του νέου Αντιδημάρχου Οικονομικών, Αλέξη Αθανασίου αναφορικά με τις υποχρεώσεις των δημοτών απέναντι στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

“Ο Δήμος να μην αντιμετωπίζεται ως ο τελευταίος τροχός της αμάξης”

Τη συνέπεια που οφείλουν να εκφράζουν οι δημότες προς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και ειδικότερα την ανάγκη τήρησης των ειδικών ρυθμίσεων και συμφωνιών που πραγματοποιούνται για την καταβολή οφειλών, επεσήμανε ο νέος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου στην πρώτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, στην οποία προήδρευσε, προχθές το μεσημέρι.

Στο πλαίσιο της έγκρισης μίας σειράς θεμάτων που περιελάμβανε η ημερήσια διάταξη, εξετάσθηκε και το θέμα της ρύθμισης οφειλών από την πλευρά των δημοτών, με αφορμή το οποίο ο κ. Αθανασίου επεσήμανε τη σημασία της ανταπόκρισης των δημοτών, προκειμένου να ευνοούνται τόσο οι ίδιοι σε επίπεδο σταδιακής εξόφλησης, όσο και ο Δήμος από άποψη εσόδων.

Πέραν των ανωτέρω δε, μέσω ανακοίνωσή της, η Δημοτική Αρχή προχώρησε στη γνωστοποίηση οικονομικών στοιχείων αναφορικά με την πορεία των εσόδων, των εξόδων και των υποχρεώσεων – σαφώς – του Δήμου, προς τους προμηθευτές και προς τρίτους συνολικά.

Aλ. Αθανασίου: “Κατανοούμε το πρόβλημα όλων. Ο Δήμος όμως είναι το σπίτι όλων”

Ειδικότερα, κατόπιν της απόφασης έγκρισης της μίας εκ των δύο εισηγήσεων σχετικά με θέματα οφειλών μετά και τις προτάσεις και τον σχολιασμό των μελών της Επιτροπής, ο Αλέξης Αθανασίου άδραξε την ευκαιρία να υπογραμμίσει την “απαίτηση” του Δήμου για καλή συνεργασία με την πλευρά των δημοτών.

“Ως νέος Αντιδήμαρχος Οικονομικών θέλω να πω τα εξής: Ο Δήμος για τον κόσμο είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Δεν πρέπει να είναι έτσι όμως, γιατί ο Δήμος είναι ένας οργανισμός, ο οποίος σε πολλά επίπεδα στην τοπική κοινωνία μας, προσφέρει έργο” σχολίασε αρχικά ο κ. Αθανασίου φωτίζοντας το γεγονός πως, δεν είναι λίγοι οι δημότες που αδυνατούν να καλύψουν τις οφειλές τους. “Ο Δήμος όταν δεν έχει χρήματα, έσοδα ή χάνονται ρυθμίσεις κάθε τρεις και λίγο, δεν είναι σωστό. Ο Δήμος δεν είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης και αυτό γιατί είναι το σπίτι μας. Το σπίτι όλων μας” πρόσθεσε παρακάτω, διευκρινίζοντας σαφώς πως, “Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουμε το πρόβλημα του κόσμου στο να πληρώσει τις υποχρεώσεις του προς την εφορία, προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προς όλες αυτές τις υποχρεώσεις και τα δάνειά του” όμως, όπως εξήγησε παρακάτω, “από εκεί και πέρα, κάνω έκκληση στον κόσμο μιας και είναι η πρώτη Οικονομική Επιτροπή (σσ. με πρόεδρο τον ίδιο) να μην θεωρούν τον Δήμο ως τον τελευταίο τροχό της αμάξης”.

Η πορεία εσόδων κι εξόδων στο πλαίσιο ελέγχου εκτέλεσης του προϋπολογισμού

Άξια λόγου αποτελεί η παράθεση ορισμένων στοιχείων για την οικονομική πορεία του Δήμου, όπως αυτά γνωστοποιήθηκαν από τη Δημοτική Αρχή, τα οποία και παρουσιάζουν τον “παλμό” των εσόδων και των εξόδων του Δήμου κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού.

Προς απάντηση της κριτικής που δέχεται κατά καιρούς η Δημοτική Αρχή και με φόντο ανάλογο θέμα συζήτησης στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τονίζονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: “Κατά το α΄ εξάμηνο του 2017 ο Δήμος έχει εισπράξει το 42% των τακτικών εσόδων που έχει προϋπολογίσει και αντιστοιχεί σε 5,2 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο συνολικών εσόδων έχει εισπραχθεί το 48% του ετήσιου προϋπολογισμού, ποσοστό ικανοποιητικό, καθώς προσεγγίζει το ιδανικό ποσοστό του 50% που αντιστοιχεί στο 1/2 του έτους”.

Πέραν μάλιστα της γενικής αναφοράς σε θετικές και αρνητικές αποκλίσεις που καταγράφει η πορεία υποκωδικών στον προϋπολογισμό, επισημαίνεται ειδικότερα πως, στο πεδίο των εσόδων από μισθώματα ακινήτων (ΚΑ01) “έχουν εισπραχθεί 81 χιλ. ευρώ έναντι 141 χιλ. ευρώ που αναλογούν προϋπολογιστικά στο εξάμηνο” ενώ επιπλέον, στο κομμάτι των επιχορηγήσεων για επενδυτικές δαπάνες (ΚΑ13), διευκρινίζεται πως, “μέχρι τη λήξη του εξαμήνου δεν έχει αποδώσει το Υπουργείο Εσωτερικών ούτε ένα ευρώ από το προϋπολογισθέν ποσό (393.600 ευρώ) ενώ τα έργα ΕΣΠΑ/ΠΔΕ δεν είχαν ανάλογη απορρόφηση μέχρι την 30η Ιουνίου του 2017”.

Στο πεδίο των εξόδων, σημειώνεται πως, “εντός του 6μήνου δαπανήθηκε το 40% των προϋπολογισθέντων λειτουργικών εξόδων του έτους” και βάσει των όσων θεωρεί η Δημοτική Αρχή, “το ποσοστό κρίνεται ικανοποιητικό καθώς είναι χαμηλότερο από το “ιδανικό” ποσοστό του 50% και επίσης χαμηλότερο, για λόγους ασφαλείας, από το αντίστοιχο ποσοστό είσπραξης των λειτουργικών εσόδων”.

Συμπληρωματικά δε, η Δημοτική Αρχή αναφέρει πως, σχετικά με τις πληρωμές, “εντός του εξαμήνου έχει εξοφληθεί το 92% των τιμολογηθέντων λειτουργικών εξόδων” ενώ “το 8% που έχει παραμείνει ανεξόφλητο, αντιστοιχεί σε τιμολογήσεις τελευταίων μηνών”.

Στοιχεία για τις οφειλές προς τρίτους

Σχετικά με το πολυσυζητημένο και κρίσιμο θέμα των οφειλών που διατηρεί ο Δήμος προς τρίτους, η Δημοτική Αρχή προχωρά στην παράθεση συγκριτικών στοιχείων, ξεκινώντας ανά τετράμηνο από το 2014.

“Κατά το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο αλλά και σε δημόσιες ανακοινώσεις διατυπώθηκαν ανακριβή σχόλια περί δήθεν “δυσάρεστης θέσης” του Δήμου. Το ποσό που όφειλε ο Δήμος σε προμηθευτές κατά την 30.6.2017 ανέρχεται σε 804.018 ευρώ” σχολιάζει η Δημοτική Αρχή, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “Για να αξιολογήσουμε το ύψος των οφειλών είναι σκόπιμο να συγκρίνουμε αυτό το ποσό με τα αντίστοιχα οφειλόμενα ποσά στο πρόσφατο παρελθόν και να ελέγξουμε αν πράγματι “ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού””.

Ως εκ τούτου, γνωστοποιούνται τα ακόλουθα στοιχεία που αφορούν στο ύψος των οφειλών προς τρίτους κατά τη λήξη κάθε τριμήνου από το 2014 έως και σήμερα: Α΄ τρίμηνο 2014: 1.110.218 ευρώ, Β τρίμηνο 2014: 771.756, 83 ευρώ, Γ΄ τρίμηνο 2014: 736.957,62 και Δ΄ τρίμηνο 2014: 785.980 ευρώ. Α΄ τρίμηνο 2015: 888.393 ευρώ, Β΄ τρίμηνο 2015: 771.756,83 ευρώ, Γ΄ τρίμηνο 2015: 736.957, 62 ευρώ και Δ΄ τρίμηνο 2015: 1.703.981 ευρώ. Α΄ τρίμηνο 2016: 721.768 ευρώ, Β΄ τρίμηνο 2016: 771,756,83 ευρώ, Γ΄ τρίμηνο 2016: 736.957,62 ευρώ και Δ΄ τρίμηνο 2016: 1.135.598 ευρώ. Τέλος, σχετικά με το Α΄ τρίμηνο του 2017 το ποσό έφθασε σε 945.212 ευρώ και το Β΄ τρίμηνο του 2017 σε 804.018 ευρώ.

Με φόντο τα παραπάνω στοιχεία, η Δημοτική Αρχή κρίνει επιβεβλημένο να διευκρινίσει πως, “Από την ανάγνωση των στοιχείων προκύπτει ότι τα οφειλόμενα ποσά σε προμηθευτές το τελευταίο δωδεκάμηνο, με εξαίρεση το υπόλοιπο της 31.12.2016 κινούνται σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου όρου των περασμένων ετών” ενώ “άξιος λόγου είναι ο περιορισμός των οφειλών κατά 30% στους τελευταίους έξι μήνες. Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου περί εκτέλεσης του προϋπολογισμού τα αντίστοιχα έτη, οι οποίες είναι αναρτημένες στο Διαύγεια”.

Προτού ολοκληρωθεί ο σχολιασμός των οικονομικών σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο πεδίο όπως οι οφειλές προς τρίτους, καθίσταται σαφές πως, “στο ποσό των οφειλομένων προς τρίτους κατά το β΄ τρίμηνο του 2017 περιλαμβάνονται οφειλές στους πρώην εργαζομένους του ΚΕΚ Φερεκύδης ύψους 57.661 ευρώ, οι οποίες ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό για πρώτη φορά στο τέλος Ιουνίου 2017. Μετά την αφαίρεση του συγκεκριμένου ποσού, οι καθαρές υποχρεώσεις προς τρίτους με την 30.6.2017 ανέρχονται σε ποσό μικρότερο των 750.000 ευρώ, από τα χαμηλότερα τελευταίων ετών, εντός του στόχου που είχαμε θέσει τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους”.