Σε πενταετή επιμήκυνση της αποπληρωμής των δύο δανείων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προχωρά η ΔΕΥΑΣ

“Ανάσα ρευστότητας για τη ΔΕΥΑΣ”

Κατά 30 χιλ. ευρώ μειωμένη η πρώτη δόση επιχορήγησης του Υπ. Εσωτερικών για την αφαλάτωση

Στην πενταετή επιμήκυνση των δύο δανείων της ΔΕΥΑΣ προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αποφάσισε να προχωρήσει το διοικητικό συμβούλιό της, προκειμένου να εξασφαλίσει μία “ανάσα ρευστότητας” σε ετήσια βάση, μέσω της μείωσης του ποσού της δόσης κατά περίπου 50 χιλ. ευρώ.

Η υπόθεση της δανειοδότησης της ΔΕΥΑ Ερμούπολης το 2006 προκειμένου να υλοποιηθούν σημαντικά έργα αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ερμούπολη και σε ευρύτερες συνοικίες της, έχει σημάνει ένα βαρύ οικονομικό φορτίο τόσο για τη Δημοτική Επιχείρηση, όσο όμως κι εμμέσως για τον ενιαίο πλέον Δήμο ως κληρονόμο των υποθέσεων του πρώην Δήμου Ερμούπολης, μετά την απόφασή του να μπει εγγυητής των δύο δανείων, έως του ποσού των 2.500.000 ευρώ, όπως απαιτήθηκε.

Συγκεκριμένα, η πρώτη απόφαση του πρώην Δήμου Ερμούπολης να αποτελέσει τον εγγυητή για τα δύο δάνεια της ΔΕΥΑΕ (νυν ΔΕΥΑΣ) με διάρκεια εξόφλησης δέκα έτη, ελήφθη στις 18/12/2006 με κατά πλειοψηφία απόφαση των τότε δημοτικών συμβούλων, ενώ αυτής, ακολούθησε το έτος 2012, απόφαση επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δύο δανείων κατά οκτώ έτη.

Σήμερα, η κατά πλειοψηφία απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ προβλέπει την αποπληρωμή και των δύο ποσών των δανείων τελικώς, κατά τα έτη 2030 και 2031, μετά από την αποδοχή της δυνατότητας που δίδει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για πενταετή επιμήκυνση με σταθερό επιτόκιο, μικρότερο του σημερινού.

Σε αναλυτική ενημέρωση πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με τη σοβαρή οικονομική υπόθεση κλήθηκε να προβεί ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ, Γιώργος Παπαμανώλης, ο οποίος μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως, η υπερψήφιση του θέματος και από τον εγγυητή Δήμο (σσ. δημοτικό συμβούλιο) θα χαρίσει όφελος σε επίπεδο ρευστότητας στη ΔΕΥΑΣ, με φόντο τις ανάγκες της, αλλά και τη μείωση της επιχορήγησης του ποσού για την αφαλάτωση κατά 30 χιλ. ευρώ.

 

Υποβολή αίτησης έως τέλος Οκτωβρίου: Πενταετή επιμήκυνση με σταθερό επιτόκιο χαμηλότερο του σημερινού

Πριν από την αναλυτική ενημέρωση του θέματος αποπληρωμής των δύο μεγάλων δανείων της ΔΕΥΑΣ, ο Γιώργος Παπαμανώλης θέλησε να σημειώσει πρωτίστως πως, “Τα δάνεια βαίνουν προς εξόφληση και πάντα ήταν ενήμερη η ΔΕΥΑΣ στις καταβολές διαχρονικά”. Ως εκ τούτου κι εστιάζοντας στη σημερινή απόφαση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης, ο ίδιος εξήγησε πως εισηγήθηκε σχετικά την πενταετή επιμήκυνση των δανείων βάσει της δυνατότητας που δόθηκε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων του Υπ. Εσωτερικών.

Ειδικότερα, η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2017, με τον κ. Παπαμανώλη να ενημερώσει εισηγητικά τα εξής:

“Με το υπ΄ αριθμ. Πρωτ. 1135759_17/08-09-2017 έγγραφο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων δίνεται η δυνατότητα στη ΔΕΥΑΣ υπαγωγής στην παρ. 3 του άρθρου 50 του Ν. 4483/28-7-2017 (ΦΕΚ 107/τ.Α΄31-07-2017) στο οποίο ορίζεται ότι η διάρκεια αποπληρωμής των χορηγηθέντων δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προς τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ και τις δημοτικές επιχειρήσεις αυτών, δύναται να επιμηκυνθεί, ύστερα από υποβολή σχετικής αίτησης έως 31.10.2017, άπαξ έως πέντε έτη από τη λήξη της δανειακής σύμβασης, με σταθερό επιτόκιο 5,10% ή κυμαινόμενο 4,30% συν Euribor εξαμήνου”.

Εξηγώντας πως, η ΔΕΥΑΣ επιθυμεί να κάνει χρήση της εν λόγω δυνατότητας που προσφέρει η ανωτέρω ρύθμιση του Ν. 4483/17 “στα συναφθέντα δάνειά της με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με αριθμούς 4581/22-1-2007 και 5116/7-5-2008”, κατέστησε σαφές πως, προτείνει “να προβεί σε επιμήκυνσή τους για πέντε έτη με σταθερό επιτόκιο 5,10, αντί του 5,90% όπως αυτό ισχύει μέχρι σήμερα”.

 

Στο ύψος των 110.204 ευρώ “πέφτει” η ετήσια δόση

 

Στην εισήγησή του, ο κ. Παπαμανώλης παρέθεσε και αναλυτικό πίνακα με τα οικονομικά στοιχεία, προκειμένου να διατυπώσει με σαφήνεια το άμεσο οικονομικό όφελος που προκύπτει μέσω της μείωσης της ετήσιας δόσης.

Συγκεκριμένα, η διαμορφωθείσα ετήσια τοκοχρεωλυτική δόση, σε περίπτωση επιμήκυνσης κατά πέντε έτη, με σταθερό επιτόκιο 5,10% θα διαμορφωθεί ως εξής: Για το πρώτο δάνειο και την εξόφληση του ποσού των 959.461,15 ευρώ με ημερομηνία λήξης τον Δεκέμβριο του 2025 (σήμερα) και ισχύον ποσό τοκοχρεολυτικής δόσης 153.896,79 ευρώ, θα μετατεθεί για τον Δεκέμβριο του 2030 και το ποσό της δόσης θα “πέσει” σε 102.756,03 ευρώ.

Επιπλέον, για το δεύτερο δάνειο και το ποσό των 73.264,69 ευρώ που προβλέπεται σήμερα να αποπληρωθεί ως τον Δεκέμβριο του 2026 με καταβολή ετήσιας δόσης 10.724,71 ευρώ, θα μετατεθεί - με την επιμήκυνση - για τον Δεκέμβριο του 2031 και θα καταβάλλεται ετησίως ποσό ύψους 7.448,89 ευρώ. Συνολικά, προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μετά την αίτηση της ΔΕΥΑΣ θα προκύψει η επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων και το ύψος της ετήσιας δόσης από 164.621,50 ευρώ θα μειωθεί στο ποσό των 110.204,92 ευρώ.

 

Κατά 107.068 ευρώ αυξάνεται το ποσό για την αποπληρωμή τους

Δεδομένου ότι η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης αυξάνει το συνολικό ποσό αποπληρωμής, ο κ. Παπαμανώλης υπήρξε σαφής και ως προς το κομμάτι της επιβάρυνσης της ΔΕΥΑΣ. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, το άμεσο όφελος ρευστότητα κατά 50 χιλ. ευρώ περίπου, θα σημάνει μία συνολική αύξηση έως το 2031, ύψους σχεδόν 110 χιλ. ευρώ.

Όπως ανέφερε, με την υπάρχουσα σύμβαση της ΔΕΥΑΣ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, θα πρέπει μέχρι και την εξόφληση των δανείων της στα έτη 2025 και 2026 η Δημοτική Επιχείρηση να καταβάλει το ποσό του 1.327.696,71 ευρώ. Ωστόσο, αναφορικά με την αιτούμενη πενταετή επιμήκυνση των δανείων με επιτόκιο 5,10%, η ΔΕΥΑΣ θα πρέπει μέχρι τη λήξη τους στα έτη 2030 και 2031, να καταβάλει το ποσό των 1.434.765,13 ευρώ δηλαδή πλέον 107.068,42 ευρώ.

Ο κ. Παπαμανώλης θέλησε να επαναλάβει μάλιστα πως, η ετήσια καταβολή θα μειωθεί στο ποσό των 110.204,92 ευρώ από 164.621,50 ευρώ όπως ισχύει σήμερα, δηλαδή θα προκύψει ένα άμεσο όφελος για τα ταμεία της ΔΕΥΑΣ σε ετήσια βάση ύψους 54.416,58 ευρώ.

 

Επιπλέον ρευστό ύψους 50 χιλ. ευρώ

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της ΔΕΥΑΣ και να εξηγήσει του λόγους της πρότασής του, ο ίδιος υπήρξε κατηγορηματικός: “Αυτή η απόφαση θα δώσει μία σημαντική ανάσα ρευστότητας στη ΔΕΥΑΣ για την απρόσκοπτη λειτουργία της, ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο λόγω των δυσκολιών που βιώνουμε από την οικονομική ύφεση”. Πρόσθεσε δε πως, από το ΔΣ της ΔΕΥΑΣ πέρασε κατά πλειοψηφία η εισήγηση και το θέμα θα τεθεί επί τάπητος στο δημοτικό συμβούλιο “αφού ο Δήμος είχε μπει εγγυητής προκειμένου να επικυρωθεί η απόφασή μας”.

Μιλώντας αναλυτικότερα, ο ίδιος θέλησε να προσθέσει πως, “Πρωτίστως είναι συμφέρουσα η μείωση του επιτοκίου (σσ. από 5,90 σε 5,10)” ενώ “μαζί με την επιμήκυνση για πέντε χρόνια, προκύπτει άμεσο όφελος περίπου 50 χιλ. ευρώ κάθε χρόνο. Άρα, κάθε χρόνο θα έχει ρευστότητα παραπάνω 50 χιλ. ευρώ η ΔΕΥΑΣ” με σκοπό όπως σημείωσε, “να χρηματοδοτήσει ενδεχομένως έργα σε όφελος των δημοτών” αφού σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε, “υπάρχουν αιτήματα, υπάρχουν ανάγκες και συντήρησης αλλά και επέκτασης ή αντικατάστασης παλαιών σωληνώσεων ύδρευσης”. Θέλησε να επισημάνει μάλιστα πως η εν λόγω απόφαση “δεν είναι δεσμευτική για τις επόμενες διοικήσεις της ΔΕΥΑΣ”.

 

Μειωμένη η επιχορήγηση για την αφαλάτωση

Στα ανωτέρω, ο κ. Παπαμανώλης πρόσθεσε το θέμα της αφαλάτωσης και της ετήσιας επιχορήγησης του Δήμου από το Υπ. Εσωτερικών για τη λειτουργία της, διευκρινίζοντας πως, το σχετικό ποσό που υπερβαίνει τα 600 χιλ. ευρώ, δεν καλείται να το σηκώσει ο Δήμος και η ΔΕΥΑΣ, ωστόσο, δεν είναι θετική η εξέλιξη της μείωσης της πρώτης δόσης επιχορήγησης του σχετικού ποσού.

“Προχθές βγήκε η απόφαση κατανομής της πρώτης δόσης του έτους της επιχορήγησης της αφαλάτωσης από το Υπουργείο Εσωτερικών προς το Δήμο και άρα, προς τη ΔΕΥΑΣ και ήταν 30 χιλ. ευρώ λιγότερα από ό,τι ήταν πέρυσι” ανέφερε σχετικά, υποστηρίζοντας με έμφαση πως, “Άρα, τα 50 χιλ. ευρώ ρευστότητα επιπλέον θα είναι σίγουρα μία ασφάλεια σε ενδεχόμενη άλλη μείωση των επιχορηγήσεων”. Δεν παρέλειψε να επαναλάβει δε πως, το ποσό αυτό, “θα αξιοποιηθεί βέβαια και για επενδύσεις στα δίκτυα του νησιού” αφού όπως υπενθύμισε “ανάγκες υπάρχουν” αν υπολογίσει κάποιος και “την παραγωγή νερού το καλοκαίρι που μας πέρασε η οποία δεν ήταν επαρκής”.

 

Καμία μείωση στα τιμολόγια των καταναλωτών

Σχετικά με την ερώτηση αν αυτό το όφελος των 50 χιλ. ευρώ για τη ΔΕΥΑΣ, θα σημάνει ίσως και μείωση των τιμολογίων των καταναλωτών για το έτος 2018, ο ίδιος απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας ωστόσο, πως, βάσει των ανωτέρω αναγκών, το ΔΣ – κατά πάσα πιθανότητα – δεν θα προβεί σε νέες μειώσεις χρέωσης. “Επειδή έγινε αρχές του 2017 η μείωση του ειδικού τέλους και επειδή έχει ανάγκη η Δημοτική Επιχείρηση, θα δούμε αυτό το ζήτημα με την κατάρτιση του προϋπολογισμού μας που θα γίνει μέσα στον Νοέμβριο” σχολίασε ο ίδιος, λέγοντας τέλος, πως, “προανέφερα όμως δύο παραμέτρους που δεν συνηγορούν σε μείωση”.

 

Σύντομο ιστορικό του χαρακτήρα των έργων στα δίκτυα

Αναφορικά με την ίδια συμμετοχή που κλήθηκε να έχει η ΔΕΥΑΣ για σοβαρές παρεμβάσεις που απαίτησαν τα δύο δάνεια, ο κ. Παπαμανώλης, αφού υπενθύμισε πως η τότε διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης είχε λάβει από το Ταμείο Συνοχής ποσό άνω των 20 εκατ. ευρώ, προχώρησε σε επιγραμματική αναφορά των έργων που αναπτύχθηκαν στο παρελθόν, προς εξυπηρέτηση των δημοτών.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως είχε υλοποιηθεί η αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης αποχέτευσης των συνοικιών Βροντάδου, Αναστάσεως και τριών Ιεραρχών, είχε γίνει η προμήθεια συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού του δικτύου ύδρευσης Δήμου Ερμούπολης, είχε προχωρήσει η κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης αποχέτευσης των οικισμών Δημοτικού Διαμερίσματος Μάννα, ενώ είχε προγραμματιστεί η κατασκευή δύο δεξαμενών νερού και η αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης αποχέτευσης των συνοικισμών Καμινίων, Φύλακα, Αγ. Κωνσταντίνου και Δηλίου.