Απαντήσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΣ, Γ. Παπαμανώλη για το ενδεχόμενο ή μη, οικονομικής ανακούφισης δημοτών σε περιοχές που αντιμετωπίζουν καθημερινές διακοπές νερού καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στη Σύρο

“Θα εξετασθεί κάθε αίτημα ελάφρυνσης”

Δέσμευση για την προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης και την αποτροπή παρόμοιων προβλημάτων στην επόμενη σεζόν

Στη δέσμευση πως θα εξαντληθεί κάθε προσπάθεια από την πλευρά της ΔΕΥΑ Σύρου προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα(;) ικανοποίησης αιτημάτων οικονομικής ανακούφισης δημοτών του νησιού, που επλήγησαν σημαντικά φέτος το καλοκαίρι από τις καθημερινές και πολύωρες διακοπές υδροδότησης προέβη ο νέος πρόεδρος του ΔΣ της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης, Γιώργος Παπαμανώλης στο πλαίσιο των σχετικών ερωτήσεων που έθεσε προς τον ίδιο η εφημερίδα.

Με φόντο την τεράστια ταλαιπωρία που έχουν υποστεί αρκετοί κάτοικοι του νησιού σε περιοχές όπως ενδεικτικά το Δήλι, η Ανάσταση, τα Καμίνια και η Αληθινή από τις επαναλαμβανόμενες παύσεις υδροδότησης εξαιτίας της αδυναμίας της διαθέσιμης υποδομής του νησιού να τροφοδοτήσει φέτος το καλοκαίρι ομαλά κι επαρκώς συνολικά το νησί (γεγονός για το οποίο είχε ενημερώσει αναλυτικά ο διευθυντής της ΔΕΥΑΣ, Γιώργος Βακόνδιος σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου) κλήθηκε ο κ. Παπαμανώλης να ενημερώσει αναλυτικά τους δημότες, για τις προθέσεις της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης σε περιπτώσεις σχετικών αιτημάτων.

 

Καμία πρόβλεψη ελάφρυνσης στον κανονισμό ύδρευσης. Θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο βάσει νόμου”

Ειδικότερα, ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου υπήρξε εξ αρχής σαφής όσον αφορά στο σημερινό πλαίσιο που υφίσταται αναφορικά με τον κανονισμό λειτουργίας της υπηρεσίας ύδρευσης και άρα, τις δυνατότητες που έχει η διοίκηση – βάσει αυτού - να αποφασίσει ελάφρυνση ή όχι σε επίπεδο χρεώσεων παγίων.

“Ο κανονισμός της ύδρευσης δεν έχει τέτοια πρόβλεψη” δήλωσε αρχικά ο Γιώργος Παπαμανώλης τονίζοντας όμως, πως, “Παρόλα αυτά, εφόσον τεθεί τέτοιο αίτημα, θα ζητηθεί η άποψη νομικού συμβούλου και θα τεθεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΣ”. Σύμφωνα με όσα εξήγησε επί του θέματος, πρόθεση της ΔΕΥΑ Σύρου είναι να εξετάσει – στο πλαίσιο του νόμου – πώς μπορεί να κινηθεί. “Σκέψη μου είναι να εξαντληθεί κάθε περιθώριο της νομοθεσίας και αν υπάρχει τρόπος, όσοι έχουν θιγεί από τις διακοπές, να ικανοποιηθεί το αίτημά τους. Πάντοτε - λέω ξανά - στα όρια της νομοθεσίας κι εφόσον αυτό καταστεί εφικτό” διευκρίνισε σχετικά, συμπληρώνοντας μάλιστα πως ο ίδιος ήδη, έχει αναζητήσει τρόπους διαχείρισης παρόμοιων περιπτώσεων σε άλλους Δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης της χώρας, ωστόσο, δεν εντόπισε κάποια ανάλογη απόφαση ελάφρυνσης.

“Δεν υπάρχει δεδικασμένο, ούτε πρόβλεψη στον κανονισμό ύδρευσης, ούτε άλλη αντίστοιχη περίπτωση σε μία πρόχειρη έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο, σε άλλες δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης” σχολίασε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας πως, αν προκύψει αίτημα προς τη διοίκηση της ΔΕΥΑΣ, τότε, “θα το εξετάσουμε”.

Με φόντο τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες σε ορισμένες περιοχές από την έλλειψη παροχής νερού, θέλησε να διευκρινίσει μάλιστα, πως, η ανταπόκριση της ΔΕΥΑ Σύρου καθ΄ όλη τη διάρκεια αυτών των μηνών υπήρξε η καλύτερη δυνατή. “Προσωπικά ανέλαβα λίγο πριν τα μέσα Αυγούστου και αντιμετώπισα και αυτό το χρονικό διάστημα πολλές περιπτώσεις περιορισμένης παροχής νερού. Σε ακραίες περιπτώσεις, μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού, σε συνεννόηση με τη διεύθυνση της ΔΕΥΑΣ στείλαμε μέχρι και βυτίο για να καλύψει προσωρινά τις ανάγκες ορισμένων σπιτιών” ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας πως, “θέλω να πω ότι και η διεύθυνση της επιχείρησης ύδρευσης και ο προηγούμενος πρόεδρος, αλλά κι εγώ τις λίγες ημέρες που έχω την ευθύνη φρόντισαν και φροντίζουμε να ενεργούμε ώστε σε περίπτωση πολυήμερης διακοπής να γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να περιοριστεί το πρόβλημα”.

 

Προετοιμασία για το 2018. Δεν προβλέπεται γενική μείωση τελών

Ο κ. Παπαμανώλης κλήθηκε να απαντήσει και στο τί μέλλει γενέσθαι στο ενδεχόμενο που η ΔΕΥΑ Σύρου από την πλευρά της δεν μπορέσει να ανταποκριθεί ή να ικανοποιήσει σχετικό αίτημα δημότη ή ομάδας δημοτών που εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωποι με το θέμα της παύσης υδροδότησης σε καθημερινή βάση.

Στην παρατήρηση αν θα υπάρξει μέριμνα για εναλλακτικό τρόπο οικονομικής ανακούφισης κατοίκων ή μείωσης τελών ή παγίων χρεώσεων, απάντησε τα εξής: “Να θυμίσω ότι το ειδικό τέλος μειώθηκε στη χρονιά που διανύουμε και είχε περάσει από το δημοτικό συμβούλιο σημαντική μείωση (30%). Τα τέλη ύδρευσης επίσης ορίζονται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ” ανέφερε πρωτίστως, σημειώνοντας ευθύς αμέσως πως, “το πρώτο είναι αν υπάρξουν τυχόν αιτήσεις να δούμε πάντα στο πλαίσιο του νόμου, πώς θα συμψηφίσουμε ή θα μειώσουμε το πάγιο που έχουν χρεωθεί αυτοί που επλήγησαν”. Ως εκ τούτου, θέλησε να διευκρινίσει παρακάτω πως, “τα τέλη είναι κάτι συνολικό που αφορά όλο το νησί και δεν πρέπει να το συγχέουμε”, προσθέτοντας μάλιστα πως, “τα προβλήματα καταγράφηκαν σε σπίτια και περιοχές που είναι σε υψηλά σημεία και είναι τέτοιο το δίκτυο που είχαν κάποιες διακοπές”. Κατά συνέπεια, επεσήμανε πως πρόκειται για ένα “πιο ειδικό ζήτημα και θα πρέπει να εξετασθεί στις επιτροπές τις συγκεκριμένες” αφού σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, δεν μπορεί να αποφασισθεί μία γενική μείωση, που ενδεχομένως να μην ικανοποιήσει στον βαθμό που επιβάλλεται τους κατοίκους που αντιμετώπισαν έντονα το πρόβλημα. “Μην εφαρμόσουμε μία οριζόντια μείωση που δεν θα ωφελήσει ενδεχομένως όσο θα έπρεπε αυτούς που επλήγησαν και θα ωφελήσει κάποιους άλλους, οι οποίοι δεν έχουν θιγεί” σχολίασε χαρακτηριστικά, δεσμευόμενος σε δεύτερο επίπεδο, πως, στόχος της ΔΕΥΑ Σύρου είναι να περιοριστεί το πρόβλημα και ει δυνατόν, την επόμενη σεζόν, να μην προκύψει η ίδια κατάσταση, με φόντο και την επισκεψιμότητα του καλοκαιριού, την οποία και γνωρίζει το νησί.

“Προτεραιότητά μας είναι ο προγραμματισμός για την επόμενη χρονιά, για το επόμενο καλοκαίρι. Να μην υπάρχει περίπτωση να έχουμε τέτοιο πρόβλημα ξανά. Δηλαδή υπήρξαν διακοπές ύδρευσης το καλοκαίρι, σε μία εποχή αυξημένης ζήτησης με περιορισμένα αποθέματα, γεγονός που προκάλεσε ουσιαστικά το πρόβλημα. Κατά το διάστημα αυτό ήταν τέτοιες οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα (κατά το ανθρωπίνως δυνατόν) αλλά και ο χρόνος διακοπής της υδροδότησης. Η ουσία είναι να προετοιμαστούμε ώστε να μην συμβεί ξανά κάτι τέτοιο” επανέλαβε κατηγορηματικά, ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του για το σοβαρό θέμα που απασχολεί έντονα τους κατοίκους της Σύρου.