Εικόνες ντροπής για την πρωταθλήτρια της ανακύκλωσης

Κατά άλλα η Σύρος ανακυκλώνει

Το μεγαλείο της 15ήμερης κοσμοσυρροής στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων αναδείχθηκε από την εικόνα των απορριμμάτων ανακύκλωσης, που έδωσε το στίγμα της αδιαφορίας, της ανικανότητας και της βλαχογυφτιάς, των ευθυνών τόσο του εργολάβου της ανακύκλωσης όσο και των υπευθύνων της δημοτικής αρχής.

Όσο διήρκεσε η μαζική έλευση των παραθεριστών στη Σύρου, ανάλογης διάρκειας ήταν και η συσσώρευση απορριμμάτων στους κάδους ανακύκλωσης.

Δύο εβδομάδες που δεν έγινε αποκομιδή των απορριμμάτων ανακύκλωσης, χωρίς να επιδειχθεί καμία μέριμνα εκ μέρους του αρμόδιου οργάνου του Δήμου, προκειμένου να απαιτήσει την τήρηση της υποχρέωσης του ιδιώτη που έχει αναλάβει την εργολαβία της ανακύκλωσης.

Οι ξεχειλισμένοι από απορρίμματα κάδοι, έδειχναν το άλλο, το προσβλητικό για την εικόνα του νησιού, πρόσωπο της Σύρου, που μέχρι πριν από τρία χρόνια ανακηρυσσόταν πρωταθλήτρια στην ανακύκλωση.

Όμως και εδώ τα συμφέροντα των εργολαβιών και οι συμφωνίες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι υπερέχουν του δημοσίου συμφέροντος, όμως παράλληλα να καταδείξουν και την αντίθεση με τους κομπασμούς περί της ανόδου επισκεψιμότητας που καταγράφηκε στο πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου στο νησί.

Αυτό το ίδιο νησί, που με τους ευαισθητοποιημένους στο θέμα της ανακύκλωσης πολίτες, όπως αποτυπώνεται στην εικόνα των γεμάτων κάδων, δείχνει το χειρότερο πρόσωπο των υπεύθυνων-ανεύθυνων.

Μία ανευθυνότητα που δεν περιορίζεται μόνο στην μη αποκομιδή αλλά και στον τρόπο που αυτή γίνεται, όταν προκλητικά ο διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων, ανά υλικό κατασκευής, στους προκαθορισμένους κάδους, γίνεται σωρηδόν στην καρότσα ενός φορτηγού, μη κατάλληλα διαμορφωμένου, γεγονός που ουσιαστικά χλευάζει τη προσπάθεια και την συνειδητή δραστηριοποίηση των πολιτών.

Εκτός λοιπόν από τις ευθύνες που φέρει ο αρμόδιος δημοτικός φορέας για την μη τήρηση της υποχρέωσης του εργολάβου έναντι του έργου το οποίο ανέλαβε, επωμίζεται και με την ευθύνη της αιτιολόγησης των κριτηρίων βάσει των οποίων λειτούργησε στην απόφαση σύναψης σύμβασης με την συγκεκριμένη εταιρεία, όταν αυτή δεν πληροί τις προϋποθέσεις υψηλών προδιαγραφών ανακύκλωσης, όπως αρμόζει στην πρωταθλήτρια, κατά τα άλλα, Σύρο.

   

Όμως πέραν των ευθυνών του ΦΟΔΣΑ, ανάλογη ευθύνη δεν φάνηκε να αναλήφθηκε ούτε από την αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, προκειμένου να καθαριστούν οι γύρω περιοχές, όταν οι ισχυροί βοριάδες που έπνεαν όλες τις προηγούμενες ημέρες διασκόρπισαν πολλά απορρίμματα από αυτά που προεξείχαν από τους κάδους.

Η εκ των υστέρων και κατόπιν των συνεχών διαμαρτυριών των πολιτών αποκομιδή που πραγματοποιήθηκε μόλις εχθές, όπως και οι μεγαλόστομες δηλώσεις περί αναζήτησης ευθυνών από τον εργολάβο, που μένει να αποδειχθεί εάν θα υλοποιηθούν, δεν αναιρούν το γεγονός, καθώς το «έγκλημα» συντελέστηκε και καταγράφηκε.

Μπορεί οι κομπασμοί περί αυξημένης επισκεψιμότητας να ικανοποιούν επικοινωνιακά τη Δημοτική Αρχή, όμως εκτός της εικόνας της κατάμεστης Ερμούπολης, αυτοί οι ίδιοι επισκέπτες συνάντησαν και την άλλη εικόνα των σκουπιδοπνιγμένων χωριών.

Είναι αυτή η εικόνα που ταιριάζει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων;