Νέοι χώροι υγιεινής για τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Μάννα, μετά από τη διευθέτηση του προβλήματος στην υποδομή αποχέτευσης του σχολείου

Δόθηκε οριστική λύση

Από τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου τα νήπια επιστρέφουν ξανά στις τάξεις τους

Οριστικά λύθηκε το σοβαρό πρόβλημα δυσοσμίας στις τάξεις του Νηπιαγωγείου Μάννα, το οποίο είχε προκληθεί από την περυσινή χρονιά εξαιτίας της προβληματικής απορροής των λυμάτων και των θεμάτων που είχαν παρουσιαστεί στην υποδομή της αποχέτευσης, μετά και την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών, των οποίων ακολούθησε η συνολική ανακαίνιση των χώρων υγιεινής.

Πλέον τα μικρά παιδιά θα μπορούν να απολαμβάνουν ομαλά την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς όμως και να έχουν στη διάθεσή τους νέα wc, αφού από χθες έφθασαν στο τέλος τους όλες οι παρεμβάσεις που κρίθηκαν αναγκαίες για να δοθεί αποτελεσματική λύση στο σοβαρό θέμα, που προ εξαμήνου μάλιστα, είχε επισημανθεί εκ νέου σε δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η ύπαρξη ενός ευκαλύπτου στον χώρο που γειτνιάζει με το κτίριο του Νηπιαγωγείου είχε προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην υποδομή της αποχέτευσης, με τις συνέπειες να διαπιστώνονται καθημερινά από τους παιδαγωγούς και τα μικρά παιδιά κι ως εκ τούτου, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης να καλείται να ρυθμίσει τον τρόπο λύσης του προβλήματος.

Αρχικά η Δημοτική Αρχή και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που είχαν λάβει σαφή γνώση του θέματος, μερίμνησαν για το άνοιγμα του δικτύου αποχέτευσης και την απομάκρυνση ριζών του ευκαλύπτου που προκάλεσαν τη ζημιά, ενώ εντός του διαστήματος των χριστουγεννιάτικων εορτών, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε (χθες) το θέμα της αντικατάστασης των ειδών υγιεινής και των απαραίτητων εργασιών στα wc του σχολείου.

Σε σχετική ενημέρωση κλήθηκε να προβεί ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος μεταξύ άλλων, σημείωσε πως μέχρι και αύριο το Νηπιαγωγείο θα παραμείνει “κλειστό” ώστε να ολοκληρωθούν και οι εργασίες καθαριότητάς του και από τη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσει εκ νέου η λειτουργία του.

Προωθήθηκαν παρεμβάσεις για να λειτουργεί ομαλά το Νηπιαγωγείο

Ήδη, σήμερα το πρωί ο κ. Βακόνδιος είχε προγραμματίσει να μεταβεί στο σχολείο από κοινού με μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας ώστε να ελέγξουν συνολικά το έργο που υλοποιήθηκε, στο πλαίσιο της εργολαβίας που “τρέχει” αυτήν την περίοδο για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών εγκαταστάσεων.

Η παρέμβαση για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος έγινε σε δύο χρόνους, με το πρώτο βήμα να αφορούσε στην απομάκρυνση των ριζών του ευκαλύπτου και το δεύτερο στην αντικατάσταση του τμήματος του δικτύου αποχέτευσης, στο οποίο είχε διαπιστωθεί η ζημιά.

“Πριν ξεκινήσει τη λειτουργία του το Νηπιαγωγείο για τη χρονιά 2017 – 2018 είχαμε ανοίξει τις αποχετεύσεις και είχαμε απομακρύνει τις ρίζες. Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρχε έντονη μυρωδιά και μας είχε αναφερθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα” σχολίασε αρχικά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, εξηγώντας μάλιστα πως, αυτό ήταν σοβαρό πρόβλημα κι έπρεπε να “απαντηθεί” άμεσα.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, κάθε μεγάλη παρέμβαση θα απαιτούσε “νεκρή” περίοδο κι άρα, το διάστημα των Χριστουγέννων κρίθηκε κατάλληλος χρόνος για το έργο επισκευής.

“Ξεκίνησε το έργο επισκευής από την περίοδο των εορτών. Έγιναν εργασίες από το έργο συντήρησης κι επισκευής των σχολικών εγκαταστάσεων και αποκαταστάθηκε το πρόβλημα που υπήρχε με τις αποχετεύσεις και τις τουαλέτες του συγκεκριμένου Νηπιαγωγείου” ανέφερε, λέγοντας παρακάτω πως, “Έγιναν όλες οι παρεμβάσεις μέσα στον χρόνο των διακοπών αλλά χρειάστηκε τελικά και αυτή η εβδομάδα που διανύουμε για να ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες”.

Επί της ουσίας, σημείωσε πως “απομακρύνθηκε όλος ο παλαιός εξοπλισμός, ξηλώθηκε η παλαιά αποχέτευση, απομακρύνθηκαν τα είδη υγιεινής, νιπτήρες και τουαλέτες και ουσιαστικά έγινε ένα καινούργιο δίκτυο αποχέτευσης και τοποθετήθηκε νέος εξοπλισμός”.

Κατά συνέπεια, τα μικρά παιδιά έχουν στη διάθεσή τους νέα wc και όπως υπογράμμισε ο ίδιος, χθες ολοκληρώθηκαν όλες οι εργασίες και έως το Σάββατο, θα έχει “κλείσει” και το θέμα της καθαριότητας συνολικά του Νηπιαγωγείου.

“Το συγκεκριμένο έργο για το Νηπιαγωγείο έγινε στο πλαίσιο της εργολαβίας που είναι σε εξέλιξη και από εμάς την Τεχνική Υπηρεσία και το Τμήμα Υποδομών υπήρξε επίβλεψη” θέλησε να υπογραμμίσει, αναφέροντας μάλιστα πως, αγοράστηκαν νέα είδη υγιεινής και το θέμα του κόστους συνολικά θα γνωστοποιηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο σε επόμενη συνεδρίαση.

Εξετάζεται η απομάκρυνση του ευκαλύπτου

Mε δεδομένη την τεράστια ζημιά που προκλήθηκε από τις ρίζες του ευκαλύπτου, ο Δήμος εξετάζει την απομάκρυνσή του και τη φύτευση άλλου δέντρου στην κατεύθυνση του περιορισμού των πιθανοτήτων πρόκλησης παρόμοιων θεμάτων.

“Υπάρχει αίτημα από τη Δημοτική Κοινότητα για να απομακρυνθεί το δέντρο, να κοπεί. Εξετάζουμε τί άλλο θα μπορούσε να φυτευθεί στη θέση του και το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε. Σίγουρα το πράσινο στον χώρο πρέπει να μην επηρεάσει ξανά το δίκτυο” δήλωσε κατηγορηματικά ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, αναφέροντας παράλληλα, πως στο συγκεκριμένο Νηπιαγωγείο μετά και την σημερινή παρέμβαση, ένα μεγάλο θέμα δρομολογήθηκε.

“Το 2015 αλλάξαμε κάποια κουφώματα σε αυτό το Νηπιαγωγείο. Φέτος έγινε αυτή η εργασία με την αποχέτευση. Ό,τι προκύπτει ως ανάγκη, φροντίζουμε κατόπιν ιεράρχησης να την καλύπτουμε. Αυτό ισχύει για όλα τα σχολεία όπως και για το Νηπιαγωγείο Μάννα” συμπλήρωσε.

 

Συνεργασία Δήμου, παιδαγωγών και γονέων

Με δεδομένη την απόφαση για επαναλειτουργία του σχολείου από την προσεχή Δευτέρα, ο κ. Βακόνδιος θέλησε δημοσίως να ευχαριστήσει τόσο την πλευρά των γονέων, όσο και των παιδαγωγών για τη συνεργασία προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο αντικατάστασης του δικτύου και διαμόρφωσης νέων wc.

“Αυτή η εβδομάδα που διανύουμε, κρίθηκε απαραίτητος χρόνος για να την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στο Νηπιαγωγείο και των εργασιών συνολικά. Το σχολείο δεν θα λειτουργήσει μέχρι και την Παρασκευή όμως τελείωσαν οι εργασίες την Τετάρτη, αλλά χρειάζεται να καθαριστούν όλοι οι χώροι. Όλα έγιναν μετά από συνεννόηση κι επικοινωνία με τους γονείς και τους παιδαγωγούς τους οποίους κι ενημερώσαμε για την πιθανότητα του επιπλέον χρόνου που θα χρειαζόμασταν μετά τις γιορτές” σημείωσε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας πως κι εκείνοι “ήθελαν να γίνει άμεσα το έργο κι εμείς δεν θελήσαμε να περιμένουμε μέχρι το Πάσχα ή το καλοκαίρι. Μιλάμε για μικρά παιδιά και νήπια και γίνεται αντιληπτό πως δεν θα μπορούσαμε να μη δώσουμε προτεραιότητα”. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του δε, τόνισε τέλος πως “Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις πλευρές για την καλή συνεργασία όλο αυτό το διάστημα”.