Μη πειστικές απαντήσεις από τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ σχετικά με τις επαναλαμβανόμενες εικόνες των ξεχειλισμένων κάδων ανακύκλωσης στα χωριά της Σύρου

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός

Δικαιολογία φαίνεται πως αποτέλεσαν τα επιχειρήματα του προέδρου του ΦΟΔΣΑ, Μάρκου Πρίντεζη σχετικά με τη μη δυνατότητα αποκομιδής με επάρκεια των ανακυκλώσιμων υλικών καθ΄ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου λόγω της τουριστικής κίνησης, αφού παρόμοιες εικόνες διαπιστώνονται ξανά και ξανά.

Σχεδόν σε καθημερινή βάση, οι διερχόμενοι οδηγοί που μετακινούνται από και προς την περιφέρεια της Σύρου παρατηρούν τους κάδους ανακύκλωσης γεμάτους, γεγονός που προδίδει πως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει συνέπεια εκ μέρους του αναδόχου στην προβλεπόμενη εργασία αποκομιδής, με την ευθύνη ωστόσο να βαρύνει πρωτίστως τη Δημοτική Αρχή και τον ΦΟΔΣΑ, που οφείλουν να ελέγχουν την εκτέλεση της σχετικής σύμβασης.

Η “Κοινή Γνώμη” παρουσιάζει φωτογραφικό υλικό που λήφθηκε χθες το μεσημέρι από τις περιοχές Τάλαντα, Άδειατα και Ποσειδωνία, αφήνοντας τα συμπεράσματα στους αναγνώστες, αφού όπως καθίσταται ξεκάθαρα σαφές, ο εμπαιγμός προς τους δημότες δείχνει να συνεχίζεται.

Σε απαντήσεις κλήθηκε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μάρκος Πρίντεζης, ο οποίος όμως, αν και αναγνώρισε το πρόβλημα δηλώνοντας πως εξετάζεται η λύση του, ωστόσο, παρέθεσε μία σειρά νέων δικαιολογιών αναφορικά με τις εικόνες που συνεχίζουν να αντικρίζουν οι δημότες.

 

Παραδέχθηκε το ανεπαρκές έργο ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ

Εξ αρχής ο κ. Πρίντεζης κλήθηκε να απαντήσει αν έχει παρατηρήσει τους κάδους με τα ανακυκλώσιμα υλικά τόσο εντός αυτών, όσο και περιμετρικά τους, απαντώντας καταφατικά. “Τους είδα κι εγώ και 99% θα περάσουν σήμερα (σσ.χθες προκειμένου να κάνουν την αποκομιδή)” ανέφερε αρχικά ο ίδιος, δίνοντας την απάντησή του σχετικά με το αν οι ίδιες εικόνες του καλοκαιριού επαναλαμβάνονται και την παρούσα χρονική περίοδο. “Δεν επαναλαμβάνεται” θέλησε να υποστηρίξει αναφορικά με το βαθμό της προβληματικής κατάστασης, εξηγώντας μάλιστα πως, “αυτή τη στιγμή συντονίζεται το έργο. Ήδη έχουμε ορίσει συμβούλιο 20 του μήνα και συντονίζεται η προσπάθεια”.

Ερωτηθείς να δώσει απάντηση σχετικά με την αιτία του προβλήματος της μη αποκομιδής σε χρόνους κατάλληλους που θα απέτρεπαν την πρόκληση τέτοιων εικόνων, σημείωσε πως, “Δεν έχει συνειδητοποιήσει ο κόσμος και είναι το παράπονό μου, όχι όλος ο κόσμος, γενικά όμως, ότι τα αντικείμενα που τοποθετούν μέσα δεν είναι ανακυκλώσιμα υλικά” κι ως εκ τούτου, εξήγησε πως, “γεμίζει ο κάδος”.

Ωστόσο, στην επαναλαμβανόμενη ερώτηση, αν γίνεται εκ μέρους του αναδόχου με επάρκεια η διαδικασία της αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών, υπήρξε συγκεκριμένος. “Όχι δεν γίνεται επαρκής αποκομιδή γιατί δεν καλύπτεται το ωράριο από τον εργολάβο. Αυτό είναι δεδομένο” σχολίασε κατηγορηματικά, σημειώνοντας πως, “Δυστυχώς το πρόβλημα είναι ότι δεν προλαβαίνει με τις βάρδιες”. Υποστήριξε μάλιστα πως, “και με παράταση στο ωράριο δεν προλαβαίνει” καθώς όπως πρόσθεσε, “καθημερινά περνά από την Ερμούπολη”, φωτογραφίζοντας εμμέσως τα πολλά χιλιόμετρα των αποστάσεων που διανύει ο εργολάβος.

Με φόντο τα ανωτέρω όμως, κλήθηκε να απαντήσει αν όλα αυτά τα γνώριζε εξ αρχής η ανάδοχος εταιρεία που υπέγραψε σύμβαση με τον Δήμο και τον Φορέα, λέγοντας κατηγορηματικά πως, “Ήταν εις γνώση του όλα αυτά” όμως, “Δεν επαρκούν τα δρομολόγια”.

Καθώς έχει την ευθύνη ο ΦΟΔΣΑ για την κατάσταση της ανακύκλωσης, στην παρατήρηση αν θα πράξει επιτέλους αποτελεσματικά η διοίκηση για την ομαλοποίηση της κατάστασης, ο κ. Πρίντεζης υποστήριξε γενικόλογος, λέγοντας πως, “Θα το συζητήσουμε”.

 

Εξετάζεται η αντικατάσταση κάδων. Πρόβλημα στη διαδικασία αδειάσματος επικαλείται ο πρόεδρος

Προτού ο πρόεδρος του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ ολοκληρώσει τις δηλώσεις του ανανεώνοντας τη δημόσια ενημέρωση για το τί μέλλει γενέσθαι με την διαδικασία της αποκομιδής, θέλησε να προσθέσει έναν ακόμη λόγο – που κατά τον ίδιο – δυσχεραίνει την περισυλλογή των ανακυκλώσιμων.

“Υπάρχει μία σκέψη να αλλάξουμε τις καμπάνες και να αντικατασταθούν με κάδους απορριμμάτων, όπως αυτούς δηλαδή των σκουπιδιών” σημείωσε, υποστηρίζοντας πως, η διαδικασία της αποκομιδής εμποδίζεται λόγω όγκου και κατασκευής των κάδων.

Διευκρινίζοντας κατηγορηματικά πως, “Θα συνεχίσει η ανακύκλωση” θέλησε να επισημάνει πως, αυτή η αλλαγή – αντικατάσταση των κάδων θα προκύψει “ώστε να μπορεί το απορριμματοφόρο να τους αδειάζει”. Ερωτηθείς αν πράγματι υπάρχει πρόβλημα και ποιό είναι αυτό, σημείωσε τα παρακάτω. “Ναι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Έχει γίνει παρατήρηση ακαταλληλότητας λόγω της μπάρας που υπάρχει στο κέντρο τους, ένα σίδερο στο κέντρο του κάδου. Υπάρχει μία αλυσίδα που δίνει το δικαίωμα αφού τον φορτώσουν στο φορτηγό να ανοίγει τα καπάκια του από κάτω. Αυτό είναι το πρόβλημα” υποστήριξε, λέγοντας μάλιστα πως, η απόθεση ανακυκλώσιμων υλικών άναρχα προκαλεί την εικόνα ενός γεμάτου κάδου, ενώ όπως ισχυρίστηκε, μπορεί ο κάδος να μην περιέχει πολλά απορρίμματα. “Ενώ φαίνεται ότι είναι γεμάτος ο κάδος στην ουσία είναι άδειος. Δηλαδή όταν μπει ένα μεγάλο κουτί που πρέπει να είναι διπλωμένο και δεν είναι” απάντησε σχετικά, γνωστοποιώντας πως, “Υπάρχει αυτή η σκέψη να αντικατασταθούν 330 καμπάνες - κάδοι που υπάρχουν” ενώ επιπλέον, υποστήριξε πως, άμεσα πρέπει σε σημεία αυξημένης απόθεσης ανακυκλώσιμων υλικών να προστεθούν κάδοι.

“Επίσης μέλημά μας είναι να προσθέσουμε κάδους στα επίμαχα σημεία που πράγματι γεμίζουν. Αυτό θα γίνει άμεσα” δήλωσε, κλείνοντας τη δημόσια τοποθέτησή του μέσω της εφημερίδας, αφού γνωστοποίησε πως συνολικά το θέμα της αποκομιδής της ανακύκλωσης θα απασχολήσει νέα συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ. “Θα υπάρξει συνέχεια μετά και τη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ” περιορίστηκε να προσθέσει μόνον ο ίδιος.