Με ομόφωνη απόφασή της η Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης “επιστρέφει” το θέμα της παραχώρησης ή μη, της Κλειστής Αίθουσας Β΄ του ΑΚΔΕ, στο ανώτατο συλλογικό όργανο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Η ευθύνη αποκλειστικά στο δημοτικό συμβούλιο

Η Κίνηση Πολιτών Σύρου ζητά ξεκάθαρη απάντηση στο θέμα της ασφάλειας των αθλητών και των επισκεπτών

Την αναπομπή - προς το δημοτικό συμβούλιο - του θέματος λήψης απόφασης περί συνέχισης ή μη, της παραχώρησης προς χρήση από τους αθλητές και το κοινό, της Κλειστής Αίθουσας Β΄ του Αθλητικού Κέντρου Ερμούπολης,, αποφάσισε ομόφωνα η Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης, ως θέμα ιδιαιτέρως σοβαρό, με φόντο τα ανοικτά ζητήματα στατικής επάρκειας που αποτυπώνονται στη σχετική μελέτη που έχει στη διάθεσή της πλέον η Τεχνική Υπηρεσία.

Το μείζονος σημασίας ζήτημα της ασφάλειας των αθλητών και του φίλαθλου κοινού έφερε στο προσκήνιο η Κίνηση Πολιτών Σύρου, μέσω σχετικής πρόσφατης παρέμβασης που έκανε ο επικεφαλής της, Παύλος Χρυσαφίδης προκειμένου η τοπική κοινωνία να γνωρίζει αν μπορεί να χρησιμοποιεί ή όχι τη συγκεκριμένη αθλητική υποδομή του Δήμου, καθώς - μεταξύ άλλων -, στην απάντησή της προς τη δημοτική παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας, η Τεχνική Υπηρεσία είχε επισημάνει πως, “συνίσταται η χρήση του γηπέδου, εφόσον δεν συντρέχουν ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες”.

Παρά το γεγονός πως ο κ. Χρυσαφίδης επιχείρησε να συζητηθεί το εν λόγω θέμα στην εκτός ημερησίας ατζέντα του δημοτικού συμβουλίου κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου, με σκοπό την άμεση ενημέρωση της αθλητικής κοινότητας του τόπου, ωστόσο, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, επικαλούμενος τελικά, παλαιότερη απόφαση εκχώρησης αρμοδιοτήτων για θέματα αθλητισμού στη Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης, πρότεινε στο σώμα την παραπομπή του θέματος στο τοπικό όργανο, λαμβάνοντας τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής πλειοψηφίας.

Η σημερινή εξέλιξη από την πλευρά της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης όμως, έρχεται να αναδείξει τον “πονηρό” συλλογισμό του προέδρου να “κερδίσει” χρόνο η Δημοτική Αρχή, αφού τα μέλη της, ομόφωνα επεσήμαναν πως, θέματα αθλητισμού που συνδέονται και με οικονομικό κόστος, δεν προβλέπεται να έρχονται στην ατζέντα της Κοινότητας, αποφασίζοντας εν συνεχεία, την αναπομπή του θέματος στο συλλογικό όργανο, το οποίο την Παρασκευή, σε προγραμματισμένη συνεδρίασή του, καλείται να εξετάσει - με υπευθυνότητα - το σοβαρό θέμα.

Αναφορικά με τις εξελίξεις κλήθηκε να τοποθετηθεί η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, Ανθή Χαλκιά, το τοπικό μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Καφούρος, καθώς επίσης και ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου.

Ανθή Χαλκιά: Στο δημοτικό συμβούλιο “λόγω ιδιαίτερης σοβαρότητας”

Ειδικότερα, το συμπέρασμα κι ως εκ τούτου, η απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης αναφορικά με το θέμα που κλήθηκε να εξετάσει την περασμένη Τρίτη, με τίτλο “Συνέχιση παραχώρησης ή μη της Κλειστής Αίθουσας Β ́ αθλητικού κέντρου Δημήτριος Βικέλας, προς χρήση, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία νομιμοποίησης της και η ολοκλήρωση της στατικής της ενίσχυσης σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που έχει παραλάβει το δημοτικό συμβούλιο”, καθίσταται σαφές πως, εμμέσως ενισχύει την ανησυχία που είχε εκφραστεί από την πλευρά της Κίνησης Πολιτών Σύρου.

Σύμφωνα με το αποφατικό της συνεδρίασης των τοπικών μελών της αρμόδιας Κοινότητας, το θέμα αναπέμπεται προς εξέταση στο δημοτικό συμβούλιο, λόγω κρισιμότητας και ιδιαίτερης βαρύτητας.

Όπως ακριβώς σημειώνεται και στην αναρτημένη απόφαση της Κοινότητας στην ιστοσελίδα του Δήμου, τα μέλη της ομόφωνα ψήφισαν “την παραπομπή του εν λόγω θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου για λήψη απόφασης λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητας του, δεδομένου ότι αφορά ζητήματα όπως τη στατικότητα του κτηρίου, τις τεχνικές του προδιαγραφές και την ασφάλεια του, ζητήματα τεχνικής και πολεοδομικής φύσεως” για τα οποία όπως ρητά υπογραμμίζεται επιπλέον, “η Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης είναι αναρμόδια”.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος Ανθή Χαλκιά σε ουδέτερο τόνο και χωρίς να επιθυμεί να σχολιάσει τη στάση του προέδρου που πρότεινε τη συζήτηση του θέματος πρωτίστως από την Κοινότητα, σημείωσε αναφορικά με την εισήγησή της, πως, “Θεωρώ ότι όλο αυτό έτσι όπως ήρθε, αφορά σε τεχνικά θέματα. Είμαστε αναρμόδιοι ως Κοινότητα για τεχνικά θέματα”.

Υπενθυμίζοντας μάλιστα και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με την οποία η Κοινότητα αναλάμβανε αποφασιστικό ρόλο για θέματα συγκοινωνιακά και αθλητισμού, θέλησε να διευκρινίσει πως, αυτή η απόφαση δεν κάνει λόγο για θέματα κτιριακών υποδομών που παράλληλα συνδέονται και με αποφάσεις οικονομικού χαρακτήρα.

Προς επιβεβαίωση των λεγομένων της, ακολουθεί το απόσπασμα της σχετικής δημοτικής απόφασης (πρακτικό συνεδρίασης 12/3/2015), το οποίο αναφέρει τα ακόλουθα: “Το δημοτικό συμβούλιο εγκρίνει – κατά πλειοψηφία - την εκχώρηση αρμοδιοτήτων επί κυκλοφοριακών – συγκοινωνιακών θεμάτων και θεμάτων αθλητισμού (εκτός αυτών που εμπεριέχουν ζητήματα οικονομικού χαρακτήρα) στη Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης, βάσει του άρθρου 83 του Ν. 3852/2010”.

Πέραν των ανωτέρω δε, η κ. Χαλκιά αναγνωρίζοντας παράλληλα και δημοσίως, πως, το θέμα της παραχώρησης ή μη της Κλειστής Αίθουσας Β΄ είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο αφού συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια αθλητών και παιδιών, δήλωσε επιπλέον πως, “Πέραν αυτού του λόγου, το παραπέμπω στο δημοτικό συμβούλιο λόγω σπουδαιότητας”.

Επιστρέφουν... συνολικά τις αρμοδιότητες για θέματα Αθλητισμού

Στα ανωτέρω, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, αν και κλήθηκε να καταθέσει την άποψή της για τους λόγους που εκτιμά ότι προτάθηκε η σχετική απόφαση να ληφθεί πρώτα από το τοπικό όργανο, υπήρξε λακωνική, χωρίς να επιθυμεί την όποια προσωπική ερμηνεία της στάσης του προέδρου και κατ΄ επέκταση της Δημοτικής Αρχής (σσ. τα μέλη της οποίας αρνήθηκαν τη συζήτηση του αιτήματος της Κίνησης Πολιτών Σύρου στην τελευταία συνεδρίαση).

“Δεν θέλω να σχολιάσω κάτι. Δεν έχω να πω κάτι γι αυτό. Δεν ξέρω με ποιά λογική ήρθε σε εμάς. Προφανώς επειδή εμείς αποφασίζουμε για τα αθλητικά θέματα, αλλά μόνο για τα τυπικά θέματα όπως για παράδειγμα τα ωράρια κλπ” σχολίασε μόνον, γνωστοποιώντας επιπρόσθετα, την ομόφωνη απόφαση των τοπικών συμβούλων να αιτηθούν την τροποποίηση της απόφασης εκχώρησης των ανωτέρω αρμοδιοτήτων. “Θα ζητήσουμε την άρση των αρμοδιοτήτων αυτών. Ακόμη και για τα τυπικά ζητήματα” ανέφερε η κ. Χαλκιά, κάνοντας γνωστό το σκεπτικό της απόφασης. “Λόγω του ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει και τα αθλητικά θέματα οικονομικού χαρακτήρα, θεωρήσαμε ότι είναι καλύτερο από εδώ και στο εξής, να αναλάβει όλο το “κομμάτι”, αφού επιπλέον, συμμετέχει ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος. Θεωρούμε ότι από εδώ και στο εξής είναι καλύτερο να περνούν όλα από το δημοτικό συμβούλιο” υπογράμμισε κατηγορηματικά η πρόεδρος, κλείνοντας τις δηλώσεις της.

Γιάννης Καφούρος: “Αν δεν μπορεί να δεσμευθεί μηχανικός, θα το κάνουμε εμείς;”

Εκπροσωπώντας την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στη Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης, ο Γιάννης Καφούρος γνωστοποίησε τον βασικό λόγο για τον οποίο υπερψήφισε την εισήγηση της προέδρου και συμφώνησε στο να αναπεμφθεί το θέμα στο ανώτατο συλλογικό όργανο του Δήμου.

Σημειώνοντας πρωτίστως, πως, στη συνεδρίαση της Κοινότητας παραβρέθηκαν τόσο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, όσο και ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου, ο κ. Καφούρος αναφέρθηκε στο βασικό ερώτημα που έθεσε στους ίδιους αναφορικά με τη δυνατότητα συνέχισης ή μη παραχώρησης της Κλειστής Αίθουσας Β΄ προς τους αθλητές και το κοινό. “Σε ερώτημα που υπέβαλα προς τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και στον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας, κ. Διακοδημητρίου αν δηλαδή εκείνος θα μπορούσε να μας δώσει μία έγγραφη βεβαίωση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από τη χρήση της Β΄ Κλειστής Αίθουσας, μου απάντησε ο κ. Διακοδημητρίου ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το κάνει”. Προσθέτοντας παράλληλα πως, “Στον Δήμο έχουμε την Τεχνική Υπηρεσία για να μας προστατεύει σε θέματα τεχνικά και τη Νομική Υπηρεσία για να μας προστατεύει σε νομικά θέματα” έθεσε το ερώτημα, “Εμείς τί να αποφανθούμε; Αν λοιπόν δεν μπορεί να το κάνει ειδικός, μπορούμε να εισηγηθούμε εμείς που δεν έχουμε τεχνικές γνώσεις;”.

Στα ανωτέρω, θέλησε να προσθέσει δε, πως, “γεννάται” και πολιτικό θέμα αναφορικά με τη στάση του προέδρου και της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με τον τρόπο που αξιοποιούν... ή χρησιμοποιούν το τοπικό όργανο.

“Υπάρχει και καθαρά πολιτικό θέμα. Μας θυμήθηκε το δημοτικό συμβούλιο και ο πρόεδρος τώρα; Υποτίθεται πως από το 2015 μας έχουν εκχωρήσει αρμοδιότητες για θέματα αθλητισμού κι όχι αθλητικών εγκαταστάσεων ή στατικότητας κτιρίων, όπως και για συγκοινωνιακά θέματα και μάλιστα εξαιρούν τα θέματα του οικονομικού κόστους για τον Δήμο. Άρα, όταν συζητάμε επί της ουσίας και οικονομικά θέματα, είμαστε αναρμόδιοι” πρόσθεσε ο Γιάννης Καφούρος, υποστηρίζοντας με έμφαση πως η στάση του προέδρου και της Δημοτικής Αρχής “έγινε για λόγους “άλλοθι”. Να έχει “άλλοθι” το δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος και η πλειοψηφία κατά κύριο λόγο και να πουν ότι εισηγήθηκε η Δημοτική Κοινότητα την τάδε πρόταση”.

Υποβάθμιση του τοπικού οργάνου”

Ο ίδιος δε, στις δηλώσεις του έκανε λόγο για υποβάθμιση του τοπικού οργάνου, αφού όπως σημείωσε, η Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης για θέματα που είχε την αρμοδιότητα, δεν έχει κληθεί να αποφασίσει, με τον Δήμο να ενεργεί χωρίς τις θέσεις της. “Η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει κάνει “σωρό” από αυθαιρεσίες ακόμη και σε θέματα που υποτίθεται είχε εκχωρήσει την αρμοδιότητα σε εμάς. Κολονάκια μεταλλικά, κολονάκια πλαστικά, κατασκευές κι επεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο χωρίς να πάρουν άδεια από πουθενά, χωρίς να υπάρχει εισήγηση της Υπηρεσίας. Δηλαδή στο όνομα της ταχύτητας και για να φανεί ότι κάτι κάνουν, παρακάμπτουν τα συλλογικά όργανα” δήλωσε κατηγορηματικά, επαναλαμβάνοντας τη σύμφωνη γνώμη του και στην εισήγηση της προέδρου να επιστρέψουν... οι αρμοδιότητες συνολικά για τα θέματα του αθλητισμού, στο δημοτικό συμβούλιο.

Ζητά υπεύθυνη και σαφή ενημέρωση ο Παύλος Χρυσαφίδης

Κληθείς να τοποθετηθεί επί της εξέλιξης που θέλει το θέμα να έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής, μετά και από τη στάση της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου υποστήριξε πως, πρόκειται για μία “θετική εξέλιξη”, επισημαίνοντας πως καθώς πρόκειται για ένα τόσο κρίσιμο θέμα που αφορά στην ασφάλεια αθλητών και πολιτών, θα πρέπει η τοπική κοινωνία να ενημερωθεί με υπευθυνότητα από τους αρμοδίους.

“Tο ότι εστάλη στη Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης για να εκφέρει άποψη αποτελεί περισσότερο “άλλοθι” της Δημοτικής Αρχής για να μη συζητηθεί το θέμα ως εκτός ημερησίας στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο” ανέφερε αρχικά ο κ Χρυσαφίδης, εξηγώντας πως “προφανώς ήθελαν χρόνο για τα όποια μαγειρέματα και σοφίσματα” προς της δημόσιας συζήτησης του θέματος.

Ερωτηθείς να σχολιάσει την απόφαση της Κοινότητας, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Είναι θετικό που ο κ. πρόεδρος μετά την απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας το εισάγει άμεσα ως θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και είναι εξαιρετικά θετικό που η Δημοτική Κοινότητα αναπέμπει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ως ιδιαιτέρως σημαντικό”.

Εκπροσωπώντας την Κίνηση Πολιτών Σύρου και εμμένοντας στην ουσία της συζήτησης, συμπλήρωσε παρακάτω δε, πως, “ελπίζουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο θα δείξει την ίδια ευαισθησία και σοβαρότητα ως προς την αντιμετώπισή του”, απαντώντας μάλιστα στην ερώτηση αν θεωρεί πως η στάση των μελών της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης ενισχύει την παρέμβαση της παράταξής του. “Σαφώς. Γι αυτό και λέω ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας. Αυτό από μόνο του πρέπει να προβληματίσει πολλούς” σχολίασε σχετικά, υπογραμμίζοντας ακολούθως, πως, “Εμείς όποιες ενέργειες κάνουμε, τις κάνουμε σύμφωνα με το έγγραφο που μας ήρθε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και περιμένουμε κι εμείς από αυτό το δημοτικό συμβούλιο να μάθουμε και να μας βεβαιώσουν ότι ο χώρος είναι ασφαλής για τα παιδιά μας, για όλους μας. Δεν ξέρουμε τί συμβαίνει. Θέλουμε να μάθουμε από τους αρμόδιους”.

Αν δεν πεισθούμε, θα βρούμε αλλού τις απαντήσεις”

Ερωτηθείς τί θα πράξει η Κίνηση Πολιτών Σύρου στην περίπτωση που δεν λάβει σαφή και κατηγορηματική διαβεβαίωση από την Τεχνική Υπηρεσία σχετικά με το θέμα της δυνατότητας χρήσης της Κλειστής Αίθουσας Β΄ με ασφάλεια από τους αθλητές, ο Παύλος Χρυσαφίδης υπήρξε συγκεκριμένος. “Μπορεί να μας πείσει ο κ. Διακοδημητρίου με αυτά που θα μας πει. Δεν περιμένουμε μία απάντηση συγκεκριμένη και στα “μέτρα μας”, γιατί δεν έχουμε μέτρα” θέλησε νε διευκρινίσει, τονίζοντας τέλος, πως, “Θέλουμε μία απάντηση που θα εξασφαλίζει με την κοινή λογική ότι αυτό το κτίριο είναι ασφαλές. Σε περίπτωση που δεν πεισθούμε από αυτά που θα μας πει, τελειώνει το πολιτικό σκέλος του θέματος και μετά θα βρούμε αλλού τις απαντήσεις στα ερωτήματά μας”.