Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Σύρου - Ερμούπολης για το θέμα της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων

"Τα χρήματα των Δήμων δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση"

  • Τρίτη, 9 Ιανουαρίου, 2018 - 14:08

Ήδη από το 2015, όταν η κυβέρνηση με την απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου απαιτούσε την κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, η Λαϊκή Συσπείρωση είχε πάρει αρνητική θέση, διαφοροποιούμενη τόσο από την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής όσο και από τους αντιπολιτευτικούς λεονταρισμούς της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ και απαιτώντας την άμεση και οριστική απόσυρση της Νομοθετικής Πράξης.

Έτσι λοιπόν και πρόσφατα, όταν η κυβέρνηση επανήλθε με την ίδια απαίτηση κρατήσαμε τη στάση που είχαμε κρατήσει και την προηγούμενη φορά, αναδεικνύοντας πως η εν λόγω απαίτηση δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη συνέχιση της στήριξης του τραπεζικού συστήματος. Το επιχείρημα που επιδιώκει να παρουσιάσει η κυβέρνηση σχετικά με τους όρους του δανεισμού είναι προσχηματικό και υποκριτικό. Εμείς το δηλώνουμε ξεκάθαρα πως δεν την εμπιστευόμαστε. Είναι η ίδια κυβέρνηση που στήριξε με νύχια και με δόντια το τραπεζικό σύστημα με εκατομμύρια ευρώ από τις τσέπες του ελληνικού λαού και έφτασε να βγάζει στο σφυρί τα σπίτια του κοσμάκη. Είναι η ίδια κυβέρνηση που έριξε τη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης στα χαμηλότερα επίπεδα που υπήρξαν ποτέ, πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης. Με την συγκεκριμένη ΠΝΠ επιδιώκεται η δημιουργία ενός ακόμη μηχανισμού ελέγχου που θα εγκρίνει ή όχι την εκταμίευση των ποσών αυτών ανάλογα με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την πορεία των αξιολογήσεων. Άλλωστε, αν όλα ήταν ρόδινα και αθώα γιατί η κυβέρνηση να φέρνει το θέμα εν μέσω απειλών και εκβιασμών για ενδεχόμενες κυρώσεις σε δημάρχους, διακοπή χρηματοδότησης κ.ο.κ; Δηλαδή, το τυράκι το βλέπουμε τη φάκα δεν τη βλέπουμε;

Όσο για αυτούς που διαλαλούν πως βάζουν τα συμφέρον των δημοτών πάνω από την όποια πολιτική σκοπιμότητα, ας θυμηθούν το 2015 όπου για το ίδιο θέμα υποστήριζαν και πάλι τη μεταφορά των διαθέσιμων στην ΤτΕ, καθώς «.. η κυβέρνηση βρίσκεται στη μέση μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης. Όλοι κατανοούμε ότι δίνει μάχη ώστε να βγούμε από την κρίση με κοινωνία όρθια, χωρίς να πάρει υφεσιακά μέτρα, χωρίς να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και συντάξεων και νέες απολύσεις.» Ήταν εκείνη η διαπραγμάτευση που μας «πήρε τα μέτρα» για το 3ο μνημόνιο και έφερε όχι μονό τα μέτρα που, θεωρητικά, δεν θα έφερνε, αλλά ολόκληρη αντιλαϊκή καταιγίδα που συνεχίζεται με την 3η αξιολόγηση και το νέο συμπληρωματικό μνημόνιο.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση πιστεύουμε πως τα χρήματα του Δήμου αλλά και του κάθε δήμου, τα οποία προέρχονται από τις δικές μας τσέπες, από τους δημότες, δεν ανήκουν σε καμιά κυβέρνηση για να τους βάζει χέρι, αλλά θα πρέπει να επιστρέφονται σε εμάς κατευθυνόμενα σε δράσεις απαραίτητες για την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας, για έργα που ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες και τις ανάγκες της. Όχι μόνο δεν θα πρέπει το κράτος να ζητάει τα διαθέσιμα των δήμων, γιατί περί αυτού πρόκειται στο φινάλε, αλλά θεωρούμε πως είναι υποχρέωση και διεκδικούμε, οι δήμοι να χρηματοδοτούνται επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να μπορούν να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους.