Απολογιστική ματιά έτους και γενικές προτεραιότητες από τους Αντιδημάρχους Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, Αλ. Αθανασίου και Φρ. Βακόνδιο

“Διοίκηση με “πυξίδα” τις ανάγκες των δημοτών”

Μιλούν αναλυτικά για τα αυξημένα καθήκοντα που κλήθηκαν να “σηκώσουν” στο μέσον της θητείας, μετά τις μετακινήσεις αιρετών προσώπων

Αυτοκριτική ματιά απέναντι στο έργο και τη διοίκηση της σημερινής Δημοτικής Αρχής αναπτύσσουν δύο από τα βασικά μέλη της και συγκεκριμένα οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών, Αλέξης Αθανασίου και Φραγκίσκος Βακόνδιος αντίστοιχα, στο πλαίσιο του απολογισμού που καταθέτουν στην εφημερίδα για την πορεία τους κατά το έτος 2017.

Πριν τη “δύση” της φετινής χρονιάς κι έχοντας κληθεί να αναλάβουν στο μέσον της τρέχουσας θητείας δύο αντιδημαρχίες με ιδιαίτερα βαρύ “χαρτοφυλάκιο” μετά από μετακινήσεις συναδέλφων τους αιρετών και κατόπιν αλλαγών σε πολιτικό επίπεδο, τα δύο πρόσωπα μιλούν για το έργο που αναπτύσσεται εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, θέτοντας παράλληλα επί τάπητος και κάποιες από τις προτεραιότητες που διατηρούν για το νέο έτος.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, ο κ. Βακόνδιος σε δύο μήνες συμπληρώνει ένα έτος από την ανάληψη των σημερινών καθηκόντων του, τα οποία μέχρι χθες είχε ο Σταύρος Γουσγουνέλης, ενώ ο κ. Αθανασίου έχει μετακινηθεί στο “τιμόνι” των οικονομικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, μετά από την τοποθέτηση του Γιώργου Παπαμανώλη στη ΔΕΥΑ Σύρου.

Αλ. Αθανασίου: Αλλαγή και περίοδος προσαρμογής σε κρίσιμο χρόνο

Έχοντας “ξεπεράσει” πλέον και το θέμα της ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2018, ο νέος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, έχοντας “κλείσει” τους τέσσερις πρώτους μήνες στη νέα θέση του, χαρακτηρίζει το εν λόγω διάστημα ως μία “περίοδο προσαρμογής”, κατά την οποία κλήθηκε να φέρει εις πέρας τις πιο αυξημένες απαιτήσεις που συναντώνται στη ροή του δημοτικού οικονομικού έτους.

“Αυτό το τετράμηνο ήταν μία περίοδος προσαρμογής για εμένα, σε ένα αντικείμενο που όπως έχω δηλώσει πολλές φορές, δεν το γνωρίζω σε βάθος, όμως επειδή έχω καλούς συνεργάτες - και πραγματικά οι συνεργάτες στην Οικονομική Υπηρεσία αλλά και όλοι οι αιρετοί προσπαθούν να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση -, νομίζω ότι κλείνουμε το έτος ικανοποιητικά” ανέφερε αρχικά, εξηγώντας πως, “από τον Αύγουστο και μετά, όταν αναλάβεις Αντιδήμαρχος Οικονομικών έχεις μία πάρα πολύ δύσκολη κι απαιτητική περίοδο”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, περιγράφοντας αυτές τις απαιτήσεις, “τελειώνουν οι μεγάλες δαπάνες, ξεκινά η σύνταξη του προϋπολογισμού και πρέπει να γίνουν όλα αυτά τα βήματα μέχρι την ψήφισή του στο δημοτικό συμβούλιο”. Ως εκ τούτου, σημείωσε πως, “δεν θα έλεγα ότι ήταν η πιο εύκολη περίοδος” καθώς όπως τόνισε, “μετακινήθηκα από μία Αντιδημαρχία την οποία γνώριζα κατά 70% και πήγα όχι σε κάτι τελείως άγνωστο γιατί όταν είσαι αιρετός οκτώ χρόνια όπως έχω είμαι κι εγώ, έχεις μία εικόνα, αλλά όμως σε μία θέση για την οποία δε είχαν πλήρη γνώση”.

Βάσει των ανωτέρω, επεσήμανε πως αναμφισβήτητα στηρίχθηκε στο υπαλληλικό προσωπικό της Οικονομικής Υπηρεσίας, λέγοντας μάλιστα πως, “αυτή είναι η αλήθεια και τους ευχαριστώ”.

Ουσιαστική κριτική αλλά και αντιδράσεις για το θεαθήναι

Προτού αναφερθεί στο κομμάτι της διοίκησης και της οικονομικής διαχείρισης στον Δήμο, ο ίδιος, κληθείς να αξιολογήσει την έντονη και καυστική κριτική που ασκείται πολλές φορές εκ μέρους της αντιπολίτευσης συνολικά, υποστήριξε πως, ναι μεν υπάρχει κριτικός λόγος ουσίας απέναντι στη Δημοτική Αρχή, ωστόσο, εντοπίζει αρκετές φορές πως αιρετά πρόσωπα της μειοψηφίας (μείζονος κι ελάσσονος) αναπτύσσουν “αντιδράσεις για το θεαθήναι”.

“Η δουλειά της αντιπολίτευσης - και αυτό ανέκαθεν το υποστήριζα - είναι ακριβώς αυτή: Να ασκεί κριτική” σχολίασε ο κ. Αθανασίου, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα όμως, πως, η κριτική οφείλει να αναπτύσσεται “επί πραγματικών στοιχείων και πραγματικής βάσης”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αιρετοί των παρατάξεων της αντιπολίτευσης “θεωρώ ότι κάποιες αιτιάσεις που έχουν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και προς το συμφέρον του Δήμου και νομίζω πως κι εγώ αυτό το τετράμηνο έδειξα ότι αρκετές από τις παρατηρήσεις τους ικανοποιήθηκαν” ωστόσο, σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, “σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν αντιδράσεις για το θεαθήναι και για να “αναπτύξουμε” αντιπολιτευτικές κορώνες, οι οποίες δεν είναι προς το συμφέρον του Δήμου”.

Ολοκληρώνοντας μάλιστα τις δηλώσεις του στο συγκεκριμένο θέμα, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε πως, “από την πλευρά μου, αυτό που θέλω να παρακαλέσω όλους, τα μέλη της μείζονος και της ελάσσονος μειοψηφίας, αλλά όμως και κάθε πολίτη που θέλει να κάνει την κριτική του είναι ουσιαστικά να μη βάλουν κατά της Υπηρεσίας”. Τονίζοντας πως η κριτική πρέπει να ασκείται σε πολιτικό επίπεδο κι ως εκ τούτου να εστιάζει στα πολιτικά πρόσωπα της Δημοτικής Αρχής όπως και ο ίδιος, ανέφερε πως, “Οι υπάλληλοι διεκπεραιώνουν μία δύσκολη δουλειά που απαιτεί κριτική κι ευθύνη”.

Αντιμέτωπος με περικοπές που συνεπάγονται “νοικοκύρεμα” και σφιχτό “πορτοφόλι”

Επικεντρώνοντας παρακάτω στον απολογισμό των πεπραγμένων του και της διοίκησης που ασκεί ο ίδιος ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών, έκανε λόγο πρώτα για τις σημαντικές περικοπές που έχουν προκύψει τα τελευταία έτη προς την αυτοδιοίκηση, εξηγώντας ουσιαστικά πως, αυτός είναι ο κύριος λόγος που η Δημοτική Αρχή έχει προβεί σε “νοικοκύρεμα” και περιορισμό μεγάλων δαπανών.

“Είναι μία δύσκολη περίοδος για όλους μας και για την αυτοδιοίκηση ιδιαίτερα, η οποία έχει υποστεί περικοπές πόρων άνω του 60%, είτε από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), είτε από κρατικές χρηματοδοτήσεις, είτε από άλλες πηγές. Παρόλα αυτά, ο Δήμος μας κρατά καλά” ισχυρίστηκε κατηγορηματικά ο κ. Αθανασίου, αναφέροντας μάλιστα πως, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης “είναι μέσα στους λίγους Δήμους της χώρας που ουσιαστικά δεν χρωστά και δεν έχει υποχρεώσεις τέτοιες που να απειλούν τη βιωσιμότητά του”.

Ωστόσο, δήλωσε ξεκάθαρα πως συνεκτιμώντας τη γενικότερη οικονομική πορεία, συνολικά η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να προχωρήσει σε περιστολή δαπανών.

“Επειδή και το 2018 θα είναι μία δύσκολη χρονιά, η δική μας απόφαση ήταν να γίνει μία λελογισμένη περικοπή εξόδων, χωρίς να θιγούν οι υπηρεσίες που προσφέρουμε προς τους πολίτες. Το έργο του Δήμου είναι πολύπλευρο” σημείωσε σχετικά, γνωστοποιώντας πως, “Σαφώς αποφασίσαμε να μην κόψουμε χρηματοδοτήσεις που απευθύνονται προς τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα” κι ως εκ τούτου “να μην επηρεαστεί η κοινωνική πολιτική του Δήμου, όπως πχ οι δράσεις των ΚΑΠΗ”, όμως, όπως πρόσθεσε, “κάνουμε κάποιο νοικοκύρεμα που θα φανεί στην χρήση του οικονομικού έτους 2018”.

Ο ίδιος έδωσε έμφαση δε, στο ότι η δημοτική πλευρά “έχει την πολυτέλεια αυτή τη στιγμή να διεκδικεί χρηματοδοτήσεις που μπορεί και να αγγίξουν τα 50 εκατ. ευρώ, από αυτά που ήδη έχουν ενταχθεί από αυτήν εδώ τη Δημοτική Αρχή και από αυτά που έρχονται και θα ενταχθούν μέσα στο 2018 για έργα”, προκειμένου όπως υποστήριξε “να δώσουν ώθηση και στην τοπική οικονομία αλλά και στην τοπική κοινωνία”.

Ενδεικτικά, ανέφερε τη χθεσινή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής σχετικά “με την κατακύρωση του αναδόχου για το Δημοτικό Σχολείο Βάρης”, καθώς επίσης και τη μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, που όπως ανέφερε, “θα είναι ένα έργο πνοής για το περιβάλλον που θα φθάσει τα 5,5 εκατ. ευρώ”. Παράλληλα, θέλησε να υπογραμμίσει πως, μέσω χρηματοδοτήσεων θα υλοποιηθεί και το έργο αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης στους οικισμούς του Φοίνικα και της Ποσειδωνίας (2.5 εκατ. ευρώ), το οποίο υπενθύμισε πως “είχε ξεκινήσει από τον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας και μετά πέρασε στη ΔΕΥΑΣ”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, επεσήμανε πως, “αυτό που πρέπει να κάνει ο κάθε Δήμος είναι να διεκδικεί και το παραμικρό ευρώ, ώστε να το αξιοποιεί προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης, των πολιτών και των υποδομών του”.

Φρ. Βακόνδιος: Θετικό πρόσημο κι εποικοδομητική κριτική

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, ο οποίος υπενθυμίζοντας πως εντός των επόμενων ημερών “συμπληρώνει δέκα μήνες στη συγκεκριμένη θέση”, τόνισε παράλληλα πως, “είναι μία θέση σε μία Υπηρεσία που έχει πάρα πολλές αρμοδιότητες και πάρα πολλές ευθύνες”. Αυτές αφορούν τόσο σε θέματα καθημερινότητας για τους δημότες, όσο και σε προώθηση έργων πνοής για το νησί και τις υποδομές του σύμφωνα με όσα εξήγησε, δηλώνοντας παράλληλα, πως, “μέριμνα της Υπηρεσίας είναι πρώτα ο δημότης”.

Αναγνωρίζοντας και ο ίδιος τη θετική συνεργασία με τους υπαλλήλους, πρόσθεσε πως, “Πέρα από την αλλαγή σε πολιτικό επίπεδο έγιναν και αλλαγές στη Διεύθυνση και στους προϊσταμένους” οι οποίες αλλαγές “έφεραν μία φρεσκάδα στη λειτουργία της Τεχνικής Υπηρεσίας”.

“Θέλω να ευχαριστήσω συνολικά το προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας γιατί η προσπάθεια που γίνεται είναι πολύ καλή” πρόσθεσε σχετικά, αξιολογώντας με θετική ματιά την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στο έργο της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Υπηρεσιών.

“Σίγουρα ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ασκεί κριτική. Βέβαια η σωστή αντιπολίτευση θα φέρει και σωστά αποτελέσματα για τη λειτουργία του Δήμου. Η κριτική όσον αφορά στην Τεχνική Υπηρεσία και τα τεχνικά ζητήματα, θεωρώ ότι κινείται σε λογικό πλαίσιο” δήλωσε στη συνέχεια ο ίδιος, σημειώνοντας μάλιστα πως, “τις περισσότερες φορές αυτά που ακούω και στο δημοτικό συμβούλιο είναι σωστά και μας βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία της Τεχνικής Υπηρεσίας”.

Σημειώνοντας κατηγορηματικά πως, το έργο της Δημοτικής Αρχής στην τρέχουσα θητεία θα γίνει σαφές το προσεχές διάστημα, θέλησε να υποστηρίξει πως, “από σήμερα όμως πιστεύω ότι το πρόσημο είναι θετικό”.

Εξ αρχής στο προσκήνιο “καυτά” θέματα για το νησί

Επικεντρώνοντας τις δηλώσεις του προς την εφημερίδα στο έργο και τις ανάγκες που ο ίδιος κλήθηκε να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα με την ανάληψη των καθηκόντων του, αναφέρθηκε στο θέμα των κατολισθητικών φαινομένων στη θέση “Βούρλης”, όπως και στην προσπάθεια ρύθμισης του θέματος της αναβάθμισης του σταδίου Πευκακίων και τις τεράστιες ανοικτές ανάγκες στον κτιριακό – αρχιτεκτονικό πλούτο της Ερμούπολης.

“Από όταν ξεκινήσαμε συναντήσαμε αρκετά προβλήματα όπως η υπόθεση του Βούρλη, όπως το θέμα του κλεισίματος του σταδίου των Πευκακίων, οι καταρρεύσεις αρκετών κτιρίων όπως κι ενός σε κεντρικό σημείο της πλατείας Μιαούλη (σσ. κληροδότημα Άννης Κουτσοδόντη)” ανέφερε και όπως παρατήρησε “όλα αυτά κληθήκαμε να τα αντιμετωπίσουμε και το κάναμε”.

Μιλώντας αναλυτικότερα για το έργο που προωθήθηκε το έτος 2017 από την Τεχνική Υπηρεσία επεσήμανε πως, “έχουμε δώσει έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη σε τομείς όπως η παιδεία, ο αθλητισμός και η κοινωνική μέριμνα (παιδικοί σταθμοί)”, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, “προσπαθούμε για την αναβάθμιση όλων αυτών των υποδομών”.

Σκιαγραφώντας σε γενικές γραμμές την προσπάθεια που προωθήθηκε κατά τη φετινή χρονιά, σημείωσε πως, “ξεκινώντας από τους αθλητικούς χώρους ήδη έχουν γίνει μελέτες για το γήπεδο Πευκακίων, το γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ερμούπολη που σε σύντομο διάστημα θα δημοπρατηθεί ενώ για το γήπεδο του βόλεϊ στο Αθλητικό Κέντρο έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, έχει παραληφθεί και αναζητούμε χρηματοδοτήσεις, όπως επίσης και για το γήπεδο του μπάσκετ, έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκπόνησης της απαραίτητης μελέτης”.

Στα παραπάνω, πρόσθεσε και το έργο που αναπτύσσεται για τη βελτίωση στο μέτρο του εφικτού των σχολικών δομών, λέγοντας σχετικά πως, “ένα από τα σημαντικότερα έργα θα είναι το νέο Δημοτικό Σχολείο Βάρης, όπως επίσης ήδη έχουν γίνει διαγωνισμοί και τρέχουν που αφορούν σε αναβαθμίσεις σχολικών κτιρίων”.

Στο κομμάτι της μέριμνας για την αναψυχή των παιδιών, ο ίδιος θέλησε να κάνει λιτή αναφορά στην παιδική χαρά (ινδιάνικο χωριό) που θα υλοποιηθεί στον Γαλησσά “το επόμενο διάστημα”, όπως επίσης και στην παιδική χαρά της πλατείας Σεφέρη για την οποία συμπλήρωσε πως, “προσεχώς θα ανακοινωθεί η ημερομηνία του διαγωνισμού”.

Προτού ολοκληρώσει τον απολογισμό του για το κομμάτι της Τεχνικής Υπηρεσίας αναφέρθηκε και στο σοβαρό θέμα της συντήρησης της δημοτικής περιουσίας.

“Αυτές τις ημέρες είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για το ιστορικό ρολόι στην Ερμούπολη, το οποίο είναι στόχος να επαναλειτουργήσει, ενώ πλήθος άλλων χώρων όπως και στην Άνω Σύρο, το παλαιό Αρχείο, αλλά και στην Ερμούπολη, το Βιομηχανικό Μουσείο, καθώς και το παλαιό Δημοτικό Σχολείο του Πάγου απολαμβάνουν εργασίες συντήρησης”.

Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Βακόνδιος μνημόνευσε τη συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού διευκρινίζοντας πως ο Δήμος είναι σε αναμονή “για τον εξοπλισμό του Λαογραφικού Μουσείου Ερμούπολης”.

Προτού θέσει τον επίλογό του στο κομμάτι των προσπαθειών που καταβάλλει η Τεχνική Υπηρεσία για τη σοβαρή υπόθεση στη θέση του Βούρλη, ο ίδιος θέλησε να υπενθυμίσει πως ήδη “προωθείται η εκπόνηση της μελέτης για τη συνολική μεγάλη παρέμβαση” και όταν αυτή εκπονηθεί, επεσήμανε πως θα αναζητηθεί χρηματοδότηση για την υλοποίηση των σοβαρών παρεμβάσεων.

 

Αξιοποίηση προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων

Δηλώνοντας την ικανοποίησή του μέχρι στιγμής για την πορεία της Τεχνικής Υπηρεσίας, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος θέλησε να υπογραμμίσει τη σημασία της αξιοποίησης οικονομικών “εργαλείων” προς όφελος συνολικά των υποδομών της Σύρου.

“Ένα σημαντικό κομμάτι είναι η αξιοποίηση των προγραμμάτων και των χρηματοδοτήσεων που μπορούμε να πάρουμε σαν Δήμος. Τον παρόντα χρόνο “τρέχουν” τέσσερις - πέντε προσκλήσεις σε διάφορους τομείς και πεδία, όπως τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί, η αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, τα λιμενικά έργα” ανέφερε σχετικά, λέγοντας τέλος πως, “Προσπαθούμε από την Τεχνική Υπηρεσία για το καλύτερο δυνατό και βάσει του προγραμματισμού μας, ετοιμάζουμε μελέτες ώστε να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε χρηματοδοτήσεις σημαντικές για τον Δήμο μας”.