Νέα απόφαση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων ετοιμάζεται να λάβει ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης

Το ΣτΕ υποχρέωσε σε λήψη νέας απόφασης για τα κυκλοφοριακά

Το θέμα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Δημ. Σύμβουλο Κ. Στρογγύλη

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με την ακύρωση των αποφάσεων των σχετικών με τις πεζοδρομήσεις και κατ’ επέκταση όλων των κυκλοφοριακών μέτρων της Ερμούπολης, όχι μόνο προβλημάτισε σε μεγάλο βαθμό την τοπική κοινωνία, αλλά άνοιξε και τον δρόμο για περαιτέρω διεκδικήσεις πολιτών, ενώ ταυτόχρονα υποχρεώνει τη δημοτική αρχή σε λήψη νέων αποφάσεων που θα διασφαλίζουν τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της πόλης.

Αυτονόητα, λόγω της σημαντικότητας της απόφασης, το θέμα τέθηκε, υπό μορφή ερώτησης από τον δημοτικό σύμβουλο της ελάσσονος μειοψηφίας, Κομνηνό Στρογγύλη, προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης.

Η απάντηση από την πλευρά του Δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού, ήταν η πολιτικά αναμενόμενη, καθώς δεν είχε περιθώρια να μην μιλήσει για απαιτήσεις έναντι των υπευθύνων, σε περίπτωση που προκληθεί οικονομική ζημία στο Δήμο.

Παράλληλα δε, διατάχθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να «τρέξουν» τις διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού προηγηθούν οι αποφάσεις όλων των συναρμοδίων Δημοτικών Επιτροπών, ώστε να ληφθεί μία νέα και ανεξάρτητη από τις προηγούμενες, απόφαση για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της πόλης.

Η απόφαση υπήρχε αλλά δεν ελήφθη υπόψη

Έχει προκύψει ένα σημαντικότατο θέμα, το οποίο θα δημιουργήσει πολλές προβληματικές συμπεριφορές για τα επόμενα χρόνια.

Ένα θέμα που έρχεται από αβλεψίες και λανθασμένες ενέργειες παλαιότερων δημοτικών αρχών, που «κληρονόμησε» η παρούσα δημοτική αρχή, χωρίς όμως και αυτή από την πλευρά της να κατοχυρώσει τη νομιμότητα των αρχικών της αποφάσεων, καθώς η κάθε της απόφαση αποτελούσε ουσιαστικά επικύρωση των προγενέστερων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή του ΣτΕ προϋπήρχε της ανάληψης των καθηκόντων της δημοτικής αρχής, η οποία όπως αποδείχθηκε δεν ελήφθη υπόψη ή δεν είχε γίνει κατανοητό το μέγεθος της σημασίας της.

Όπως επεσήμανε ο κ. Στρογγύλης «Είχατε δείξει, ακόμα προεκλογικά, ότι είχατε τη δυνατότητα να διερευνήσετε όλα τα ζητήματα τα οποία είχαν σχέση με τα κυκλοφοριακά ζητήματα. Αν είχατε πράξει αυτά τα οποία προεκλογικά είχατε τάξει, θα γνωρίζατε ότι η απόφαση αυτή, η οποία κοινοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, υπήρχε και δικαίωνε την προσφυγή όλων των δημοτών, που ταλαιπωρήθηκαν πολλά χρόνια, όχι μόνο ψυχικά αλλά και οικονομικά, για να αποδείξουν τις ανεπάρκειες και των υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και των πολιτικών που ασκούνται σε σχέση με τα κυκλοφοριακά ζητήματα».

Ο δημοτικός σύμβουλος ζήτησε να ενημερωθεί από τον Δήμαρχο για το τι μέλλει γενέσθαι, «γιατί όλα είναι στο αέρα πλέον με την απόφαση αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου» όπως είπε, ενώ έκανε αναφορά και στην κατάθεση της πρώτης αγωγής κατά του Δήμου για διαφυγόντα κέρδη.

Νέα απόφαση και αναζήτηση ευθυνών

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης από την ηλεκτρονική σελίδα της «Κοινής Γνώμης», υπήρξε μία συνεχής αναπαραγωγή της είδησης από τα τοπικά μέσων ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί ο Δήμος στην έκδοση μίας λιγόλογης ανακοίνωσης, με την οποία ενημέρωνε ότι θα προχωρήσει στη λήψη νέας απόφασης, ανεξάρτητης από τις καταργούμενες, η οποία θα αφορά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όπως αυτές ήδη ισχύον για την πόλη.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει: «Σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 2547/2017 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρώνεται η απόφαση 189/2009 του Δημοτικού Συμβουλίου του τ. Δήμου Ερμούπολης για τυπικούς λόγους, ενημερώνουμε τους δημότες και κατοίκους του νησιού μας, όπως και κάθε ενδιαφερόμενο ότι, κατόπιν εντολής του Δημάρχου Σύρου –Ερμούπολης κ. Γιώργου Μαραγκού, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου πρόκειται να προβεί σε άμεσες ενέργειες, προκειμένου να ληφθεί νέα ανεξάρτητη απόφαση Κανονιστικού Περιεχομένου, η οποία θα ρυθμίζει τα κυκλοφοριακά θέματα, που ισχύουν σήμερα στην πόλη μας».

Εκτός αυτού, απαντώντας ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, στην ερώτηση του Κ. Στρογγύλη, παραδέχτηκε ότι η ακυρωτική από το ΣτΕ απόφαση «δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στο Δήμο».

Ως πρώτη ενέργεια, όπως ο ίδιος ενημέρωσε, απέστειλε την εισήγηση του γραφείου νομικής υποστήριξης του Δήμου στην Τεχνική Υπηρεσία, προκειμένου «να προβεί άμεσα στην κωδικοποίηση όλων των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και μέτρων, που μέχρι σήμερα ίσχυαν και ισχύουν, με έναν χαρακτήρα αυτοτελή, δηλαδή να μην υπάρχει μνεία ή παραμικρή αναφορά σε προγενέστερες αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου. Μία αυτοτελής απόφαση, η οποία θα περιλαμβάνει τις εγκρίσεις των μελετών, όπως προβλέπεται από το νόμο, καθώς επίσης και την αναφορά, τη διατύπωση με βάση τις μελέτες αυτές, των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων όπως ισχύουν, προκειμένου να εισαχθεί στα αρμόδια όργανα του Δήμου, δηλαδή την Εκτελεστική Επιτροπή, την Επιτροπή Συγκοινωνιών, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, τη Δημοτική Κοινότητα και το Δημοτικό Συμβούλιο, το ταχύτερο δυνατό, ευελπιστούμε τις επόμενες ημέρες, ώστε να ληφθεί μία απόφαση η οποία θα ξεπερνά αυτό τον σκόπελο».

Απάντησης έχρηζε όμως και η αναφορά στις αγωγές πολιτών, απαιτήσεων από το Δήμο για διαφυγόντα κέρδη, με τον Δήμαρχο να δηλώνει έτοιμος να αναζητήσει ευθύνες, σε περίπτωση πρόκλησης οικονομικής ζημίας για το Δήμο.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «είναι σαφές ότι πράξεις, στάσεις, παραλείψεις ή αποφάσεις προηγούμενων δημοτικών αρχών, που μπορεί να δημιουργήσει ζημία για το Δήμο, δεν μπορεί να μείνει έτσι. Αν ο Δήμος υποστεί την οποιανδήποτε οικονομική ή άλλη ζημία από την απόφαση 189/2009, είναι σαφές ότι θα αναζητηθούν και οι σχετικές ευθύνες».