Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Σύρου-Ερμούπολης υπέγραψε απευθείας ανάθεση έργου ενώ απείχε των καθηκόντων του

Προκλητική απευθείας ανάθεση

Υπογραφές για απευθείας ανάθεση έργου από πρόεδρο Φορέα που απείχε αιτιολογημένα των καθηκόντων του και ασυμφωνία στις ημερομηνίες της σχετικής απόφασης, αποτελούν τα στοιχεία τα οποία σκιαγραφούν τον ανοίκειο τρόπο άσκησης διοίκησης στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και τα οποία καλείται να αιτιολογήσει η δημοτική αρχή.

Απευθείας ανάθεση έργου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, με υπογραφή του προέδρου του, Μάρκου Πρίντεζη, σε περίοδο που ο ίδιος απείχε από τα καθήκοντα του, ενώ η σχετική απόφαση, ακολούθησε αντίστροφη πορεία και πρώτα έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου, ενώ υπογράφηκε τρεις ημέρες μετά.

Απλή τυπική διαφοροποίηση ημερομηνιών, ανόητη αβλεψία, άγχος κάλυψης προσυμφωνημένων αναθέσεων, πρακτικές μεθόδευσης, προχειρότητα στην άσκηση διοίκησης;

Ότι και αν είναι αυτό που ισχύει στην παρούσα περίπτωση, σίγουρα δεν αποτελεί και την πλέον παρήγορη εικόνα για τον τρόπο διαχείρισης του Δήμου και των φορέων του, ενώ εύλογα είναι τα ερωτηματικά που τίθενται για την σκοπιμότητα ή μη ανάλογων ενεργειών. Άλλωστε σε κάθε περίπτωση, πολύ δε περισσότερο στην άσκηση δημόσιας διοίκησης, είναι παραπάνω από επιβεβλημένο να επιβεβαιώνεται ότι «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται».

Δεν έπεισαν

Καθώς ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μάρκος Πρίντεζης, απέχει των αρμοδιοτήτων του λόγω αναρρωτικής άδειας, ο αντιπρόεδρος, Γιάννης Χαρίτος, εκτελεί χρέη αναπληρωτή προέδρου, γεγονός που υπαγορεύει την πλήρη ενημέρωση του σχετικά με απόφαση απευθείας ανάθεσης έργου του ΦΟΔΣΑ, κατά την περίοδο άδειας του κ. Πρίντεζη, η οποία, παρά αυτό το δεδομένο, φέρει τη δική του υπογραφή.

Στον αντιπρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, Γιάννη Χαρίτο, απηύθυνε το σχετικό ερώτημα, στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο επικεφαλής της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας, Παύλος Χρυσαφίδης, χωρίς όμως να λάβει καμία ουσιαστική απάντηση, η οποία παραπέμφθηκε να δοθεί γραπτώς.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επιχείρησε να ψελλίσει το επιχείρημα ότι η απόφαση ανάθεσης υπογράφηκε το πρωί της 1ης Νοεμβρίου ενώ η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Φορέα, στην οποία αποφασίστηκε η αποχή του Μ. Πρίντεζη από τα καθήκοντα του προέδρου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Όμως η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία δεν ήταν αρκετή για να πείσει, καθώς στο έγγραφο της απόφασης αναφέρεται ότι αυτή μπορεί να πήρε αριθμό πρωτοκόλλου την 1η Νοεμβρίου, όμως υπογράφηκε τρεις ημέρες αργότερα, γεγονός που δεν γνώριζε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις

Σε ότι αφορά στην παροχή μηνιαίας άδειας του κ. Πρίντεζη, η σχετική απόφαση ελήφθη, σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης (ΑΔΑ:ΨΧ43ΟΚΡ4-ΘΤΠ), από την οποία ο ίδιος ήταν δικαιολογημένα απών.

Όπως αναφέρεται στην εν λόγω απόφαση, το Δ.Σ. του Φορέα «Α. Εγκρίνει την χορήγηση άδειας ενός (1) μήνα, για αποχή από τα καθήκοντά του, για έκτακτους λόγους υγείας, στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα κ. Μάρκο Πρίντεζη. Β. Ορίζει τον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα κ. Ιωάννη Χαρίτο ως νόμιμο αναπληρωτή του στα καθήκοντα του Προέδρου, καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της απουσίας του».

Παρ’ όλα αυτά, την ίδια μέρα (1-11-2017), έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου απόφαση απευθείας ανάθεσης έργου σε τεχνική εταιρεία της Σύρου, η οποία και αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΑΔΑ:652ΩΟΚΡ4-ΛΦΗ) και αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα ότι το διάστημα αναπλήρωσης του προέδρου του ΦΟΔΣΑ από τον κ. Χαρίτο, η σχετική ανάθεση δεν φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή αλλά του ασθενούς αδειούχου προέδρου.

Ακόμα πιο περιπλεγμένη και άξια αποσαφήνισης εμφανίζεται μία άλλη διαφοροποίηση της ίδιας απόφασης, η οποία υπογράφηκε τρεις ημέρες αργότερα (3-11-2017) από την ημέρα που έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου, όπως αναγράφεται στο αναρτημένο στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ κείμενο.

Η απευθείας ανάθεση αφορά στο έργο «Βελτίωση υποδομών στον περιβάλλοντα χώρο του Χ.Υ.Τ.Α.», το κόστος του οποίου ανέρχεται, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ σε 7.259,31 ευρώ και έχει ως χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τον ένα μήνα, δηλαδή έως την 1η Δεκεμβρίου 2017.

 

 

Σχετικά αρχεία: