Απόφαση του ΦΟΔΣΑ για επιβολή ποινικής ρήτρας στον ανάδοχο της ανακύκλωσης στη Σύρο με φόντο τα σοβαρά προβλήματα αποκομιδής καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού

Άνευ δεσμεύσεων για αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων

Δίχως δεσμεύσεις σχετικά με την αποτροπή πρόκλησης παρόμοιων εικόνων - όπως της καλοκαιρινής περιόδου - με ξεχειλισμένους κάδους ανακύκλωσης στην περιφέρεια της Σύρου, κατά τα επόμενα διαστήματα αυξημένης επισκεψιμότητας στο νησί, έκλεισε η νέα συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), στην οποία και κλήθηκαν να “απολογηθούν” οι εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας του έργου της ανακύκλωσης για την ανεπαρκή ανταπόκρισή τους.

Η κατά πλειοψηφία απόφαση των μελών του ΔΣ του Φορέα υπήρξε η ίδια περί επιβολής ποινικής ρήτρας προς την Κοινοπραξία όπως είχε αποφασισθεί και στην προηγούμενη συνεδρίασή τους, η οποία επί της ουσίας “ακυρώθηκε” αφού δεν είχαν προσκληθεί μέλη της αναδόχου εταιρείας προκειμένου να παραστούν.

Με φόντο τις απερίγραπτες εικόνες που καταγράφηκαν στην καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου, η Κοινοπραξία προέβη στην κατάθεση της δικής της επιχειρηματολογίας προκειμένου να δικαιολογήσει την όποια ανταπόκρισή(;) της στις αυξημένες απαιτήσεις των ποσοτήτων ανακύκλωσης, ωστόσο, διατυπώνοντας μόνον τον προβληματισμό της σχετικά με το σημερινό σύστημα αποκομιδής και ανακύκλωσης συνολικά (θέσεις κάδων κλπ) για τη Σύρο, δεν δεσμεύθηκε για την αποτροπή παρόμοιων εικόνων, απλά αρκέστηκε να ζητήσει τον επανασχεδιασμό του συστήματος που διατηρεί ο ΦΟΔΣΑ.

Οι εκπρόσωποί της έκαναν λόγω για “απρόβλεπτη” κατάσταση λόγω της αύξησης της επισκεψιμότητας που δεν μπόρεσαν εκ προοιμίου να εκτιμήσουν, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί να καλύψουν τα κενά όταν ήδη είχε προκύψει ζήτημα στην τοπική κοινωνία, ενώ αν και η πλευρά της Δημοτικής Αρχής κατανόησε κι ενστερνίστηκε τη βασική αιτιολογία, ωστόσο, επέβαλε ποινική ρήτρα βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, με φόντο τη διήμερη αυτοψία του Αυγούστου από την αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.

Με δεδομένο ότι το πρόβλημα - σε ηπιότερο βαθμό - παραμένει σε αρκετές περιοχές της Σύρου, μοναδικές εξαιρέσεις αιρετών που το επεσήμαναν, υπήρξαν η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και μέλος του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ, Θωμαή Μενδρινού καθώς και το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης και του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλης Ζουλουφός, οι οποίοι όμως δεν έλαβαν καμία απάντηση.

Σημειώνεται εξ αρχής πως στη χθεσινή συνεδρίαση του Φορέα συμμετείχαν και τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής που διενήργησαν την αυτοψία στις 12 και 13 Αυγούστου και βάσει των συμπερασμάτων της για μη αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών, η Κοινοπραξία καλείται να μη λάβει το ποσό των 1.254 ευρώ από την αμοιβή της.

Επίσημο επιχείρημα της Κοινοπραξίας η απρόβλεπτη κατάσταση λόγω επισκεπτών

Εξ αρχής, ο εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας που έλαβε πρώτος τον λόγο, τόνισε πως, “το ζήτημα δεν είναι μόνον η αποκομιδή, δεν είναι μόνον το πόσο καθαρός είναι ο κάδος αλλά είναι το αποτέλεσμα”. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε μάλιστα, “τον κάδο τον βάζουμε για να πετύχουμε να ανακυκλώσουμε τα υλικά τα οποία με πολύ προσπάθεια οι συμπολίτες σας τα διαχωρίζουν και τα τοποθετούν στους ειδικούς κάδους” και τα οποία όπως πρόσθεσε, “πρέπει να βρίσκουν τον προορισμό τους που είναι να επαναχρησιμοποιηθούν γιατί έτσι προστατεύουμε το περιβάλλον γιατί έτσι κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας γιατί έτσι επιτυγχάνεται ο στόχος”. Σχετικά με την επιτυχία των δημοτών της Σύρου ο ίδιος θέλησε να υπογραμμίσει πως, “Έχουμε ένα εντυπωσιακό ποσοστό ανακύκλωσης κατά 96%” ποσοστό που όπως συμπλήρωσε, “δεν το έχει φτάσει καμία άλλη περιοχή, όχι στην Ελλάδα αλλά θα έλεγα και στον κόσμο”.

Ωστόσο, ο ίδιος στην ερώτηση αν τη θερινή – τουριστική περίοδο υπήρξαν προβλήματα στη διαδικασία συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών στη Σύρο, απάντησε καταφατικά, λέγοντας πως, “Πράγματι από τις αναφορές και από όσα έχω δει, υπήρξαν” ωστόσο, όπως ο ίδιος μόνον εκτίμησε “Κατά την άποψή μου κύριοι υπήρξε μία υπερβολή” ως προς τον τρόπο που αναδείχθηκε το θέμα, κάνοντας λόγο μάλιστα και για “εκμετάλλευση από ορισμένους που έχουν σκοπιμότητες να παρουσιάσουν το θέμα με πολύ αρνητικό τρόπο” χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.

Αναγνωρίζοντας όμως πως οι απαιτήσεις των Συριανών είναι ιδιαιτέρως υψηλές στο κομμάτι της ανακύκλωσης, ισχυρίστηκε πως, το όποιο πρόβλημα “πρέπει να το βλέπουμε μέσα στις συνθήκες που παρουσιάζεται”. Αναπτύσσοντας τη συλλογιστική του, δήλωσε στη δημόσια συνεδρίαση πως, “Και ποιες είναι αυτές; Έχουμε έναν υπερδιπλασιασμό των ποσοτήτων ανακύκλωσης στο διάστημα από τα τέλη Ιουλίου και όλον τον Αύγουστο, που κανένας δεν τον περίμενε. Κι αυτό επειδή υπήρχε μία έκρηξη τουριστική”. Θέλοντας μάλιστα να υποστηρίξει πως η Κοινοπραξία δεν ανέμενε να αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα, αλλά βρέθηκε απέναντι σε γεγονός απρόσμενο, τόνισε πως, “ξαφνικά σου παρουσιάζεται μία πολύ μεγάλη ποσότητα που πρέπει να αντιμετωπίσεις”.

Είχαμε να αντιμετωπίσουμε και υπονόμευση”

Με φόντο τα παραπάνω, ο εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας δήλωσε κατηγορηματικά πως στην εισήγηση επιβολής προστίμου τάσσεται κάθετα αντίθετος, αφού όπως ανέφερε η εταιρεία από τη στιγμή που της κοινοποιήθηκε το πρόβλημα, επιχείρησε να ανταποκριθεί άμεσα.

“Είμαι κάθετος σε ένα πράγμα. Ότι η Κοινοπραξία μας δεν έχει υπαιτιότητα για την κατάσταση αυτή” υποστήριξε, λέγοντας μάλιστα πως, “διότι μόλις της εντοπίστηκε το πρόβλημα, σε διάστημα δύο ή τριών ημερών το πολύ, ανταποκρίθηκε”. Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε, “Μόλις λάβαμε υπόψιν ότι υπήρξε μία εκρηκτική διόγκωση των απορριμμάτων μέσα σε δύο, τρεις ημέρες είχαμε κατορθώσει να πολλαπλασιάσουμε τις ώρες λειτουργίας, από τις 6 το πρωί έως και τις 11 το βράδυ, με μέσα που μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε, όταν είχαμε να αντιμετωπίσουμε και μία υπονόμευση”. Χωρίς να αναφέρεται με σαφήνεια ή αναλυτικά στα περί υπονόμευσης, θέλησε μόνον να σημειώσει πως, “Προσπαθήσαμε να βρούμε οχήματα δημοσίας χρήσεως, τα οποία θα μπορούσαμε να μισθώσουμε και δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση (σσ. στη Σύρο) σε μία περίοδο που όλα τα μέσα αποκομιδής σε όλη την Ελλάδα ήταν απασχολημένα λόγω της τουριστικής αύξησης παντού”. Ως εκ τούτου, η λύση που επελέγη ήταν η αύξηση των ωρών λειτουργίας του ενός φορτηγού (6 π.μ. - 11 μ.μ.).

Ζητούν επανασχεδιασμό της ανακύκλωσης

Πέραν των ανωτέρω, οι άνθρωποι της Κοινοπραξίας υποστήριξαν και μία σειρά άλλων δυσκολιών που έχουν εντοπίσει ως εμπόδια στην αποτελεσματική συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, ζητώντας από τον ΦΟΔΣΑ να επιδιώξει την εξέταση του επανασχεδιασμού συνολικά της διαδικασίας.

“Έχουμε ένα σύστημα αποκομιδής το οποίο δεν είναι το πρέπον γι αυτές τις ποσότητες πια που προσεγγίζουμε. Γιατί δεν είναι το πρέπον; Έχουμε ένα σύστημα που απαιτεί γερανούς, κατά συνέπεια πολύ μεγαλύτερο χρόνο εκφόρτωσης των υλικών από τον κάδο στο απορριμματοφόρο, έχουμε ένα σύστημα ανοικτού απορριμματοφόρου, ανοικτού φορτηγού διότι δεν μπορούμε να έχουμε σε κλειστό σύστημα στην εκροή των απορριμμάτων από τις καμπάνες και όλοι συμφωνούμε πως προκειμένου να πάμε ένα βήμα μπροστά πρέπει να αλλάξει αυτό το σύστημα συλλογής” δήλωσε κατηγορηματικά ο ένας εκ των εκπροσώπων της Κοινοπραξίας, σημειώνοντας μάλιστα πως “Το σύστημα συλλογής κατά την άποψή μας το συντομότερο δυνατόν πρέπει να αλλάξει και να μπουν κανονικοί κάδοι που θα μαζεύονται από κανονικά απορριμματοφόρα” ώστε όπως εξήγησε, “να έχουμε πολλαπλάσια παραγωγικότητα στη συλλογή και την αποκομιδή”.

Προτού κλείσει την αναφορά του έθιξε και το ζήτημα της θέσης των κάδων, εξηγώντας πως, πρέπει να ελεγχθούν τα σημεία βάσει των ποσοτήτων που συλλέχθηκαν, αλλά και να αυξηθούν οι κάδοι ανακύκλωσης στο νησί. “Σε καμία περίπτωση η εταιρεία μας δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί κάποιο πρόστιμο διότι το θεωρούμε ανήθικο να επιβληθεί ένα πρόστιμο τη στιγμή που έχουμε έκτακτες καταστάσεις και υπερδιπλασιασμό των ποσοτήτων” υποστήριξε ο ίδιος κατηγορηματικά προ της ψηφοφορίας των αιρετών μελών που αποφάσισαν την επιβολή ποινικής ρήτρας, συμπληρώνοντας τέλος για το θέμα της εξασφάλισης κατάλληλων φορτηγών, πως, “Ενδεχομένως να υπάρχουν κλεισμένα από την αρχή του νησιού και να μην περιμένουμε τους ντόπιους. Αυτό θα μπορούσε να δώσει μία λύση για να έχουμε μία υποδειγματική λειτουργία τον επόμενο χρόνο”.

Η εικόνα των σαράντα ημερών αμαύρωσε την προσπάθεια της Σύρου”

Στο πλαίσιο της αναλυτικής τοποθέτησής του, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μάρκος Πρίντεζης κατόπιν και της επιχειρηματολογίας των εκπροσώπων της Κοινοπραξίας επέμεινε στην επιβολή ποινικής ρήτρας, χωρίς ωστόσο να στηλιτεύει την ανεπάρκεια της διαδικασίας συλλογής κατά τη θερινή περίοδο, αλλά να περιορίζεται μόνον σε κάποια θετικά στοιχεία που δείχνουν την ανταπόκριση τόσο των δημοτών, όσο και της συνεργασίας με του ΔΣ με την Κοινοπραξία. “Η ανακύκλωση που μαζεύτηκε στον ΧΥΤΑ το διάστημα από 1 Αυγούστου έως και 19 Αυγούστου του 2017 ήταν 85 τόνοι. Τα αντίστοιχα δρομολόγια που έγιναν ήταν 135, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και την ίδια περίοδο ήταν γύρω στους 35 – 40 τόνους” σημείωσε ανάμεσα σε άλλα, γνωστοποιώντας μάλιστα πως το υπόλειμμα έχει μειωθεί στο 4% λόγω της λειτουργίας του ΣΜΑΥ.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Αλέξης Αθανασίου υπερασπιζόμενος την αναφορά του κ. Πρίντεζη σχετικά το ότι η Δημοτική Αρχή ενήργησε στην κατεύθυνση της ενημέρωσης της Κοινοπραξίας, θέλησε να προσθέσει πως, “Καταρχήν να πω ότι έχουμε μία εποικοδομητική συνεργασία με την Κοινοπραξία που κέρδισε τον διαγωνισμό ΧΥΤΑ, ανακύκλωσης και ΣΜΑΥ. Παρόλα αυτά οι συνθήκες που επικράτησαν από τα μέσα Ιουλίου έως και το τέλος Αυγούστου ήταν μία ελλειμματικότητα στο κομμάτι της αποκομιδής”. Προσθέτοντας μάλιστα πως, αυτή η δήλωσή του, “δε σημαίνει βέβαια πως δεν λαμβάνουμε υπόψιν μας όλα αυτά που είπαν οι κύριοι της Κοινοπραξίας, δηλαδή τις δυσκολίες στο να βρουν ΔΧ φορτηγά κλπ” κατέστησε σαφές πως η κατάσταση των επαναλαμβανόμενων εικόνων με τους ξεχειλισμένους κάδους γέννησε έντονη δυσαρέσκεια στους πολίτες και δημότες της Σύρου, οι οποίοι όπως εξήγησε, “δεν έκαναν αποδεκτές τις δικαιολογίες” αφού όπως αναγνώρισε, “ο κόσμος στη Σύρο έχει μία κουλτούρα ανακύκλωσης εδώ και πάρα πολλά χρόνια και η εικόνα αυτή που παρουσιάστηκε δεν συνάδει με το έργο της ανακύκλωσης που έχει γίνει στη Σύρο όλα αυτά τα χρόνια”.

Ξεκαθαρίζοντας πως η απόφαση επιβολής ποινικής ρήτρας, δεν σημαίνει “τιμωρητική στάση” του Δήμου στον ανάδοχο, θέλησε να παρακαλέσει δημοσίως σχετικά με τις ενέργειες εκείνες που δεν θα επιτρέψουν ξανά “αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις οι οποίες μας εκθέτουν όλους”.

“Ο στόχος είναι από τη στιγμή που έχουμε φθάσει σε ένα 3-4% υπόλειμμα να μην βρεθούμε ξανά σε αυτό το σαρανταήμερο, το οποίο αμαύρωσε όλη αυτήν την προσπάθεια” σχολίασε κατηγορηματικά ο κ. Αθανασίου.

 

Καμία απάντηση στο ερώτημα που θέλει παρόμοιες εικόνες ως σήμερα

Ιδιαιτέρως σαφής υπήρξε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού κατά την τοποθέτησή της, τονίζοντας όχι μόνον την αντίθεσή της με τα επιχειρήματα της Κοινοπραξίας, αλλά ζητώντας να μάθει τους λόγους που μέχρι σήμερα, διαπιστώνονται εικόνες με ξεχειλισμένους κάδους ανακύκλωσης σε αρκετά σημεία της περιφέρειας.

“Εγώ θεωρώ ηθικό κάποιον όταν αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Και επειδή εδώ είμαστε υπόλογοι στους πολίτες, τουλάχιστον αυτό που εισπράξαμε και είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια δεν είναι υπερβολή” δήλωσε η κ. Μενδρινού απευθυνόμενη ξεκάθαρα προς την πλευρά της αναδόχου εταιρείας, υποστηρίζοντας μάλιστα σε κατηγορηματικό τόνο πως, “Αυτές οι εικόνες δεν τιμούν ούτε το νησί μας, ούτε τον Δήμο. Και ο Δήμος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και η εταιρεία”. Υποστηρίζοντας πως, “Δεν υπάρχει καμία τιμωρητική στάση απέναντί σας” η ίδια δήλωσε ωστόσο, πως, “θεωρώ ότι το να ωραιοποιούμε μία κατάσταση ενώ αυτό το οποίο βιώσαμε όλοι ήταν πρωτόγνωρο για το νησί μας και οι εικόνες αυτές δεν ήταν υπερβολικές αλλά εις βάρος της εικόνας του νησιού, του τουρισμού και των πολιτών, δεν είναι σωστό”.

Επανέλαβε δε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, πως, “Σίγουρα υπήρχε πρόβλημα σχετικά με το ότι παρουσιάστηκε μία αύξηση του τουρισμού, αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω πως ακόμη και τώρα παρατηρούμε κάποιες φορές να υπάρχει ένα πρόβλημα στο κομμάτι αποκομιδής των σκουπιδιών (σσ. ανακυκλώσιμων υλικών)”.

 

Μη έγκαιρη ανταπόκριση του Δήμου

Εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης, ο Μιχάλης Ζουλουφός αποδεχόμενος το πόρισμα της Επιτροπής Αυτοψίας περί μη αποκομιδής κατά την αυτοψία του διημέρου 12 – 13 Αυγούστου, καταψήφισε την επιβολή ποινικής ρήτρας, σημειώνοντας πως, ευθύνη φέρει η Δημοτική Αρχή που ενήργησε με σημαντική καθυστέρηση σε βάρος του νησιού.

“Στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ ψήφισα υπέρ του πρακτικού της Επιτροπής παρακολούθησης αλλά δεν συμφώνησα με την επιβολή ποινικής ρήτρας προς την εταιρεία σας γιατί απέδωσα και αποδίδω και προσωπικά και ως παράταξη την όλη “κωλυσιεργία” στις διοικητικές διαδικασίες του Δήμου. Δηλαδή όση ώρα συζητήσαμε ακούστηκαν διαφορετικά χρονικά διαστήματα εντοπισμού του προβλήματος, της συσσώρευσης υλικών ή και της ανταπόκρισης είτε του ΦΟΔΣΑ προς τον οποιονδήποτε και συνεπώς της συνακόλουθης ανταπόκρισης της εταιρείας σας” εξήγησε κατηγορηματικά, κάνοντας λόγο για στοιχεία και φωτογραφικό υλικό που έχει γνωστοποιηθεί ακόμη και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και αποδεικνύει πως “υπήρχαν σημεία στα οποία από 1η Ιουλίου στα χωριά δεν γινόταν συλλογή”.

Υπογράμμισε μάλιστα πως το πρόβλημα παραμένει, σημειώνοντας πως, “Μέχρι και σήμερα στα ίδια σημεία υπάρχουν υλικά έξω από τους κάδους σε άσχημη κατάσταση για τη Σύρο”. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε πως, μέλημα των αρμοδίων πρέπει να αποτελέσει η αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων, καταλήγοντας πως, “Η δική μας επικέντρωση ήταν στους χρόνους ανταπόκρισης του Δήμου γιατί ήρθε η Επιτροπή να κάνει την αυτοψία στις 12 και 13 Αυγούστου όταν υπήρχε ήδη ενάμιση μήνα το πρόβλημα και ήρθαν να πιστοποιήσουν τόσον καιρό μετά”.