Την Παρασκευή η απόφαση αποδοχής και υλοποίησης του έργου από το δημοτικό συμβούλιο, αναφορικά με το οποίο θα έχει μηδενική οικονομική επιβάρυνση ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης

Τηλεματικό σύστημα ενημέρωσης στη δημοτική συγκοινωνία

Κέρδος χρόνου για τους επιβάτες και δυνατότητα καλύτερου προγραμματισμού στη Δημοτική Αρχή

Στην αξιοποίηση της δυνατότητας απόκτησης σύγχρονης τεχνολογίας που θα ευνοεί την καλύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των επιβατών της δημοτικής συγκοινωνίας προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, με τη Δημοτική Αρχή να θέτει επί τάπητος στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σχετική εισήγηση αποδοχής χρηματοδότησης για την εφαρμογή τηλεματικού συστήματος ενημέρωσης στα mini bus.

Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη που προκύπτει για τον ενιαίο Δήμο, ώστε αξιοποιώντας ποσό ύψους 221.480 ευρώ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας “Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020”, να μπορέσει να αποκτήσει “ευφυή εξοπλισμό” που θα θέσει τέλος στην ταλαιπωρία των δημοτών σε επίπεδο αναμονής για την μετακίνησή τους στα γεωγραφικά όρια που αναπτύσσεται η δημοτική συγκοινωνία, αλλά και να αποκτήσει τη δυνατότητα συγκέντρωσης στοιχείων που θα καλυτερεύσει τις δρομολογιακές γραμμές.

Χωρίς να επιβαρυνθεί οικονομικά ο Δήμος, μετά από την απόφαση των αιρετών μελών του συμβουλίου στην προγραμματισμένη συζήτηση της Παρασκευής, για τη Σύρο, φαίνεται πως “ανάβει το πράσινο φως” στο κομμάτι της βελτίωσης της ακριβοπληρωμένης δημοτικής συγκοινωνίας.

Θα πρέπει εξ αρχής να υπενθυμιστεί πως το δημοτικό συμβούλιο, προ έτους - σχεδόν - και συγκεκριμένα στις 3/3/2016 είχε αποφασίσει ομόφωνα να συμμετέχει στο συγχρηματοδοτούμενο έργο “Ολοκληρωμένο Τηλεματικό Σύστημα Δημοτικών Συγκοινωνιών” στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή πρότασης στο προαναφερθέν Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα.

Σήμερα, με την εισήγηση που υπογράφει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος καλείται το σώμα, να αποδεχθεί την υλοποίηση του εν λόγω έργου, καθώς θα προκύψει σημαντικό όφελος για τη Σύρο.

Ο ίδιος ο κ. Βακόνδιος κλήθηκε να ενημερώσει αναλυτικά για το κέρδος που θα μπορεί να απολαύσει ο Δήμος στο πεδίο της βελτίωσης και αναβάθμισης των υπηρεσιών της δημοτικής συγκοινωνίας, για το οποίο πρέπει να σημειωθεί πως, κατά καιρούς προκύπτουν παράπονα από την πλευρά των επιβατών.

Συμπληρωματικά μόνον, να αναφερθεί πως, στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο, εκτός του εν λόγω θέματος, το σώμα θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τις προτάσεις των εκπροσώπων των κατοίκων των περιοχών Βαπόρια, Δόξας και Αγ. Δημητρίου αναφορικά με τα προβλήματα που βιώνουν από τη μη εξυπηρέτησή τους λόγω της γνωστής και σοβαρής υπόθεσης των κατολισθητικών φαινομένων της θέσης Βούρλη, που δεν επιτρέπει τη διέλευση των mini bus.

Ποσό άνω των 200 χιλ. ευρώ για την απόκτηση τηλεματικού συστήματος

Ειδικότερα, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης διεκδίκησε τη χρηματοδότηση στην πρόσκληση που είχε “ανοίξει” προ αρκετών μηνών, μαζί με δύο ακόμη Δήμους του Νοτίου Αιγαίου αλλά και δύο επιπλέον εταίρους και οφείλει να ανταποκριθεί στο κομμάτι της υπογραφής και υποβολής της σύμβασης χρηματοδότησης ως τις 20 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

Πιο αναλυτικά, μετά την έγκριση του έργου και της σχετικής χρηματοδότησης από την 4η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος, προβλέπεται η καταβολή συνολικού προϋπολογισμού ύψους 1.306.590 ευρώ, ποσό που κατανέμεται ως ακολούθως: Για τον Δήμο Ρόδου προβλέπεται χρηματοδότηση ύψους 423.300 ευρώ, για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης χρηματοδότηση 221.480 εύρω (το έργο θα είναι 100% χρηματοδοτούμενο και ο Δήμος δεν θα έχει ιδία συμμετοχή), για τον Δήμο Θήρας σχεδόν παρομοίως χρηματοδότηση ύψους 221.510 ευρώ, ενώ για την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού ΛΤΔ προϋπολογίζονται 258.080 ευρώ και για το Ερευνητικό Κέντρο Frederick 182.220 ευρώ.

Ενίσχυση της δημοτικής συγκοινωνίας, όφελος για το περιβάλλον και κέρδος χρόνου για τους επιβάτες

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο που θα εισηγηθεί το θέμα στην αυριανή συνεδρίαση, καλώντας παράλληλα το σώμα για την υπερψήφισή του, το όφελος για τη Σύρο και ειδικότερα για την Ερμούπολη με το σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα που βιώνει, εκτιμάται πως μπορεί να είναι σημαντικό. Δεδομένου ότι το έργο “Ολοκληρωμένο Τηλεματικό Σύστημα Δημοτικών Συγκοινωνιών” αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τηλεματικού συστήματος για τις αστικές μεταφορές σε Δήμους, το οποίο περιλαμβάνει συστήματα δυναμικής πληροφόρησης του κοινού με χρήση προηγμένων μέσων, το κέρδος για τον Δήμο μπορεί να κινηθεί σε δύο κύριους άξονες, όπως ειδικότερα, στην ενίσχυση της χρήσης των mini bus και άρα, στη μείωση της μετακίνησης του αριθμού των οχημάτων, με αποτέλεσμα να προκύψει – υπό την προϋπόθεση ανταπόκρισης των πολιτών – όφελος και για το περιβάλλον από τον περιορισμό των ρύπων.

Από την πλευρά του, ο κ Βακόνδιος εξηγώντας πρακτικά τί θα σημάνει η εφαρμογή ενός δυναμικού συστήματος ενημέρωσης των επιβατών, ανέφερε μεταξύ άλλων πως, “θα υπάρξει βελτίωση της κυκλοφοριακής κίνησης, σταδιακή μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων εξαιτίας της μείωσης στη χρήση των ιδιωτικής χρήσης οχημάτων” με άμεσο αποτέλεσμα και “τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών”.

Στα ανωτέρω, πρόσθεσε πως η δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης για τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις των mini bus από και προς τα σημεία αναμονής (στάσεις και θέσεις parking) θα λειτουργήσουν ελκυστικά τόσο για τους δημότες, αφού θα αποφεύγουν την ταλαιπωρία του χρόνου, ενώ παρομοίως και για τους επισκέπτες του νησιού και δη κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Παρακολούθηση δρομολογίων με στόχο τη βελτίωση των γραμμών

Μέσω της υλοποίησης του εν λόγω έργου, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος θέλησε να φωτίσει κι άλλο ένα “σημείο” στο οποίο θα ευνοηθεί ο Δήμος. Υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως, “Τα οφέλη θα προκύψουν και για τους χρήστες και για τον Δήμο”, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Θέλουμε να υπάρξει καλύτερη λειτουργία και προγραμματισμός στη δημοτική συγκοινωνία”.

Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση θα βοηθήσει αναμφισβήτητα ο “ευφυής εξοπλισμός” αφού θα χαρίσει “ακριβέστερη ενημέρωση αναφορικά με τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αποδοτικότερη παρακολούθηση και διαχείριση του στόλου οχημάτων, καλύτερη αντίληψη για τα δρομολόγια και τα πιθανά προβλήματα που υπάρχουν κατά την υλοποίηση των δρομολογίων”.

Ως εκ τούτου, η δυνατότητα “αποτελεσματικότερης και πληρέστερης πληροφόρησης” που θα έχει ο Δήμος από την παρακολούθηση του συστήματος τηλεματικής ενημέρωσης, θα πρέπει να σημάνει “μείωση χρόνου αναμονής των επιβατών στις στάσεις, βελτίωση του χρόνου των μετακινήσεων των επιβατών αλλά και εκσυγχρονισμό υποδομών – χώρων του Δήμου που θα τοποθετηθεί ο εξοπλισμός (στάσεις, επαρχιακοί δρόμοι, πλατείες)”.

Από την εφαρμογή του έργου, ένα επιπλέον θετικό γεγονός μπορεί να αποτελέσει η μείωση της συμφόρησης, που θα συμπαρασύρει τη μείωση του συνολικού κόστους λειτουργίας της δημοτικής συγκοινωνίας.

“Θα είναι πολύ πιο εύκολο για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να ελέγχει τη λειτουργία της δημοτικής συγκοινωνίας και πιθανά προβλήματα που δημιουργούνται κατά την εκτέλεση των δρομολογίων θα λύνονται” επανέλαβε κατηγορηματικά ο κ. Βακόνδιος.

 

Σε τρεις φάσεις η εφαρμογή εντός διαστήματος 24 μηνών

Αναφορικά με την υλοποίηση του έργου ο Δήμος προκειμένου να ευνοηθεί και να επιτύχει τον σκοπό του θα πρέπει να μεριμνήσει για την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση του κοινού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της βελτίωσης των μετακινήσεων και της μείωσης των ρύπων με σκοπό την προάσπιση του περιβάλλοντος, πρέπει να αναφερθεί πως το σύστημα τηλεματικής ενημέρωσης θα εφαρμοστεί σε τρεις φάσεις, με τον πιλοτικό χρόνο εφαρμογής να προβλέπεται σε διάστημα έως έξι μηνών.

Η πρώτη φάση αφορά στην εκπόνηση μελέτης εφαρμογής που περιλαμβάνει τα εξής στάδια: α. Το σχέδιο διαχείρισης και ποιότητας έργου, β. επικαιροποίηση της υφιστάμενης κατάστασης, των επιχειρησιακών, λειτουργικών και τεχνικών απαιτήσεων, γ. επικαιροποίηση της σύνδεσης επιχειρησιακών στόχων και απαιτήσεων με τεχνικές προδιαγραφές και αρχιτεκτονική προσέγγιση και προτεινόμενο σχεδιασμό, δ. πλάνο εγκατάστασης εξοπλισμού και ε. μεθοδολογία και αρχικά σενάρια ελέγχου αποδοχής, καθώς και καθορισμό της μεθόδου καταγραφής δεικτών απόδοσης.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη φάση της προμήθειας κι εγκατάστασης εξοπλισμού πεδίου και τηλεματικών οχημάτων προβλέπεται να ακολουθήσει η εγκατάσταση του εξοπλισμού που θα γίνει σύμφωνα με το πλάνο μελέτης εφαρμογής μετά από ενδελεχή ποιοτικό έλεγχο και στα παραδοτέα αυτής της φάσης προβλέπονται η απόκτηση ηλεκτρονικής πινακίδας έξυπνης στάσης, ο εξοπλισμός οχήματος με οθόνη αφής και έξυπνη κάρτα οδηγού, οι βιομηχανικές οθόνες πληροφόρησης εντός οχήματος, συσκευή εντοπισμού θέσης για λεωφορεία, συνδέσεις GPRS.

Tέλος, στο πλαίσιο της τρίτης φάσης εφαρμογής που αφορά στην ανάπτυξη, τον έλεγχο και την ολοκλήρωση των επιμέρους υποσυστημάτων και εφαρμογών σε ενιαία πλατφόρμα, προβλέπεται να πραγματοποιηθούν έλεγχοι δοκιμών για τις εφαρμογές λογισμικού του συστήματος. (α. η εγκατάσταση λογισμικού παρακολούθησης και διαχείρισης, β. η παραμετροποίηση του Κέντρου Συλλογής δεδομένων και του Κέντρου Διαχείρισης και παρακολούθησης οχημάτων, γ. η ανάπτυξη του διαδικτυακού τόπου ενημέρωσης του κοινού, της εφαρμογής πληροφόρησης μέσω SMS και mobile εφαρμογής, δ. εργασίες ολοκλήρωσης πλατφόρμας, ε. βαθμονόμηση και προσαρμογή του συγκοινωνιακού προτύπου καθώς και παραμετροποίηση της συγκοινωνιακής πλατφόρμας και πρόβλεψης χρόνων άφιξης στις ηλεκτρονικές πινακίδες. Επιπρόσθετα, προβλέπονται ενέργειες ελέγχων, διορθωτικές ενέργειες και δοκιμές αποδοχής.

Αξίζει να τονισθεί πως, στο πρόγραμμα προβλέπεται η εκπαίδευση χρηστών, με τις σχετικές ενέργειες να λαμβάνουν χώρα στους Δήμους ενώ στο διάστημα πιλοτικής εφαρμογής των έξι μηνών, θα περιλαμβάνεται η βελτίωση εφαρμογών, η επίλυση προβλημάτων και η υποστήριξη χρηστών, καθώς επίσης η συλλογή παρατηρήσεων από τους χρήστες, η διόρθωση λαθών, η υποστήριξη στον χειρισμό και στη λειτουργία εφαρμογών κι εξοπλισμού.

Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες”

Προτού ολοκληρώσει την ενημέρωσή του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κατέστησε σαφές πως, ο Δήμος σκοπεύει κι επιθυμεί την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών που μπορούν στην πράξη να ευνοήσουν τους πολίτες, κατοίκους κι επισκέπτες, καθιστώντας μάλιστα τη μετακίνηση στην πόλη πιο ελκυστική.

“Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες μέσω του προγράμματος από το οποίο θα λάβουμε το ποσό των 220 χιλ. ευρώ περίπου χωρίς να έχει επιβάρυνση ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης” τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως, “Σκοπός μας είναι να αποκτήσουμε ουσιαστικά ένα τηλεματικό σύστημα δημοτικών συγκοινωνιών και ο κάθε χρήστης των συγκοινωνιών θα μπορεί να γνωρίζει τους χρόνους των δρομολογίων, πού θα είναι το λεωφορείο και δεν αποκλείεται να υπάρχει δυνατότητα και μέσω εφαρμογών στα κινητά να πληροφορείται σχετικώς.

Έχουμε περιθώριο 24 μηνών και έχει τρία στάδια το έργο”. Έκλεισε την ενημέρωσή του δε, λέγοντας πως, “Είναι ένα έργο που θέλουμε να γίνει με σκοπό να αναβαθμιστεί και η ποιότητα ζωής των κατοίκων και η εξυπηρέτησή τους”.