Εορταστικές εκδηλώσεις στο κέντρο της Ερμούπολης από τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου τις ημέρες των Χριστουγέννων

Γιορτινό κλίμα και ελπίδα καταναλωτικής “ανάσας”

“Είναι ωφέλιμο για τον ίδιο τον τόπο, να στηρίζουν οι καταναλωτές την αγορά του νησιού” δηλώνει ο πρόεδρος, Β. Αλεξανδρίδης

Στην ανάπτυξη ενός ευχάριστου και γιορτινού κλίματος κατευθύνεται ο εμπορικός κόσμος της Σύρου για τις τρέχουσες αλλά και τις προσεχείς ημέρες της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, μέσω διάφορων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιήσει, με σκοπό να προσελκύσει τον κόσμο στην τοπική αγορά και να χαρίσει τη δυνατότητα διασκέδασης στα μικρά παιδιά.

Όπως κάθε χρόνο, παρομοίως και φέτος, ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου έχει μεριμνήσει – στο μέτρο του εφικτού και των οικονομικών αντοχών του – για την υλοποίηση ευχάριστων δράσεων στην “καρδιά” της Ερμούπολης καθ΄ όλη τη διάρκεια των εορταστικών ημερών και κυρίως το διήμερο πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων, προσδοκώντας συνάμα και σε μία ήπια καταναλωτική “ανάσα”.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλη Αλεξανδρίδη προς την εφημερίδα, αν και σε γενικότερο επίπεδο η καταναλωτική κίνηση διαπιστώνεται ιδιαιτέρως υποτονική, ωστόσο, τις εορταστικές ημέρες, οι έμποροι και οι καταστηματάρχες διατηρούν μία μικρή ελπίδα για επιπλέον αγορές και κατ΄ επέκταση για μία αύξηση των εσόδων τους, έστω και ήπια.

Ο ίδιος μάλιστα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που πραγματοποιεί σχετικά με το εορταστικό ωράριο και τη λειτουργία των καταστημάτων, σκιαγραφώντας αρχικά, πως οι επιχειρήσεις του νησιού κι εν προκειμένω της πόλης, διατηρούν καλές και προσιτές τιμές, απευθύνει μήνυμα προς το σύνολο των πολιτών, να εμπιστεύεται και να προτιμά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έναντι των πολυκαταστημάτων, υποστηρίζοντας πως, με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται ουσιαστικά ο τόπος και η αγορά του νησιού.

 

Πρωτοβουλίες του εμπορικού κόσμου για “να πάρει ζωή” το κέντρο της Ερμούπολης

Όπως ήδη είναι γνωστό, τα καταστήματα του κέντρου καθ΄όλη τη διάρκεια των δύο εβδομάδων που αποτελούν το εορταστικό διάστημα των Χριστουγέννων λειτουργούν καθημερινά τόσο τις πρωινές, όσο και τις απογευματινές ώρες, παρέχοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επισκεφθούν την πόλη για τις αγορές τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, εστιάζεται και η προσπάθεια του εμπορικού κόσμου να διαμορφώσει ευχάριστα τις εμπορικές οδούς με σκοπό να ικανοποιήσει τους πολίτες και τα μικρά παιδιά.

Χωρίς να μιλά λεπτομερώς για το σύνολο των εκδηλώσεων και των εκπλήξεων που έχει προετοιμάσει ο εμπορικός κόσμος, ο Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, περιγράφει σε γενικές γραμμές το γιορτινό κλίμα που θα υπάρχει και αξίζει να απολαύσουν οι κάτοικοι του νησιού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ίδιος, “Το Σάββατο θα δουλέψουν τα εμπορικά από τις 8 το πρωί έως και τις 4 το μεσημέρι και την Κυριακή θα λειτουργήσουν τα καταστήματα από τις 11 το πρωί και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα”. Γνωστοποιεί μάλιστα πως, “Από τις 12 το μεσημέρι και μετά, την Κυριακή έχουμε προγραμματίσει διάφορες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στον πεζόδρομο όπως παρομοίως και πέρυσι με ξυλοπόδαρους, διάφορα παιχνίδια για τα παιδιά, θα υπάρξουν κεράσματα και γλυκίσματα και γενικά θα δημιουργήσουμε μία όμορφη ατμόσφαιρα με μουσική”.

Σχετικά με τον ακριβή “τόπο” που θα αναπτυχθούν όλες οι εκδηλώσεις, ο ίδιος αναφέρεται στον πεζόδρομο της Ερμούπολης και στην οδό Σταματίου Πρωίου, επισημαίνοντας πως εκεί, θα απαγορευθεί η διέλευση οχημάτων και δικύκλων για να δοθεί ο δρόμος στη διάθεση του κόσμου.

“Από την οδό Πρωτοπαπαδάκη, στην οδό Θυμάτων Σπερχειού και σε ένα τμήμα της οδού Σταματίου Πρωίου έως και την οδό Κέας θα πραγματοποιηθούν όλες οι εκδηλώσεις” ανέφερε, διευκρινίζοντας πως, την Κυριακή 24/12, το πρώτο τμήμα της οδού Σταματίου Πρωίου “θα λειτουργήσει ως πεζόδρομος από τις 11 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα” όπως αναλόγως θα λειτουργήσει και την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. “Και στις 31/12 θα επαναλάβουμε τη γιορτή, δηλαδή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς” σημείωσε σχετικά, τονίζοντας μέσω των δηλώσεών του ότι ο εμπορικός κόσμος προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό με σκοπό “να πάρει ζωή το κέντρο έστω και λίγες ημέρες”.

“Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Έχουμε κάνει συζητήσεις και αύριο επίσης θα ακολουθήσουν συναντήσεις, ώστε να προσπαθήσουμε για μία γιορτινή ατμόσφαιρα που θα προσελκύει τον κόσμο. Όλα τα παραπάνω τα διοργανώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου” συμπλήρωσε ο πρόεδρος, αναφέροντας όμως, πως, επιπλέον πρωτοβουλίες για χριστουγεννιάτικες δράσεις κι εκδηλώσεις αναλαμβάνουν και μεμονωμένοι επιχειρηματίες, σηκώνοντας σαφώς και το απαιτούμενο κόστος.

“Όμως θα πρέπει να πούμε ότι και κάποια καταστήματα με ιδιωτικές πρωτοβουλίες των επιχειρηματιών θα κάνουν κάποιες πολύ όμορφες εκδηλώσεις για τα παιδιά και κυρίως στην οδό Θυμάτων Σπερχειού. Όλες τις πρωτοβουλίες τις επικροτεί ο Εμπορικός Σύλλογος αφού είναι δεδομένο και κατανοητό πως είναι σημαντικό να υπάρχει μία γιορτινή ατμόσφαιρα στην πόλη συνολικά” σχολίασε σχετικά, εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι επόμενες ημέρες για την Ερμούπολη θα είναι άκρως θετικές τουλάχιστον σε επίπεδο διαμόρφωσης ενός ιδιαιτέρως ελκυστικού κλίματος.

“Θέλουμε όλα να κυλήσουν ομαλά. Μοναδική μας ανησυχία είναι ο καιρός. Αν δεν βρέχει και η κατάσταση είναι όπως σήμερα, πιστεύω ότι ο κόσμος θα ευχαριστηθεί πολύ και πρέπει να επισκεφθεί την πόλη” πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Μουδιασμένη” η καταναλωτική κίνηση σε γενικό επίπεδο

Κληθείς να περιγράψει το κύριο κλίμα στα εμπορικά καταστήματα από άποψη ανταπόκρισης των καταναλωτών και κινήσεων σε επίπεδο αγορών, ο κ. Αλεξανδρίδης επισημαίνει το “γκρίζο” στίγμα που αφήνει μοιραία η κρίση.

“Σήμερα (σσ. χθες) το πρωί μιλούσα με μία ομάδα καταστηματαρχών. Μου μετέφεραν το γνωστό κλίμα που υπάρχει στην αγορά κι έχει διαμορφωθεί όλα τα τελευταία χρόνια με την κρίση. Δεν είναι καθόλου θετική η κατάσταση στην αγορά. Η αγοραστική δυνατότητα του κόσμου είναι πολύ περιορισμένη” αναφέρει σχετικά, εξηγώντας παράλληλα πως ενδεχομένως, αυτό το κλίμα αλλάξει προσωρινά τις εορταστικές ημέρες. “Ίσως αυτές τις μέρες να υπάρξει μία ήπια αύξηση των κινήσεων από τους καταναλωτές για κάποιες επιπλέον αγορές λόγω και των δώρων που έχουν καταβληθεί στον ιδιωτικό τομέα. Το μέγεθος του οφέλους όμως και το πόσο αυτό θα μπορεί να ευνοήσει έστω και λίγο τα καταστήματα, μένει να το δούμε απολογιστικά” σημείωσε ο κ. Αλεξανδρίδης, συμπληρώνοντας μάλιστα πως, “Για τους καταστηματάρχες η κρίση και η οικονομική δυσπραγία έχει προκαλέσει κατακόρυφη μείωση των τζίρων τους. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση”.

Εκτός των ανωτέρω, μεταφέρει μάλιστα και την κατανόηση από πλευράς εμπόρων απέναντι σε αυτήν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αφού όπως σχολιάζει, “Σίγουρα ο κάθε συμπολίτης μας, προτιμά να καλύψει πρώτα άμεσες ανάγκες, από το να προβεί σε επιπλέον έξοδα για δώρα ή “περιττές” αγορές. Υπάρχει η φορολογία και όλα τα πάγια έξοδα κάθε νοικοκυριού και αντιλαμβανόμαστε τις φειδωλές κινήσεις”.

Ωστόσο, ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του σε αυτό το θέμα, τονίζει πως, “Παρόλα αυτά, διατηρούμε την ελπίδα μας. Από την πλευρά μας, όπως ανέφερα και προηγουμένως, ό,τι μπορούμε να κάνουμε, θα το κάνουμε. Θα φροντίσουμε να προσελκύσουμε κόσμο”.

 

Προσιτές οι τιμές για τους καταναλωτές”

Ερωτηθείς να δώσει απάντηση και στο κατά πόσον οι καταστηματάρχες από την πλευρά τους, συμβάλλουν στο να διαμορφώνεται ένα ευεργετικό κλίμα για τις “τσέπες” των καταναλωτών, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, απάντησε καταφατικά, υπογραμμίζοντας πως, η τοπική αγορά διατηρεί καλές τιμές.

“Μπαίνουμε κι εμείς στη θέση των καταναλωτών αφού πραγματοποιούμε τις αγορές μας. Προσωπική άποψή μου είναι πως οι τιμές στην αγορά της Σύρου είναι αρκετά καλές. Κυμαίνονται σε θετικό επίπεδο γιατί και οι καταστηματάρχες επιθυμούν την προσέλευση του κόσμου στα καταστήματά τους, ώστε όταν θελήσει κάποιος να αγοράσει κάτι, να μπορεί να το πλησιάσει οικονομικά” υποστήριξε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, “Θεωρώ ότι στα εμπορικά καταστήματα και στην αγορά της Σύρου, οι τιμές των προϊόντων είναι καλές και επίσης βρίσκει ο καταναλωτής και ποιοτικά προϊόντα”.

 

Μήνυμα στήριξης της τοπικής αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προτού θέσει τον επίλογο στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου θέλησε να απευθύνει προς την Συριανή κοινωνία μήνυμα στήριξης της τοπικής αγοράς.

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε μάλιστα, η επιλογή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η στήριξη σε αυτές, ουσιαστικά βοηθά στην οικονομική επιβίωση της τοπικής κοινωνίας.

“Πρέπει να στηρίξουμε ως καταναλωτές τη μικρή επιχείρηση. Όλος ο κόσμος αυτό πρέπει να το κατανοήσει. Όλα τα εμπορικά καταστήματα απασχολούν και προσωπικό και σίγουρα έχουν έναν με δύο υπαλλήλους που εργάζονται. Επίσης, αν κάποιος έμπορος επιδιώξει μία αλλαγή ή μία μικρή επένδυση για την επιχείρησή του, πάλι από την τοπική κοινωνία θα επιλέξει κόσμο. Θέλω να πω δηλαδή, πως τα χρήματα μπορούν να επιστρέφουν στην τοπική κοινωνία, αρκεί να βοηθήσουμε όλοι σε αυτό” δήλωσε κατηγορηματικά, προβαίνοντας παράλληλα και σε σχόλιο αναφορικά με την επιλογή καταναλωτών να απευθύνονται σε μεγάλες αλυσίδες.

“Παρατηρούμε πως σήμερα, αρκετά χρήματα “φεύγουν” από το νησί μέσα από τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων που έχουν εδραιωθεί. Αυτά τα χρήματα είναι λογικό να μη μένουν στην τοπική κοινωνία. Ακόμη και οι προμηθευτές τους δεν είναι από τη Σύρο” σημείωσε ο κ. Αλεξανδρίδης, υπογραμμίζοντας πως, “είναι σοβαρό αυτό που συμβαίνει και θέλουμε ως Εμπορικός Σύλλογος να κατανοήσει ο κόσμος πως είναι χρήσιμο να στηρίξει την τοπική αγορά”.

Όπως χαρακτηριστικά επανέλαβε μάλιστα, “Καλό θα είναι να συμβεί αυτό στον μέγιστο δυνατό βαθμό” αφού “αν φεύγουν - μέσω μεγάλων αλυσίδων - τα χρήματα, διαμορφώνεται μία κατάσταση που στερεύει την αγορά. Την “στεγνώνει” στην κυριολεξία”.

Ο κ. Αλεξανδρίδης ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του μάλιστα εκφράζοντας προς το σύνολο της τοπικής κοινωνίας ευχές εκ μέρους του εμπορικού κόσμου.