Νέα δράση απευθυνόμενη σε όλους τους Δήμους της χώρας με στόχο την πολιτιστική, τουριστική και επιχειρηματική ανάδειξη δημοτικών κτηρίων με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ

Επιθυμία του Δήμου η αξιοποίηση ακινήτων

  • Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου, 2017 - 06:18
  • /   Eνημέρωση: 17 Νοε. 2017 - 20:00
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Χρηματοδότηση ύψους 2.500.000 ευρώ ανά κτήριο προβλέπει η νέα δράση του ΕΠΑνΕΚ, η οποία αφορά τη δημιουργική αξιοποίηση ξεχασμένων (και ξεγραμμένων;) δημοτικών κτιρίων και βρίσκει το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να προχωράει στις απαραίτητες μελέτες για την αξιοποίηση κάποιου εκ των κτιρίων του.

Βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ανενεργά νοσοκομεία, στεγασμένες στοές και πολλά ακόμα κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας συμπεριλαμβάνονται στη νέα δράση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας – Επιχειρηματικότητας – Καινοτομίας 2014 – 2020. Με ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους πρωτοβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, η νέα δράση με τίτλο “Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας”, τους καλεί να επιλέξουν ένα δημοτικό κτήριο του οποίου η διαμόρφωση θα χρηματοδοτηθεί με σκοπό να επαναχρησιμοποιηθεί και να επανενταχθεί στο ζωντανό ιστό της πόλης του.

Οι προτάσεις του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης θα αξιολογηθούν και θα συζητηθούν

Μιλώντας για το θέμα και τις κινήσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φραγκίσκο Βακόνδιο, ενημέρωσε για τη μεγάλη επιθυμία από πλευράς δημοτικής αρχής να αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

“Θα είναι πολύ σημαντικό για το Δήμο ένα κτίριο ανενεργό να μπορέσει να το ανανεώσει και να το αξιοποιήσει”, δήλωσε, γνωστοποιώντας ότι το αίτημα εξετάζεται ήδη από την Τεχνική Υπηρεσία και το Τμήμα Προγραμματισμού, ενώ έχουν ήδη ενημερωθεί ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι.

“Υπάρχουν κάποιες πρώτες σκέψεις, το ζητούμενο όμως είναι πρώτα απ’ όλα να συγκεντρώσουμε εγκαίρως όλες τις τεχνικές μελέτες, ώστε να προλάβουμε τις προθεσμίες”, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον περιορισμό ως προς την έκταση (απαιτείται κτίριο άνω των 500 τ.μ.) το οποίο λιγοστεύει τις επιλογές.

Ως προς τα κτίρια στα οποία προσανατολίζεται ο Δήμος, ο κ. Βακόνδιος τονίζει ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς και δε θα μπορεί να γίνει επίσημη πρόταση πριν γνωμοδοτήσουν οι τεχνικές υπηρεσίες, όμως κάποιες πιθανές επιλογές θα μπορούσαν να είναι ο θερινός κινηματογράφος, το παλιό 3ο δημοτικό, τα παλιά σφαγεία και κάποια ιστορικά κτίρια επί της οδού Σουρή.

“Μπορεί πάντα να προκύψει ένα κτίριο που προς το παρόν δεν έχουμε σκεφτεί. Θα αξιολογήσουμε τα διαθέσιμα κτίρια αρχικά με την Τεχνική Υπηρεσία και το Τμήμα Προγραμματισμού και στη συνέχεια η πρότασή μας θα συζητηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο”, τονίζοντας ότι προέχουν οι τεχνικές μελέτες, οι οποίες συνήθως είναι αρκετά χρονοβόρες.

Παλιά κτίρια – Νέα χρήση για την πόλη και τους πολίτες

Με φόντο τα παραπάνω, ανοίγει για ακόμα μία φορά η συζήτηση για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, η οποία μαραζώνει από την αχρησία. Ιστορικά κτίρια, κάποτε λειτουργικά και σήμερα ξεχασμένα, έχουν μια ευκαιρία να αναδειχθούν με το νέο πρόγραμμα, αντιμετωπίζονται ως κέντρα και εστίες τουριστικής, πολιτιστικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπου μετά την προβλεπόμενη εσωτερική και εξωτερική διαμόρφωση, θα αποκτήσουν σημαντικές προοπτικές βιωσιμότητας.

Οι κατηγορίες κτιρίων που αναφέρονται στην πρόσκληση είναι οι εξής:
Τα κτίρια των Δήμων που μπορούν να αξιοποιηθούν είναι: Βιομηχανικά Κτίρια, Ανενεργά ΞΕΝΙΑ, Ανενεργά Νοσοκομεία, Στεγασμένες Αγορές, Αποθήκες, Στεγασμένες Στοές, Δημοτικά Λουτρά, Δημοτικά Σφαγεία, Στρατιωτικές Εγκαταστάσεις, Δικαστικά Μέγαρα και άλλα κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας.

Όροι και προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται στα 50.000.000 ευρώ με μέγιστη χρηματοδότηση ανά κτίριο τα 2.500.000 ευρώ, και συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους, ενώ ανάλογα με το είδος της αξιοποίησης μπορεί να υπάρξει και χρηματοδότηση 100%.

Ο κάθε Δήμος καλείται να υποβάλλει μία πρόταση χρηματοδότησης για την ανακατασκευή, αναστήλωση, αποκατάσταση και επανάχρηση ενός κτιρίου, υπό τις εξής προϋποθέσεις: α. Το κτίριο απαιτείται να είναι ιδιοκτησίας του Δήμου ή να έχει παραχωρηθεί σε αυτόν από Δημόσιο Φορέα για χρονικό διάστημα άνω των δεκαπέντε (15) ετών, β. το κτίριο απαιτείται να είναι συνολικής επιφάνειας άνω των πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων (500 τ.μ.), γ. το κτίριο να βρίσκεται εντός αστικού ιστού ή και εκτός, με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται η άμεση και γρήγορη προσβασιμότητα σε αυτό, δ. η χρήση που θα επιλεγεί θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνεχή λειτουργία του κτιρίου τουλάχιστον 4 ημέρες την εβδομάδα και 8 μήνες το χρόνο.

Όντας αντιληπτό ότι η ζητηθείσα ελάχιστη επιφάνεια των 500 τ.μ. μπορεί να αποβεί περιοριστική για μικρότερους Δήμους, το ΕΠΑνΕκ συνεχίζει την προσπάθεια για ένταξη μικρότερων κτιρίων υπό περιπτώσεις, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει εγκριθεί.

Ημερομηνία έναρξης των υποβολών, οι οποίες θα γίνονται αποκλειστικά μέσω ΟΠΣ – ΕΣΠΑ, έχει καθοριστεί η 8η Ιανουαρίου 2018, και η διαδικασία θα μείνει ανοιχτή μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.

Πως θα αξιοποιηθούν τα δημοτικά κτίρια

Το πρόγραμμα προβλέπει 5 δυνατότητες αξιοποίησης των κτιρίων, συνδυάζοντας την πολιτιστική/αθλητική/τουριστική με την εμπορική εκμετάλλευση με σαφή όμως κριτήρια διασφάλισης.

Συγκεκριμένα: 1) 100% Επιδότηση – Μηδενικό αντίτιμο: Αξιοποίηση τουλάχιστον 80% της επιφάνειας του κτιρίου για αθλητικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που θα παρέχει ο Δήμος ή αρμόδιος φορέας του χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα στους πολίτες και αξιοποίηση μέχρι 20% κατά μέγιστο της επιφάνειας του κτιρίου για οικονομικές δραστηριότητες που θα είναι υποχρεωτικά βοηθητικές και συνυφασμένες με την κύρια χρήση. Οι οικονομικές δραστηριότητες θα ασκηθούν από ιδιώτες μέσω εκμίσθωσης που θα προκύψει μετά από διαγωνιστική διαδικασία. Το ποσοστό χρηματοδότησης θα ανέρχεται στο 100% της επιλέξιμης δαπάνης και ο επιλέξιμος προϋπολογισμός θα είναι μέχρι 2.500.000 ευρώ.

2) Επιδότηση βάσει χρηματοοικονομικής μελέτης – Με αντίτιμο: Αξιοποίηση 100% της επιφάνειας του κτιρίου για παροχή αθλητικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων που παρέχονται από το Δήμο ή αρμόδιο φορέα του ή από ιδιώτη με οικονομικό αντάλλαγμα. Ακόμη δυνατότητα αξιοποίησης τουλάχιστον 80% της επιφάνειας του κτιρίου για τις άνω δραστηριότητες που παρέχονται από το Δήμο ή αρμόδιο φορέα του με οικονομικό αντάλλαγμα και προαιρετικά μέχρι 20% κατά μέγιστο όπως στην 1η περίπτωση. Το ποσοστό ενίσχυσης του Δήμου θα υπολογιστεί βάσει του ελλείμματος χρηματοδότησης, όπως αυτό προκύπτει μετά από εκπόνηση μελέτης κόστους – οφέλους. Δύναται να χρηματοδοτηθεί το 80% της εγκεκριμένης επιλέξιμης δαπάνης και μέχρι το ποσό του 2.000.000 ευρώ χωρίς μελέτη κόστους – οφέλους.

3) Μέγιστη επιδότηση 35% - Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός: Αξιοποίηση του 100% της επιφάνειας του κτιρίου για την άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (π.χ. ξενοδοχειακές μονάδες, εμπορικά κέντρα κ.ά.). Το ποσοστό χρηματοδότησης θα ανέρχεται μέχρι 35% της εγκεκριμένης επιλέξιμης δαπάνης. 4) Επιδότηση 100%: Αξιοποίηση τουλάχιστον 80% της επιφάνειας του κτιρίου για: i) τη μετεγκατάσταση και λειτουργία υπηρεσιών του Δήμου, ή άλλου Δημόσιου φορέα με δωρεάν παραχώρηση και ii) δραστηριότητες κοινωνικού χαρακτήρα του Δήμου με προτεραιότητα σε βρεφικούς – παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ, Δημοτικά Ιατρεία και προαιρετικά μέχρι 20% κατά μέγιστο της επιφάνειας του κτιρίου όπως στην 1η περίπτωση. Σε αυτή τη περίπτωση το ποσοστό Δημόσιας Δαπάνης ανέρχεται στο 100% της επιλέξιμης δαπάνης και ο επιλέξιμος προϋπολογισμός θα είναι μέχρι 2.500.000 ευρώ. ε) Επιδότηση έως 100%: Αξιοποίηση τουλάχιστον 80% της επιφάνειας του κτιρίου για συνδυασμό κύριων δραστηριοτήτων, όπως αυτές περιγράφονται στις περιπτώσεις 1, 2 και 4 και αξιοποίηση μέχρι 20% κατά μέγιστο της επιφάνειας του κτιρίου για οικονομικές δραστηριότητες που θα είναι υποχρεωτικά βοηθητικές και συνυφασμένες για τη κύρια χρήση. Το ποσοστό χρηματοδότησης ανέρχεται έως 100% της επιλέξιμης δαπάνης και μέχρι 2.500.000 ευρώ μέγιστο, ή και βάσει χρηματοοικονομικής μελέτης, ανάλογα με το επιλεγμένο συνδυασμό κύριων δραστηριοτήτων από τις περιπτώσεις 1, 2, και 4.