Καμία απάντηση των αρμοδίων για επικίνδυνες μεταφορές υλικών από οχήματα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Ευτελείς αντιμετωπίσεις από αιρετούς

Η απουσία ελέγχου, ορθής πρακτικής, πολιτικής ευθύνης και έλλειψης πολιτικού σεβασμού ήταν τα στοιχεία που για ακόμα μία φορά επιδείχθηκαν κραυγαλέα στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης, από τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας.

Η ενημέρωση προς το σώμα του δημοτικού συμβουλίου, από τον επικεφαλής της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας, Παύλο Χρυσαφίδη, σχετικά με την επικινδυνότητα των φορτηγών του Δήμου, που κυκλοφορούν με ακάλυπτο το φορτίο τους από αδρανή υλικά, όχι μόνο δεν έτυχε σχετικών εξηγήσεων από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Μάριο Βουτσίνο, αλλά επέλεξε να προχωρήσει σε φτηνό σχολιασμό των παρατηρήσεων του δημοτικού συμβούλου για τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος κατά την αρχική ενημέρωση που του έκανε.

Μία συζήτηση που χαρακτηρίστηκε από ευτέλεια τόσο ως προς την μη απόδοση εξηγήσεων για τον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας, λόγω των επικίνδυνων πρακτικών που παρατηρήθηκαν, όσο και προς την συμπεριφορά των ασκούντων διοίκηση αιρετών, αλλά και του χαμηλού επιπέδου αντιπαράθεσης που δεν αρμόζει στο όργανο του δημοτικού συμβουλίου.  

«Έχει χαθεί ο έλεγχος»

Ενημερώνοντας το σώμα του δημοτικού συμβουλίου, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Παύλος Χρυσαφίδης, αναφέρθηκε στο ανησυχητικό γεγονός κυκλοφορίας φορτηγών του Δήμου φορτωμένων με μπάζα, χωρίς να έχουν κάλυψη, με αποτέλεσμα να καθίσταται επικίνδυνη για άλλα οχήματα και όχι μόνο, η κυκλοφορία τους.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο δημοτικός σύμβουλος «Ανοιχτό φορτηγό του Δήμου «έσπερνε», όπου περνούσε, πέτρες και σκουπίδια, καθότι δεν ήταν σκεπασμένο».

Πέραν αυτού όμως αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που επιχείρησε να έχει με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Μάριο Βουτσίνο, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά, από τον οποίο δέχθηκε λεκτική επίθεση.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο δημοτικό συμβούλιο «Πήρα το θάρρος να τηλεφωνήσω στο προσωπικό τηλέφωνο του κ. Αντιδημάρχου περί των σκουπιδιών – και του ζητώ συγνώμη γιατί ήτανε λάθος μου – για να τον ενημερώσω σχετικά για να μην χρειαστεί να απασχολώ εσάς (σ.σ. το δημοτικό συμβούλιο) για το γεγονός. Δέχτηκα πρωτοφανή επίθεση, ότι κάθομαι και ακούω τι μου λέει ο ένας και ο άλλος, προειδοποίηση ότι εάν υπάρξει καταγγελία θα τιμωρηθεί ο οδηγός, ο ίδιος δε αποποιήθηκε κάθε ευθύνη γιατί οι οδηγίες του είναι να σκεπάζονται τα αυτοκίνητα». Για την συγκεκριμένη κατάσταση, τόσο του τρόπου συμπεριφοράς του Αντιδημάρχου, όσο και της λειτουργίας της υπηρεσίας σχολίασε λέγοντας «Ήθελα να ήξερα αν τα σκουπίδια που έπεφταν στο δρόμο σκότωναν κάποιον μοτοσυκλετιστή τι θα γινόταν. Απαράδεκτα γεγονότα, απαράδεκτη αντιμετώπιση και συν τοις άλλοις με ρώτησε εάν έχω πάει σε άλλα μέρη να δω την κατάσταση που επικρατεί. Προφανώς, οι της δημοτικής αρχής περιμένετε και μπράβο για την κατάσταση σας. Προφανώς όμως έχει χαθεί ο έλεγχος και ο πολιτικός και ο ανθρώπινος και προβληματίζομαι που θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση».

«Χαβαλές, κουτσομπολιό και κατινιές»

Τα προαναφερόμενα θέλησε να σχολιάσει από τη πλευρά του και ο Αντιδήμαρχος, ο οποίος περιόρισε την ενημέρωση του προς το σώμα του δημοτικού συμβουλίου για το γεγονός στη φράση «Όντως επικοινώνησε μαζί μου για ένα γεγονός, για ένα περιστατικό υπαρκτό και επιλήφθηκα στη συνέχεια, όπως όφειλα να κάνω», χωρίς καμία επιπλέον αναφορά στις ενέργειες του και στην αποσόβηση κάθε μελλοντικού παρόμοιου κινδύνου.

Το ενδιαφέρον του κ. Βουτσίνου επικεντρώθηκε στη συνομιλία του με τον δημοτικό σύμβουλο, χωρίς όμως και σε αυτή την περίπτωση να αιτιολογήσει την δική του συμπεριφορά, αλλά ως αφορμή για χαρακτηρισμούς προσωπικής στόχευσης κατά του Π. Χρυσαφίδη.

Έθεσε δε και το ερώτημα εάν η συμπεριφορά του κατά την τηλεφωνική συνομιλία των δύο απασχολεί το δημοτικό συμβούλιο και τους πολίτες του νησιού, αρνούμενος να δεχτεί ότι τα αιρετά πρόσωπα κρίνονται όχι μόνο για το έργο αλλά και για τις συμπεριφορές τους, οι οποίες καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα κοινά και ασκούν διοίκηση.

Συγκεκριμένα είπε ότι «Το γεγονός ότι δεν του άρεσε το ύφος που του μίλησα και δεν του άρεσαν αυτά που του είπα και έθεσε σωστό να το θέσει στο δημοτικό συμβούλιο και με αναγκάζει κι εμένα να του απαντήσω, παρότι δεν επιθυμώ να απαντήσω, πρέπει να απαντήσω για να προστατεύσω τον εαυτό μου και πω κι εγώ ότι κι εκείνος με ένα ύφος λίγο χωροφυλακίστικο μου είπε ότι πρέπει να τον σέβομαι γιατί είναι επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών και στη συνέχεια απειλητικά μου είπε ότι θα τα πούμε το βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο. Σας ρωτάω συνάδελφοι, ειλικρινά πιστεύετε ότι αυτό το θέμα ενδιαφέρει έστω και έναν δημότη, για να καθόμαστε να το συζητάμε; Δηλαδή θα πρέπει να καταλάβουμε κάποια στιγμή ότι δεν είμαστε παιδάκια του δημοτικού σχολείου αλλά είμαστε δημοτικοί σύμβουλοι, αιρετοί, εκλεγμένοι, εκπροσωπούμε μια κοινωνία και μέσα σε αυτόν τον χώρο, που είναι το ανώτερο πολιτικό όργανο του νησιού θα πρέπει να συζητάμε όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους δημότες μας, το νησί μας και την κοινωνία μας. Τώρα, όλα τα υπόλοιπα που αναφέρθηκαν για μένα είναι χαβαλές, κουτσομπολιό και κατινιές. Άρα, αν θέλει ο κ. Χρυσαφίδης να συνεχίσει να κάνει χαβαλέ είναι δικαίωμα του, εγώ δεν τον ακολουθώ».

Αντεγκλήσεις επί προσωπικού

Η συζήτηση συνεχίστηκε με αντεγκλήσεις, ζητώντας έκαστος τον λόγο επί προσωπικού, με την ακριβή παράθεση των λεγομένων να αποτυπώνουν επακριβώς τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος από την κάθε πλευρά.

Ζητώντας τον λόγο επί προσωπικού, ο Π. Χρυσαφίδης είπε διευκρινιστικά ότι «καταρχάς εγώ δεν σας απηύθυνα ούτε καν ερώτημα, επομένως τζάμπα τα είπατε. Εγώ ενημέρωσα το σώμα για το τι συμβαίνει στην υπηρεσία σας, που είστε πολιτικός προϊστάμενος. Σε αυτό είσαστε υπεύθυνος και είστε υπεύθυνος και να λογοδοτείτε στο ανώτερο όργανο, όπως είπατε πριν. Λοιπόν, αν κάποιον δημότη δεν τον ενδιαφέρει, ενδιαφέρει εμένα. Κι εγώ δημότης Σύρου-Ερμούπολης είμαι. Κάντε μου την χάρη, αν μόνο εμένα ενδιαφέρει και κανέναν άλλο. Αν σκοτωθεί κανένας συντοπίτης μας με τις υπηρεσίες τις δικές σας τότε να έρθετε να μας τα πείτε αυτά. Το πώς κυκλοφορούσε το φορτηγό ήταν ευθύνη δικής σας πολιτική να κυκλοφορεί έτσι. Κι όταν ρώτησα στην υπηρεσία σας μου είπαν «δεν έχουμε μουσαμάδες γιατί είναι σκισμένοι και δεν υπάρχουν λεφτά να του αντικαταστήσουμε». Αυτά τα είπατε στο δημοτικό συμβούλιο; Κανέναν δεν ενδιαφέρει το θέμα».

Αντιστοίχως επί προσωπικού ανταπάντησε ο Μ. Βουτσίνος, διευκρινίζοντας ότι «δεν είπα εγώ ότι το περιστατικό δεν ενδιαφέρει κανέναν δημότη. Είπα δεν ενδιαφέρει τους δημότες αυτό που είπατε πριν για το ύφος μου, για το πώς σας μίλησα. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνεται. Μιλάτε σοβαρά και σταματήστε τις πονηριές».