Tέλος στις παραχωρήσεις δημοτικών ακινήτων σε πολιτιστικούς συλλόγους

“Θα δεχόμαστε μόνο συστεγάσεις”

  • Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 23 Νοε. 2017 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Την πρακτική συστέγασης πολιτιστικών συλλόγων έθεσε επί τάπητος η Δημοτική Αρχή στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, στην οποία συμφώνησε και η ελάσσονα μειοψηφία, με τη μείζονα να προτείνει αξιολόγηση έργου των συλλόγων και κριτήρια κτιριακής παραχώρησης και επιχορήγησης βάσει αυτού.

 

Με αφορμή την έγκριση ή μη του αιτήματος δωρεάν παραχώρησης χρήσης δημοτικού ακινήτου επί της οδού Λεωτσάκου στο Σύλλογο Κρητών Σύρου, με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών Αλέξη Αθανασίου, το οποίο τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας 20/11, επανήλθε στο προσκήνιο το ζήτημα κατά πόσο θα συνεχίσουν οι διάφοροι πολιτιστικοί σύλλογοι να χρησιμοποιούν τα δημοτικά κτίρια και με ποιο τρόπο.

 

Αναθεώρηση της συνολικής πολιτικής παραχώρησης δημοτικών κτιρίων στους πολιτιστικούς συλλόγους

 

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής εκφράστηκε σκεπτικισμός στη μέχρι τώρα σχεδόν άνευ κριτηρίων παραχώρηση δημοτικών ακινήτων σε διαφόρους συλλόγους, των οποίων η δράση είναι αμφίβολη ως προς το έργο τους, το οποίο έχει μεν πολιτιστική αξία αλλά εξυπηρετεί πρωτίστως ιδίους σκοπούς των εκάστοτε συλλόγων και όχι κάποιο φιλανθρωπικό έργο ή το γενικότερο κοινό καλό. Αναθεώρηση της συνολικής στάσης του Δήμου, ιδιαιτέρως από τη στιγμή που οι σύλλογοι έχουν εισφορά μελών, με μία καλοδεχούμενη προφανώς ευνοϊκή διάκριση ως προς συλλόγους με ξεκάθαρο φιλανθρωπικό σκοπό όπως ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, από άλλους που απλά κάνουν κάποιες δράσεις για προβολή δική τους και των μελών τους.

Αλ. Αθανασίου: Δεν θα δοθεί άλλο κτίριο περιουσίας του Δήμου για τέτοιους σκοπούς

 

Ο εισηγητής του θέματος Αλέξης Αθανασίου τόνισε στην πρωτολογία του ότι η συγκεκριμένη εισήγηση της Επιτροπής Επιχειρησιακής Δραστηριότητας και Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας έρχεται από το παρελθόν με εισήγηση του προκατόχου του κ. Γιώργου Παπαμανώλη, και θεώρησε ότι είχε την υποχρέωση να τη φέρει από τη στιγμή που είχε μείνει ημιτελής, χωρίς να εκφράζει όμως διαφωνία με το αίτημα του Συλλόγου Κρητών Σύρου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι “Δεν θα το έφερνα στο Δημοτικό Συμβούλιο αν διαφωνούσα”.

Ανεξαρτήτως όμως αυτού εξέφρασε την επιθυμία της Επιτροπής Επιχειρησιακής Δραστηριότητας και Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας ότι στα ήδη χρησιμοποιούμενα από διαφόρους συλλόγους κτίρια, θα γίνονται δεκτές μόνο συστεγάσεις και δε θα παραχωρηθεί δωρεάν κανένα άλλο κτίριο που ανήκει στην περιουσία του Δήμου για τέτοιο σκοπό.

“Νομίζω ότι με τα υπάρχοντα κτίρια τα οποία έχουν ήδη δοθεί κατά καιρούς σε πολιτιστικούς συλλόγους μπορούν κάλλιστα όλοι να συστεγάζονται στους ίδιους χώρους.”, επεσήμανε ο κ. Αθανασίου, προσθέτοντας ότι δεν βρίσκει κάποιο λόγο για τον οποίο ο κάθε σύλλογος θα πρέπει να χρειάζεται ξεχωριστό χώρο.

Πάγια τακτική αποκλειστικά και μόνο συστεγάσεων πρότεινε ο Π. Χρυσαφίδης

Από πλευράς της ελάσσονος μειοψηφίας ο κ. Παύλος Χρυσαφίδης εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του για τις συστεγάσεις πολιτιστικών συλλόγων, θεωρώντας όμως ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και για όλους τους συλλόγους, χωρίς ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, ανεξαρτήτως του έργου τους, της ύπαρξης ή μη αντιτίμου μεταξύ των μελών τους ή όποιου άλλου παράγοντα. Αναφέρθηκε βέβαια στην ιστορικότητα του Συλλόγου Κρητών Σύρου, το έργο του και το πλήθος των μελών του, όπως και στην ιστορικότητα και άλλων συλλόγων του νησιού όμως όπως είπε χαρακτηριστικά:

“Το θέμα δεν είναι αν μεταξύ τους τα μέλη, δίνουν συνδρομές άρα να μη τους δώσουμε ακίνητο ή όχι. Ο Σύλλογος Κρητών είναι ένας ιστορικός σύλλογος, όπως και άλλοι είναι ιστορικοί σύλλογοι και ιδιαίτερα αυτός ο σύλλογος έχει δραστηριότητες, έχει πολλά μέλη αλλά πρέπει η τακτική μας να είναι πάγια μόνο με συστεγάσεις.”

 

Ο κ. Χρυσαφίδης πρότεινε μάλιστα σα πιθανό χώρο συστέγασης ένα δημοτικό σχολείο στο Μάννα όπου θα μπορούσαν οι σύλλογοι να δημιουργήσουν γραφεία και χώρο φύλαξης αρχείου με όλες τις παροχές. Τέλος εξέφρασε την πρόθεσή του να καταψηφίσει την έγκριση δωρεάν παραχώρησης δημοτικού χώρου στο Σύλλογο Κρητών, ελπίζοντας ότι το ίδιο θα πράξουν και άλλοι, προκειμένου να φτάσει το μήνυμα της συνολικής επιθυμίας του Δημοτικού Συμβουλίου στους κατάλληλους αποδέκτες.

Εδώ καλό θα ήταν να σημειωθεί ότι στην πρωτολογία του ο κ. Χρυσαφίδης έθεσε ξανά το θέμα της μη παραχώρησης χώρου από τη Δημοτική Αρχή στην Αντιπολίτευση σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος. Αναρωτήθηκε μάλιστα αστειευόμενος αν χρειάζεται να γίνει το αίτημα εγγράφως και να περάσει από έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η δράση των συλλόγων να αποτελέσει κριτήριο ύψους επιχορήγησης και παραχώρησης χώρου, σύμφωνα με την ελάσσονα μειοψηφία

Η ελάσσονα μειοψηφία χαρακτήρισε θαρραλέα πράξη τη συγκεκριμένη εισήγηση, προτείνοντας ότι την επόμενη φορά που κάποιος σύλλογος θα ζητήσει επιχορήγηση ή δωρεάν στέγαση να γίνει έλεγχος των πεπραγμένων δράσεων και αναλόγως να παρθεί η απόφαση. Σύλλογοι με μηδαμινή δράση ή δράσεις αποκλειστικά για ίδια έσοδα που χρησιμοποιούν δημοτικό ακίνητο, θα πρέπει να προχωρήσουν σε συστέγαση ή “να μας παραδώσουν τα κλειδιά” όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο πλαίσιο προτάθηκε η εξέταση των δράσεων του εκάστοτε συλλόγου και όσον αφορά το ύψος της επιχορήγησης που λαμβάνουν, πρακτική η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει με το νέο έτος.

Παρ’ όλα αυτά σύλλογοι με αξιόλογο έργο θα μπορούν να επωφεληθούν από δωρεάν παραχώρηση χρήσης δημοτικού κτιρίου, οπότε και στο εξεταζόμενο θέμα, η ελάσσονα μειοψηφία υπερψήφισε την πρόταση, η οποία εν τέλει εγκρίθηκε με πλειοψηφία καθώς την υπερψήφισαν τα περισσότερα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, παρά τις αρκετές απουσίες.