Υλοποίηση εργασιών βελτίωσης προβλήτας ανεφοδιασμού και δρόμου σύνδεσης των δύο χώρων στάθμευσης πλησίον ΑΚΔΕ, από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου

Ξεκίνησε το λιμενικό έργο στη ΜΕΤΚΑ

Πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου εκτιμάται ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου από τον πρόεδρο, Δ. Κοσμά

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αναβάθμισης της προβλήτας ανεφοδιασμού στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης και συγκεκριμένα όπισθεν του ΑΚΔΕ, από τον ανάδοχο με τον οποίο υπέγραψε σύμβαση η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, προκειμένου να βελτιωθεί λειτουργικά αλλά κι αισθητικά η εν λόγω – μέχρι σήμερα πλήρως υποβαθμισμένη – περιοχή.

Πρόκειται για ένα σημαντικό λιμενικό έργο που είχε συμπεριλάβει στην ατζέντα του το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, η χρηματοδότηση του οποίου εξασφαλίστηκε κατόπιν προσπαθειών από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Αμέσως μετά από τις διαδικασίες προκήρυξης του διαγωνισμού και της ανάδειξης του αναδόχου, η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου φαίνεται να επιτυγχάνει τον στόχο της ως προς τον χρόνο έναρξης της υλοποίησης του έργου, δηλαδή, εντός του 2017, με τον πρόεδρο του ΔΣ, Δημήτρη Κοσμά να εκτιμά τη δυνατότητα ολοκλήρωσης συνολικά της συγκεκριμένης παρέμβασης σε τμήμα της λιμενολεκάνης Ερμούπολης, προ της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου του 2018.

Η “Κοινή Γνώμη” συνάντησε τον ίδιο στην συγκεκριμένη περιοχή προκειμένου να καταγράψει τους γενικούς άξονες επάνω στους οποίους προοδεύουν οι εργασίες, οι οποίες κι έχουν ξεκινήσει από το κρηπίδωμα, όπως διαπιστώνεται στο φωτογραφικό υλικό.

Αξίζει να σημειωθεί εξ αρχής πως, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο καθημερινά προσεγγίζουν πλοία για έργο ανεφοδιασμού σε επιχειρήσεις της Σύρου, η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου από κοινού με τον ανάδοχο έχει μεριμνήσει για την απρόσκοπτη πρόσδεσή τους, αφού οι παρεμβάσεις θα εξελίσσονται τμηματικά.

Από τις αποσπασματικές εργασίες καθαρισμού, στη συνολική αναβάθμιση

Ειδικότερα, πρόκειται για μία παρέμβαση που προωθήθηκε άμεσα από τη σημερινή διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου με σκοπό την εξασφάλιση της ασφαλούς πρόσδεσης των πλοίων ανεφοδιασμού στο συγκεκριμένο χερσαίο τμήμα, με τον Δημήτρη Κοσμά να επισημαίνει πως, η απόσπαση χρηματοδότησης επιτεύχθηκε περίπου προ έτους (Νοέμβριος 2016).

“Ήδη έχει ξεκινήσει και υλοποιείται το έργο. Οι προσπάθειες για τις αδειοδοτήσεις είχαν ληφθεί εδώ και έναν χρόνο περίπου και ο στόχος ήταν να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας” υπενθύμισε σχετικά, σημειώνοντας παράλληλα πως, “Κατορθώσαμε να επιτύχουμε αυτό και στη συνέχεια, αφού μιλάμε για ένα ώριμο έργο, προκηρύξαμε τον διαγωνισμό και πλέον έχουμε ανάδοχο”.

Αναφέροντας πως οι εργασίες από την πλευρά του εργολάβου έχουν συζητηθεί και μελετηθεί με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, ο κ. Κοσμάς τόνισε πως ήδη αυτές είναι σε εξέλιξη καθ΄ όλη τη διάρκεια του τελευταίου δεκαημέρου.

Σχετικά με την ουσία και τον χαρακτήρα του λιμενικού έργου, ο πρόεδρος θέλησε να σχολιάσει πως η υλοποίησή του θα χαρίσει “άλλη πνοή στη συγκεκριμένη περιοχή”, για την οποία σύντομα η εικόνα παραμέλησης και πλήρους υποβάθμισης που τη διέκρινε, θα αποτελέσει παρελθόν.

“Είναι ένας χώρος ο οποίος είναι σημαντικός για το λιμάνι μας, αλλά ήταν παραμελημένος και υποβαθμισμένος. Από την αρχή που είχαμε αναλάβει τον Δήμο από τέλος του 2014 και μάλιστα ιδιαίτερα το 2015 είχαμε κάνει κάποιες παρεμβάσεις για να αποφύγουμε την “επικινδυνότητα” που παρουσίαζε ο χώρος” διευκρίνισε ο ίδιος, εξηγώντας εν συνεχεία πως το Λιμενικό Ταμείο Σύρου σε τακτικά χρονικά διαστήματα προέβαινε σε καθαρισμό της περιοχής και απομάκρυνση επικίνδυνων και άχρηστων εξοπλισμών και αντικειμένων.

“Στη συνέχεια σχεδιάσαμε πώς θα γίνει περισσότερο λειτουργικός και αποδοτικότερος ο χώρος για τον Συριανό πολίτη αλλά και για την όλη κίνηση του λιμένος αφού στο συγκεκριμένο σημείο “δένουν” πλοία που μεταφέρουν επικίνδυνα φορτία, βενζίνη, πετρέλαιο κλπ”.

Όπως υπογράμμισε μάλιστα “ήταν πολύ δύσκολη η πρόσδεσή τους και περισσότερο ήταν δύσκολες στη διεκπεραίωσή τους και οι παροχές από τους καβοδέτες”.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως “Είναι πολύ σημαντικό ότι θα καταφέρουμε να αναβαθμιστεί συνολικά ο χώρος και να πάρει άλλη πνοή η περιοχή, όπως επίσης είναι άκρως σημαντικό ότι θα υπάρξει λειτουργική αναβάθμιση στο κομμάτι του κρηπιδώματος”.

Τμηματικά οι εργασίες στο κρηπίδωμα. Διαμόρφωση και βελτίωση δρόμου για τη σύνδεση των δύο χώρων στάθμευσης

Δεδομένου ότι το Λιμενικό Ταμείο προσδοκά σε ένα άρτιο έργο κι ένα ποιοτικό αποτέλεσμα μέσω της συγκεκριμένης παρέμβασης, ο Δημήτρης Κοσμάς επεσήμανε πως υπάρχει και η απαραίτητη επίβλεψη της προόδου των εργασιών που εκτελεί ο ανάδοχος.

“Παρακολουθείται το έργο από την Υπηρεσία μας, από τον κ. Μανωλά και με τον ανάδοχο δεν έχουμε κανένα πρόβλημα” δήλωσε κατηγορηματικά, σκιαγραφώντας σύντομα την κατεύθυνση των εργασιών.

“Ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες για τον κρηπιδότοιχο όπου θα φτιαχτεί μία πλατφόρμα κατά μήκος του χερσαίου τμήματος πρόσδεσης των πλοίων ανεφοδιασμού και συνολικά ο υπόλοιπος χώρος θα ασφαλτοστρωθεί” ανέφερε αρχικά, εξηγώντας πως σαφώς θα αντικατασταθεί και το σύνολο του απαραίτητου λιμενικού εξοπλισμού, όπως επίσης θα υπάρξει ηλεκτροφωτισμός στην περιοχή.

“Στο κρηπίδωμα θα μπουν νέες μπίντες, νέα fenders (εξοπλισμός που προφυλάσσει το πλοίο από πρόσκρουση) ώστε να είναι ασφαλής η πρόσδεση για τα πλοία” συμπλήρωσε, τονίζοντας παρακάτω πως οι εργασίες ασφαλτόστρωσης του δρόμου θα ακολουθήσουν.

“Τώρα ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου. Θα γίνουν οι εργασίες με το σκυρόδεμα σταδιακά, ώστε να μπορούν και τα πλοία να εξυπηρετούνται, να προσδένουν και να πραγματοποιείται ομαλά η επιχείρησή τους και η ασφαλτόστρωση θα ακολουθήσει αφού πρώτα γίνουν όλες οι άλλες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Άρα θα “πέσει” σε χρόνο που θα μας επιτρέπουν και οι καιρικές συνθήκες” συμπλήρωσε σχετικά ο κ. Κοσμάς, τονίζοντας πως η δυνατότητα μετακίνησης με ασφάλεια από τον ένα χώρο στάθμευσης στον άλλο, θα συμβάλλει στην αποφόρτιση μερικώς του κεντρικού άξονα που οδηγεί προς την Ερμούπολη.

“Ο δρόμος θα συνδέσει τους δύο χώρους parking που υπάρχουν στον Σκλαβενίτη και στο Αθλητικό Κέντρο. Σκέψη είναι να δοθεί η δυνατότητα αποφόρτισης της κυκλοφοριακής κίνησης που έχει ο κύριος άξονας που οδηγεί στην πόλη μας” εξήγησε ο ίδιος, αναφερόμενος στους οδηγούς που αναζητούν διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης και σήμερα αναγκαστικά διέρχονται από την κεντρική οδό.

Απρόσκοπτη η πρόσδεση πλοίων καθ΄ όλη τη διάρκεια των εργασιών. Ολοκλήρωση πριν το καλοκαίρι

Επισημαίνοντας εκ νέου πως “η προσέγγιση των πλοίων για τον ανεφοδιασμό των επιχειρήσεων και των πρατήριων καυσίμων κλπ θα γίνεται κανονικά κατά τη διάρκεια των εργασιών”, αφού όπως επανέλαβε ο Δημήτρης Κοσμάς αυτές θα προοδεύουν τμηματικά ακριβώς για να αποφευχθεί κάποιο ανάλογο πρόβλημα, εκτίμησε πως συνολικά η παρέμβαση θα έχει φθάσει στο τέλος της, αρχές της καλοκαιρινής σεζόν.

“Οι εργασίες έχουν προγραμματισθεί να γίνουν σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες γιατί στόχος είναι ένα ποιοτικό αποτέλεσμα και στο κρηπίδωμα θα γίνονται τμηματικά” επανέλαβε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας παράλληλα πως, “Πιστεύω γύρω στον Μάιο που θα είναι καλύτερες οι καιρικές συνθήκες θα έχουμε κατάλληλες θερμοκρασίες θα προχωρήσει η ασφαλτόστρωση και άρα, πιστεύω ότι συνολικά το έργο αρχές καλοκαιριού θα είναι έτοιμο”.

Πέραν των ανωτέρω αλλαγών, ο κ. Κοσμάς θέλησε να επισημάνει πως για την περαιτέρω καλυτέρευση της εικόνας της περιοχής, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου θα μεριμνήσει σε επόμενο διάστημα και για την ανάπτυξη μικρών τμημάτων πρασίνου στην περιοχή.

“Όταν υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις, σταδιακά και σε δεύτερο χρόνο θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε το πράσινο στην περιοχή. Δηλαδή θα υπάρχουν κάποιοι χώροι δεξιά κι αριστερά του δρόμου ειδικά προς την πλευρά της θάλασσας, τους οποίους θα δενδροφυτεύσουμε έτσι ώστε το περιβάλλον κάποια στιγμή, μετά από τρία τέσσερα χρόνια να είναι περισσότερο φιλικό αισθητικά” ανέφερε, ολοκληρώνοντας τις σχετικές δηλώσεις του.

Παρεμβάσεις σύμφωνα με το master plan του λιμένα Ερμούπολης. Αναφορά και στον εμπορικό λιμένα

Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με το αν οι εν λόγω παρεμβάσεις ακολουθούν τις κατευθύνσεις και τα προβλεπόμενα του master plan του λιμένα Ερμούπολης, ο κ. Κοσμάς απάντησε καταφατικά.

“Όλα γίνονται βάσει του περιεχομένου του master plan” σχολίασε λακωνικά αναφορικά με το συγκεκριμένο λιμενικό έργο, επιθυμώντας να τονίσει και την προσπάθεια του Λιμενικού Ταμείου Σύρου όσον αφορά σε ένα ακόμη μεγάλο έργο, όπως τη μεταφορά του εμπορικού λιμένα, ώστε να αποσυμφορηθεί το κέντρο της πόλης.

Αν και όπως υπενθύμισε δεν συγκρίνονται οι δύο παρεμβάσεις, καθώς η “μετακόμιση” του εμπορικού λιμένα προς το χερσαίο τμήμα της θέσης που βρισκόταν το πρώην υφαντουργείο του “Λαδόπουλου” προϋποθέτει ένα αρκετά υψηλό κονδύλι, ωστόσο, πραγματοποίησε μία σύντομη αναφορά στον μεγάλο στόχο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

“Και με το εμπορικό κρηπίδωμα προχωρούμε και είμαστε σε καλό δρόμο. Είναι όλα αποτυπωμένα στο master plan και ό,τι γίνεται είναι βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει για όλον τον λιμένα της Ερμούπολης” σημείωσε ο πρόεδρος, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως, “Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου είχε ανακοινώσει την προέγκριση ένταξης του έργου «Κατασκευή Εμπορικού Κρηπιδώματος Λιμένα Σύρου» στο Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών (ΣΠΕΜ), προϋπολογισμού 3.100,000 ευρώ” γεγονός που όπως είχε υποστηρίξει και με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, “ανοίγει το δρόμο εξεύρεσης χρηματοδότησής του μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ν. Αιγαίου 2014 – 2020”.

Καταγράφει πρόοδο στην πράξη το Λιμενικό Ταμείο Σύρου

Εμφανώς ικανοποιημένος ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου από το γεγονός της εκτέλεσης των εργασιών στο κρηπίδωμα ανεφοδιασμού, απάντησε και στην ερώτηση αν θεωρεί πως η σημερινή διοίκηση αναπτύσσει έργο προς όφελος της Σύρου συνολικά.

“Προσπαθούμε για το καλύτερο της πόλης. Εκτός από την πολιτική διοίκηση σημαντικό ρόλο παίζει και το υπηρεσιακό προσωπικό που είναι εξαιρετικό” ανέφερε ο Δημήτρης Κοσμάς, ευχαριστώντας δημοσίως και τους συνεργάτες του στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου για όσες εξελίξεις και έργα έχουν προκύψει μέχρι σήμερα στο νησί και συγκεκριμένα στις ζώνες αρμοδιότητάς του.

“Θεωρώ τον εαυτό μου ως αυτοδιοικητικό πρόσωπο τυχερό που βρήκα τέτοιους συνεργάτες, οι οποίοι όχι μόνον συντάσσονται με την πολιτική μας, αλλά και καταθέτουν οι ίδιοι ιδέες.

Οπότε νομίζω υπάρχει μία ομάδα με ισχυρούς δεσμούς και προχωράμε σε ό,τι μπορούμε να υλοποιήσουμε και μάλιστα σε σύντομους χρόνους στο μέτρο του εφικτού. Μακάρι να μπορούσαμε να παρακάμπτουμε αυτές τις υπερβολικές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις από τα διάφορα Υπουργεία” δήλωσε επιπροσθέτως, ευελπιστώντας πως με τις παρεμβάσεις που ήδη “τρέχουν”, “ο στόχος δεν είναι άλλος από το να δώσουμε μία καλύτερη προοπτική στη χερσαία ζώνη της Σύρου τόσο σε λειτουργικό επίπεδο, όσο και από αισθητικής απόψεως”. Άλλωστε όπως κατέληξε, “θέλουμε μία ποιοτική λειτουργία του λιμένα και την ασφάλεια του κόσμου που καθημερινά βρίσκεται στο λιμάνι”.