Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με φόντο τον προϋπολογισμό του 2018, τη μελέτη ανακατασκευής οδικού τμήματος του Βούρλη και τη δημοτική συγκοινωνία

Οικονομική πορεία που προβληματίζει...

Δεδομένες οι περικοπές σε Αθλητισμό, Πολιτισμό και διαδρομές mini bus το νέο έτος

Η καθυστέρηση συζήτησης του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, η μη εξέταση της τρίτης περιόδου των τριμηνιαίων οικονομικών στοιχείων του τρέχοντος έτους ως τώρα, οι ατεκμηρίωτες αποφάσεις περικοπής δαπανών στη δημοτική συγκοινωνία και οι μεγάλες εκπτώσεις στη μελέτη της σοβαρής παρέμβασης στο οδικό τμήμα της περιοχής του Βούρλη αποτέλεσαν τη βασική ατζέντα της κριτικής της μείζονος μειοψηφίας, με φόντο την οποία, εκφράστηκε εκ νέου ο έντονος προβληματισμός της, αναφορικά με την οικονομική πορεία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής - η οποία για μία ακόμη φορά κατοχύρωσε την απαρτία της με την παρουσία των αναπληρωματικών μελών της Δημοτικής Αρχής -, διατυπώθηκε ξανά η ισχυρή ανησυχία της αντιπολίτευσης αναφορικά με τη διοίκηση της Δημοτικής Αρχής στο πεδίο των οικονομικών του Δήμου, με τον επικεφαλής και τα μέλη της παράταξης “Σύρος, ένα βήμα μπροστά” να επισημαίνουν την προχειρότητα αντιμετώπισης σοβαρών υποθέσεων – οι οποίες πρωτίστως – αφορούν την ποιότητα ζωής των ίδιων των δημοτών.

Μεταξύ των αποφάσεων που λήφθηκαν και η έγκριση των πρακτικών της Επιτροπής που διενεργεί τη διαδικασία ανάδειξης αναδόχου για την εκπόνηση της μελέτης που θα υποδείξει τις “σωτήριες” παρεμβάσεις στην περιοχή του Βούρλη στο κομμάτι του οδικού τμήματος που “υποφέρει” από τα κατολισθητικά φαινόμενα. Δεδομένου ότι ο κ. Γιαλόγλου εξέφρασε τον προβληματισμό του για το αποτέλεσμα της μελέτης, όταν ο πρώτος μειοδότης έδωσε έκπτωση 73% επί του προϋπολογισμού, κλήθηκε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου (ανοικτή ακρόαση και καταγραφή στα πρακτικά), προκειμένου να απαντήσει σε συγκεκριμένες παρατηρήσεις.

Καθυστερήσεις στην κατάρτιση, εξέταση κι έγκριση οικονομικών στοιχείων

Αφού πρωτίστως, ο Ανδρέας Γιαλόγλου ζήτησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής και αντιδήμαρχο Οικονομικών, Αλέξη Αθανασίου να μεριμνήσει για τη συνεπή ανταπόκριση των μελών της Δημοτικής Αρχής στις ώρες συνεδρίασης του οργάνου, πήρε τον λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξής του, Νίκος Φωτεινιάς, καυτηριάζοντας την καθυστέρηση της συζήτησης βασικών οικονομικών θεμάτων του Δήμου.

Επαναλαμβάνοντας την ερώτηση που είχε θέσει σε προηγούμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο ίδιος παρατήρησε πως, “Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή ούτε αποτελέσματα τριμήνου (σσ. Γ΄ τρίμηνο 2017) , που έπρεπε να τα έχετε κάνει τουλάχιστον εδώ και τριάντα ημέρες και επιπλέον δεν έχουμε και προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2018, κάτι που επίσης έπρεπε να έχετε στείλει στο Παρατηρητήριο από τις 5 Σεπτεμβρίου”.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σχετικά με το γεγονός πως, “περνάει και η σημερινή Οικονομική Επιτροπή και δεν έχετε κάνει τίποτα” αιτήθηκε να δοθούν στη μειοψηφία – τουλάχιστον – τα στατιστικά δελτία, ώστε να μπορέσει να επεξεργαστεί τις παρεμβάσεις της η μειοψηφία, προκειμένου να συνδράμει στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου, στην πορεία του Δήμου. “Να δούμε επιπλέον και εφόσον δεν τα κάνετε αυτά, τα στατιστικά δελτία. Τουλάχιστον να μπορέσουμε να δουλέψουμε εμείς, αφού δεν μπορείτε να δουλέψετε εσείς σαν πλειοψηφούσα παράταξη για να μπορέσει ο Δήμος να λειτουργήσει” υπογράμμισε καυστικά, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Δήμο και το νησί στον αυτόματο”.

Δεσμεύσεις Αθανασίου για τριμηνιαία στοιχεία και προσχέδιο προϋπολογισμού στην επόμενη συνεδρίαση

Στην ανωτέρω κριτική θέλησε να απαντήσει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, επισημαίνοντας πρωτίστως πως, απομένει σύντομος χρόνος έως την εξέταση τόσο της τριμηνιαίας πορείας του 2017, όσο και της πρώτης εικόνας του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.

“Μίλησα με την υπηρεσία και με τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Οικονομικής Διεύθυνσης. Όσον αφορά τα στοιχεία για το 9μηνο (Γ΄ τρίμηνο) έρχονται αφού περαστούν τα τιμολόγια όλα” ανέφερε σχετικά, διαδικασία η οποία, αν και αναγνώρισε πως έχει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο, ωστόσο, δήλωσε πως, μέχρι σήμερα, “η Υπηρεσία δεν έχει απορροφήσει όλο το κομμάτι”. Δεσμεύθηκε όμως, πως, “Στην επόμενη Οικονομική Επιτροπή θα έχουμε το τρίμηνο”, εκτιμώντας παρομοίως, πως θα είναι εφικτή η συζήτηση και του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Όσον αφορά το προσχέδιο του προϋπολογισμού σας εξήγησα και την προηγούμενη φορά και ζήτησα και μία ανοχή διότι είχαν ετοιμαστεί κάποια πράγματα από τον προκάτοχό μου τον κ. Παπαμανώλη, στα οποία όμως έπρεπε από τη στιγμή που ανέλαβα στις 8/8/2017 να κάνω κι εγώ κάποιες παρεμβάσεις δικές μου που θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένες”. Υπογράμμισε μάλιστα πως, “Πιστεύω ότι και αυτό θα έρθει στην επόμενη Οικονομική Επιτροπή”, προϊδεάζοντας στη συνέχεια της συνεδρίασης για τις “δεξαμενές” των δαπανών στις οποίες θα υπάρξουν μεγάλες περικοπές.

Με την περιοχή του Βούρλη δεν παίζει κανείς. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι εφαρμόσιμο”

Οι σχετικά ήπιοι τόνοι της προηγούμενης συζήτησης έδωσαν τη θέση τους στην έντονη αντιπαράθεση αναφορικά με το θέμα της μελέτης του Βούρλη που θα περιγράφει τις παρεμβάσεις στο οδικό τμήμα.

Αν και εγκρίθηκαν τα πρακτικά της αρμόδιας Επιτροπής που διενήργησε τα προβλεπόμενα για την προσωρινή ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει τη σύνταξη της μελέτης, ωστόσο, ο Ανδρέας Γιαλόγλου επεσήμανε την ιδιαίτερη ανησυχία του για το μελετητικό αποτέλεσμα με φόντο το ποσοστό έκπτωσης (73%) που έδωσε η μειοδότης.

Τονίζοντας πρωτίστως πως, αν και τα ποσοστά της έκπτωσης στις μελέτες μπορούν να είναι πιο διευρυμένα, αφού δεν τίθεται θέμα πρώτων υλών και προμηθειών, σημείωσε εν συνεχεία, πως, “Αν ήταν εργολαβία και είχαμε ποσοστό 73% έκπτωση, θα έπρεπε να είχαμε φύγει όλοι από την αίθουσα επί τόπου. Ωστόσο, παρότι είναι μελέτη θέλω να πω τα εξής: Πράγματι στις μελέτες μπορεί να πει κάποιος ότι δεν έχω πρωτογενή δαπάνη υλικών, αλλά έχω μόνο πνευματική δαπάνη. Παρόλα αυτά θα πρέπει να αναλωθούν κάποιες εργατοώρες σημαντικές”. Με φόντο τα ανωτέρω, ζήτησε αν μπορεί η δημοτική πλευρά να αιτηθεί την αιτιολογία που συνοδεύει τη μεγάλη αυτή έκπτωση του 73%, ώστε να ελέγξει – αν είναι εφικτό – την αξιοπιστία του αναδόχου.

“Με την περιοχή του Βούρλη κανένας δεν παίζει. Ούτε και η μελετητική εταιρεία. Το μελετητικό αποτέλεσμα που θα πάρουμε, οφείλει και πρέπει να είναι εφαρμόσιμο. Προβλέπεται από τη διαδικασία η αιτιολόγηση των πολύ χαμηλών προσφορών;” ρώτησε εν συνεχεία ο κ. Γιαλόγλου, εξηγώντας πως, “στα έργα προβλέπεται αυτό”. “Μήπως θα έπρεπε να κάνουμε μία τέτοια διερεύνηση για να έχουμε κι εμείς το κεφάλι μας ήσυχο; Μιλάμε για 73% έκπτωση” επανέλαβε, επισημαίνοντας πως από τον δεύτερο και τον τρίτο ανάδοχο η διαφορά της έκπτωσης είναι σημαντική (ποσοστό έκπτωσης της δεύτερης σύμπραξης επί του αρχικού προϋπολογισμού που υπερβαίνει τα 72 χιλ. ευρώ, 55,83% και της τρίτης σύμπραξης 40%).

Βιαστικές τοποθετήσεις από τον Δ. Σαγκινέτο που εκθέτουν συνολικά τη Δημοτική Αρχή

Αν και την παρατήρηση και τον έντονο προβληματισμό του κ. Γιαλόγλου συμμερίστηκε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Δημήτρης Κοσμάς, δηλώνοντας σχετικά πως, “Για εμένα είναι κατανοητή η ανησυχία που καταθέτει ο κ. Γιαλόγλου στο τραπέζι. Όντως είναι τεράστια η έκπτωση”, ωστόσο, σε τοποθέτηση επιδερμικής αντιμετώπισης του θέματος φάνηκε να προχωρά ο Δομένικος Σαγκινέτος, τονίζοντας προς την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης πως, “Άλλες φορές ωρύονταν άλλοι εδώ στην αίθουσα γιατί το φέρνετε με μηδέν έκπτωση κλπ” προσθέτοντας μάλιστα πως, “Τώρα που βρήκαμε μία έκπτωση 73% θα κάνουμε ανάλυση γιατί κάποιος έδωσε 73%; Πιστεύω ότι είναι υπερβολικά όλα αυτά τα ποσά για τις μελέτες. Είναι υπερβολικά”.

Μάλιστα, απευθυνόμενος με προσβλητικό τρόπο προς τον κ. Γιαλόγλου σχετικά με τη γνώση του στο θέμα, υποστήριξε ο κ. Σαγκινέτος “Μακάρι να βρίσκονται πάντα τέτοιοι για εμένα”, χωρίς να εκφράζει ούτε στοιχειωδώς παρόμοιο προβληματισμό για την ποιότητα του μελετητικού αποτελέσματος που τόση ανάγκη έχει η Ερμούπολη.

Αυτό πρέπει να γίνει πρωτοσέλιδο. Να ξέρουν οι δημότες ποιοι τους διοικούν” σχολίασε παρακάτω ο κ. Γιαλόγλου, κλείνοντας την τοποθέτησή του αμέσως μετά την ενημέρωση του κ. Διακοδημητρίου σε χαμηλούς τόνους, τους οποίους και ακολούθησε ο κ. Σαγκινέτος.

Θα εξετάσουμε αν θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του”

Στο ερώτημα αν είναι πεπεισμένη η Τεχνική Υπηρεσία ότι θα λάβει ένα ποιοτικό αποτέλεσμα μελέτης με φόντο το μεγάλο ποσοστό έκπτωσης της ENCODIA Σύμβουλοι Μηχανικοί ΕΠΕ, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας υπήρξε λακωνικός και σαφής.

“Η Υπηρεσία θα αξιολογήσει και θα δει αυτά που έχουμε ζητήσει από τα συμβατικά τεύχη. Από τη στιγμή που ο νόμος έχει καταργήσει τα όρια έκπτωσης στις μελέτες, οι εκπτώσεις μπορεί να είναι πολύ μεγάλες.(...) Εφόσον δεν ζητάμε και τεχνική προσφορά είναι πολύ δύσκολο να ξέρουμε αν ο ανάδοχος είναι αξιόπιστος ή όχι” ανέφερε ο κ. Διακοδημητρίου, εξηγώντας παράλληλα πως, η ανταπόκρισή του θα αποδειχθεί στην πορεία της εκπόνησής της. “Αν προχωρήσει η σύμβαση και φτάσει στην πρώτη φάση της προμελέτης και δούμε ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις, εκεί θα πάρουμε τα μέτρα που πρέπει. Αλλά από πριν να πούμε ότι δεν μπορεί να κάνει τη μελέτη επειδή έδωσε μεγάλη έκπτωση, αυτό είναι κάτι που αφορά τον ίδιο” συμπλήρωσε ο ίδιος, απαντώντας αρνητικά μάλιστα στο αν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία η κατάθεση αιτιολόγησης του ποσοστού της έκπτωσης. “Αιτιολόγηση της έκπτωσης μπορεί να ζητήσει η Επιτροπή αρκεί να έχει τεκμήρια ότι η έκπτωση κρίνεται πολύ μεγάλη. Φοβάμαι ότι δεν τα έχουμε αυτά” σημείωσε σχετικά, με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών να κλείνει το θέμα, αναφέροντας πως, “Το έργο του Βούρλη είναι πολύ σοβαρό. Προχωρά μία μελέτη και η Υπηρεσία δια στόματος του διευθυντή της μας διαβεβαίωσε ότι θα είναι από πάνω από τον μελετητή. Πραγματικά ευχόμαστε όλα να πάνε καλά και να βρούμε και τη χρηματοδότηση για να υλοποιηθεί το έργο”.

Περικοπές 200.000 ευρώ στη δημοτική συγκοινωνία για το 2018

Σχετικά με το θέμα της περικοπής της δαπάνης για την εκτέλεση της δημοτικής συγκοινωνίας για το επόμενο έτος, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε τη μείωση του ποσού του αρχικού προϋπολογισμού προς την ΚΤΕΛ Σύρου ΑΕ κατά 200.000 ευρώ, στάση η οποία όπως παρατήρησε η μείζων μειοψηφία προκύπτει αποκλειστικά από το γεγονός πως δεν βγαίνει η σύνταξη του οικονομικού προγραμματισμού για το 2018 και όχι για λόγους “συμμαζέματος”.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που σαφώς έρχεται να επιβεβαιώσει επίσης πως, η απόφαση της Δημοτικής Αρχής στην έναρξη της θητείας της σχετικά με τη σύναψη πολυετούς σύμβασης με την ΚΤΕΛ Σύρου ΑΕ ήταν λανθασμένη, αφού τα οικονομικά περιθώρια “στενεύουν” για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Αν και όπως επεσήμανε ο κ. Γιαλόγλου επιβάλλεται η ρεαλιστική αντιμετώπιση των υπηρεσιών του μεταφορικού έργου, ζητώντας να μάθει τί θα σημάνει στην πράξη για τους δημότες, αυτή η περικοπή, ωστόσο δεν έλαβε καμία σαφή απάντηση.

Ειδικότερα, στην εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας προς την Οικονομική Επιτροπή τονίζεται πως, η υπηρεσία αποστέλλει τον προϋπολογισμό της αστικής μεταφοράς για το 2018 και δεδομένου ότι υπάρχει έλλειψη πιστώσεων για την εκτέλεση του έργου (μειώθηκαν τα δρομολόγια του 2017) κατά τον ίδιο τρόπο θα μειωθούν όλα τα δρομολόγια του έτους 2018 ώστε να καλύψουν το ποσό που αναφέρεται παρακάτω.

Βασισμένο στις παραπάνω παραδοχές μείωσης, το ποσό δηλαδή (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) που προκύπτει για το έτος 2018 είναι 420.000 ευρώ. Προκειμένου να κατανοήσει ο κάθε δημότης την αλλαγή των οικονομικών δεδομένων η Κοινή Γνώμη παραθέτει τα ακριβή ποσά που προέβλεπε η πολυετής σύμβαση και τα οποία πλέον αλλάζουν. Για το 2016 (554.020,50 ευρώ), για το 2017 (634.80,10 ευρώ) και τελικά μειώθηκε σε 470.258,22 ευρώ, ενώ για το 2018 από 634.802,10 ευρώ θα πέσει στα 420.000 ευρώ και για το 2019 το αρχικό ποσό που σαφώς και θα ακολουθήσει την πορεία των προηγουμένων είναι 634.802,10 ευρώ.

“Έρχεστε στα λόγια μας. Υπέρογκα ποσά στην πολυετή σύμβαση. Δε σας βγαίνουν τα ποσά. Βλέπετε ότι δε σας βγαίνει ο προϋπολογισμός και τα μαζεύετε” υποστήριξε προλογικά στην κριτική του Ανδρέα Γιαλόγλου, ο Νικόλαος Φωτεινιάς.

Ο πρώτος δε, τόνισε στη συνέχεια πως παρά το ότι “η δημοτική συγκοινωνία είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν μπορεί να μπαίνει σε μία λογική “κόβω” επειδή είναι μία μεγάλη δαπάνη”, ωστόσο πρέπει να εξετασθεί το υψηλό κόστος της, επισημαίνοντας την ανάγκη “να τοποθετηθεί το θέμα σε μία λειτουργική βάση”.

Ζητώντας μάλιστα σαφή απάντηση για το τί θα σημάνει πρακτικά για τους δημότες αυτή η μείωση των 50.000 ευρώ από το 2017 στο 2018, δεν έλαβε καμία ενημέρωση πέραν της γενικόλογης τοποθέτησης του Αλέξη Αθανασίου.

Το να κόβουμε ποσοστά επειδή δε μας βγαίνει ο προϋπολογισμός, συγγνώμη αλλά εμένα μου μοιάζει μπακάλικο” δήλωσε ο κ. Γιαλόγλου, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών να εξηγεί μόνον πως, σε γενικές γραμμές αυτή η μείωση θα σημάνει την περικοπή έξι δρομολογίων των mini bus κόστους διαδρομής Δόξας – Αθλητικού Κέντρου.

Στον σχολιασμό του μάλιστα, κατόπιν των ανωτέρω, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να εξηγήσει πως, αν και απουσίαζε από τη Σύρο και τη συνεδρίαση για τα αιτήματα των κατοίκων της Δόξας και των λοιπών περιοχών, ωστόσο, έχει εικόνα της δυσαρέσκειάς τους, αφού “δεν έλαβαν καμία απάντηση”.

Περικοπές στον νέο προϋπολογισμό

Προτού κλείσει την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, θέλησε να προσθέσει πως, οι ανωτέρω μειώσεις εντάσσονται στη λογική του επιβεβλημένου περιορισμού των δαπανών για το 2018 που έχει ο ίδιος και η Δημοτική Αρχή. “Καταρτίζουμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού και κάποιες περικοπές πρέπει να γίνουν” ανέφερε, συνοψίζοντας επιγραμματικά τα πεδία που θα επηρεαστούν. “Τα μεγάλα έξοδα είναι η αστική συγκοινωνία, ο αθλητισμός, η συντήρηση, διαχείριση του κολυμβητηρίου, των αιθουσών του ΑΚΔΕ και των γηπέδων γενικότερα και αντιστοίχως και το θέατρο “Απόλλων” που σαφώς είναι το κόσμημα της πόλης μας, αλλά με τον τρόπο που λειτουργεί δεν έχει την απαιτούμενη ανταποδοτικότητα” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τέλος πως, “θεώρησα σωστό ότι μία περικοπή πρέπει να γίνει και από αυτά τα τρία μεγάλα έξοδα της τάξης (σσ. σήμερα) του 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τον Δήμο”.