Προχωράει το έργο του Δημοτικού Λιμενικoύ Ταμείου Σύρου μετά την υπερψήφιση της πρότασης να τεθεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ως φορέας υλοποίησής του

Εμπορικό κρηπίδωμα προ των πυλών

  • Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 23 Δεκ. 2017 - 1:00
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Με ομόφωνη έγκριση για το κατεπείγον της διαδικασίας, στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, υπερψηφίστηκε η πρόταση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου για τον ορισμό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολη ως φορέα εκτέλεσης του έργου «Εμπορικό Κρηπίδωμα Λιμένα Ερμούπολης».

Το θέμα αποτέλεσε ένα εκ των δύο που έθεσε το Λιμενικό Ταμείο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, διότι στην προκειμένη περίπτωση, όπως αιτιολόγησε ο πρόεδρος του, κ. Δημήτρης Κοσμάς, οι διαδικασίες πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα για να υποβληθεί πρόταση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου μέχρι τις 31/01/2018. Όπως τόνισε ο κ. Κοσμάς πρόκειται για καθ’ όλα έτοιμο έργο, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπλαση της περιοχής «Καρνάγιο», στην Ερμούπολη. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί διαπλάτυνση σε βάθος 30 μέτρων προς τη θάλασσα κι ένα πλάτος 197 μέτρων.

Δεύτερο «λιμάνι» στο Καρνάγιο

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου πρόσθεσε ότι εάν όλα πάνε καλά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες μέσα στο 2018, όπου μαζί με την υπάρχουσα βοήθεια Δήμου και Περιφέρειας θα πραγματοποιηθεί το ευτυχές αποτέλεσμα. «Αναβαθμίζεται όλη η περιοχή με σημαντική βελτίωση όλων των λιμενικών υποδομών, αποκτούμε ένα δεύτερο «λιμάνι», ένα εμπορικό κρηπίδωμα το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται και για άλλες προσδέσεις», δήλωσε.

Επί της ουσίας  το Λιμενικό Ταμείο ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει τον ορισμό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σα φορέα εκτέλεσης του έργου «Εμπορικό Κρηπίδωμα Λιμένα Ερμούπολης» και δικαιούχο της πράξης, λόγω της διαχειριστικής του επάρκειας. Προϊσταμένη αρχή θα είναι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου – Σύρου Ερμούπολης και διευθύνουσα υπηρεσία η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του.

Ένταξη στο Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων & Μεταφορών

Με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φραγκίσκος Βακόνδιος, πήρε το λόγο συμπληρώνοντας πως πρόκειται για ένα έργο το οποίο ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης είχε ξεκινήσει περίπου δύο χρόνια πριν. Αυτή τη στιγμή υπάρχει  η περιβαλλοντική αδειοδότηση από το Υπουργείο Ενέργειας, η αδειοδότηση απ’ το Υπουργείο Ναυτιλίας και  η αντίστοιχη από την Υπηρεσία Εναλίων Αρχαιοτήτων για επεμβάσεις μέσα στη θάλασσα και εμμένει μόνο η αδειοδότηση απ’ την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων για επεμβάσεις στον χερσαίο χώρο. Όπως ενημέρωσε ο κ. Βακόνδιος, αυτό που εκκρεμούσε είναι η ένταξή του έργου στο Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων & Μεταφορών (ΣΠΕΜ) για το οποίο είχε γίνει από πέρυσι συνάντηση με το αρμόδιο υπουργείο. «Αυτές όλες οι προτάσεις πέρασαν πριν από περίπου 25 μέρες. Ενημερωθήκαμε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ότι η αίτηση εγκρίθηκε από το υπουργείο και εντάχθηκε το έργο στο ΣΠΕΜ, επομένως μπορεί πλέον να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ», δήλωσε ο αντιδήμαρχος αιτιολογώντας την αποδοχή του Δήμου ως φορέα υλοποίησης λόγω του ότι η τεχνική υπηρεσία του Λιμενικού Ταμείου δε διαθέτει την αντίστοιχη επάρκεια και χρειάζεται στήριξη από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου.

«Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου αποτελεί παράδειγμα προγραμματισμού και υλοποίησης έργων»

Εν κατακλείδι, τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος τοποθετήθηκε θετικά απέναντι στο συνολικό έργο του Λιμενικού Ταμείου. Για  το έργο του εμπορικού κρηπιδώματος, αναφέρθηκε στον αρχικό σχεδιασμό προ δεκαπενταετίας καθώς και τη στρατηγική απόφαση της παρούσας Δημοτικής Αρχής για επίσπευση διαδικασιών.

«Σήμερα λοιπόν φτάσαμε να έχουμε ένα έργο το οποίο είναι ώριμο, προϋπολογισμού 3.750.000 ευρώ και το οποίο δημιουργεί σημαντικές ωφέλειες ως προς τη λειτουργικότητα, χρηστικότητα και αποσυμφόρηση του λιμένα» τόνισε ο Δήμαρχος, δίνοντας τα εύσημα και τις ευχαριστίες στη Διοίκηση και το  υπηρεσιακό προσωπικό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Αναφέρθηκε στις διετείς συστηματικές προσπάθειες οι οποίες τελεσφόρησαν  προκειμένου να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο στο ΣΠΕΜ, προκειμένου να μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

«Θέλω λοιπόν να πω ότι με σχέδιο, με πλάνο και με σωστό προγραμματισμό ο Δήμος και τα νομικά πρόσωπα, εν προκειμένω το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο αξιοποιούν πλήρως τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία», επεσήμανε ο κ. Μαραγκός ο οποίος επανήλθε στη συζήτηση του προϋπολογισμού της προηγούμενης συνεδρίασης για μελλοντικά μεγάλα έργα υποδομών, τα οποία θα δημιουργήσουν ένα οικονομικό αντικείμενο στη Σύρο, και θα ολοκληρωθούν την επόμενη διετία. Χωρίς να ονοματίσει συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στις επόμενες μέρες αναμένεται επισήμως η απόφαση ένταξης ενός πολύ σημαντικού έργου για το οποίο θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της αειφορίας του νησιού και θα υλοποιηθεί σε χρονικό ορίζοντα 2-3 ετών με ανάλογες οικονομικές συνέργειες και ωφέλειες.

Τέλος, συνεχάρη τον πρόεδρο κ. Κοσμά για τη λειτουργία του  Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, το οποίο χαρακτήρισε ότι κινείται σε υψηλά βαρομετρικά, και  το οποίο κατά γενική ομολογία αποτελεί παράδειγμα προγραμματισμού και υλοποίησης έργων, αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις για τα έργα ανάπλασης της ΜΕΤΚΑ και της πλατείας Φοίνικα. «Με πράξεις και με έργα αποδεικνύει ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου βρίσκεται κοντά στους δημότες του νησιού μας», είπε ο Δήμαρχος ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του και ακολούθησε η διαδικασία της ψηφοφορίας με την πρόταση να εγκρίνεται ομόφωνα.