Οικονομικές εκκρεμότητες προς τους σχολικούς φύλακες που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα προ ετών, εξακολουθούν να απασχολούν στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Στο προσκήνιο υποθέσεις του παρελθόντος

Θέμα που συναντάται σε πανελλαδικό επίπεδο και σχεδόν σε κάθε Δήμο

Εκκρεμότητες και διεκδικήσεις όσον αφορά στην κατηγορία των σχολικών φυλάκων που εδώ και πολλά χρόνια εργάζονται προς κάλυψη των αναγκών των σχολικών συγκροτημάτων της Σύρου διατηρούνται στο προσκήνιο των δημοτικών πραγμάτων, με το θέμα της άσκησης ή μη έφεσης εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κατά δικαστικών πρωτόδικων αποφάσεων να συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Πρόκειται για μία υπόθεση οφειλομένων προς την πλευρά των σχολικών φυλάκων που ανάγεται σε χρόνο παρελθοντικό και ειδικότερα, σχεδόν δέκα χρόνια πίσω, οπότε και οι ίδιοι εργάζονταν συστηματικά έως και τη στιγμή που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Αμέσως μετά και στο πλαίσιο της δυνατότητας που τους έδωσε σχετικός νόμος (νόμος Παυλόπουλου) για να μονιμοποιηθούν, με φόντο το ότι είχαν εργασθεί διάστημα άνω των δύο ετών και κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου, οι ίδιοι όπως ήταν αναμενόμενο, σε νόμιμο πλαίσιο διεκδίκησαν ποσά που δεν είχαν πληρωθεί και αφορούσαν σε άδειες, επιδόματα, υπερωριακή απασχόληση κλπ.

Η υπόθεσή τους σήμερα και κατόπιν των θετικών για τους ίδιους πρωτόδικων αποφάσεων που υπήρξαν προ μηνών, για μέρος των “ανοικτών” οικονομικών θεμάτων που τους απασχολούσε, έρχεται να τεθεί δημοσίως ξανά, με τον Δήμο να αναζητά την προσφορότερη οδό δρομολόγησης του θέματος, αφού σε περίπτωση οριστικής δικαίωσης των ίδιων και σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο, θα κληθεί να τους καταβάλει αρκετά χρήματα.

Υπενθυμίζεται πως, το θέμα συναντάται σε πανελλαδικό επίπεδο και αφορά την κατηγορία των σχολικών φυλάκων αποκλειστικά, με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης πλέον, να έχει διατηρήσει τους τρεις εξ αυτών για τις ανάγκες φύλαξης των σχολικών συγκροτημάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σύρο και συγκεκριμένα για την κάλυψη των αναγκών των κτιριακών συγκροτημάτων των Γυμνασίων και των Λυκείων.

Σύντομη αναδρομή

Πιο αναλυτικά για την περίπτωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης πρέπει να τονισθεί πως, οι σχολικοί φύλακες είχαν εργασθεί μέσω προγράμματος για ανέργους του ΟΑΕΔ το 2000, ξεκινώντας με μία οκτάμηνη σύμβαση και βάσει κριτηρίων συγκεκριμένων, είχε γίνει η επιλογή τους. Από την πρώτη ημέρα της απασχόλησης τους έως και το 2006 οι σχολικοί φύλακες εργάσθηκαν συστηματικά, με τις συμβάσεις τους να ανανεώνονται διαδοχικά, για σχεδόν έξι έτη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η αμοιβή τους μηνιαίως ανερχόταν σε 520 ευρώ, χωρίς όμως να λαμβάνουν ένσημα και η εν λόγω αμοιβή ίσχυε ενιαία ανεξαρτήτως του χρόνου απασχόλησης (ημερήσιο ή βραδινό ωράριο) και χωρίς να λαμβάνουν τα επιδόματα εορτών, αδειών κλπ..

Η συγκεκριμένη κατάσταση διήρκησε μέχρι και το 2006, οπότε και με σχετικό νόμο μετέπειτα, κατάφεραν να μονιμοποιηθούν πανελλαδικά οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, δεδομένου ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δήμων.

Πρέπει να σημειωθεί πως, ο κρίσιμος χρόνος υπήρξε η στιγμή της δυνατότητας μονιμοποίησής τους, αφού έκτοτε ξεκίνησαν να διεκδικούν όσα δεν είχαν λάβει, δηλαδή τα ένσημά τους, τα επιδόματα αδείας, τις αποζημιώσεις λόγω μη διάθεσης αδειών, τις υπερωρίες και τη βραδινή εργασία τους, ενώ τέλος, διεκδίκησαν και το επίδομα των 176 ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι, μετά το 2014, οπότε και έληξε το καθεστώς διαθεσιμότητας στο οποίο είχαν τεθεί από το 2013, μέχρι σήμερα δεν έχει δρομολογηθεί το τέλος της υπόθεσης διεκδίκησης, με τους ίδιους να έχουν ενώσει τη “φωνή” τους με συναδέλφους τους πανελλαδικά, δρομολογώντας τον δικαστικό αγώνα τους οργανωμένα.

Οι εξελίξεις μέχρι σήμερα

Βάσει του ρεπορτάζ της εφημερίδας, μέχρι σήμερα, η πλευρά των σχολικών φυλάκων στη Σύρο έχει κερδίσει τις βραδινές αποδοχές, τις υπερωρίες και τα επιδόματα συνολικά σε πρωτοβάθμιο δικαστήριο και ακολούθησε θετική έκβαση και στην υπόθεση διεκδίκησης του επιδόματος των 176 ευρώ σε δεύτερο επίπεδο, καθώς επίσης και σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο έχουν δικαιωθεί σχετικά με το θέμα του επιδόματος αδείας, τις μη ληφθείσες άδειες κλπ, ενώ - μόνον - όσον αφορά τα ένσημά τους, η υπόθεση παραμένει “παγωμένη”.

Πρέπει να σημειωθεί πως, από το 2013 – 2014, οπότε και είχαν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας οι σχολικοί φύλακες, έγιναν κάποιες συζητήσεις και υπήρξαν σενάρια προς εξέταση ανάμεσα στον Δήμο και τους ίδιους, όπως για παράδειγμα, να αναληφθεί ισότιμα το κόστος των ενσήμων και από τις δυο πλευρές, κάτι που δεν είχαν επ΄ ουδενί τη δυνατότητα να πράξουν οι σχολικοί φύλακες, αφού το ποσό που θα έπρεπε να καταβληθεί για τον κάθε έναν εξ αυτών, ανέρχεται περίπου σε 12.000 ευρώ. Ως εκ τούτου, προχωρούν δικαστικά και για το συγκεκριμένο θέμα, αναμένοντας μάλιστα και τις κινήσεις του Δήμου, ο οποίος οφείλει να προασπίσει τα συμφέροντά του, καταθέτοντας εφέσεις.

Υπενθυμίζεται πως, από το 2000 στη Σύρο εργάσθηκαν περίπου 8 σχολικοί φύλακες, ενώ σήμερα, ως μόνιμο προσωπικό του Δήμου με σύμβαση αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου απασχολούνται τρία άτομα στα σχολικά συγκροτήματα των Γυμνασίων και των Λυκείων.

Αναμονή για το τέλος των διεκδικήσεων

Δεδομένου ότι οι υποθέσεις των σχολικών φυλάκων αντιμετωπίζονται όπως επιλέγει ο κάθε Δήμος, δηλαδή είτε να ασκήσει, είτε όχι, είτε να εξαντλήσει είτε όχι ένδικα μέσα, αλλά πάντα ενεργώντας προς το συμφέρον του, οι ίδιοι παραμένουν σε αναμονή για τις νεότερες εξελίξεις.

Κληθείς να σχολιάσει λιτά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, Αλέξης Αθανασίου για το θέμα, υπενθύμισε πως, “Τα παιδιά απολύθηκαν το 2013 και διεκδικούν ουσιαστικά τα ένσημα, τις πληρωμές και όσα τους αναλογούσαν για τα χρόνια αυτά που ήταν σε διαθεσιμότητα” και ως εκ τούτου, τη συγκεκριμένη υπόθεση καλείται να αντιμετωπίσει και ο Δήμος. “Αυτή είναι η ιστορία τους και το θέμα που αντιμετωπίζει και ο Δήμος. Πλέον είναι δημοτικοί υπάλληλοι κι εμείς σήμερα έχουμε τρεις σχολικούς φύλακες”. Χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες για το θέμα που μετρά πολλά χρόνια πριν, κατέληξε, λέγοντας μόνον πως, “ο Δήμος οφείλει και θα ολοκληρώσει τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του, παρά το δίκαιο αίτημά τους, αφού αυτό οφείλει να κάνει. Προχωρά η ιστορία από την ημέρα επαναπρόσληψής τους μέχρι σήμερα”.