Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

"Η Σύρος αποτέλεσε διαμετακομιστικό κέντρο για μετανάστες"

  • Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2017 - 10:09

Α πό τις αρχές του μήνα το νησί μας αποτέλεσε διαμετακομιστικό κέντρο για συνολικά 185 μετανάστες και πρόσφυγες που περισυλλέχθηκαν από διάφορες περιοχές του Αιγαίου. Τα περιστατικά αυτά είναι ενδεικτικά της τάσης αύξησης των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα σε ολόκληρο το Αιγαίο, αξιοποιώντας την αντιπαράθεση της αστικής τάξης της Τουρκίας με την ΕΕ και ταυτόχρονα αποδεικνύοντας πως η πολυδιαφημισμένη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή δεν αποσκοπεί στον περιορισμό των ροών (με τα δουλεμπορικά να φτάνουν μέχρι την Ανάφη) και σίγουρα δεν αποτελεί παράγοντα σταθερότητας.

Ο ξεριζωμός αυτών των ανθρώπων θα συνεχίζεται όσο συνεχίζεται ο νέος γύρος αντιπαραθέσεων και ανταγωνισμών ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας, Κίνας για τις πηγές ενέργειας, τους δρόμους των αγωγών και τον έλεγχο των αγορών που εκφράζεται με τις επεμβάσεις και τους πολέμους σε Συρία, Λιβύη, Ουκρανία και αλλού.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες. Από τη μία, τσακίζει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, βαραίνει το λαό με νέους φόρους και επιβάλλει νέες βάρβαρες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ από την άλλη, αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες και εμπλέκει ακόμα περισσότερο τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ - ΕΕ, ανανεώνει τη λειτουργία της βάσης της Σούδας, υπογράφει τις συμφωνίες του Δουβλίνου, της Σένγκεν και της ΕΕ - Τουρκίας, που οδηγούν στον εγκλεισμό των μεταναστών στη χώρα, παρά τη θέλησή τους.

Φαίνεται πως και το νησί μας εντάσσεται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης σαν διαμετακομιστικό κέντρο προώθησης, χωρίς όμως καμία προετοιμασία από τη μεριά της και πετώντας το μπαλάκι στην τοπική διοίκηση για να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Με τους πρόσφυγες να στοιβάζονται σε χώρους ακατάλληλους για την, έστω και προσωρινή, φιλοξενία τόσων ανθρώπων. Μια στην αίθουσα αναμονής του λιμανιού, μια στα πατώματα του κολυμβητήριου, με αποκορύφωμα σήμερα στο φουαγιέ του Αστυνομικού Τμήματος.

Οι ευθύνες που βαραίνουν το κεντρικό κράτος στη διαχείριση του ζητήματος δεν αθωώνουν τη στάση της Δημοτικής Αρχής, η οποία νίπτει τας χείρας της και στρουθοκαμηλίζει μπροστά σε μια υπαρκτή ανθρωπιστική κρίση. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, πολλοί εξ’ αυτών γυναικόπαιδα, και όχι με σακούλες σκουπιδιών που για να μην μας χαλάνε τη μόστρα, τις μεταφέρουμε στην πόρτα του γείτονα. Η ανεύρεση αξιοπρεπών χώρων για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων, όποτε χρειαστεί, είναι επιτακτική.

Παράλληλα όμως θα πρέπει να απαιτηθεί από την κυβέρνηση και ένα πλαίσιο μέτρων που θα δίνει λύση στο πρόβλημα και θα περιλαμβάνει:

  • Πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες. Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, της Frontex και όλων των παλιών και νέων κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ. Άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τις χώρες πραγματικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ και με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από την προσφυγική τους ιδιότητα.

  • Αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Καμιά συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους εκτός συνόρων.

  • Δημιουργία δημόσιων, ανοιχτών, αξιοπρεπών χώρων προσωρινής φιλοξενίας για την ικανοποίηση των αναγκών των προσφύγων, αλλά και των κατοίκων της περιοχής, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ, για όσο διάστημα διαρκούν οι διαδικασίες πρώτης υποδοχής, περίθαλψης, καταγραφής και προετοιμασίας των εγγράφων που θα επιτρέψουν την ασφαλή συνέχιση του ταξιδιού όσων θέλουν - που είναι και η συντριπτική πλειονότητα - ή εξέτασης των αιτημάτων ασύλου των λίγων που θα επιλέξουν την Ελλάδα ως χώρα τελικής εγκατάστασης.

  • Άμεση κάλυψη όλων τα αναγκών σε Παιδεία και Υγεία με αύξηση του εκπαιδευτικού και υγειονομικού προσωπικού. Οι χώροι φιλοξενίας, που θα βρεθούν με ευθύνη της κυβέρνησης, πρέπει να διασφαλίζουν την κάλυψη όλων των παραπάνω αναγκών των προσφύγων.