Ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Σύρου - Ερμούπολης

Συνάντηση Γ. Μαραγκού με τον Αμερικανό Πρέσβη

  • Πέμπτη, 17 Αυγούστου, 2017 - 12:41

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Εξοχότατου Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα κ. Geoffrey R. Pyatt και των στελεχών της Αμερικανικής Πρεσβείας, κ.κ. Brian Hoyt και Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου, με τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, κ. Γιώργο Μαραγκό, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργο Δούναβη και τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Αλέξη Αθανασίου.

Στην συνάντηση, διάρκειας μιάμισης ώρας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, συζητήθηκαν ζητήματα συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ τόσο ο κ. Δήμαρχος όσο και οι παριστάμενοι εκπρόσωποι του Δήμου ανέπτυξαν και ενημέρωσαν τον κ. Πρέσβη αναφορικά με το σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής σε στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης της Σύρου και ιδιαίτερα τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τη ναυπηγική βιομηχανία και την ενέργεια.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εξελίξεις οι οποίες αφορούν στην εξεύρεση αξιόπιστης και βιώσιμης λύσης για την επαναλειτουργία του ναυπηγείου της Σύρου, για το οποίο υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων μεταξύ του κ. Πρέσβη και του κ. Δημάρχου προκειμένου να τελεσφορήσουν θετικά οι σχετικές πρωτοβουλίες.

Ο κ. Πρέσβης γνωστοποίησε το ενδιαφέρον δύο (2) επενδυτικών σχημάτων Αμερικανικών συμφερόντων, με την πλήρη και επίσημη ισότιμη στήριξη της Κυβέρνησης των Η.Π.Α., δεδομένου ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης αποτελεί τον κύριο εκφραστή της τοπικής κοινωνίας και αναγκαίο σύμμαχο και υποστηρικτή των προαναφερόμενων εκδηλώσεων ενδιαφέροντος. Εξέφρασε δε την προσδοκία και την πεποίθησή του ότι και η Ελληνική Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στα εκδηλωθέντα επενδυτικά ενδιαφέροντα προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

Σε συνέχεια δε επισήμανσης σχετικά με την συνύπαρξη στον ίδιο όμιλο των δύο ναυπηγείων Ελευσίνας και Σύρου, ο κ. Πρέσβης τόνισε απερίφραστα ότι το ναυπηγείο και το λιμάνι της Σύρου έχουν στρατηγική και πρωτεύουσα σημασία για την Αμερικανική πλευρά.

Ο κ. Δήμαρχος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του σχετικά με την επίσημη επιβεβαίωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος εκ μέρους της Αμερικανικής Κυβέρνησης, διαβεβαιώνοντας τον κ. Πρέσβη ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η Δημοτική Αρχή, επιθυμούν και επιδιώκουν την εξεύρεση μίας αξιόπιστης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης για την επαναλειτουργία του ναυπηγείου και την διασφάλιση των εργαζομένων του. Υπογράμμισε δε την βεβαιότητά του ότι η επαναλειτουργία του ναυπηγείου σε σύγχρονα και ανταγωνιστικά πρότυπα, μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Σύρου, σε συνδυασμό και συνέργεια με το σύνολο των υπολοίπων δραστηριοτήτων του νησιού.

Ο κ. Πρέσβης δήλωσε την έκπληξή του για την εικόνα του νησιού και την προοπτική που έχει για την ανάπτυξη σημαντικών επενδύσεων και πρόσθεσε ότι με την πρώτη ευκαιρία, μαζί με την σύζυγό του, θα επισκεφθούν ξανά την Σύρο ως απλοί επισκέπτες προκειμένου να απολαύσουν τις ιδιαίτερες ομορφιές της.

Κατά την αποχώρηση του κ. Πρέσβη από το Δημαρχείο, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου έγινε ανταλλαγή δώρων μεταξύ των δύο πλευρών και ανανεώθηκε το ραντεβού του με τον χωρικό Αντιδήμαρχο Ποσειδωνίας κ. Αλέξη Αθανασίου για ξενάγηση στην Έπαυλη Τσιροπινά εντός της ημέρας.