“Στον αέρα” οι τροποποιήσεις του έργου “Κατασκευή κόμβου και πεζοδρομίων στο Τοπικό Διαμέρισμα Ποσειδωνίας”

Έργο χωρίς νόμιμες αλλαγές

Δεν μπορεί να παραληφθεί οριστικά, αν δεν υπάρξει πρώτα η γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων

Ενάμιση χρόνο μετά την ολοκλήρωση του έργου του νέου κόμβου της Ποσειδωνίας η Δημοτική Αρχή δεν έχει προβεί στη λήψη της απαιτούμενης γνωμοδότησης του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων για τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε κατά την υλοποίηση της παρέμβασης, διαφοροποιώντας την αρχική μελέτη.

Παρά τις επισημάνσεις προ δύο σχεδόν ετών της μείζονος αντιπολίτευσης σχετικά με το μη νόμιμο των ενεργειών της δημοτικής πλειοψηφίας σε επίπεδο υλοποίησης του σημαντικού έργου στην “καρδιά” της Ποσειδωνίας με σκοπό την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων, η Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει στη λήψη της απαραίτητης έγκρισης από το αρμόδιο Τεχνικό Συμβούλιο, καθιστώντας επί της ουσίας ανέφικτη τη δυνατότητα οριστικής παραλαβής του έργου.

Αν και το θέμα είχε προγραμματισθεί να συζητηθεί στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ωστόσο, η παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέα Γιαλόγλου όσον αφορά τις εκκρεμότητες στο θέμα των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής, με φόντο και την προσφυγή της παράταξής του αρχικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και ακολούθως στην Επιτροπή του άρθρου 152, ώθησε τη δημοτική πλειοψηφία να αποσύρει το θέμα.

Πρέπει να σημειωθεί πως, η απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152 έκανε αποδεκτή την προσφυγή προ μηνών, η οποία έθιγε το παράτυπο... των ενεργειών που πραγματοποίησε η δημοτική πλειοψηφία όσον αφορά στις τροποποιήσεις που υπήρξαν, επί της αρχικής μελέτης.

Επιβεβλημένες οι αλλαγές για ομαλή κυκλοφοριακή ροή

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2015 είχε τεθεί προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο η υλοποίηση του έργου κατασκευής κόμβου στην “καρδιά” της Ποσειδωνίας (ύψος περιπτέρου) προκειμένου να επέλθει “τάξη” στην ασφαλή πορεία των οχημάτων και των δικύκλων, καθώς το εν λόγω σημείο παρουσιάζει αυξημένη επικινδυνότητα για οδηγούς και πεζούς. Σύμφωνα με όσα είχαν παρουσιαστεί στους αιρετούς βάσει του περιεχομένου της μελέτης, το αρχικό σχέδιο προέβλεπε μεταξύ άλλων, την κατασκευή νησίδας στο κέντρο του “κόμβου”, πρόβλεψη που εκτιμήθηκε πως θα ήταν ανεφάρμοστη αφού δεν θα επέτρεπε τη διέλευση των μεγάλων οχημάτων και των λεωφορείων.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, οι αλλαγές που ακολούθησαν κατά την υλοποίηση του έργου, αν και από το σύνολο των παρατάξεων κρίθηκαν επιβεβλημένες, ωστόσο, ο μη νόμιμος τρόπος με τον οποίο προωθήθηκαν, οδήγησε στην προσφυγή της μείζονος αντιπολίτευσης, προκειμένου να είναι κατοχυρωμένος ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ως προς το συγκεκριμένο έργο, την πληρωμή του αναδόχου και την οριστική παραλαβή του.

Συγκεκριμένα, οι τροποποιήσεις που υπήρξαν χωρίς την γνωμοδότηση του αρμόδιου Τεχνικού Συμβουλίου, αλλά και προωθήθηκαν κατόπιν της πρότασης της Δημοτικής Κοινότητας Ποσειδωνίας είχαν ως εξής: α. Να μη γίνει η διαπλάτυνση του δρόμου προς Μέγα Γιαλό, δίπλα από τη Λέσχη Ποσειδωνίας, β. Να μην κατασκευαστεί το πεζοδρόμιο μπροστά και δίπλα από το περίπτερο όπως αυτό φαίνεται στη μελέτη του έργου, αλλά να κατασκευαστεί μικρό πεζοδρόμιο μπροστά από το περίπτερο, πλάτους 1 μέτρου. γ. Να μην κατασκευαστεί η νησίδα από κράσπεδα και μαρμάρινη πλακόστρωση με την κατακόρυφη σήμανση πάνω σε αυτήν και αντί αυτής, να κατασκευαστεί – σχεδιαστεί μία νησίδα μόνο με χρώμα διαγράμμισης. δ. Να απομακρυνθεί η υπάρχουσα πινακίδα STOP που βρίσκεται στο στύλο του ΟΤΕ και να τοποθετηθεί μαζί με την πινακίδα στη διάβαση πεζών. ε. Να τοποθετηθεί πινακίδα αναγγελίας κινδύνου Κ15 στη δεξιά λωρίδα του δρόμου προς Άγιο Ιωάννη (πριν ή μετά της επιχείρησης που βρίσκεται πλησίον της Εκκλησίας) και στ. Να μην τοποθετηθεί η σήμανση που αφορούσε στην νησίδα.

Απαραίτητη βάσει νόμου η σύμφωνη γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου”

Παρά τις όποιες αρχικές επισημάνσεις της μείζονος αντιπολίτευσης, προ διετίας, το θέμα της οριστικής παραλαβής τέθηκε επί τάπητος στο δημοτικό συμβούλιο, με τον Ανδρέα Γιαλόγλου να υπενθυμίζει την εξέλιξη της προσφυγής, καθιστώντας σαφές προς τη Δημοτική Αρχή πως επιβάλλεται να πράξει άμεσα στην κατεύθυνση της νόμιμης οδού και να αιτηθεί τη νομιμοποίηση της παρέμβασης από το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων.

“Το 2015 εμείς μειοψηφήσαμε διότι για να γίνει η τροποποίηση μίας μελέτης δημοσίου έργου απαιτείται μεταξύ άλλων και η σύμφωνη γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων. Είναι απαραίτητο βάσει νόμου” ανέφερε αρχικά σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα ο κ. Γιαλόγλου, τονίζοντας παράλληλα πως, “Επειδή μας έφεραν να πάρουμε αυτήν την απόφαση χωρίς να υπάρχει αυτή η γνώμη εμείς μειοψηφήσαμε. Παρόλα αυτά το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία πήρε την απόφαση για την τροποποίηση της μελέτης”.

Υπενθυμίζοντας τις ενέργειες της δημοτικής παράταξής του, σημείωσε πως στη συνέχεια, κατατέθηκε προσφυγή για να μπορέσει να “θεραπευθεί” η μη νόμιμη απόφαση και να συμμορφωθεί η Δημοτική Αρχή όσον αφορά σε εκκρεμότητες που διατηρούσε.

“Στη συνέχεια, προσφύγαμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, καθώς ήταν ολέθριο σφάλμα αυτό που έγινε. Δημιουργούσε μη νόμιμες δαπάνες για τον Δήμο” υπογράμμισε κατηγορηματικά ο ίδιος, εξηγώντας πως, “Αν συνεχιζόταν και πληρωνόταν ο ανάδοχος, θα υπήρχε πρόβλημα”.

Ωστόσο, αν και η Αποκεντρωμένη “άφησε και παρήλθε η προθεσμία και δεν μας απάντησε”, όπως πρόσθεσε παρακάτω, “Προσφύγαμε στην Επιτροπή του άρθρου 152, η οποία και μας δικαίωσε και θεωρεί ότι είναι μη νόμιμη η τροποποίηση της μελέτης”.

“Αυτό επανέλαβα προχθές. Ότι δεν είναι δυνατόν να ορίζεται Επιτροπή Παραλαβής για ένα έργο το οποίο υλοποιήθηκε μη νόμιμα” ανέφερε κατηγορηματικά ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, διευκρινίζοντας παράλληλα, πως είναι δεδομένη η συμφωνία του για τον χαρακτήρα των τροποποιήσεων που ήδη, εδώ και μήνες, έχουν πραγματοποιηθεί.

“Άλλο το να τροποποιήσεις νόμιμα μία μελέτη κι άλλο το πρακτικό αποτέλεσμα. Αν είχε τηρηθεί η διαδικασία, δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση. Το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων δεν έχει διακοσμητικό ρόλο” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Άγνοια επί του θέματος

Με φόντο τις παρατηρήσεις της μείζονος αντιπολίτευσης και το δεδομένο της προσφυγής, που επιβάλλει ξεκάθαρα στη Δημοτική Αρχή να συμμορφωθεί με την απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152, κλήθηκε σε απαντήσεις για τις προσεχείς ενέργειες ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος με δεδομένη και τη μη συζήτηση του θέματος, τελικά, αφού συνολικά η Δημοτική Αρχή εμφανίστηκε να αγνοεί την εξέλιξη της προσφυγής.

Αν και προ δύο ετών αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ήταν ο Σταύρος Γουσγουνέλης, ωστόσο, επ΄ ουδενί δεν δικαιολογείται η άγνοια του θέματος εκ μέρους του σημερινού αντιδημάρχου.

“Θα το εξετάσουμε. Προσωπικά δεν γνώριζα λεπτομέρειες. Θα το κοιτάξω με την Τεχνική Υπηρεσία να δούμε αν υπάρχουν ελλείψεις που χρειάζεται να καλυφθούν για να γίνει η παραλαβή του έργου” δήλωσε σχετικά ο Φραγκίσκος Βακόνδιος, εξηγώντας πως, “Η παραλαβή γίνεται ενάμιση χρόνο αφού ολοκληρωθεί το έργο”, ωστόσο ως φάνηκε, η Δημοτική Αρχή δεν ήταν έτοιμη.

Από την πλευρά του μάλιστα, τόνισε πως το θέμα θα έλθει ξανά προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση, επαναλαμβάνοντας πως, “Αυτές οι αλλαγές δεν γνωρίζω αν είχαν πάρει όλες τις εγκρίσεις. Αποσύραμε το θέμα για να ελεγχθεί αν υπάρχει κάποια έλλειψη και θα έρθει πάλι προς έγκριση”.