Αρνητικές οι πρώτες εισηγήσεις της Επιτροπής Ακρόασης των ελεγχομένων για παράβαση της νομοθεσίας περί υπαίθριας διαφήμισης στον ιστορικό τόπο της Ερμούπολης

Αποφεύγονται πρόστιμα υπό την προϋπόθεση συμμόρφωσης

Κατά πλειοψηφία η απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο, με φόντο ιδιώτες, Συλλόγους, Σωματεία και φορείς που δεν ανταποκρίθηκαν στην αποστολή υπομνήματος “απολογίας”

Η μη επιβολή προστίμων σε παραβάτες του Ν. 2946/2001 περί υπαίθριας διαφήμισης στον ιστορικό τόπο Ερμούπολης προτάθηκε από την Επιτροπή Ακρόασης των ελεγχομένων προς το δημοτικό συμβούλιο, το σώμα του οποίου ενέκρινε κατά πλειοψηφία – προχθές - την εισήγηση της αρμόδιας δημοτικής Επιτροπής μετά από την εξέταση των πρώτων υπομνημάτων “απολογίας” αυτών.

Βάσει της διαπίστωσης της τριμελούς Επιτροπής Ακρόασης πως οι “παραβάτες” - όπως αυτοί αναδείχθηκαν μετά από σχετικές καταγγελίες που έγιναν προ έτους και πυροδότησαν την παρέμβαση της Εισαγγελικής Αρχής – δεν γνώριζαν την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και με δεδομένη τη σχετική γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τα αιρετά πρόσωπα θέλησαν να “γλιτώσουν” φορείς, Σωματεία και ιδιώτες από την καταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών (προστίμων), υπό την προϋπόθεση όμως, πως θα τηρούν στο εξής την ισχύουσα νομοθεσία.

Το σοβαρό θέμα που προκάλεσε έντονη ανησυχία σε καταστηματάρχες, ιδιώτες, Συλλόγους, Σωματεία αλλά και στον Δήμο πριν από αρκετούς μήνες, ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο, με το δημοτικό συμβούλιο να αποδέχεται την “αναίμακτη” πρόταση της Επιτροπής Ακρόασης, όπως αυτή αναφέρθηκε από τον πρόεδρό της, περί μη επιβολής προστίμων στους πρώτους ελεγχομένους, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το σύνολο των πλευρών σχετικά με την απαίτηση τήρησης του σχετικού νόμου.

Ωστόσο, “πονοκέφαλος” παραμένει για τη Δημοτική Αρχή και το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων συνολικά, ο τρόπος με τον οποίο θα εξασφαλίσουν την προβολή και προώθηση των διάφορων πολιτιστικών εκδηλώσεων και γεγονότων που γίνονται στον τόπο, πάντοτε με νόμιμο τρόπο.

Δεν επιβάλλονται πρόστιμα λόγω άγνοιας και πραγματικής πλάνης

Ειδικότερα, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κατέστη σαφές πως η Επιτροπή κάλεσε σε πρώτη φάση δώδεκα ελεγχόμενους για παράβαση του ανωτέρω νόμου περί υπαίθριας διαφήμισης, εκ των οποίων οι επτά ανταποκρίθηκαν, αποστέλλοντας απολογητικά υπομνήματα.

Στο περιεχόμενο αυτών (το οποίο δεν αναγνώσθηκε δημοσίως για λόγους προάσπισης προσωπικών δεδομένων) καταγράφονται με σαφήνεια οι λόγοι για τους οποίους οι παραβάτες “αιτούνται” τη μη επιβολή προστίμου, με την κύρια επιχειρηματολογία όλων να εστιάζεται στο ότι δεν γνώριζαν σαφώς τις διατάξεις της νομοθεσίας.

Αξίζει πρωτίστως να υπενθυμιστεί πως, η εν λόγω δημοτική Επιτροπή είχε συσταθεί προκειμένου να εξετάσει τον όγκο των ελεγχομένων συμπολιτών μας και Συλλόγων για σχετικές παραβάσεις με φόντο αφίσες και διαφημιστικό υλικό σε διάφορα σημεία της πόλης.

Κατόπιν της λακωνικής αναφοράς του κ. Αθανασίου σχετικά με το θέμα, αλλά και της προτροπής του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Παύλου Χρυσαφίδη να αναφέρει προς το σώμα με σαφήνεια την πρόταση της Επιτροπής Ακρόασης, ο αντιδήμαρχος δήλωσε ξεκάθαρα πως η εισήγηση αφορά τη μη επιβολή προστίμων, στη βάση της γνωμάτευσης δε που κατέθεσε και η νομική υπηρεσία του Δήμου.

Συγκεκριμένα, στο σχετικό έγγραφο του νομικού συμβούλου, σημειώνονται τα ακόλουθα: “(...) Κατόπιν αυτών, απολύτως φρονούμε και σχηματίζουμε εδραία επιστημονική πεποίθηση και συνεπώς κατά ταύτα εισηγούμεθα – γνωματεύοντες - για την αναγνώριση υπέρ των συμφερόντων των διοικουμένων ενδιαφερομένων της συγγνωστής νομικής, αλλά και πραγματικής πλάνης, που πρέπει να οδηγήσει σε απαλλαγή των, από τις προβλεπόμενες “ποινές” (πρόστιμα)”. Διευκρινίζεται ωστόσο πως, σε διαφορετική περίπτωση και συγκεκριμένα, αν δεν τηρηθεί η νομοθεσία από τους ίδιους στο μέλλον, τότε ο Δήμος οφείλει να αναλάβει τις διαδικασίες για την επιβολή προστίμων, το ύψος των οποίων κυμαίνεται από 1.500 ευρώ έως και 35.000 ευρώ.

“Άλλως βεβαίως οφείλει να είναι η συμπεριφορά του Δήμου, σε περίπτωση υποτροπής των συγκεκριμένων παραβατών” διευκρινίζει ρητά ο νομικός σύμβουλος του Δήμου.

 

Ανισότιμη μεταχείριση των ελεγχομένων για σχετική παράβαση. Την “γλιτώνουν” ακόμη και όσοι αδιαφόρησαν

Σε ουσιαστική παρατήρηση επί της πρότασης της Επιτροπής Ακρόασης προχώρησε ο κ. Χρυσαφίδης, κάνοντας λόγο ευθέως για ανισότιμη αντιμετώπιση εκείνων που ελέγχθηκαν και κατέθεσαν απολογητικό υπόμνημα, ώστε να εξηγήσουν τη θέση τους συγκριτικά με εκείνους που αν και κλήθηκαν να τοποθετηθούν, ωστόσο, γύρισαν την πλάτη στον Δήμο, αδιαφορώντας.

Αποδεχόμενος τη βασική διαπίστωση της Επιτροπής, πως όσοι απολογήθηκαν μέσω υπομνήματος, δεν γνώριζαν τις διατάξεις της νομοθεσίας και άρα, δεν ήξεραν πώς όφειλαν να ενεργούν σε επίπεδο προώθησης εκδηλώσεων κλπ μέσω έντυπου υλικού (αφίσες κλπ), πρότεινε τη μη λήψη απόφασης για εκείνους που δεν απάντησαν στον Δήμο, ψηφίζοντας “λευκό”.

“Συμφωνώ μαζί σας για όσους δεν το ήξεραν. Ναι. Τους το “χαρίζουμε”” σχολίασε σχετικά, συμπληρώνοντας παράλληλα όμως, πως, “Δεν θεωρώ ότι είναι δίκαιο και σωστό ως προς εκείνους που ευαισθητοποιήθηκαν και ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Επιτροπής Ακρόασης”.

Αναφέροντας δημοσίως μάλιστα και ονομαστικά εκείνους που δεν ανταποκρίθηκαν, ο κ. Χρυσαφίδης τόνισε σχετικά τα ακόλουθα: “Γι αυτούς που δεν απάντησαν προτείνω αφού ήρθε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο να τους σταλεί επιστολή από το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο να καταθέσουν εγγράφως τις απόψεις τους. Και μετά αφού τις καταθέσουν ή δεν τις καταθέσουν, γι αυτούς, τότε να αποφασίσουμε. Όχι να τους βάζουμε όλους στον ίδιο ντορβά και αυτούς που δίνουν σημασία και αυτούς που δεν δίνουν σε μία Επιτροπή του Δήμου και λένε “ε και τί θα μας κάνετε””.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Νομίζω ότι μία επιστολή από το δημοτικό συμβούλιο θα ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα ως προς τις διαθέσεις να τηρείται ο νόμος ή όχι”.

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, αν και ο Δημήτρης Κοσμάς που αποτελεί και μέλος της Επιτροπής Ακρόασης συμφώνησε με το σκεπτικό του κ. Χρυσαφίδη, ωστόσο, θέλησε να επισημάνει πως είναι σημαντικό ο Δήμος σε πρώτο επίπεδο να δείξει καλή θέληση, ώστε να γνωρίζουν όλοι πλέον, μετά και τη δημόσια συζήτηση στο συμβούλιο, πως, δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν τηρούν όσα επιβάλλονται.

“Συμφωνώ αλλά ας δοθεί το μήνυμα σε όλους. Πλέον το θέμα είναι πολύ σοβαρό, τα πρόστιμα είναι απαγορευτικά για το βαλάντιο του καθενός και ο καθένας από εδώ και στο εξής, από απόψε και μετά, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες των πράξεών του” δήλωσε κατηγορηματικά.

Απαιτείται λύση και νομοθετική ρύθμιση για τη διαφήμιση εκδηλώσεων εντός ιστορικού τόπου

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εκ μέρους μεγάλου μέρους αιρετών τονίσθηκε η ανάγκη διευθέτησης του θέματος της δυνατότητας προβολής εκδηλώσεων με νόμιμο τρόπο, συζήτηση η οποία ώθησε και τον Γιώργο Παπαμανώλη από τη Δημοτική Αρχή να προβεί σε διευκρινίσεις ως προς την υπόθεση των πάνελ και πλαισίων που βρίσκονται στην Ερμούπολη.

“Αυτά τα πλαίσια, αυτές οι ταμπέλες είχαν τοποθετηθεί πριν από 15 – 20 χρόνια απ΄ ό,τι θυμάμαι και από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, φαίνεται πως είναι κάτι δεκαετίες τοποθετημένα. Σε αυτό το διάστημα μετά την τοποθέτησή τους η Ερμούπολη χαρακτηρίστηκε ιστορικός τόπος. Από εκείνη τη χρονική στιγμή κατέστησαν τα πλαίσια παράνομα” διευκρίνισε ο ίδιος, καθιστώντας σαφές πως, οποιαδήποτε κίνηση του Δήμου για να διαμορφωθούν καλαίσθητα, δεν προασπίζει όσους κολλούν αφίσες.

“Όσο καλαίσθητα να τα φτιάξουμε και να τα συντηρήσουμε, το θέμα, το πρόβλημα παραμένει και απαιτεί νομοθετική ρύθμιση για να λυθεί. Είναι πολύ σοβαρό, δεν μπορούμε απλά να φτιάξουμε την αισθητική τους και να πούμε “εντάξει”. Για να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει μία νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει αυτήν την αισθητική βελτίωση αυτών των πλαισίων. Διαφορετικά όπως και να τα φτιάξουμε, θα εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος μετά από μία καταγγελία να τρέχουμε και να ψάχνουμε να βρούμε μία λύση για να μην πληρώσουν αυτά τα παράλογα πρόστιμα, οι τυχόν χρήστες των πλαισίων αυτών” δήλωσε σχετικά.

Σε παρόμοιο τόνο, λύση στο θέμα της νόμιμης αφισοκόλλησης αιτήθηκε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης, όπως και το μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, Μάρκος Ρούσσος.

“Εμείς την παρούσα στιγμή είμαστε ημι-παράνομοι με τα συγκεκριμένα πλαίσια. Επομένως, θα είμαστε και ελαστικοί στις αποφάσεις μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό, δηλαδή τί σταντ πρέπει να έχουμε, ποιων διαστάσεων κλπ. Υπάρχουν τόσες πολλές εκδηλώσεις που δεν μπορούμε να τις προβάλουμε” υποστήριξε ο αιρετός της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας παράλληλα πως, “Πρέπει να δούμε πώς θα βρούμε τους κατάλληλους χώρους, πώς θα γίνει διαφήμιση των εκδηλώσεων και πώς θα ενημερώνεται ο κόσμος; Όλοι οι Σύλλογοι και όλοι οι φορείς κάνουν εκδηλώσεις και θέλουν να τις διαφημίσουν” επανέλαβε κατηγορηματικά.

 

Κανένα πρόβλημα με τα banner στο θέατρο “Απόλλων”

Σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα των καταγγελιών που πυροδότησαν έναν μεγάλο κύκλο ανησυχίας και προβληματισμού για το νησί, τοποθετήθηκε και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.

Σκιαγραφώντας τί σημαίνει η μη δυνατότητα προβολής των πολιτιστικών εκδηλώσεων για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, τόνισε τα εξής: “Θα ήθελα να προσθέσω στη συζήτηση το πόσο μεγάλο πρόβλημα ήταν και για το Τμήμα Πολιτισμού, το γεγονός ότι δεν μπορούσαμε να διαφημίσουμε και να ενημερώσουμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις με αποτέλεσμα, εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμασταν, να μην επιθυμούν πλέον τη συνεργασία με τον Δήμο”. Όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε, “μιλάμε για παραγωγές οι οποίες ερχόντουσαν από την Αθήνα”, οι υπεύθυνοι των οποίων πλέον, “πάγωσαν” τη συνεργασία με τον Δήμο. “Κι αυτό γιατί; Επειδή δεν είναι δυνατόν να έρχονται με δικά τους έξοδα, δικές τους παραγωγές και ουσιαστικά ο Δήμος να παραχωρεί το θέατρο “Απόλλων” και να μην επιτρέπει να διαφημίσουν ουσιαστικά την εκδήλωσή τους” ανέφερε η ίδια, υποστηρίζοντας πως, “Θεωρώ απαράδεκτη την τοποθέτηση αφισών σε στύλους, σε δέντρα, σε κτίρια, όπως επίσης είναι απαράδεκτο όμως, το γεγονός να μην μπορούν είτε ο Δήμος, είτε οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι να ενημερώσουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες για τις εκδηλώσεις, τις οποίες πραγματοποιούν”.

Διευκρινίζοντας μάλιστα και τη δυνατότητα νόμιμης τοποθέτησης banners στο θέατρο “Απόλλων”, γνωστοποίησε την επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο.

“Όσον αφορά την τοποθέτηση banners στο θέατρο “Απόλλων” έπειτα από ερώτημα στο Υπ. Πολιτισμού, δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα για την τοποθέτηση αφού δεν αποτελεί μόνιμη κατασκευή για την οποία θα έπρεπε να έχουμε την έγκριση. Οπότε εκεί δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα” σημείωσε κατηγορηματικά, σχολιάζοντας τέλος πως, “για να είμαστε ειλικρινείς και απέναντι στους δημότες και μεταξύ μας, η καταγγελιομανία κάποιων, τους έχει τυφλώσει”.

 

Δυνατότητα προβολής στο παραλιακό μέτωπο μέσω των ηλεκτρονικών οθονών

Προτού ακολουθήσει η ψηφοφορία επί της εισήγησης της Επιτροπής Ακρόασης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς θέλησε να σημειώσει πως, στην παραλιακή ζώνη, υπάρχει η δυνατότητα προώθησης εκδηλώσεων, μέσω των ηλεκτρονικών οθονών στις στάσεις των mini bus.

“Τουλάχιστον για το παραλιακό μέτωπο υπάρχει η ευχέρεια της ηλεκτρονικής προβολής. Μπορεί ο κάθε ένας που κάνει μία εκδήλωση, να δώσει την αφίσα ηλεκτρονικά στο syrostoday, το οποίο θα αναπαράγει την αφίσα σε όλες τις οθόνες που υπάρχουν στο λιμάνι. Και στις στάσεις των mini bus και στον επιβατικό σταθμό και στα στέγαστρα των επιβατών” γνωστοποίησε σχετικά, λέγοντας τέλος, πως, “Οπότε, τουλάχιστον στο παραλιακό μέτωπο που περνά και αρκετός κόσμος έχουμε μία λύση για το θέμα της προβολής των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται”.