Με σεβασμό και ειλικρίνεια ενημέρωσε τα μέλη του ΚΑΠΗ Ερμούπολης ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου σχετικά με τις μεθοδεύσεις του Γ. Χαρίτου για την Κοινωνική Υπηρεσία

Ευθύτητα απέναντι στην παραπλάνηση

Εκτεθειμένος ξανά ο πρόεδρος των ΚΑΠΗ που επιδόθηκε σε θεατρινισμούς, εξακολουθώντας να απαιτεί τη μεταστέγαση της σημαντικής Υπηρεσίας

Σαφές προβάδισμα πολιτικού ήθους αποδείχθηκε πως διαθέτει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου έναντι όχι μόνον του προέδρου των ΚΑΠΗ, Γιάννη Χαρίτου, αλλά και του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού, καθώς αντιμετώπισε με τον δέοντα σεβασμό τα μέλη της Τρίτης Ηλικίας στο ΚΑΠΗ Ερμούπολης, ενημερώνοντάς τα με σαφήνεια επί των τακτικών – του δεύτερου – μεθόδευσης μεταστέγασης της Κοινωνικής Υπηρεσίας.

Παρά τους νέους θεατρινισμούς του κ. Χαρίτου και τις συνδικαλιστικές κραυγές στις οποίες κι επιδόθηκε ξανά το μεσημέρι της Πέμπτης, στην εκδήλωση κοπής πίτας του ΚΑΠΗ Ερμούπολης, υποστηρίζοντας με εμμονή πλέον, την απαίτησή του για απομάκρυνση της Κοινωνικής Υπηρεσίας από το κτίριο του ΚΑΠΗ στη Νεάπολη και χρεώνοντας εμμέσως σε όσους διαφωνούν μαζί του, “χλιαρή” διάθεση απέναντι στην Τρίτη Ηλικία, ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος, ένα βήμα μπροστά” επέδειξε ψυχραιμία, ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους με πάσα ειλικρίνεια και συγκεκριμένα στοιχεία για τα τεκταινόμενα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιαλόγλου απέναντι στο νέο κύκλο παραπλάνησης που έστησε ο πρόεδρος των ΚΑΠΗ μπροστά στα ίδια τα μέλη, υποτιμώντας τά εμφανώς, παρουσίασε τα γεγονότα που έχουν αναδειχθεί και με σχετικά δημοσιεύματα, όσον αφορά στην απόλυτη κι ατεκμηρίωτη απόφαση του Γιάννη Χαρίτου να μεταφέρει εκτός του κτιρίου ΚΑΠΗ στη Νεάπολη, τη σημερινή ομαλή λειτουργία της Κοινωνικής Υπηρεσίας, διευκρινίζοντας πολλάκις, πως αυτή η στάση της τοπικής κοινωνίας που αντιδρά, δεν μεταφράζεται επ΄ ουδενί σε εχθρική θέση ως προς την Τρίτη Ηλικία.

Με φόντο τα παραπάνω και καθώς στους χαιρετισμούς που υπήρξαν εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής δεν τοποθετήθηκε ουδείς επί των γεγονότων που εκθέτουν τις παράλογες απαιτήσεις του κ. Χαρίτου, αξίζει να υπογραμμισθεί πως, μοναδική εξαίρεση υπήρξε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, η οποία έδειξε εμμέσως της δυσαρέσκειά της απέναντι στις τακτικές του προέδρου των ΚΑΠΗ, αναγνωρίζοντας δημοσίως κι ευχαριστώντας τους υπαλλήλους της Κοινωνικής Υπηρεσίας και ειδικότερα τη Ρίτα Δαλεζίου για το πολύτιμο έργο που αναπτύσσουν καθημερινά και υπεύθυνα και καρπώνεται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σε πολιτικό επίπεδο.

Σύγχυση ρόλων και απουσία ανάπτυξης του οράματος... από τον Γ. Χαρίτο

Ειδικότερα, ο Γιάννης Χαρίτος παρουσίασε εκ νέου σύγχυση αναφορικά με τους δύο ρόλους του, ως προέδρου των ΚΑΠΗ και ως προέδρου του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων, εξαντλώντας τον χαιρετισμό του μόνον σε συνδικαλιστικές φωνές, χωρίς να υπεισέρχεται ούτε στοιχειωδώς στις γενικές κατευθύνσεις – έστω - του περιβόητου “οράματος” που διατηρεί για την ανάπτυξη των ΚΑΠΗ στο νησί.

Μοναδικές αναφορές του όσον αφορά στη Δημοτική Αρχή υπήρξαν οι αποφάσεις μη επιβολής εισιτηρίου στα mini bus προς τους πολίτες, άρα και τους συνταξιούχους, καθώς και στη μη περικοπή της χρηματοδότησης των ΚΑΠΗ, πίσω από τις οποίες φάνηκε να “κρύβεται” ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, χωρίς να επιθυμεί να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που έχει προκαλέσει το μέλος της δημοτικής ομάδας του και πρόεδρος των ΚΑΠΗ, αποδεικνύοντας ξανά τη στήριξή του στις προκλητικές ενέργειες του δεύτερου.

Ο κ. Χαρίτος δε, παρά την αναστάτωση που έχουν “γεννήσει” οι κινήσεις του όχι μόνον στην πλευρά των υπαλλήλων της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του Δήμου συνολικά, αλλά και στους γονείς των νηπίων του Παιδικού Σταθμού στην οδό Κ. Μαρούλη, σε χώρους του οποίου θέλει να “στριμώξει” την Κοινωνική Υπηρεσία και το ιδιαίτερα ευθυνοφόρο έργο της, έδειξε να επιμένει στην αρχική ατεκμηρίωτη θέση του, προβαίνοντας και σε σχετικές δηλώσεις: “Είναι απαίτηση συνάδελφοι που ζητάω τον χώρο αυτόν, ο οποίος είναι ιερός για εμάς τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας γιατί δεν μπορώ να κάνω το πρόγραμμά μου και είμαστε περιορισμένοι; Είναι αδίκημα; Διαλύεται η Υπηρεσία που έχουμε αν θα πάει 50 μέτρα πιο πάνω ή πιο κάτω;”.

Βέτο” της τοπικής κοινωνίας για την προάσπιση των συμφερόντων των ευάλωτων ομάδων

Κατόπιν των λεγομένων του Γιάννη Χαρίτου προχώρησε σε χαιρετισμό προς τα μέλη του ΚΑΠΗ Ερμούπολης ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ο οποίος δείχνοντας έμπρακτο σεβασμό στα πρόσωπά τους, θέλησε να εξηγήσει τους λόγους που τόσο οι υπάλληλοι, όσο επίσης συνολικά οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι επικεφαλής, τα μέλη τους αλλά και οι γονείς των μικρών παιδιών του Παιδικού Σταθμού Ερμούπολης αντιδρούν στη μεταστέγαση της Κοινωνικής Υπηρεσίας, από τον χώρο του ΚΑΠΗ, σε αίθουσες της συγκεκριμένης δομής φιλοξενίας νηπίων.

“Κατανοώ όσα είπε ο κ. Χαρίτος σχετικά με τις περικοπές που έχει υποστεί η Τρίτη Ηλικία. Τις ξέρουμε όλοι” σχολίασε αρχικά ο Ανδρέας Γιαλόγλου, καθιστώντας σαφή τη συμπαράστασή του προς τα μέλη των ΚΑΠΗ που έχουν βιώσει μεγάλες οικονομικές απώλειες από την εφαρμοζόμενη πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων. Ωστόσο, σχετικά με το θέμα της μεταστέγασης της Κοινωνικής Υπηρεσίας, θέλησε να μιλήσει περισσότερο αναλυτικά, ώστε να τοποθετήσει τα γεγονότα στη σωστή σειρά.

“Έγινε πολλή κουβέντα τελευταία σε σχέση με τους χώρους του ΚΑΠΗ εδώ. Λες και υπάρχει περίπτωση κάποιος από όλους εμάς να ήθελε να διανοηθεί ποτέ να σκεφτεί έστω και λίγο να βάλει ενάντια στους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας” τόνισε ο ίδιος, λέγοντας μάλιστα πως, “Πραγματικά αντιλαμβάνομαι την ανάγκη κάποιων ανθρώπων να απολογηθούν και να φωνάξουν, αλλά νομίζω πως αυτός που έχει το δίκιο δεν χρειάζεται να φωνάξει, χρειάζεται να μιλήσει απλά και νηφάλια και ήρεμα και ο καθένας που έχει μυαλό μπορεί να τον καταλάβει”.

Επί της ουσίας του θέματος δε, ο κ. Γιαλόγλου υπογραμμίζοντας κατηγορηματικά πως η Κοινωνική Υπηρεσία αποτελεί το ταχύτερο “όχημα” στη λειτουργία του Δήμου εξυπηρετώντας μάλιστα σοβαρές και πολλές σε αριθμό περιπτώσεις που αφορούν μέλη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της Σύρου, πρόσθεσε πως οποιαδήποτε αλλαγή, θα θέσει σε κίνδυνο το πολύτιμο έργο της λόγω συγκεκριμένων παραμέτρων, οι οποίες και πρέπει να ληφθούν υπόψιν.

“Όπως ξέρετε όλοι και είμαστε περήφανοι γι αυτό, η Κοινωνική μας υπηρεσία είναι μία Λαμποργκίνι. Είναι ό,τι καλύτερο έχουμε στον Δήμο αυτήν τη στιγμή χωρίς να υποβαθμίζω καμία άλλη υπηρεσία του Δήμου που οι υπάλληλοι κάνουν εξαιρετική δουλειά” σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας εν συνεχεία πως, “το γεγονός ότι κανένα περιστατικό από ανθρώπους που έχουν προβλήματα δεν έχουν φθάσει στα σκαλιά του Δήμου, των δημοτικών συμβούλων και του Δημάρχου, σημαίνει ότι εδώ πέρα κάποιοι άνθρωποι μοχθούν κι έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Και νομίζω πως τα πρώτα χειροκροτήματα είναι γι αυτούς”.

Υπενθυμίζοντας μάλιστα την ομόφωνη αντίδραση των συγκεκριμένων υπαλλήλων μέσω σχετικής επιστολής τους προς τη Δημοτική Αρχή, πρόσθεσε πως, υποστήριξαν ότι, “εδώ δουλεύουμε μία χαρά, είμαστε σε αρμονία με τους ανθρώπους του ΚΑΠΗ, δουλεύουν όλα ρολόι, εξυπηρετούμε τον κόσμο και θέτουμε ξεκάθαρα ένα βέτο ως προς αυτό”.

Πέραν όμως της δική τους επιστολής, ο κ. Γιαλόγλου υπενθύμισε πως προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν συνολικά οι δημοτικοί υπάλληλοι, όπως παρομοίως και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που καυτηρίασαν την προκλητικότητα του Γιάννη Χαρίτου, ενώ επιπλέον, για την προάσπιση λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού γνωστοποίησε πως διαμαρτυρήθηκε και ο αρμόδιος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.

“Υπάρχει η επιστολή όλων των υπαλλήλων της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, που για διάφορους λόγους λένε ότι θα είναι ολέθριο σφάλμα να μετακινηθεί η υπηρεσία παραδίπλα. Εν συνεχεία, έχουμε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Παιδικού Σταθμού, έχουμε τις τρεις παρατάξεις της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, που επίσης λένε πως είναι ολέθριο σφάλμα, έχουμε τον Σύλλογο των δημοτικών υπαλλήλων που λένε πως είναι ολέθριο σφάλμα. Έχουμε όλη την κοινωνία που λέει ότι είναι ολέθριο σφάλμα και από την άλλη έχουμε την ενός ανδρός αρχή” δήλωσε σχολιαστικά ο Ανδρέας Γιαλόγλου, υπογραμμίζοντας πως, “Νομίζω πως ο ρόλος μας ως πολιτικών είναι να αφουγκραζόμαστε την κοινωνία”.

Προτού ολοκληρώσει την αναφορά του στο σοβαρό θέμα, θέλησε να καταστήσει σαφές τί θα σημάνει πρακτικά η μεταστέγαση της Κοινωνικής Υπηρεσίας σε χώρους του Παιδικού Σταθμού για τα νήπια. “Θέτω το εξής απλό ερώτημα και αφήνω τα άλλα, όπως και τα περί άδειας που δεν είχε όταν ξεκίνησαν οι εργασίες. Νομίζω πως κανένας από εδώ που έχει ένα εγγονάκι στον Παιδικό Σταθμό ή που αντιλαμβάνεται τί θέλω να πω, δεν θα ήθελε να έρθει αντιμέτωπο το εγγονάκι αυτό και να σοκαριστεί με κάποιο περιστατικό συμπολίτη μας, ο οποίος εκείνη τη στιγμή παθαίνει ένα σοκ ή μία κρίση. Τί θα σήμαινε αυτό για το παιδάκι; Έχουν κοινά ανοίγματα οι χώροι” συμπλήρωσε παρακάτω, διευκρινόζοντας με απλό τρόπο πως οι χώροι που θέλει να μεταφέρει την Κοινωνική Υπηρεσία ο κ. Χαρίτος γειτνιάζουν με τον Παιδικό Σταθμό, αφού άλλωστε αποτελούν τμήμα του.

Η συνέχιση λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού προϋποθέτει νέα άδεια

Επιπρόσθετα, ο Ανδρέας Γιαλόγλου παρουσιάστηκε παρομοίως σαφής και κατηγορηματικός ως προς το ζήτημα της συνέχισης λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού της οδού Κ. Μαρούλη, που όπως υπενθύμισε μετά τον προσεχή Ιούλιο, οπότε και λήγει η άδειά του, θα πρέπει να αποκτήσει ο Δήμος νέα αδειοδότηση, κατόπιν απαραίτητων εργασιών.

“Για τον Παιδικό Σταθμό της Κ. Μαρούλη όπως και για όλους τους Παιδικούς Σταθμούς της Ερμούπολης λήγει η άδεια λειτουργίας τους και δεν έχουμε μεριμνήσει για να δούμε αν αυτές οι άδειες λειτουργίας μπορούν να ανανεωθούν, αλλά αντιθέτως, ξοδεύουμε τα χρήματα που θα μπορούσαμε να έχουμε για να φτιάξουμε αυτά τα κτίρια σε άλλες όχι αναγκαίες εργασίες”. Φέρνοντας στο προσκήνιο και τη μεταφορά του Κέντρου Κοινότητας που ομαλά σήμερα λειτουργεί στο κτίριο της Νεάπολης, ο κ. Γιαλόγλου σχολίασε πως, “Το Κέντρο Κοινότητας εξυπηρετείται”, καταλήγοντας μάλιστα απευθυνόμενος προς τα μέλη του ΚΑΠΗ πως η συνύπαρξη τους με την Κοινωνική Υπηρεσία όπως υφίσταται αρμονικά μέχρι σήμερα, πρέπει να συνεχιστεί, όπως άλλωστε υποστηρίζουν οι ανωτέρω πλευρές που τάσσονται ενάντια στις κινήσεις του Γιάννη Χαρίτου. “Είναι οι απόψεις όλης της κοινωνίας και είμαι σίγουρος πως μπορείτε να τις καταλάβετε με νηφαλιότητα και ηρεμία” δήλωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, θέτοντας επίλογο στα λεγόμενά του, προς ενημέρωση των μελών του ΚΑΠΗ Ερμούπολης.

Διαμαρτυρία γονέων κι επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο

Την κάθετη διαφωνία τους με τις μεθοδεύσεις του Γιάννη Χαρίτου εξέφρασαν και τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Παιδικού Σταθμού, αποστέλλοντας σχετική επιστολή στις 22 Ιανουαρίου προς τη Δημοτική Αρχή, αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους.

Αυτούσιο το περιεχόμενό της, το οποίο και υπογράφουν ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος, Ραφαήλ Μαραγκός και Κατερίνα Κοντιζά αντίστοιχα, έχει ως ακολούθως: “Αξιότιμοι κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Θα θέλαμε ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των παιδικών σταθμών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να εκφράσουμε τις σοβαρές αντιρρήσεις μας στην πρόθεση του Δήμου να μεταστεγαστούν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου στο κτίριο του Παιδικού Σταθμού της Κ. Μαρούλη στην Ερμούπολη. Η έναρξη των εργασιών σε ώρες και ημέρες που τα παιδιά βρίσκονταν στον Παιδικό Σταθμό της Κ. Μαρούλη, ήδη προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση. Μετά τη δημοσιοποίηση από τα τοπικά ΜΜΕ και από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι εργασίες σταμάτησαν στο κτίριο, όμως δεδομένου ότι δεν είμαστε ενήμεροι για την πορεία τους, σας μεταφέρουμε την έντονη ανησυχία μας.

Θεωρούμε ότι η συνύπαρξη νηπίων με τις Υπηρεσίες αυτές, δεν μπορεί να είναι ωφέλιμη, αφού άλλωστε και στο παρελθόν είχε δοκιμαστεί δημιουργώντας και τότε αναστάτωση. Το περιβάλλον στο οποίο φιλοξενούνται καθημερινά τα παιδιά μας πρέπει να είναι ήρεμο και ασφαλές. Άλλωστε πρόκειται για χώρο που ανήκει στο κτίριο του Παιδικού Σταθμού και θεωρούμε ότι θα έπρεπε να αξιοποιηθεί πολύ πιο δημιουργικά προς όφελος των παιδιών και μόνον.

Για τους λόγους αυτούς σας παρακαλούμε να επανεξετάσετε τον αρχικό σας σχεδιασμό και να λάβετε υπόψη σας όλα τα παραπάνω που σας αναφέραμε”.

Αναγνώριση του έργου των υπαλλήλων από την Θ. Μενδρινού

Στην ίδια εκδήλωση του ΚΑΠΗ Ερμούπολης, παρά την προκλητική σιωπή των μελών της Δημοτικής Αρχής σχετικά με τις κινήσεις του κ. Χαρίτου, αλλά και την κατ΄ επέκταση έμμεση υποστήριξή τους προς τον ίδιο, φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, που δημοσίως έδειξε να διαφοροποιείται, αναγνωρίζοντας το έργο των υπαλλήλων της Κοινωνικής Υπηρεσίας, τους οποίους κι ευχαρίστησε, αφήνοντας περιθώρια ερμηνείας της στάσης της, ακόμη και ως ξεκάθαρα υποστηρικτικής προς τους ίδιους τους εργαζομένους και των απόψεών τους.

“Επιτρέψτε μου να τους ευχαριστήσω θερμά και νιώθω την υποχρέωση να το κάνω. Συνήθως εμείς (σσ. αιρετά πρόσωπα) μπορεί να βγαίνουμε μπροστά, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν πίσω από εμάς χωρίς να βγαίνουν στα φώτα της δημοσιότητας και δίνουν ψυχή και σώμα. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους ανθρώπους της Κοινωνικής Υπηρεσίας, τους υπαλλήλους που δίνουν και την ψυχή τους καθημερινά” ανέφερε κατηγορηματικά, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στην αναπληρώτρια προϊσταμένη. “Να ευχαριστήσω από καρδιάς τη Ρίτα Δαλεζίου που όπως στήριξε το Τμήμα Πολιτισμού σε πολύ δύσκολες στιγμές τις οποίες βιώσαμε εμείς όταν ανέλαβα, αυτό κάνει κι εξακολουθεί να το κάνει με την ψυχή της” συμπλήρωσε παρακάτω, εξηγώντας πως η δημόσια αναγνώριση του έργου της, υπήρξε “υποχρέωση” κι εσωτερική ανάγκη για την ίδια.

Στο περιθώριο της παρούσας αναφοράς, κρίνεται αναγκαίο να επισημανθεί πως καμία απολύτως προσέγγιση στο θέμα δεν επιδίωξε στον εξαιρετικά σύντομο χαιρετισμό του ο εντεταλμένος της Κοινωνικής Υπηρεσίας, Απόστολος Ρουσσουνέλος, διατηρώντας μία αδιανόητη κι αδικαιολόγητη σιωπή με φόντο τα παραπάνω.

Επίθεση για τα δημοσιεύματα και προκλητικότητα απέναντι στην απούσα Α. Βαφία

Την προκλητική στάση του απέναντι στα δημοσιεύματα της εφημερίδας και των αναφορών που έχουν υπάρξει με περιεχόμενο τις απόλυτες κι ατεκμηρίωτες ενέργειές του έδειξε ξανά ο Γιάννης Χαρίτος, επαναλαμβάνοντας την ενόχλησή του για την εύλογη κριτική που έχει δεχθεί.

Ωστόσο, ακόμη κι αν αυτή η τακτική του, την οποία ανέπτυξε και σε προηγούμενες εκδηλώσεις των ΚΑΠΗ Φοίνικα και Ποσειδωνίας ήταν αναμενόμενη, ουδείς περίμενε ο εκνευρισμός του να επεκταθεί και προς το πρόσωπο της πρώην προέδρου των ΚΑΠΗ, Άννας Βαφία αναφορικά με πρόσφατες δηλώσεις της.

Κατηγορώντας την πως επί θητείας της, δεν είχε αναπτύξει παρόμοια συνδικαλιστική - αγωνιστική δράση με τον ίδιο για τα προβλήματα των μελών της Τρίτης Ηλικίας, θέλησε να προβεί σε ιδιαιτέρως ευτελείς αναφορές, προκειμένου να πλήξει την εικόνα της στα μάτια των παρευρισκομένων, ενώ η ίδια ήταν απούσα από την εκδήλωση.

Με το γνωστό - έως και προσβλητικό - ύφος του, ο Γιάννης Χαρίτος σχολίασε για την ίδια σε επίπεδο πολιτικών θέσεων, πως, “αν θέλεις να πάει μπροστά κ. Άννα μου η Ελλάδα, βάλε μία από τις δυο σου συντάξεις”, αποδεικνύοντας τον βαθμό στον οποίο μπορεί τελικά κι επανειλημμένως να ρίχνει το επίπεδο του δημόσιου λόγου ο ίδιος, προκειμένου να παραπλανήσει και να παραπληροφορήσει πολίτες του τόπου για τις προκλητικότατες ενέργειές του.