Βεβαιωμένες οφειλές που πρέπει να “καταβάλει” στο δημοτικό ταμείο “μπλοκάρουν” την επιχορήγησή της

Δυσοίωνο μέλλον για τη ΡΕΔΗΣΕ

Εκ νέου σε αδιέξοδο βρίσκεται η ΡΕΔΗΣΕ (ΑΙΓΑΙΟ Ραδιοτηλεόραση) καθώς καθίσταται αδύνατη η επιχορήγησή της με το ποσό των 10 χιλ. ευρώ, εξαιτίας βεβαιωμένων οφειλών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που αφορούν σε τιμολόγια της ΔΕΗ.

Η “ανάσα” που έλαβε πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιό της σχετικά με το “πράσινο φως” της δυνατότητας επιχορήγησής της προκειμένου να πληρώσει τον ψηφιακό πάροχο (Digea) ώστε να αρθεί το “μαύρο” από τους τηλεοπτικούς δέκτες των δημοτών, φαίνεται να “πνίγεται” μετά από την ενημέρωση του αντιδημάρχου Οικονομικών, Αλέξη Αθανασίου για το νέο εμπόδιο που προέκυψε στην πορεία.

Ο ίδιος ο κ. Αθανασίου, αν και δήλωσε πως βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΔΣ της ΡΕΔΗΣΕ για το παρόν της δημοτικής ραδιοτηλεόρασης, μετά και από τις πρόσφατες εξελίξεις, ωστόσο δήλωσε ξεκάθαρα πως, το μέλλον της ΑΙΓΑΙΟ απασχολεί σημαντικά και θα πρέπει να εξετασθεί βάσει μίας μελέτης βιωσιμότητας της επιχείρησης.

Μπλοκάρει” η καταβολή των 10 χιλ. ευρώ. Βεβαιωμένες οφειλές ύψους 35 χιλ. ευρώ

Τη σοβαρή υπόθεση για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης έθεσε στο προσκήνιο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης, καθιστώντας γνωστή την εξέλιξη των βεβαιωμένων οφειλών, γεγονός που θα σημάνει την παρακράτηση του ποσού στα δημοτικά ταμεία για την κάλυψη μέρους αυτών.

“Ουσιαστικά πρόσφατα είχαμε την επιδότηση της επιχείρησης με ένα ποσό κοντά στα 10.000 ευρώ, το οποίο φάνηκε ουσιαστικά ότι λύνει τον γόρδιο δεσμό που έχει δημιουργηθεί με τη λειτουργία της επιχείρησης” ανέφερε αρχικά ο δημοτικός σύμβουλος, τονίζοντας βέβαια πως, “Όμως φαίνεται ότι προσφάτως προέκυψε ένα ζήτημα με μεταφορά χρέους της ΡΕΔΗΣΕ, ποσού τριπλάσιου από την επιδότηση που έχει πάρει”. Βάσει των ανωτέρω, ζήτησε να έχει σαφή ενημέρωση το σώμα του δημοτικού συμβουλίου, αναφορικά με μία υπόθεση με πολλές ενότητες για την πλευρά του Δήμου. “Θα ήθελα μία ενημέρωση αναλυτική στο σώμα για την κατάσταση, γι αυτό που συμβαίνει και τί προτίθεται να κάνει η Δημοτική Αρχή για να λύσει το ζήτημα” σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αλ. Αθανασίου: “Ουσιαστικά η χρηματοδότηση μένει στο ταμείο και όχι στη ΡΕΔΗΣΕ”

Σε απαντήσεις προέβη ο Αλέξης Αθανασίου δηλώνοντας εξ αρχής πως δεν είχε έγκαιρη γνώση για τις βεβαιωμένες οφειλές, οι οποίες όπως φωτογράφισε έντονα θα σημάνουν τη μηδενική επιχορήγηση της ΡΕΔΗΣΕ. “Πράγματι και μετ΄ εκπλήξεως διαπίστωσα κι εγώ ότι υπάρχει αυτό το χρέος της ΡΕΔΗΣΕ προς τον Δήμο. Βέβαια συνομιλώντας με τα στελέχη της οικονομικής υπηρεσίας αλλά και με το συμβούλιο της επιχείρησης, το μεν διοικητικό συμβούλιο λέει ότι τα οφειλόμενα αυτά περίπου τα 35.000 ευρώ δεν αφορούν το κανάλι 100%, αλλά αφορούν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της Άνω Σύρου το οποίο σαφώς έχει κι άλλες χρήσεις” δήλωσε σχετικά ο αντιδήμαρχος, εξηγώντας πως διίστανται οι απόψεις του Δήμου και της ΡΕΔΗΣΕ σχετικά με το αν συνολικά το ποσό μπορεί να θεωρηθεί χρέος της ΑΙΓΑΙΟ ραδιοτηλεόρασης ή μόνον μέρος αυτού.

“Από την άλλη πλευρά οποιοσδήποτε οφειλέτης ή δικαιούχος έχει ένα χρέος στον Δήμο και πάρει μία χρηματοδότηση από τον Δήμο, ουσιαστικά παίρνεις τη χρηματοδότηση και την βάζεις ξανά στο ταμείο” σημείωσε διευκρινιστικά, υποστηρίζοντας πως η παρούσα κατάσταση “είναι δύσκολη για τη ΡΕΔΗΣΕ”, αφού η νομοθεσία ορίζει ξεκάθαρα πως οι οφειλές προς τον Δήμο έχουν προτεραιότητα αναφορικά με όποιον πάρει επιχορήγηση από το δημοτικό ταμείο. “Ο κάθε δικαιούχος που οφείλει στον Δήμο, πρέπει να ξέρει πως γίνεται η εκκαθάριση των οφειλών του και μετά, μπορεί να πάρει ό,τι υπόλοιπο περισσέψει από μία επιχορήγηση” πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Επανέρχεται το θέμα της μελέτης βιωσιμότητας

Δεσμευόμενος πως το θέμα συνολικά θα απασχολήσει εκ νέου το δημοτικό συμβούλιο, κατέστησε γνωστό πως οι βεβαιωμένες οφειλές αφορούν σε τιμολόγια της ΔΕΗ για διάστημα από αρχές Φεβρουαρίου του 2012 έως και το 2015, συμπληρώνοντας πως ο ίδιος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ΔΣ της ΡΕΔΗΣΕ για το τί μέλλει γενέσθαι. “Η ΡΕΔΗΣΕ υποστηρίζει πως δεν είναι τόση η κατανάλωση του ρεύματος δεδομένου ότι ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται και για άλλες χρήσεις, για εκθέσεις κλπ, που - για εκείνους - ότι είναι λάθος αυτή η βεβαίωση. Το ποσό είναι 35 χιλ. ευρώ. Και βγήκε κι ακόμη μία βεβαίωση οφειλής περίπου στα 7.000 ευρώ” συμπλήρωσε ο κ. Αθανασίου, λέγοντας πως, θα ακολουθήσει νέα συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΣ, Παύλο Ραουζαίο άμεσα. “Θα κάνω μία συνάντηση με τον Παύλο Ραουζαίο και το ΔΣ της ΡΕΔΗΣΕ για να δούμε τί γίνεται. Βρήκα και τα αποδεικτικά επίδοσης της βεβαίωσης οφειλών που έγινε τον Φεβρουάριο του 2017” ανέφερε ο αντιδήμαρχος, συμπληρώνοντας προς την εφημερίδα πως, “Είναι γόρδιος ο δεσμός και πρέπει να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε μέσα σε νόμιμο πλαίσιο”. Θέλησε να δηλώσει μάλιστα πως, “Αισθάνομαι άσχημα διότι δεν γνώριζα τη βεβαίωση αυτή”, επιθυμώντας μάλιστα να απολογηθεί δημόσια αφού στην παρούσα περίοδο δεν μπορεί να αρθεί το “μαύρο”.

“Ταλαιπωρήθηκαν στη ΡΕΔΗΣΕ για να περάσει η τροπολογία και να πάρουν επιχορήγηση. Τα 10.000 ευρώ θα τα δίναμε για την Digea, για να φύγει το μαύρο, άσχετα από την αρνητική εξέλιξη που προέκυψε και ειλικρινά δεν την γνώριζα” επανέλαβε, λέγοντας μάλιστα πως, “Θέλω να ζητήσω συγγνώμη γιατί αισθάνομαι άσχημα”, αφού όπως άφησε να εννοηθεί, η πλευρά της ΡΕΔΗΣΕ μπορεί να εκλαμβάνει ως “κοροϊδία” τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” με αφορμή τη δημόσια τοποθέτησή του στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, επεσήμανε πως η ουσία για τον Δήμο είναι πως, “αυτή η υπόθεση της ΡΕΔΗΣΕ δεν θα αποτελέσει βαρέλι δίχως πάτο”. Ως εκ τούτου, επανέφερε στο προσκήνιο την αρχική δέσμευση της αιρετής πλευράς, πως, η πορεία της δημοτικής ραδιοτηλεόρασης πρέπει να εξετασθεί βάσει μίας μελέτης βιωσιμότητας.

“Αυτό που είπα εξ αρχής και προς τον κ. Ραουζαίο και προς τον κ. Ρουσσουνέλο είναι ότι πρέπει να υπάρξει μία μελέτη βιωσιμότητας της επιχείρησης. Να δούμε τί χρήματα θα χρειάζεται η επιχείρηση από τον Δήμο για να λειτουργεί. Διότι αν μας πουν ότι απαιτείται ποσό 60 χιλ. ευρώ, εννοείται ότι ο Δήμος δεν τα έχει για να τα δώσει” υπογράμμισε σχετικά, καταλήγοντας πως, “Το ΔΣ έχει κάνει πολλή δουλειά και έχουν μιλήσει με όμορους Δήμους για διαδημοτική συνεργασία κλπ.. Όμως την παρούσα φάση είμαστε σε αναμονή για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε σε νόμιμο πλαίσιο”.