Επανέρχεται το θέμα της έγκρισης ή μη ανοίγματος λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη μεταφορά διαθέσιμων του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Αρνητική η δημοτική πλευρά

  • Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου, 2017 - 06:18
  • /   Eνημέρωση: 18 Δεκ. 2017 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Απόφαση σύνταξης με τις θέσεις της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου θα εισηγηθεί ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αλέξης Αθανασίου, αναφορικά με τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στην Τράπεζα της Ελλάδος, χαρακτηρίζοντας άτοπη και άκαιρη την κίνηση της Κυβέρνησης να επαναφέρει το θέμα αυτήν την περίοδο.

Με το σύνολο των Δήμων να έχει εκφραστεί αρνητικά τόσο σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο συλλογικών οργάνων ήδη από το 2015, φαίνεται πως τα δημοτικά ταμειακά διαθέσιμα έχουν μπει σε φαύλο κύκλο μιας και η κυβερνητική οδηγία εμμένει στην υποχρεωτική μεταφορά τους σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται πως για το συγκεκριμένο θέμα είχε συγκληθεί εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στις 20 Νοεμβρίου, οπότε και αποφασίστηκε η παραπομπή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης, λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητάς του.

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο η μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων και των πλεοναζόντων κεφαλαίων των Δημοτικών Ταμείων είναι υποχρεωτική – εξαιρουμένων των κεφαλαίων που απαιτούνται για την κάλυψη ταμειακών αναγκών δεκαπενθημέρου και όσων έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Παράλληλα, αναφέρεται ότι η μη συμμόρφωση των φορέων θα επιφέρει τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Τα διαθέσιμα τα οποία κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος χρησιμοποιούνται απ’ τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για θέματα ταμειακής ρευστότητας σε διαδικασίες αγοράς και επαναπώλησης Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου. Η κυβερνητική οδηγία αναφέρει διασφάλιση των κατατεθέντων κεφαλαίων, άμεση ή εντός ολίγων ημερών δυνατότητα διάθεσης στους φορείς και ελκυστικές αποδόσεις, κάτι που τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν φάνηκε να πείθει σχεδόν κανέναν πρωτοβάθμιο ΟΤΑ στη χώρα.

Οι Δήμοι καλούνται με τα δικά τους διαθέσιμα να ενισχύσουν την κρατική ρευστότητα

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ που είχε πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου 2017, εκφράστηκε η αντίρρηση από πλευράς πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν τα μέλη της στη μεταφορά των ταμειακών τους διαθέσιμων με την αιτιολογία ότι αν ληφθούν υπ’ όψιν οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, δεν υφίστανται πλέον οι δημοσιονομικές δυσκολίες που οδήγησαν στην έκδοση της εν λόγω πράξης το καλοκαίρι του 2015, άρα δεν τίθεται και θέμα εφαρμογής της. Επιπροσθέτως, η στήριξη των Δήμων στο κράτος, δεν έγκειται στη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων, αλλά στην αξιοποίηση αυτών με αναπτυξιακά κριτήρια. Παράλληλα, οι ήδη μεγάλες περικοπές πόρων προς τους Δήμους δεν επιτρέπουν μία ακόμα έξωθεν επέμβαση στη διαχείριση των οικονομικών τους. Με συλλογική λοιπόν απόφαση, ζητήθηκε από πλευράς ΚΕΔΕ, η μη εφαρμογή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου και αντ’ αυτού, προχώρησε σε προτάσεις αντιστοίχησης τυχόν αποθεματικών των Δήμων. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου στις 23 Οκτωβρίου 2017, όπου και διατυπώθηκε το πλήγμα που θα προκαλέσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μια τέτοια απόφαση, η αδυναμία προγραμματισμού έργων και χρηματοδότησης υπηρεσιών αλλά και η επιπλέον γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα επιβαρύνουν τις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες των νησιωτικών δήμων.

Σε συνομιλία με την “Κοινή Γνώμη”, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αλέξης Αθανασίου δήλωσε απερίφραστα την πρόθεσή του να εισηγηθεί πλήρη σύνταξη με όσα έχουν αποφασιστεί στις συνεδριάσεις των ΚΕΔΕ και ΠΕΔ που προηγήθηκαν, επισημαίνοντας ότι η ιστορία με τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων ξεκίνησε επί υπουργίας Γ. Βαρουφάκη το 2015, όπου παρά την έκτακτη οικονομική κατάσταση του κράτους και την επιβολή των capital controls, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν το είχε εγκρίνει ούτε τότε, πόσο μάλλον τώρα που οι κρίσιμες στιγμές έχουν παρέλθει.

“Δε νομίζω ότι έχουνε κάποια διάθεση να μας τα “κλέψουνε” αυτό που πιθανόν υπάρχει από πίσω είναι κάποιο κέρδος από είσπραξη τόκων ή ομολόγων, προϊόντων στα οποία αυτοί θα επιλέξουν να τοποθετήσουν τα ταμειακά διαθέσιμα” ανέφερε ο κ. Αθανασίου, επισημαίνοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση το χρονικό περιθώριο τριμήνου μέσα στο οποίο ο Δήμος καλύπτει αυτή τη στιγμή τις υποχρεώσεις του, θα αυξηθεί δραματικά. “Οι καθυστερήσεις θα είναι μεγάλες και για το Δήμο και για όσους συνδιαλέγονται με αυτόν”, σημείωσε σχετικά.

“Από τη στιγμή που μας ήρθε η κυβερνητική οδηγία πρέπει να γίνει και η εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας. Προσωπικά θα εισηγηθώ αυτό που έχουν πει τα ανώτερα και ανώτατα συλλογικά όργανα των δήμων που μας εκπροσωπούν, από εκεί και πέρα είναι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αν θα εγκριθεί ή όχι” πρόσθεσε, ενώ διευκρίνισε ότι και σε πανελλαδικό επίπεδο είναι ελάχιστοι οι Δήμοι που συμμορφώθηκαν με την οδηγία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι και πολιτικό όργανο”

Ο κ. Αθανασίου χαρακτήρισε τεκμηριωμένες τις μέχρι τώρα αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των Δήμων, ενώ παραδέχθηκε ότι η επαναφορά του θέματος μόνο φαύλο κύκλο μπορεί να προκαλέσει, με αμφίβολη συνέχεια. “Το επόμενο βήμα θα είναι να κατηγορήσουν όλα τα δημοτικά συμβούλια για παράβαση καθήκοντος; Δεν ξέρω τι έχουν σκοπό να κάνουν. Ο κάθε σύμβουλος ψηφίζει κι έχει την ευθύνη της ψήφου του” ανέφερε, τονίζοντας την εσφαλμένη αντίληψη ότι η αντίδραση των Δήμων υποκινείται από πολιτικά κριτήρια.

“Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι και πολιτικό όργανο, δεν είναι απλά ένα πρόσωπο, οφείλει όταν το απαιτούν οι περιστάσεις να παίρνει και πολιτικές αποφάσεις”, είπε, επισημαίνοντας ότι οι αιρετοί δεν μπορούν να είναι μαριονέτες όταν ένας νόμος θίγει την οικονομική αυτοτέλεια του Δήμου ή όποιο άλλο δικαίωμά του. Δήλωσε μάλιστα ότι ειδικά τη δεδομένη στιγμή η Κυβέρνηση δε μπορεί να επικαλεστεί πολιτικούς λόγους, όταν η ίδια διατείνεται ότι από του χρόνου η χώρα βγαίνει ξανά στις αγορές.

“Η λογική αυτό υπαγορεύει, τώρα αν κρύβεται κάτι άλλο από πίσω, δεν το ξέρω. Εμείς δε θα διαφοροποιηθούμε σε κάτι από τις θέσεις μας του 2015. Οι τόκοι είναι ένα σεβαστό ποσό για την κυβέρνηση, στο οποίο πιθανόν προσβλέπει για κάποια άλλη επένδυση. Μια τέτοια κίνηση είναι άτοπη και άκαιρη και θα δημιουργήσει τριβή της Κυβέρνησης με τους Δήμους χωρίς λόγο. Από εκεί και πέρα θα τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα ακουστούν προβληματισμοί και απόψεις και αναλόγως θα αποφασίσουμε” επεσήμανε τέλος, ο κ. Αθανασίου.