Δωρεά της οικογένειας του Μάρκου Βαμβακάρη προς τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, η δημιουργία αγάλματος του ίδιου στο λιμάνι της Ερμούπολης

Ο Μάρκος “επιστρέφει” στη Σύρα του

Συναίνεση για μεταφορά μέρους των οστών του, στον τόπο που ο ίδιος ύμνησε

H “καρδιά” του Μάρκου Βαμβακάρη θα συνεχίσει να “χτυπά” στην αγαπημένη Σύρα του, στην οποία κι “επιστρέφει”, χάρη στη γενναιοδωρία των μελών της οικογένειάς του, την οποία κι έλαβαν ως βαριά “κληρονομιά” από τον ίδιο τον μεγάλο ρεμπέτη, αποδεικνύοντάς την σήμερα έμπρακτα, καθώς αναλαμβάνουν το κόστος δημιουργίας ενός αγάλματος δικού του στην Ερμούπολη και συναινούν στη μεταφορά μέρους των οστών του στο νησί.

Την άκρως θετική εξέλιξη για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την οποία ύμνησε ο σπουδαίος πατριάρχης του ρεμπέτικου τραγουδιού, κατέστησε γνωστή ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κάνοντας αναφορά στη σχετική επιστολή που έλαβε από τον μεγάλο γιο του Μάρκου Βαμβακάρη, Βασίλη Βαμβακάρη.

Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή στην πορεία της Σύρου, η οποία πρωταγωνίστησε στα τραγούδια του, τον ενέπνευσε αλλά και τον “αμφισβήτησε”, με τη σημερινή έκβαση της πολυκύμαντης αυτής επαφής, να σημαίνει την επανασύνδεσή του ίδιου και του έργου του με το νησί.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, η πρόταση ανάληψης του κόστους φιλοτέχνησης ενός αγάλματος του μεγάλου ρεμπέτη εκ μέρους του Βασίλη Βαμβακάρη, θα τεθεί επί τάπητος οργανωμένα σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οπότε και θα έρθει προς ψήφιση παράλληλα, η αποδοχή από τον Δήμο της πρότασης υλοποίησης ενός μαυσωλείου για την υποδοχή μέρους των οστών του, που θα παραμείνουν μόνιμα στη Σύρο.

Η επισφράγιση των ισχυρών δεσμών του τόπου μας με το έργο του και τη μνήμη του, πέραν της λειτουργίας του μικρού μουσείου στην Άνω Σύρο, δηλώνεται ήδη από μία σειρά έμπρακτων προσπαθειών της δημοτικής πλευράς με σκοπό να “ανταποδώσει” προς τον ίδιο, έστω και μέρος της ανιδιοτελούς αγάπης του. Επιβεβαίωση αυτής της εποικοδομητικής στάσης του Δήμου, η διοργάνωση και καθιέρωση του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, καθώς επίσης και η διεκδίκηση δημιουργίας ψηφιακής έκθεσης για τον μουσικό βίο και τη ζωή του.

Γ. Μαραγκός: “Επανασύνδεση του μεγάλου ρεμπέτη με την πατρίδα του”

Προλογίζοντας το περιεχόμενο της επιστολής που έλαβε ο κ. Μαραγκός από τον μεγάλο γιο του Μάρκου Βαμβακάρη, το πρωί της Τετάρτης (1/11/2017), εξέφρασε τη βαθιά συγκίνησή του για την σημαντική εξέλιξη που καταγράφεται για το νησί της Σύρου, τονίζοντας ιδιαίτερα, πως, η ανταπόκριση του Βασίλη Βαμβακάρη στην επιθυμία και βούληση της ίδιας της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, “επανασυνδέει τον μεγάλο ρεμπέτη με τον τόπο του”.

“Θα ήθελα να κάνω μία ανακοίνωση απόψε στην έναρξη της συνεδρίασης για την οποία θέλω να πω ότι τα συναισθήματα που με διακατέχουν είναι χαρά, τιμή, συγκίνηση και ευγνωμοσύνη απέναντι στο πρόσωπο του μεγάλου Μάρκου Βαμβακάρη κι απέναντι στην οικογένειά του” ανέφερε αρχικά ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, γνωστοποιώντας την επιστολή που έλαβε από τον μεγάλο γιο του, την οποία και χαρακτήρισε “ως την πιο σημαντική επιστολή που έχω λάβει από την έναρξη της θητείας μας μέχρι και σήμερα”.

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, η εν λόγω επιστολή, ιδιαιτέρως λιτή, μα περιεκτική και σημαντική από άποψη περιεχομένου ““κλείνει” επιτυχώς έναν κύκλο προσπαθειών εδώ και δεκαετίες με σκοπό την επανασύνδεση και τον “επαναπατρισμό” του μεγάλου Μάρκου Βαμβακάρη με την πατρίδα του, τη Σύρο”. Επισημαίνοντας πόσο πολύ αγάπησε και λάτρεψε ο Μάρκος Βαμβακάρης τη Σύρο, ο κ. Μαραγκός θέλησε να αναφέρει πως, “Αυτή η επιστολή έρχεται από τον γιο του Μάρκου Βαμβακάρη, τον Βασίλη Βαμβακάρη και είναι μία επιστολή που τουλάχιστον στα μάτια τα δικά μου επαναφέρει την ιστορία και επαναφέρει τον Μάρκο Βαμβακάρη στη θέση που του αξίζει, στο νησί μας”. Πρόσθεσε δε, πως η θετική στάση της οικογένειάς του, ώστε να μεταφερθούν τα οστά του (μέρος αυτών) από το Γ΄ Νεκροταφείο Αθηνών, στη Σύρο, καταλαμβάνει μία ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της Σύρου, ενώ ταυτόχρονα, “δημιουργεί μία μεγάλη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές”.

“Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή όλοι μας και η οικογένειά του και ο Δήμος μας γράφουν ιστορία, συμβάλλοντας όπως προανέφερα στην πολυπόθητη επανασύνδεση του Μάρκου Βαμβακάρη με τη λατρεμένη του Σύρο” υποστήριξε κατηγορηματικά ο δήμαρχος, εκφράζοντας τη χαρά του για το γεγονός πως, ο Μάρκος Βαμβακάρης πλέον “απολαμβάνει την αναγνώριση που άξιζε”.

Προτού γνωστοποιήσει το ακριβές περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε ο Βασίλης Βαμβακάρης, ο Γιώργος Μαραγκός δεσμεύθηκε για τον άμεσο χαρακτήρα των ενεργειών του Δήμου, σχετικά με τα αιτήματα του γιου του, ώστε η Σύρος να “κοσμείται” σύντομα από ένα άγαλμα του ίδιου, αλλά και να κουβαλά στη διαδρομή της, την “ψυχή” του.

“Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, προτιθέμεθα να φέρουμε ως θέμα στην ημερήσια διάταξη την αποδοχή της δωρεάς εκ μέρους της οικογένειας του Μάρκου Βαμβακάρη καθώς επίσης και την ανάληψη της δέσμευσης για την κατασκευή ενός μαυσωλείου που θα φιλοξενήσει μόνιμα πλέον και για πάντα τα οστά του Μάρκου Βαμβακάρη στη Σύρο” δήλωσε σχετικά.

Η βούληση της οικογένειας

Στην - με ημερομηνία 1η Νοεμβρίου του 2017 - επιστολή του Βασίλη Βαμβακάρη προς τον Δήμο και τον Δήμαρχο, δηλώνεται ξεκάθαρα η πρόθεση της οικογένειας να αναλάβει το μεγάλο κόστος της δημιουργίας του αγάλματος, το οποίο και προτείνει να τοποθετηθεί στο λιμάνι της Ερμούπολης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο μεγάλος γιος του αείμνηστου ρεμπέτη σε αυτήν, “Εν συνεχεία τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, σας εκφράζω και επισήμως την επιθυμία μου, να κατασκευάσω, ιδίοις εξόδοις, το άγαλμα του Μάρκου Βαμβακάρη το οποίο θα τοποθετηθεί στο κεντρικότερο σημείο του λιμανιού της Σύρου.

Επίσης, σας γνωστοποιώ ότι αποδέχομαι την πρότασή σας να μεταφερθεί μέρος των οστών του Μάρκου στην αγαπημένη του πατρίδα Σύρο με την προϋπόθεση ότι το Μαυσωλείο που θα κατασκευάσετε να είναι αντάξιο αυτού στο Γ΄ Κοιμητήριο Αθηνών.

Αναμένω την επίσημη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να αρχίσω άμεσα τις διαδικασίες κατασκευής του αγάλματος ώστε μέχρι τον επόμενο Αύγουστο να είναι έτοιμο και τοποθετημένο”.

Θ. Μενδρινού: “Αποδεικνύουμε με πράξεις ότι η Σύρος αναγνωρίζει τον Μάρκο”

Σε παρόμοιο μήκος κύματος με τον συγκινητικό πρόλογο του δημάρχου κινήθηκε και η τοποθέτηση της αντιδημάρχου Πολιτισμού, Θωμαής Μενδρινού, η οποία δήλωσε κατηγορηματικά πως το νησί αναγνωρίζει με πράξεις και όχι με λόγια το πολύτιμο έργο του μεγάλου ρεμπέτη, ως σπουδαίο μέρος της ίδιας της ιστορίας της Σύρου.

“Κι εγώ με τη σειρά μου νιώθω έντονα την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά την οικογένεια Βαμβακάρη, τόσο για αυτήν την πολύ σημαντική πρωτοβουλία, όσο και για το γεγονός ότι είναι δίπλα στον Δήμο μας” σημείωσε σχετικά η κ. Μενδρινού, προσθέτοντας πως, “δεν σας κρύβω πως για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο χρειάστηκαν αλλεπάλληλες προσπάθειες και αρκετός χρόνος ώστε να αποδείξουμε κι εμείς με πράξεις κι όχι με λόγια, ότι η Σύρος πλέον οφείλει και αναγνωρίζει το σπουδαίο έργο του μεγάλου Μάρκου Βαμβακάρη”. Όπως η ίδια υπενθύμισε, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής έγινε προσπάθεια διοργάνωσης αλλά και καθιέρωσης του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου που αφιερώνεται στον ίδιο και το πλούσιο έργο του, ενώ διεκδικείται χρηματοδότηση για τη δημιουργία ψηφιακής έκθεσης στην οποία θα αποτυπώνεται και θα προβάλλεται η ζωή του.

“Αυτό το αποδείξαμε με την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, με την πρόταση την οποία καταθέσαμε για δημιουργία ψηφιακής έκθεσης με θέμα τη ζωή και τον βίο του μεγάλου Μάρκου Βαμβακάρη και με μία σειρά από άλλες ενέργειες” συμπλήρωσε η κ. Μενδρινού, αναγνωρίζοντας με τη σειρά της πως, “Η στιγμή αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας και με αυτόν τον τρόπο αποκαθίστανται και οι σχέσεις της Σύρου με της οικογένειας Βαμβακάρη. Ευχαριστούμε θερμά για άλλη μία φορά την οικογένεια”.