Σημαντικές αποκλίσεις παρουσιάζουν τα οικονομικά του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Απώλεια 1,5 εκ. ευρώ στο αποθεματικό του Δήμου

Πολιτική ευθύνη καταλογίζει η δημοτική μειοψηφία στη δημοτική αρχή για τη μείωση των διαθέσιμων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, καθώς αυτά έχουν συρρικνωθεί από τη ανάληψη της θητείας της κατά 1,5 εκ. ευρώ από το 2014 μέχρι σήμερα.

Στη δυσκολότερη θέση, από ανάληψης των νέων του καθηκόντων, βρέθηκε εχθές ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, καθώς θέμα της συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ήταν και τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Γ΄ τριμήνου του έτους, τα οποία εμφάνιζαν σημαντικές αρνητικές διαφοροποιήσεις.

Αποφεύγοντας ο ίδιος να αιτιολογήσει τις εμφανείς μειώσεις στο αποθεματικό του Δήμου ή τις αποκλίσεις του χρηματικού υπολοίπου με τα εισπραχθέντα, αλλά και την μη τήρηση των προβλεπόμενων για την υποχρεωτική αναμόρφωση του προϋπολογισμού εξαιτίας των μεγάλων αποκλίσεων που καταγράφονται στην εκτέλεση του, κάποιες στοιχειώδης επεξηγήσεις κλήθηκε να δώσει υπηρεσιακός παράγοντας, συγκεκριμένα ο αναπληρωτής προϊστάμενος οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου.

Οικονομικές αποκλίσεις

Οι βασικές και καίριες παρατηρήσεις επί των οικονομικών στοιχείων έγιναν από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, καθώς λογιστικές διαφοροποιήσεις εμφανίζονται στα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καθώς άλλο ποσό εμφανίζεται ως χρηματικό υπόλοιπο του ταμείου του Δήμου και άλλο ποσό έχει βεβαιωθεί και εισπραχθεί.

Συγκεκριμένα ως χρηματικό υπόλοιπο εμφανίζεται το ποσό 4.064.367,26 ευρώ, ενώ στα βεβαιωθέντα και εισπραχθέντα εμφανίζεται το ποσό των 3.955.209,81 ευρώ.

Όπως ενημέρωσε σχετικά επ’ αυτού ο υπηρεσιακός παράγοντας, σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται το ποσό των περίπου 25.000 ευρώ ως χρηματική διαφορά που προκύπτει από την παλαιά υπόθεση υπεξαίρεσης από το ταμείο του Δήμου, που κατά πρόβλεψη εγγράφονται στα έσοδα και αντιστοίχως θα υπάρξει εγγραφή τους και στα έξοδα.

Περιορισμένες εμφανίζονται και οι εισπράξεις του Δήμου, καθώς βάσει των στοιχείων το φετινό 9μηνο εισπράχθηκαν λιγότερα 220.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι, για τα οποία σημειώνεται εκ μέρους της οικονομικής υπηρεσίας ότι αυτό οφείλεται στην οικονομική ύφεση που βιώνουν οι δημότες, αλλά και την χρήση του νόμου για διακανονισμό των οφειλών τους, επιμηκύνοντας την εξόφληση τους, καθώς δίνεται η δυνατότητα για αποπληρωμή έως και 100 δόσεις.

Πέραν αυτών παρατηρήθηκε ότι ενώ έχει εισπραχθεί η επιδότηση από το υπουργείο της ΔΕΥΑΣ για την αφαλάτωση, ύψους 370.000 ευρώ, αυξάνοντας τα διαθέσιμα του Δήμου, αυτή δεν έχει αποδοθεί.

Το εν λόγω ερώτημα της μείζονος μειοψηφίας τέθηκε με την επισήμανση ότι  εμφανίζεται εισροή χρημάτων στα δημοτικά ταμεία χωρίς ταυτόχρονη εκροή τους, γεγονός που δημιουργεί ένα πλασματικό πλεόνασμα, μέχρι αυτό το ποσό να αποδοθεί.

Μη πραγματοποίηση των υποχρεωτικών, λόγω αποκλίσεων,  αναμορφώσεων του προϋπολογισμού

Πολιτικές επισημάνσεις, ιδιαίτερης βαρύτητας, έγιναν εκ μέρους του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέα Γιαλόγλου, καθώς θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να τηρούνται τα οριζόμενα στις υπουργικές εγκυκλίους σε ότι αφορά στα οικονομικά στοιχεία των προϋπολογισμών-απολογισμών, ειδικά στις περιπτώσεις αποκλίσεων.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην εγκύκλιο που ορίζει ότι σε περιπτώσεις που παρατηρείται απόκλιση άνω του 10% στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, αυτό αποτελεί στοιχείο που οδηγεί σε αυτόματη αναμόρφωση του προϋπολογισμού.

Βάσει αυτού, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του 9μηνου παρατηρούνται υπερβάσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού άνω του 10% χωρίς όμως να έχει προχωρήσει η δημοτική αρχή στις απαραίτητες αναμορφώσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα στοιχεία των εσόδων όπου στα τακτικά έσοδα καταγράφεται εκτέλεση 0, 96%, όμως εντός αυτών των ποσών συνυπολογίζονται τα προνοιακά επιδόματα, τα οποία με την είσπραξη τους υπάρχει άμεση απόδοση.

Εκτός αυτού και σε επιμέρους κατηγορίες, όπως στα έσοδα από την ακίνητη δημοτική περιουσία εμφανίζεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 0,54%, άρα πολύ πάνω από το προβλεπόμενο όριο του 10% απόκλισης, όπως και στα έσοδα από την κινητή περιουσία στο 0,37%, από τα ανταποδοτικά τέλη 0,58% κ.λ.π., όπως παρατηρείται σε όλες τις υποκατηγορίες εσόδων, όπου καταγράφονται ανάλογες αποκλίσεις.

Αντιστοίχως αποκλίσεις άνω του 10% παρουσιάζονται και σε όλες τις κατηγορίες εξόδων, με μόνη εξαίρεση την μισθοδοσία του προσωπικού του Δήμου, που η εκτέλεση εμφανίζεται στο 0,75%.

Μεγάλη μείωση των διαθέσιμων του Δήμου

Εκ μέρους της μειοψηφίας έγινε σοβαρότατη παρατήρηση σχετικά με τη διαχρονική κύμανση των διαθέσιμων του Δήμου, για την οποία εκφράστηκε και η έντονη ανησυχία της δημοτικής αντιπολίτευσης.

Από το 2014 μέχρι σήμερα, η λήξη του Γ΄ τριμήνου παρουσιάζει πτώση των διαθέσιμων του Δήμου κατά 1,5 εκ. ευρώ, από τα διαθέσιμα που παρέλαβε η δημοτική αρχή από την προηγούμενη, με τον κ. Γιαλόγλου να θέτει το ερώτημα για το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για αυτή την απώλεια.

Συγκεκριμένα, στην λήξη του Γ΄ τριμήνου του 2014, αφαιρώντας από τα διαθέσιμα του Δήμου τα απλήρωτα, προκειμένου να είναι σαφής η ταμειακή ικανότητα του Δήμου σε εκείνη την χρονική στιγμή, τα διαθέσιμα ήταν στα 3,2 εκ. ευρώ περίπου, με μεγάλη πτώση το 2015 και φτάνοντας στο 2017 τα διαθέσιμα του Δήμου είναι 3.420.303,16 ευρώ, από τα οποία αφαιρούνται οι απλήρωτες υποχρεώσεις που ανέρχονται σε 1.059.419 ευρώ, όπως και η απόδοση των 370.000 ευρώ στη ΔΕΥΑΣ, με αποτέλεσμα να πέφτει το διαθέσιμο στα 2,1 εκ. ευρώ.

Σε αυτή την πτωτική πορεία και σύμφωνα με αυτό το αποτέλεσμα ετέθη εύλογα το ερώτημα εάν ο Δήμος σπαταλά, πάνω από τις δυνάμεις του, περί τις 300-400 χιλ. ευρώ τον χρόνο, ζητώντας τις σχετικές απαντήσεις στην συνεχώς μειούμενη πορεία των διαθεσίμων από το 2014 μέχρι σήμερα, όπως αποδεικνύεται από την αποτύπωση των οικονομικών στοιχείων της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Γιαλόγλου «Η οικονομική υπηρεσία έχει κάνει πολύ σωστά τη δουλειά της. Μία ταυτόχρονη «φωτογραφία» του πίνακα των απολογιστικών του 9μηνου επί 4 έτη, η ζημιά υπάρχει Πρέπει κάποιος να απολογηθεί με στέρεο τρόπο για ποιο λόγο μείωσε τα διαθέσιμα του Δήμου. Αυτό είναι τεράστια πολιτική ευθύνη».

Ο αναπληρωτής προϊστάμενος οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου, απαντώντας εξήγησε ότι για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την έντονη οικονομική διαφοροποίηση θα πρέπει να ελεγχθούν αναλυτικά και τα στοιχεία του 2014.