Εκδηλώσεις υποδοχής της νέας χρονιάς σε Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Έτος συνεργασίας, έτος Νεωρίου

Κοινή ευχή όλων η άμεση νέα λειτουργία του ναυπηγείου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

H ανάταξη της οικονομίας σε γενικότερο επίπεδο και ιδιαιτέρως η οικονομική ανάπτυξη του τόπου αποτέλεσε την κοινή ευχή όλων των πολιτικών προσώπων και των εκπροσώπων των τοπικών φορέων καθώς και των δύο Επισκόπων της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας Σύρου, οι οποίοι συμμετείχαν στις δύο εκδηλώσεις υποδοχής του νέου έτους στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Ως είθισται κάθε χρόνο, οι δύο βαθμοί της Αυτοδιοίκησης καλωσορίζουν το νέο έτος με την ευλογία της αγιοβασιλιάτικης πίτας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωρόθεο Β΄ και τον Καθολικό Επίσκοπο Σύρου Σεβ. π. Πέτρο Στεφάνου, ανταλλάσσοντας ευχές και μηνύματα για την πορεία του νησιώτικου χώρου σε μία εποχή ιδιαιτέρως σκληρή, τόσο από άποψη οικονομική, όσο και σε επίπεδο γεωπολιτικών εξελίξεων.

Και στις δύο εκδηλώσεις ξεχωριστή αναφορά και μηνύματα υπήρξαν για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με τους αυτοδιοικητικούς, τον βουλευτή Κυκλάδων, Αντώνη Συρίγο, τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκό, τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη, καθώς και τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού – εμπορικού κόσμου και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσο να εστιάζουν στην απαίτηση συνεργασίας και συμπόρευσης στην προσπάθεια ανάπτυξης της Σύρου, δίνοντας έμφαση στους χαιρετισμούς τους στην σοβαρή υπόθεση του Νεωρίου.

Σημειώνεται εξ αρχής, πως στην εκδήλωση του Δήμου συμμετείχαν κι αρκετοί υπάλληλοι, ενώ και στις δύο λιτές γιορτές έδωσε το “παρών” και η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μαργαρίτα Μπουραντά.

Έργα σε εξέλιξη και προς υλοποίηση, για την τοπική ανάπτυξη

Ως οικοδεσπότης της γιορτής στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο Γιώργος Μαραγκός προέβη στο καλωσόρισμα των προσώπων που μετέβησαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου το μεσημέρι της Τρίτης, δηλώνοντας εξ αρχής την χαρά του για τη συνεργασία όλων των πλευρών προκειμένου να αναπτυχθεί η Σύρος. Πρόκειται όπως χαρακτηριστικά ανέφερε για μία συνεργασία που πρέπει να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο, προκειμένου η πρωτεύουσα των Κυκλάδων να επιτύχει την ανάταξη της τοπικής οικονομίας της.

Σε αυτό το πλαίσιο και παρεκκλίνοντας από την απόλυτη “οδό” των ευχών, προχώρησε σε έναν αναλυτικό απολογισμό της Δημοτικής Αρχής στο πεδίο των έργων που είτε υλοποιούνται ήδη, είτε δρομολογούνται, είτε άμεσα θα τεθούν σε τροχιά υλοποίησης στο νησί και τα οποία όπως πρόσθεσε, εκτός της βελτίωσης των υποδομών της Σύρου, θα χαρίσουν και αρκετές θέσεις εργασίας.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε το έργο μετατροπής του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, τα έργα ύδρευσης αποχέτευσης για τους οικισμούς του Φοίνικα και της Ποσειδωνίας, το λιμενικό έργο στη ΜΕΤΚΑ (όπισθεν ΑΚΔΕ) καθώς και την σταδιακή προώθηση της συνολικότερης αναβάθμισης της λιμενικής ζώνης, όπως επίσης μίλησε και για το έργο της ανάπλασης της πλατείας του Φοίνικα.

Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Μαραγκός έκανε ξεχωριστή μνεία στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την υπόθεση της επέκτασης του διαδρόμου προσαπογειώσεων του αεροδρομίου Σύρου, έργο που άμεσα αναμένεται να υλοποιηθεί, όπως και για την υπόθεση της αξιοποίησης του στρατοπέδου που σύμφωνα με όσα ο ίδιος υποστήριξε και με φόντο τη μελέτη του τρόπου “εκμετάλλευσης” του εν λόγω χώρου, θα προκύψει για τη Σύρο μία μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, χώρος προς διάθεση για τις ανάγκες του Πανεπιστημιακού Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Σύρου, αλλά και χώρος που θα μπορεί να αξιοποιηθεί με σκοπό την αναψυχή συνολικά των δημοτών.

Αμέσως μετά τους χαιρετισμούς συνολικά των προσώπων, τον λόγο έλαβαν ανάμεσα σε άλλους και οι επικεφαλής της μείζονος κι ελάσσονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου και Παύλος Χρυσαφίδης αντίστοιχα, επικεντρώνοντας τον χαιρετισμό τους στο κομμάτι των ευχών, μα τονίζοντας ιδιαιτέρως την ανάγκη της συμμετοχής και της προσπάθειας όλων για ένα καλύτερο μέλλον, αφού όπως μεταξύ άλλων σημείωσαν, δεν αρκεί η ανάθεση - των προσδοκιών και των επιθυμιών - στον χρόνο, για καλύτερες ημέρες. Και οι δύο υπογράμμισαν την ουσία της συμμετοχής τόσο των πολιτών, όσο και των αιρετών στα κοινά πράγματα και τις κοινές υποθέσεις, υπενθυμίζοντας πως σε τούτο τον τόπο δεν είμαστε ιδιοκτήτες αλλά ένοικοι κι ως εκ τούτου, το άθροισμα των προσπαθειών μπορεί να φέρει την “άνοιξη”.

Έμφαση σε ναυπηγείο, Πολυτεχνική Σχολή και αεροδρόμιο

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός βουλευτής Κυκλάδων, Αντώνης Συρίγος επεσήμανε ιδιαιτέρως για τη Σύρο πως πρέπει το 2018 να είναι έτος ανάπτυξης, έτος Νεωρίου, έτος αεροδρομίου και έτος Πανεπιστημίου.

Υπενθυμίζοντας τον μόχθο και τον κοινό κόπο όλων των πλευρών για δρομολόγηση θετικών εξελίξεων που θα ευνοούν τη Σύρο σχεδόν σε κάθε επίπεδο, ευχήθηκε πρωτίστως να καταγραφεί άμεσα η νέα λειτουργία του ναυπηγείου με κυριότερο σκοπό την ανακούφιση πολλών απλήρωτων εργαζομένων και οικογενειών, όπως παρομοίως ανέφερε και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, Ανθή Χαλκιά. Ο ίδιος έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνεννόησης, συνεργασίας και δραστηριοποίησης όλων των πλευρών, υπογραμμίζοντας τέλος, πως ετούτη η πόλη, η Ερμούπολη και συνολικά ο τόπος με “φάρο” την ακμή των παλαιότερων χρόνων του, έδειξε και συνεχίζει να δείχνει πως η πρόοδος επιτυγχάνεται υπό την προϋπόθεση της συμπόρευσης κι επικοινωνίας όλων.

Στον επίλογό του σημείωσε ειδικότερα – εκτός των ανωτέρω - πως η Ερμούπολη ως πόλη προσφύγων είναι μία πόλη ανοικτή στον κόσμο κι αυτό οφείλουν όλοι να το θυμούνται.

 

Ετικέτες: