Έντονη αντίδραση του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης για την δήλωση έλλειψης υποδομών φιλοξενίας προσφύγων από τον Δήμο Θήρας

Υψηλοί τόνοι με προσφυγικό φόντο

  • Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 19 Σεπ. 2017 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Υψηλούς τόνους σήκωσε ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, απέναντι στην δήλωση αδυναμίας, λόγω έλλειψης υποδομών, του Δήμου Θήρας για την φιλοξενία των 53 μεταναστών, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν έως εχθές το βράδυ στη Σύρο.

Την πραγματική έλλειψη υποδομών φιλοξενίας στη Σαντορίνη δηλώνει ο Δήμαρχος Θήρας, Ν. Ζώρζος, διευκρινίζοντας ότι δεν εμπλέκεται στην υπόδειξη της Σύρου ως προορισμού των μεταναστών.

Ανάλογη είναι και η διευκρίνιση από την πλευρά της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Νάξου, Ειρ. Πελεκάνου, η οποία σημειώνει ότι η Εισαγγελία εμπλέκεται μόνο σε ότι αφορά στην άσκηση των ποινικών διώξεων, ενώ παραδοχή λάθος διατύπωσης εκ μέρους του, σχετικά με το θέμα υπάρχει και από τον Διοικητή της 6ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πλοίαρχο Λ.Σ., Νίκο Σκευοφύλακα.  

Ερωτήματα προς τους αρμοδίους και επιφύλαξη για αλλαγή στάσης

Με επιστολή, την οποία απέστειλε προς κάθε αρμόδιο υπουργό αλλά και φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Μαραγκός χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτη, ατυχή και περιπαικτική» την άρνηση φιλοξενία των μεταναστών, κρίνοντας ως προσχηματική την επίκληση μη ύπαρξης διαθέσιμων χώρων φιλοξενίας. 

Αναφέρεται στην υποχρεωτικότητα δήλωσης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες εκ μέρους των Δήμων των διαθέσιμων υποδομών φιλοξενίας, παρά την οικονομική τους ευρωστία, συμπληρώνοντας και τη χωρική, διοικητική και ουσιαστική αρμοδιότητα τους και αντί αυτού εμφάνισαν απροθυμία και άρνηση συνεργασίας.

Ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης διαμηνύει ότι δεν προτίθεται ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης από αυτό που του αναλογεί στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με «υψηλό αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητα».

Θέτει δε «πραγματικά και όχι ρητορικά» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ερωτήματα προς κάθε αρμόδιο φορέα για το ποια είναι η στάση της πολιτείας σε «φαινόμενα και συμπεριφορές απροθυμίας υπόχρεων Δήμων να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος; Ποιος άραγε έχει τον θεσμικό ρόλο επιλογής της ανακατεύθυνσης των μεταναστών και των προσφύγων μέχρι την οριστική τους εγκατάσταση σε Κέντρα Συγκέντρωσης και ποια κριτήρια λαμβάνονται υπόψη προς τούτο; Υπάρχει έλεγχος από την Πολιτεία και το Κράτος; Υπάρχουν άραγε επιπτώσεις για τους μη πειθαρχούντες; Τελούν εν γνώσει των αρμοδίων και αν ναι σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε;».

Εν αναμονή των απαντήσεων, διατηρεί την επιφύλαξη επαναπροσδιορισμού της στάσης του Δήμου στην αντιμετώπιση ανάλογων θεμάτων, καταλήγοντας με απόλυτο ύφος ότι «δεν θα ανεχθούμε άλλο την απάθεια ή/και την ανεπάρκεια ή/και την ανοχή σε τέτοια φαινόμενα των θεσμοθετημένων μηχανισμών του Κράτους εις βάρος του νησιού μας».

Η Σαντορίνη δηλώνει αδυναμία φιλοξενίας λόγω έλλειψης υποδομών

Καθώς οι βολές του κ. Μαραγκού στρέφονται ευθέως κατά του Δήμου Θήρας, που δεν φιλοξένησε τους μετανάστες, ζητήθηκε από την «Κοινή Γνώμη» και η άποψη του Δημάρχου Θήρας, Ν. Ζώρζου, ο οποίος δήλωσε ευθαρσώς ότι ναι μεν γνωστοποίησε ότι δεν διαθέτει τις υποδομές φιλοξενίας, αλλά δεν ήταν αυτός που υπέδειξε να μεταφερθούν οι μετανάστες στη Σύρο.

Όπως απάντησε «εμείς το μόνο που δηλώσαμε ήταν η αδυναμία μας να φιλοξενήσουμε τους πρόσφυγες, καθώς δεν υπάρχουν χώροι υποδοχής και θα ήταν και για λόγους ανθρωπιστικούς πολύ χειρότερο να έρθουν στη Σαντορίνη και να μην βρουν την απαιτούμενη φιλοξενία, από έναν Δήμο που μπορεί ναι μεν να έχει τη διάθεση, δεν έχει όμως καμία υποδομή».

Στο κατά πόσον είναι συνεπής ο Δήμος Θήρας, όπως του καταλογίζεται από τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, στην υποχρεωτικότητα δήλωσης χώρων φιλοξενίας προσφύγων, ο κ. Ζώρζος διευκρίνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η δέσμευση της υποχρεωτικότητας, καθώς δεν μπορεί κανείς, από την μία ημέρα στην άλλη, να δημιουργήσει δομές και η Σαντορίνη είναι ένας τόπος που το 2015 είχε το 11% του εδάφους της καλυμμένο από δόμηση, 1.118 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, που σημαίνει ότι πλέον έχει προβλήματα άλλης φύσης και δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το κέλευσμα. Κάνουμε τώρα την αναθεώρηση του σχεδίου πόλεως Θήρας, που από το 1991 είχε συνταχθεί και δεν είχε γίνει η εφαρμογή, προκειμένου να προκύψουν ελεύθεροι χώροι για τον Δήμο, όσοι πλέον μπορεί να προκύψουν».

Η απόφαση μεταφοράς των μεταναστών δεν ήταν της Εισαγγελίας

Εκτός της αντίδρασης περί διάθεσης ή μη υποδομών φιλοξενίας, το έτερο θέμα που προέκυψε αφορά στη δήλωση του Διοικητή 6ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πλοίαρχου Λ.Σ., Νίκου Σκευοφύλακα, ότι η σχετική απόφαση μεταφοράς των μεταναστών στη Σύρο ήταν της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Νάξου.

Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Νάξου, Ειρήνη Πελεκάνου, ανέφερε στην «Κοινή Γνώμη» όλη την εμπλοκή της Εισαγγελίας στην υπόθεση, με ακρίβεια σχετικά με τη δίωξη που ασκήθηκε στους διακινητές, διευκρινίζοντας ότι από πλευράς της δεν λήφθηκε καμία άλλη απόφαση. Όπως συγκεκριμένα δήλωσε η κ. Πελεκάνου «Εμείς είμαστε εισαγγελικοί λειτουργοί. Ασκήσαμε ποινική δίωξη για μεταφορά πολιτών τρίτης χώρας από το εξωτερικό στην Ελλάδα, με σκοπό την κερδοσκοπία. Από την πράξη αυτή θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, γιατί του είπαν να πέσουν στην θάλασσα και να κολυμπήσουν μέχρι την ακτή και μέσα στους 53 υπήρχε και μία έγκυος, όπως κι 20 παιδιά, οπότε θα μπορούσε κάποιος να πνιγεί. Θα μπορούσε να είχαμε νεκρούς. Αυτή είναι η δίωξη. Ήταν δύο οι διακινητές Τουρκικής υπηκοότητας. Εχθές το πρωί που άνοιξε η Εισαγγελία Εφετών, πήραμε αντίγραφα της δικογραφίας και τους ζητούσαμε να μας επιτρέψουν να απέχουμε από την ποινική δίωξη για τα θύματα, γιατί θεωρούμε θύματα του μετανάστες. Ενέκριναν να μην ασκήσουμε ποινική δίωξη στους μετανάστες και εκεί τελείωσε. Δεν κάναμε άλλες ενέργειες, ούτε πήραμε καμία άλλη απόφαση».

Ο κ. Σκευοφύλακας, διευκρινίζοντας ότι η συγκεκριμένη αναφορά του, για την απόφαση μετάβασης των μεταναστών στη Σύρο, ήταν από δική του λάθος διατύπωση, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «Έγινε παρερμηνεία των δικών μου λεγομένων, με δικιά μου ευθύνη. Ο εισαγγελέας ασχολείται πάντοτε με το ποινικό μέρος της υπόθεσης. Αυτή η πρόταση, από δική μου υπαιτιότητα, μάλλον δεν τη διατύπωσα καλά. Η απόφαση δεν έγινε έτσι για να έρθουν εδώ.

Υπήρξε άρνηση του Δημάρχου Σαντορίνης, λόγω έλλειψης υποδομών και μετά από διαβούλευση για να πάνε σε hot spot στην Κω ή την Λέρο, τα μόνα δρομολόγια που συμπίπταν για να πάνε ήτανε από Σύρο».