Ανακοίνωση της παράταξης "Σύρος, ένα βήμα μπροστά"

Αποχή της μείζονος μειοψηφίας από τη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό

  • Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2017 - 13:00
  • /   Eνημέρωση: 11 Δεκ. 2017 - 7:39

Την απόφαση να απέχουν από τη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με τον προϋπολογισμό για το έτος 2018 γνωστοποιούν τα μέλη της παράταξης του Ανδρέα Γιαλόγλου "Σύρος, ένα βήμα μπροστά", καθιστώντας σαφείς τους λόγους μέσω ανακοίνωσής τους και καλώντας τη Δημοτική Αρχή έστω και την ύστατη ώρα να μεταθέσει τον χρόνο της συζήτησης του τόσο σοβαρού θέματος.

Η ανακοίνωση

Η δημοτική μας ομάδα αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην αυριανή συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018. Θεωρούμε ότι επιχειρείται μια μεθόδευση η οποία υποτιμάει τόσο τη σοβαρότητα του θέματος όσο και τη νοημοσύνη του Συριανού λαού καθότι την ίδια μέρα προηγείται ξεχωριστή ημερήσια διάταξη με 32 θέματα, απολογιστική ενημέρωση από αθλητικό σύλλογο καθώς επίσης και οι καθιερωμένες ερωτήσεις και τοποθετήσεις για την καθημερινότητα. Όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό οφείλει λόγω σοβαρότητας του θέματος, να γίνεται σε ξεχωριστή ημερήσια διάταξη όχι απλώς για τυπικούς λόγους, αλλά για λόγους ουσίας έτσι ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος προκειμένου να τοποθετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι καταργείται το πνεύμα του νόμου από τη στιγμή που η συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα πραγματοποιηθεί τελικά σε προχωρημένη βραδινή ώρα με εξαντλημένους τους εναπομείναντες δημοτικούς συμβούλους.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει κατ’ επανάληψη μάρτυρες της προχειρότητας με την οποία καταρτίζονται και εκτελούνται από τη δημοτική αρχή οι ετήσιοι προϋπολογισμοί του Δήμου μας. Το γεγονός αυτό έχει επισημανθεί τόσο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου όσο και πρόσφατα από το Οικονομικό Παρατηρητήριο. Το τελευταίο με το με αρ. πρωτ. 1679/30-11-2017 έγγραφό του επιβεβαιώνει τις αποκλίσεις των εσόδων οι οποίες πλησιάζουν τις 500.000 € και καλεί το δήμο μας να λάβει μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Επειδή δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να υπεκφύγουμε των υποχρεώσεων που απορρέουν από το θεσμικό μας ρόλο, παραθέτουμε με το παρόν τα σοβαρότερα από τα προβλήματα που έχουμε ήδη εντοπίσει και αποτυπώσει κατά τη συζήτηση του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.

Ο προϋπολογισμός του 2018 μαρτυρά τη συρρίκνωση των οικονομικών του Δήμου μας γεγονός που φαίνεται με την πρώτη ματιά, καθώς είναι μειωμένος κατά 600.000 € σε σχέση με πέρυσι. Η μείωση αυτή μεταφράζεται σε αντίστοιχες μειώσεις σε ένα πλήθος δαπανών (στον τουρισμό, την αστική συγκοινωνία, τις επιχορηγήσεις σε συλλόγους κλπ).

Ειδικότερα τα προβλήματα που εμφανίζονται είναι :

  1. Απουσιάζει το σημαντικότερο έργο που έχει να εκτελέσει ο Δήμος το επόμενο διάστημα που αφορά την επέκταση του δημοτικού σχολείου της Βάρης. Παρότι το έργο αναμένεται να υπογράψει σύμβαση στις αρχές του 2018 και παρότι έχει συμπεριληφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα (με λανθασμένο βέβαια προϋπολογισμό όπως έχουμε ήδη επισημάνει), απουσιάζει από τον Π/Υ του 2018. Το γεγονός αυτό μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ομαλή υλοποίηση του έργου για τα οποία αποκλειστικά υπεύθυνη θα είναι η δημοτική αρχή.

  2. Το τεχνικό πρόγραμμα εν γένει παρουσιάζει πλήθος λαθών και προβλημάτων όπως τα επισημάναμε κατά τη συζήτησή του στο δημοτικό συμβούλιο.

  3. Τα δημοτικά τέλη παραμένουν με τους περυσινούς αυξημένους συντελεστές και επιπλέον οι δημότες καλούνται να πληρώσουν περίπου 100.000 € παραπάνω σε σχέση με πέρυσι, λόγω της αύξησης των τετραγωνικών μέτρων. Παράλληλα δε διαφαίνεται καμία πολιτική επενδύσεων για να υπάρξει καλύτερη λειτουργία του συστήματος έτσι ώστε να προκύψουν μειώσεις των τελών.

  4. Τα ποσά για την τουριστική προβολή είναι ελάχιστα και ειδικότερα για τη συμμετοχή σε εκθέσεις έχουν προβλεφθεί μόνο 5.000 € παρά τις συνεχείς επισημάνσεις των επιχειρηματιών του τουρισμού για τη σημασία των τουριστικών εκθέσεων.

  5. Δεν έχει περιληφθεί το αναγκαίο ποσό για την συμμόρφωση της λειτουργίας του σφαγείου με τις υποδείξεις της Υγειονομικής Υπηρεσίας με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η συνέχιση της λειτουργίας του με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κτηνοτρόφους του νησιού μας.

  6. Μειώνονται οι δαπάνες για την αστική συγκοινωνία κατά 50.000 €, για το πετρέλαιο θέρμανσης των σχολείων κατά 30.000 € ενώ οι ήδη μειωμένες επιχορηγήσεις σε πολιτιστικούς συλλόγους μειώνονται περαιτέρω κατά 13.000 €.

Για τους παραπάνω λόγους καλούμε τη δημοτική αρχή, έστω και τη τελευταία στιγμή να μεταθέσει τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού σε επόμενη αυτοτελή συνεδρίαση προσδίδοντας στο θέμα τη σοβαρότητα που του αρμόζει.

 

 

 

 

Σχετικά αρχεία: