Για την παράταση των συμβάσεων των απασχολούμενων του προγράμματος καλείται να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης στη σημερινή συνεδρίαση

“Βοήθεια στο σπίτι” μέχρι το 2019

  • Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου, 2017 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 18 Δεκ. 2017 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Χωρίς κωλύματα συνεχίζεται η λειτουργία του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι”, με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να υπερψηφίσει την παράταση συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου των απασχολούμενων σε αυτό και για το έτος 2018 – 2019.

Όπως ορίζεται επακριβώς και στο δημοσιευμένο ΦΕΚ η διάρκεια του προγράμματος που παρατάθηκε μέχρι τις 31.12.2017 καθώς και οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου των απασχολούμενων για την παροχή των σχετικών υπηρεσιών, που παρατάθηκαν για το ίδιο χρονικό διάστημα, συνεχίζονται μετά τη λήξη τους, μέχρι τις 31.12.2019, ενώ διευκρινίζεται ότι οι συμβάσεις των απασχολούμενων του Προγράμματος σε καμία περίπτωση δεν μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου.

Για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του Προγράμματος πανελλαδικά απαιτείται κονδύλι 60.000.000 ευρώ για κάθε έτος παράτασης το οποίο προέρχεται από το λογαριασμό Εισφοράς Αλληλεγγύης συνταξιούχων, τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, την ειδική εισφορά των ασφαλισμένων και τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών.

Παράταση συμβάσεων για δύο ακόμα χρόνια

Με τη σχετική εισήγηση της Κοινωνικής Υπηρεσίας, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείτε να εγκρίνει την παράταση των συμβάσεων των απασχολούμενων του προγράμματος για δύο ακόμα χρόνια, για να μπορέσει εν συνεχεία να προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια γι’ αυτό το σκοπό. Γι αυτό το λόγο ζητήθηκε και από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, εφ’ όσον έχει πλέον εγκριθεί ο προϋπολογισμός του έτους, να προσκομίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο τις βεβαιώσεις ύπαρξης πιστώσεων μισθοδοσίας του προσωπικού, η οποία και βεβαιώνει την κάλυψη μισθοδοσίας για την πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου μέχρι τη λήξη του προγράμματος, πέντε ατόμων ειδικοτήτων ΠΕ Ψυχολόγου (1 θέση), ΔΕ Νοσηλευτή (2 θέσεις), ΥΕ Οικογενειακης Βοηθού (2 θέσεις), για τις οποίες έχει προβλεφθεί πίστωση για τις τακτικές αποδοχές 71.532 ευρώ και για τις εργοδοτικές εισφορές έκτακτου προσωπικού 18.540,44 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά πριν από 19 χρόνια και παρά το γεγονός ότι οι 3.000 απασχολούμενοι του προγράμματος ζητούν να μπει ένα τέλος στο καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας στο οποίο υπόκεινται, το εμπόδιο της απαγόρευσης προσλήψεων στο Δημόσιο φαίνεται να μην μπορεί ακόμα να παρακαμφθεί, παρά τις εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, ότι η Κυβέρνηση στοχεύει σε άμεση λύση εντός Συνταγματικού Πλαισίου και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.

Απ. Ρουσσουνέλος: Είναι δική μας ευθύνη η συνέχιση του προγράμματος

Όντας αρμόδιος, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος της Κοινωνικής Υπηρεσίας Απόστολος Ρουσσουνέλος, ενημέρωσε ότι το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” μέχρι στιγμής συνεχίζεται κανονικά στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, ενώ αναμένεται η σημερινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφορικά με τη χρονική του επέκταση, χωρίς να υπάρχει κάποια πρόθεση διακοπής του. Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά ”σε όλη την Ελλάδα οι Δήμοι συνεχίζουν και υλοποιούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είναι δική μας ευθύνη, από τη στιγμή που υπάρχει χρηματοδότηση, να το συνεχίσουμε”.

Αναφορικά με τα απασχολούμενα άτομα, ο κ. Ρουσσουνέλος ενημέρωσε ότι στο Πρόγραμμα αποτελείται συνολικά από 7 άτομα: “Υπάρχουν νοσηλευτές, προσωπικό οικογενειακής φροντίδας, ειδικός νοσηλευτής και ψυχολόγος, οι οποίοι αν δεν απατώμαι βρίσκονται σε αυτή τη θέση από το 2011”.

Κληθείς να απαντήσει για τις ανάγκες και ελλείψεις προσωπικού ο κ. Ρουσσουνέλος ήταν κατηγορηματικός ότι παρά τις όποιες ανάγκες το πρόγραμμα πρέπει να το υλοποιήσει το προσωπικό που ορίζει για το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ). “Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΕΤΑ, όλοι οι Δήμοι της χώρας προσανατολιζόμαστε στη συγκεκριμένη κατεύθυνση”, δηλώνοντας ότι προφανώς εάν ο Δήμος είχε τη δυνατότητα από την ΕΕΤΑΑ να προσλάβει επιπλέον προσωπικό αυτό θα είχε συμβεί.

“Η δομή είναι συγκεκριμένη και απασχολεί συγκεκριμένα άτομα. Δεν είναι τη δική μας δικαιοδοσία ούτε κατ’ ελάχιστον. Εμείς υποβάλουμε τριμηνιαία κατάσταση στην ΕΕΤΑΑ με όλα τα στοιχεία και τα παραστατικά δαπανών και μας ελέγχουν, για το τι κάνουμε, ποιοι εργάζονται, πως αξιοποιείται η χρηματοδότηση”, ανέφερε, εξαίροντας τη δουλειά των απασχολούμενων του προγράμματος. Τόνισε όμως ότι με τα υπάρχοντα άτομα το πρόγραμμα λειτουργεί πολύ καλά, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος δεν έχει την παραμικρή δικαιοδοσία σε αυτό. “Έχουμε προσανατολιστεί αποκλειστικά σε αυτά που ορίζει το πρόγραμμα και ως προς τον αριθμό του προσωπικού που απασχολείται και ως προς την παροχή βοήθειας”, είπε ο κ. Ρουσσουνέλος, λέγοντας ότι επί του παρόντος η ΕΕΤΑΑ ουσιαστικά ζητάει να προϋπολογιστεί το ποσό για το 2018 και το ίδιο θα συμβεί αργότερα και για το 2019.

Τέλος, αναφορικά με την αδυναμία μονιμοποίησης των απασχολούμενων και ό,τι αυτό συνεπάγεται όπως π.χ. διακοπή του προγράμματος ελλείψει χρηματοδότησης, ο κ. Ρουσσουνέλος επιβεβαίωσε ακόμα μία φορά την αδυναμία των ΟΤΑ να προχωρήσουν σε νομιμοποιήσεις συμβασιούχων. “Μία τέτοια διαδικασία πρέπει να οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο έχει ανατεθεί η διάθεση του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος για την περίοδο 2014 – 2020 και πρέπει οι όροι και οι προϋποθέσεις να τηρούνται εκατέρωθεν” είπε, ενώ δήλωσε ότι σε περίπτωση κάτι δεν πάει καλά, αυτομάτως ο Δήμος βγαίνει εκτός και απ' τη χρηματοδότηση της δομής “Δαπάνες - έξοδα” και απ' το μισθολογικό κόστος που προβλέπεται για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους. Με τη νομοθεσία να αφαιρεί κάθε αρμοδιότητα από τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ ο κ. Ρουσσουνέλος ανέφερε ότι μοναδική τους υποχρέωση είναι να βαδίζουν πάντα σύμφωνα με το τί προβλέπει η ΕΕΤΑΑ και σε κάθε τρίμηνη αξιολόγηση που πραγματοποιείται, ο Δήμος να μπορεί να προσκομίσει αυτό που του ζητείται.